De la Paralela 45 la paralela 29 – Aqaba, Riviera Iordaniei

12. Croaziera Marea Rosie

Daca te uiti la harta Iordaniei, trebuie sa fii foarte atent pentru a-ti da seama ca aceasta tara din Orientul Apropiat are iesire la mare. Nu numai la Marea Moarta, cu care o imparte cu Israel si cu Palestina, o mare stranie, cu o salinitate extrem de ridicata, ci si la o mica bucatica din Marea Rosie, undeva, vreo 30 km de coasta, la sud de orasul Aqaba. In conditiile in care tari ca Egiptul au ditamai coasta, oare de ce te-ai duce la Marea Rosie in Aqaba? Pai, sa va zic cate ceva despre acest oras.

Cred ca principalul avantaj al Aqabei este ca se afla in zona limitrofa a unor locuri absolut superbe, si aici ma refer la Petra si la desertul Wadi Rum. Cei interesati de o vacanta in care sa combine statul cu burta la soare cu descoperirea unor locuri incredibile pot lua Aqaba in considerare ca o baza.

Aqaba este un oras comercial efervescent. Guvernul iordanian a desemnat orasul ca zona tax free, asa ca a devenit extrem de populat nu numai cu turisti in cautare de soare si mare, ci si cu iordanieni in cautare de televizoare si telefoane mobile ieftine. Dar sa nu va speriati, centrul nu este un angro cu electronice, ele sunt in suburbii, asa ca daca va tenteaza, intrebati pe la hotel unde sunt magazinele. In schimb, centrul e plin cu hoteluri, baruri, restaurante (mai ales arabesti) cu mancare tare buna si cu magazine turistice. Exista o mica enclava care aduce cu o statiune turistica marina, dar daca faci cativa pasi mai incolo, vei descoperi orasul “adevarat” si oameni foarte primitori.

In plin centrul Aqabei, se afla plaja publica. Ca femeie occidentala, ar putea fi enervanta atentia unanima a localnicilor in caz ca te vei dezbraca in costum de baie aici (localnicii fac baie in mare fara probleme, dar femeile fac baie imbracate in hijab), dar daca te arde un pic de exhibitionism, sa stii ca nu o sa fii singura. Daca nu te pasioneaza atentia generala, ei bine, la sud de port se afla numeroase plaje private unde te poti dezgoli fara ca nimeni sa-si holbeze ochii (ei, pana la un punct, topless-ul este cam interzis). Aici, cei mai multi clienti sunt europeni sau arabi occidentalizati, dar ici si colo vei mai descoperi si celebrii bourkini, o gaselnita de data recenta pentru femeile musulmane care vor sa indeplineasca si preceptele Islamului, si sa fie stylish cand fac baie… Numele de bourkini sunt o combinatie de bourkha si bikini si sunt niste vesminte de inot in care tot corpul este ascuns, inclusiv parul – singura bucatica de piele la vedere fiind labele piciorului. Si sa stiti ca exista creatori de moda veritabili care lanseaza bourkini foarte cool.

Daca simti nevoia unui hotel care sa se afle pe plaja, adica fix cum este in Egiptul de peste garla, ei bine, exista si asa ceva in zona Aqaba. Exista un complex foarte fain in Tala Bay, eu am stat la Movenpick, dar mai poti gasi cateva. Iar Marea Rosie este la fel ca peste tot.

Dar, cum spuneam, magia Aqabei provine din faptul ca poti sa vizitezi niste locuri unice, incredibile, adevarate minuni. Unul dintre ele este Petra, orasul sculptat in piatra al nabateenilor, intrat pe buna dreptate pe lista celor 7 minuni “noi” ale lumii. Probabil, cele mai multe excursii sunt de o zi (faci cam 1 – 2 ore de la Aqaba la Petra), dar eu recomand oricui sa viziteze Petra pentru minimum o zi si jumatate, pentru a savura si nu doar a bifa niste monumente. Si, credeti-ma, unele dintre cele mai frumoase amintiri din Petra sunt sa stai la povesti, la un ceai pe varful muntelui care domina “Manastirea”, cu un beduin anglofon care seamana cu Johnny Depp din Piratii Caraibelor. Si asta n-o poti face intr-o zi.

Un alt lucru care e obligatoriu sa-l faci este sa te duci la Wadi Rum, unul dintre cele mai spectaculoase deserturi din lume. Si aici, chiar daca ai cumparat un sejur la Aqaba, as zice sa nu te zgarcesti si sa dormi o noapte in desert in corturi aliniate ca la armata si sa dansezi in jurul focului alaturi de localnici, dar mai ales sa admiri miliardele de stele din desert. Iar dimineata sa prinzi acel rasarit cum numai in desert il poti vedea, printre acele forme ciudate de relief si munti sculptati de Mama Natura, forme pe care le gasesti peste tot prin Wadi Rum.

Daca ai chef de o escapada peste granita, aproape lipit de Aqaba se afla orasul israelian Eilat, care este, de asemenea, o destinatie de vacanta mai ales pentru israelieni. N-am fost acolo, dar, din cate stiu, viata de noapte este la mare competitie cu Tel Avivul.

 

Sejururi organizate la Aqaba

Desi nu exista zboruri directe intre Romania si Aqaba, poti cumpara pachete complete avion + transfer + cazare. Exista niste date fixe de plecare la sfarsit de septembrie si in octombrie, taman cand e vremea cea mai buna (vara sunt si 50 de grade, asa ca nu cred ca vrei sa mergi sa fierbi acolo), iar ofertele le poti vedea aici. In plus, pachetele includ zbor direct la Aqaba (se zboara cu Turkish Airlines pe ruta Bucuresti – Istanbul – Aqaba), asa ca nu mai trebuie sa aterizezi la Amman si sa mergi nu stiu cate ore cu masina. La Aqaba nu se plateste viza.

 

Cand sa te duci la Aqaba

Primavara si toamna. Nici iarna nu e rau, dar in Wadi Rum si Petra este foarte frig si nu te vei bucura cu adevarat de aceste locuri superbe. Vara sunt peste 50 de grade, asa ca daca apreciezi sa te simti ca galusca intr-o supa fierbinte cand intri in mare sau sa te prajesti precum kebabul cand iesi din mare, Aqaba este o idee excelenta :).

 

Cum ajungi la Aqaba

Cum ziceam, nu exista zboruri directe din Romania, Taromul aterizeaza la Amman, in capitala, aflata la vreo 350 km de Aqaba. Dintre marile companii europene care opereaza si in Romania, doar Turkish Airlines aterizeaza la Aqaba.

 

Viza Iordania – Aqaba

Cum ziceam, Aqaba are statut de zona tax-free, asa ca, daca aterizezi pe aeroportul din Aqaba, nu va trebui sa platesti viza. Dar, atentie, trebuie sa pleci tot din Aqaba, dar ai dreptul sa iesi din Zona Economica Speciala Aqaba fara probleme.

01. Panorama Aqaba

Un oras verde, inconjurat de desert

02. Moschee Aqaba

Moscheea din Aqaba

03. Magazine Aqaba

Shopingggggg

04. Plaja publica Aqaba

Plaja publica din Aqaba

05. Plaja privata Aqaba

Si una din cele private

06. Piscina

Au si piscina

07. Bourkini

Noua moda de bourkini

08. Fata goala

Dar poti sa faci plaja si in costum de baie clasic

09. Tala Bay

Tala Bay – zona de fite de langa Aqaba

10. Apartamente - Tala Bay

Cu apartamente de inchiriat

11. Croaziera Aqaba

Croaziera pe Marea Rosie

12. Croaziera Marea Rosie

13. Gratar pe mare

Cu gratar deasupra marii pe vas 🙂

14. Siq

Cum ziceam … daca te duci la Aqaba, esti foarte aproape de Petra. Si e pacat s-o ratezi !

15. Tezaur

Celebrul Tezaur din Tomb Raider 🙂

16. Manastire

sau manastirea

17. Johnny Depp

Beduinul Johnny Depp

18. Wadi Rum

Nu rata acest desert uimitor numit Wadi Rum !

19. Jeep safari - Wadi Rum

20. Piatra Wadi Rum

Si extraordinarele sale forme de relief

21. Apus de soare desert

Sau apusul de neuitat

22. Dansuri beduine

Cum am zis … merita sa petreci o noapte in desert 🙂

Tripsta-logo
Categorii:
Iordania · Paralela 45

Comentarii

  • Adi spune:

    O mica remarca, temperaturile vara in Aqaba nu au trecut peste 47 de grade in ultimii 15 ani (nicidecum peste 50 cum se mentioneaza) :).

    • Imperator spune:

      La soare, e peste 50 grade.

    • Razvan S spune:

      ha, ha, …… hai sa carcotim ca nu au fost 50 ci 47…. rezisti cumva la 47?? cand vei iesi din temperatura controlata a avionului si vei pasi pe scara si pe betonul aeroportului pana la autobuzul care te transporta la terminal iti spun ca efectiv o sa simti cum te topesti, desi masurate meteorologic in atmosfera sunt 47 de grade, dar acolo vei resimti poate peste 55 (soare, beton, motoare incinse, umiditate crescuta….)

  • victor spune:

    Eilat ul e mai organizat si tare glam pe alocuri. Si misto pt plane spotters ca avioanele trec jos si aterizeaza in centru. Am negociat taxi spre Petra la 45 Euro dus intors cu asteptare rezonabila, dar in extrasezon…in rest cele mai faine plaje si hoteluri in apropiere sunt la Taba heights si asta e in Egipt. Marea moarta o prefer pe partea evreiasca…Ein Bokek, ein Ghedi. Daca este timp merita vazute toate bucatile de tari riverane…inclusiv Arabia Saudita

  • Razvan S spune:

    N-am ajuns in Iordania, desi imi doresc candva…. in schimb am fost in Sinai la Nuweiba si Dahab, foarte asemanatoare, doar Petra ii lipseste, iar daca nu iti plac resorturile acelea mari si puhoaiele de turisti, Dahab poate fi o varianta

  • stelian spune:

    Daca merg din eilat in aqaba cu microbus sau masina trebuie sa platesc viza….o pot obtine la granita?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest