Jurnal de all-inclusive (ep. 1). Mardan Palace, hotelul de 1 miliard şi jumătate de dolari!

10. View din balcon

Cum v-am povestit pe scurt acum o jumătate de lună, urma să plec în Antalya într-un resort all-inclusive. Ştiu, am zis şi atunci, nu e exact stilul meu, de altfel nu fusesem niciodată în Antalya, dar, în ultimă instanţă, am zis de ce nu… până la urmă, este şi aceasta o experienţă şi nu poţi să ai o părere avizată şi competentă dacă nu ai fost şi acolo şi nu ai experimentat, aşa că am acceptat invitaţia celor de la Mardan Palace şi Paralela 45 şi iată-mă, la mijloc de iunie, gata de îmbarcare într-un avion al companiei turceşti Fly Pegasus, care operează charterele Paralelei în direcţia Antalya.

Din momentul în care am ajuns în Antalya, mi s-a confirmat că Mardan nu e orişice hotel de pe Riviera turcă. Am nimerit într-un microbuz alături de mai mulţi turişti care urma să fie transferaţi la diverse hoteluri din Lara, dar când i-am spus şoferului turc că eu mă duc la Mardan, a făcut o faţă impresionată şi nu l-am mai putut opri din “Super, super, super hotel”. Asta citisem şi eu.

Ce este, de fapt, Mardan Palace. Se pare că e cel mai scump hotel din lume. Nu, nu cu camerele cele mai scumpe din lume (un pachet de o săptămână pentru un cuplu, în mijlocul verii, costă 2.500 – 3.000 de euro), dar hotelul în care s-au băgat cei mai mulţi bani – 1,5 miliarde de dolari. Da, 1,5 miliarde, nu milioane! Burj-al-Arabul din Dubai a costat 650 de milioane de dolari! Şi pe ce s-au dat banii ăştia? Păi vă zice Wikipedia – pe 23.000 de metri pătraţi de marmură italiană, 10.000 de metri pătraţi de aur, 500.000 de cristale şi pe nu mai puţin de 9.000 de tone de nisip fin adus din Egipt. În plus, în mijlocul hotelului (în formă de U) se află cea mai mare piscină din Europa. Astea erau datele faraonice ale unui hotel care s-a dorit din capul locului să fie megaspecial.

Mardan Palace a fost inaugurat în 2009 în prezenţa unor megastaruri precum Mariah Carey, Sharon Stone, Richard Gere, Paris Hilton, Tom Jones, dar şi a preşedintelui kazah Nursultan Nazarbaev. Proprietarul monstrului? Un businessman din spaţiul ex-sovietic – azerul Telman Ismailov, unul dintre miliardarii apăruţi în urma destrămării URSS, fiind al zecelea fiu dintr-o familie de 12 copii ai lui Mardan Ismailov. Mardan Ismailov? Ei bine, aţi ghicit, hotelul a fost botezat după numele lui taică-su.

Mardan Palace este ultimul hotel din şirul nesfârşit de hoteluri din zona Lara – Kundu. Am trecut sau am oprit pe lângă hoteluri imense – Delphinul cu nişte turnuri ca nişte coarne, Titanicul care vrea să copieze un pic Atlantisul din Bahamas, apoi o sarabandă de hoteluri inspirate din destinaţii turistice – Veneţia, Moscova sau Istanbul… Şi apoi, apare un bloc masiv de marmură albă, strălucind în lumina după-amiezii… Vorba aia, la soare te puteai uita, dar la dânsul, ba… mai ales că marmura se combină cu aurul folosit din belşug.

Intrăm pe o poartă care îmi sugerează palatele sultanilor otomani şi apoi urcăm un deal spre imensa intrare, de-a lungul unei fântâni imense (care însă nu funcţionează), flancată de statui de sultani otomani. Un întreg comitet de primire sare în întâmpinare… care să ia bagajul, care să mă invite în interiorul palatului… O poartă imensă ca de cetate mi se deschide în faţă. Ai zice că sunt porţile acelea care sunt deschise cu ajutorul unui batalion de plăieşi, dar este incredibil de uşoară… de-a lungul celor 7 zile petrecute în Mardan, am deschis-o de câteva ori şi mi s-a părut la fel de uşoară ca uşa de la lift.

În spatele monumentalei porţi, păşeam în imensul palat – o hală gigantică din marmură şi aur, covoare kilometrice şi un tavan multicolor îmi apăreau în faţă. Ohoho, se vede că creatorii acestui palat au vizitat toate palatele din Europa. Mă aşteptam la ceva mai stil 1001 de nopţi, dar, dimpotrivă, aducea cu palatele germanice, cu palatele europene, în general. Dar multiplicate în serie. Check in-ul durează foarte puţin şi o tânără rusoaică mă escortează, plină de zâmbete, spre cameră.

Nu e vreun secret, hotelul atrage în general clientela cu bani din fostul spaţiu sovietic – ruşi la greu, ex-sovietici cu ochii migdalaţi din Asia Centrală, chiar şi un număr destul de mare de basarabeni… am auzit oaspeţi vorbind româneşte, dar majoritatea aveau un accent de peste Prut. Iniţial, gândul investitorului era ca aici să vină numai miliardari şi staruri de la Hollywood, Bollywood şi alte wood-uri. Miliardarii au venit, vedetele mai va, dar cum nu prea sunt atâţia miliardari ca să ocupe cele 500 sau 600 de camere din hotel, planul de marketing a trebuit să fie revizuit… Oricum, marea majoritate a oaspeţilor era formată din oligarhi ex-sovietici, cu amantele lor minore.

Aşa că Mardan a trebuit să facă nişte compromisuri. A hotărât să se adreseze familiilor cu copii, aşa că prin zona de lângă mare au apărut nişte facilităţi pentru cei mici, dar destul de limitate, comparativ cu alte resorturi care au fost gândite din capul locului pentru familii. Spa-ul, de exemplu, e gigantic, e unul dintre cele mai mari spa-uri de hotel pe care le-am văzut. Apoi, cu inima strânsă, au introdus conceptul de all-inclusive. Iniţial, Mardan Palace nu a fost all-inclusive, erau numai restaurante unde se comanda doar a la carte, mâncăruri gândite de superchefs din toată lumea, iar apa plată costa 20 de dolari. Acum, la Mardan a fost introdus conceptul de all-inclusive, un restaurant, dar şi mai multe baruri convertite la all-inclusive. Iar dacă stai 7 zile, ai dreptul la o cină într-unul dintre restaurantele a la carte (care, oricum, au numeroşi clienţi, bine mersi).

Am ajuns în cameră. Sincer, îmi doream o cameră cu vederea la piscine şi chiar aşa am avut. Da, la piscina aia care, zice-se, e cea mai mare din Europa. O ştiam din poze şi deja îmi doream balconul spre piscine… Am avut o kharma bună şi chiar am avut privirea fix încotro îmi doream… Iar despre panoramă… nu am ce să spun mai mult decât să vă uitaţi :). E o plăcere să te trezeşti văzând aşa ceva şi să te culci noaptea clătindu-ţi ochii într-o feerie de lumini.

De cameră, evident, nimeni nu se poate plânge. Minibarul (inclus) era full, patul megaconfortabil (aş fi plecat cu salteaua acasă, dar m-am abţinut), camera însă,,, m-aş fi aşteptat să fie mai mare. Nu era mică, dar parcă m-aş fi aşteptat să fie ceva mai spaţioasă. În schimb, aveam cadă de marmură :). Şi maaare :).

Mă rog, cum ziceam, nu am experienţa all-inclusive-urilor, aşa că nu pot face o comparaţie şi poate nici “ochi” să mă uit la toate amănuntele căutate de iubitorii de all inclusive-uri. Mâncarea mi s-a părut extrem de variată şi de o calitate foarte bună. Şi, da, cantitate cât să hrăneşti un oraş mai mic. Nu era chiar non-stop, dar exista până şi un very late dining, de la miezul nopţii la 2 dimineaţa. Ştiu, riscul la all-inclusive este să te îngraşi, dar dacă ai ambiţie, puteai să mănânci non-stop mâncare dietetică… era la verdeaţă de ziceai că e o piaţă întreagă.

În rest… plaja mi s-a părut un pic cam mică, dar era loc pentru toţi. Evident, o pierre intra adânc în mare, cu bar, cu loc de masaj să te bată briza mării, cu canapele şi corturi private. În schimb, alea 7.000 de tone de nisip fin aduse din Egipt au plecat, se pare, înapoi acasă, pentru că plaja avea acum pietriş… un pietriş foarte fin, dar pietriş. În schimb, intrarea în apă era extrem de lină… să intre liniştit până şi unul ca mine, care e as la înot în stilul “topor”.

O să mă întrebaţi ce m-a “lovit” cel mai tare la hotelul de un miliard şi jumătate de dolari. O să vă zic – spectacolele de seară. De nota 10, spectacole pe care le-ai putea vedea în general în săli de concerte serioase… show-uri adevărate, combinând circul cu dansul într-o adevărată feerie. Am asistat la show-uri cu piraţi, dar şi la un tribut adus lui Michael Jackson, culminând cu un show al Circului din Moscova… Doamne, când am văzut fetiţele acelea de 4 sau 5 ani ce făceau, rămâneam cu gura căscată. Şi ca seara de spectacole să se termine apoteotic, am văzut de vreo trei ori show-ul de laser, lumini, muzică şi apă de la fântânile de lângă amfiteatru… cum poţi să combini toate aceste elemente într-un show care te trecea prin toată istoria Turciei, un spectacol 3D proiectat pe stropii de apă aruncaţi de fântâni… wow!

Şi încă un lucru – iluminarea nocturnă… hotelul (inspirat din arhitectura otomană, având la loc de frunte o copie a Maiden Tower-ului din mijlocul Bosforului) arăta OK în timpul zilei, dar noaptea devenea fabulos, o adevărată feerie de lumini. Sincer, Mardan Palace a fost unul dintre acele locuri în care de abia mă rupeam să mă duc să mă culc. Şi oricât de somn mi-ar fi fost, pur şi simplu nu puteam să nu mai dau o tură şi încă o tură, şi încă o tură…

Evident, Mardan Palace, ca orice all-inclusive, a fost gândit ca un loc în care intri şi poţi să stai liniştit 7 zile. Sunt absolut convins că aşa face o bună parte din clienţii lui. Dar, evident, nu e stilul meu. După vreo două zile în care am explorat Mardanul în lung şi în lat (da, îţi trebuie zile să-l explorezi serios!), am hotărât să ies. Şi să nu credeţi că taxiul este unica soluţie, deşi Mardan Palace e ultimul hotel din zona Lara – Kundu. Mai este autobuzul LC 07… care merge de la Mardan fix până în centrul oraşului Antalya, pentru doar 2 lire. Lucru pe care l-am şi făcut în ziua a treia de all-inclusive. Dar despre surprinzătorul Antalya City şi despre ce am mai descoperit prin zonă vă voi povesti în episoadele următoare.

Am fost în Antalya la invitaţia hotelului Mardan Palace şi a agenţiei de turism Paralela 45.

Imagini Mardan Palace

01. Mardan Palace

Welcome to Mardan Palace… de la intrare, ai parte de o primire triumfala

02. Statui sultani

Cu statui cu sultani 🙂

03. Mardan Ismailov

Iata, el e domnul Mardan

04. Hol Mardan Palace

O, ce intrare !

05. Scari Mardan Palace

Cam asa arata o parte din lobby

06. Candelabru

Oh, da, si candelabre… puteau sa lipseasca ?

07. Mardan Palace

08. Camera Mardan Palace

Aceasta e camera mea.

09. Camera hotel Mardan Palace

10. View din balcon

Happy de privelistea din balcon 🙂

11. Curtea Mardan Palace

Cam asa arata cea mai mare piscina din Europa (zic ei)

12. Maiden Tower

Copia lui Maiden Tower din mijlocul Bosforului

13. Flori

Ce mi-a placut ? Florile, numeroasele flori

14. Flori Mardan Palace

15. Flori Mardan Palace Lara

16. Spa

Cam asa arata spa-ul. E gigantic

17. Spa Mardan Palace

Si nu prea multa lume

18. Piscina acoperita

Piscina acoperita nu era tocmai populara

20. Spa Mardan

Aveau si sauna, si hamam si de toate

19. Hamam Mardan Palace

Ma rog, hamamul era sexy doar in picturi 🙂

21. Zona copii

Cum ziceam, Mardan Palace nu a fost gandit pentru familii cu copii. Facilitatile pentru copii au aparut dupa repozitionare si nu sunt ceva sa te dea pe spate

22. Tobogan apa

23. Plaja Mardan Palace

O parte din plaja

24. Masaj la mare

Pentru doritorii de masaj in aer liber 😉

25. Bar - cort

Aici seara, e un soi de club

26. Vile - Mardan Palace

Exista si vile premium… pentru cei cu inca si mai multi bani 🙂

27. All inclusive - paine

Hai sa arucam o privire si pe la masa. O parte din coltul cu paine

28. Salate la Mardan Palace

Salate

29. Fructe la Mardan Palace

Fructe

30. Desert

Si inepuizabilele dulciuri

31. Mardan Palace by night

Cum ziceam, Mardanul arata fabulos noaptea. Asta era panorama de la mine din balcon

32. Noaptea la Mardan Palace

33. Maiden Tower by night

35, Mardan Palace - Kundu

Turnul isi tot schimba culoarea 🙂

36. Mardan Palace by night

37. Palmieri luminati noaptea

Pana si palmierii sunt luminati 🙂

38. Mardan Palace

39. Michael Jackson

Showurile – excelente ! Aici, imagini din showul „Michael Jackson”

40. Michael Jackson Mardan Palace

Nu e numai dans

41. Michael Jackson Show - Mardan Palace

Contorsionism la greu

42. Contorsionista

43. Pirates Show - Mardan Palace

Pirates show

44. Spectacol pirati

La fel de spectaculos

45. Circul din Moscova

Circul din Moscova… doamne, de la ce varsta incep

46. Circul din Moscova - Mardan Palace

47. Moscow Circus

48. Mardan Palace show

49. Dansatoare din buric

Suntem in Turcia… cum am putea trai fara un pic de dans din buric ? 😉

50. Water & light show - Mardan Palace

Spectacolul de apa, muzica, lumini si lasere este cu adevarat magnific

Comentarii

  • larisa spune:

    Wow, arata impresionant…astept sa vad ce ne mai povestesti din Antalya

  • Katyna spune:

    Clar mi-ar placea sa stau in hotelul asta! Bine, nu as lua copilul aici, insa pentru noi, parintii, mi se pare ideal! Chiar ca n-ai ce zice la capitolul mancare, vad o gramada de verdeata, vorba ta.
    Multam de prezentare!

  • Mihaela spune:

    Cam tooate hotelurile sunt la fel de grandioase si toate ofera ca aceleasi conditii. Am fost in 3 hoteluri diferite, si voi sustine mereu ca Turcia este tara in care merita sa iti petreci concediul. Esti respectat si ai parte de conditii deosebite.

  • Filip spune:

    Imperatore, du-te la un curs de fotografie ca e mai mare rusinea sa faci poze atat de proaste…pacat de articole.

  • Nicu P. spune:

    Imperatoare, am ramas mască 🙂 …Fain tare! …si ce-am mai strambat din nas si nu-mi venea a crede cand ne-am intalnit in aeroport si-ai zis ca pleci in Antalya! :)))
    Uite ca ti-a mers bine! Si noua la fel, ca am venit cu un punct de la Belfast!
    Baftă şi-n Armenia!

  • Nicanor spune:

    Turnul nu e o copie prea reusita, iar la nume ma asteptam de la tine sa pui si varianta originala a numelui/ legendei. Nu e suficient sa inghiti ce ti se serveste, uneori e indicat sa si verifici ca denumirea originala este Turnul lui Leandru si are si un mit in spate.

  • […] la Lara, rusa lua locul germanei. Si, intr-adevar, chiar si in hotelul in care am stat, in Mardan Palace, erau destui central-asiatici cu ochi migdalati, am auzit chiar si destui vorbind romaneste cu […]

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest