Ghid de sfaturi practice Wizz Air: Hamburg – obiective turistice, cazare, restaurante si multe alte ponturi

Hamburg - primaria

Cand ma uitam pe harta Europei din cand in cand, intotdeauna ma intrebam de ce companiile aeriene nu leaga direct Romania de nordul Germaniei. Banuiesc ca sunt destui romani care locuiesc acolo, mai exista si nemti care or vrea sa vina la Bucuresti si, in plus, exista atatea orasele mici si dragute care merita vizitate, chiar si in cadrul unui city break restrans – Lubeck, Bremen si marea metropola Hamburg. Existau demult zboruri spre Munchen si Frankfurt, mai exista zboruri si spre Renania (Dortmund, dar si la Dusseldorf si Koln-Bonn), dar nimeni nu zbura direct in nordul Germaniei. Si, in fine, minunea s-a intamplat! De la sfarsitul primaverii, mai precis din luna mai, Wizz Air va avea zboruri directe intre Bucuresti si Hamburg / Lubeck. Si cum nu am calcat niciodata prin Germania de Nord, parca as da o fuga si pe acolo. Poate, la vara.

Cand sa te duci la Hamburg

Nordul Germaniei are o clima destul de pacatoasa. E drept, nu e la fel de frig ca la noi iarna, dar e multa ceata, ploua rau. In fine, sunt si zile bune. Oricum, cel mai bine este de pe la jumatatea lui mai, taman cand incep zborurile lui Wizz :).

 

Cum ajungi la Hamburg

Cu avionul

Pe 20 mai 2016, Wizz Air lanseaza zboruri directe intre Bucuresti si aeroportul Hamburg / Lubeck, fiind, cred eu, prima companie care leaga direct Bucurestiul de nordul Germaniei (nu stiu sa fi fost vreodata vreun zbor direct. In mod cert, nu in ultimele doua decenii). Biletele cele mai ieftine costa 179 lei (40 euro) de la Bucuresti la Hamburg, iar pentru retur, cele mai ieftine bilete incep de la 29 de euro. Vedeti aici calendarul tarifului pentru Hamburg – Bucuresti.

 

Cu trenul

Pentru cei ingroziti de zborul cu avionul, exista posibilitatea (foarte scumpa) de a merge cu trenul. Vei face minimum 29 de ore din Bucuresti-Nord pana la Hamburg hbf si ajungi dupa cel putin doua schimbari de tren (Budapesta Keleti si Linz Hbf.). Un bilet de tren este, in general, mult mai scump decat cel de avion, daca iei insa un InterRail si vrei sa vizitezi mai multe locuri pe drum si in jur, poate fi o optiune buna.

 

Cu autobuzul

Conform autogari.ro, exista curse directe Bucuresti – Hamburg operate de cel putin trei companii (Eurofratello, Giltrans si Brianna Tours). Brianna Tours se lauda ca e cel mai rapid si ca ajunge in doar 38 de ore si 45 de minute :). Cel mai ieftin bilet costa 90 de euro (doar dus).

 

Cum ajungi de la aeroport in oras la Hamburg

Atentie, cursele Wizz Air nu vor ateriza pe principalul aeroport din Hamburg, ci pe aeroportul Lubeck, aflat la 72 km de Hamburg. Autobuzul 6 trece la fiecare jumatate de ora pe la aeroport si face legatura cu principala autogara din Lubeck, de unde poti merge mai departe spre Hamburg sau alta destinatie. A20 merge direct in Hamburg si este corelat cu orele de decolare si aterizare (face 70 de minute si costa 12 euro). Desi Lubeck este un aeroport mic (doar WizzAir opereaza aici), are gara proprie, trenul mergand spre gara Lubeck, de unde poti merge mai departe spre Hamburg sau spre alte locuri din Germania.

 

Cum calatoresti prin Hamburg

Evident, un oras se ia la picior, daca vrei sa-l simti, dar daca ai nevoie de transport in comun, vei gasi in Hamburg de toate: autobuz, metrou, tramvaie sau trenuri. Poti lua si ferry, Hamburgul fiind strabatut de raul Elba. Compania de transport se numeste  HVV,  iar un bilet valabil pentru o zona costa 3,10 euro. Un bilet de o zi costa 7,50 euro (exista o varianta mai ieftina, in caz ca vrei sa calatoresti in afara orelor de varf, si aceasta costa 6 euro), iar daca stai mai mult, un bilet pentru o saptamana costa 12,90 euro (pentru zona centrala)

.

Top 5 obiective turistice in Hamburg

  1. Plimba-te pe jos. In mod evident, exista un centru vechi cu primarie, biserici si multe baruri si cafenele :).
  2. Miniatur Wunderland. Este o atractie atipica, dar marea majoritate a celor care o vad sunt incantati. E o lume in miniatura. Trenuri, gari, avioane, aeroporturi… toys for boys si nu numai!
  3. Park Planten un Blomen. Nu e doar un parc, este o adevarata gradina botanica. Iar seara, ai parte de un show de apa, lumini si muzica!
  4. Plimba-te pe raul Elba. Nu e nevoie sa iei vreun water-taxi sau tur. Pur si simplu, ferry public. Daca iei ferry-ul 62 de la Landungsbrücken la Finkenwerder, vei putea admira celebrul port Hamburg!
  5. St. Pauli Red Light District. Toata lumea a auzit de Cartierul Rosu din Amsterdam, dar poate mai putini ati auzit de “fratiorul” lor din Hamburg. Ca si Amsterdam, Hamburgul a fost dintotdeauna un port major, iar pe langa porturi, de obicei infloresc si bordelurile pentru marinarii veniti cu mare pofta de pe mare. Acum, marinarii reprezinta o infima parte din clienti, dar bordelurile au ramas, iar districtul St. Pauli a devenit un adevarat Disneyland al sexului.

 

Unde sa dormi in Hamburg

Una dintre cele mai laudate locatii se afla in niste cladiri istorice hanseatice oferite de Bedroom for you. Preturile pentru o dubla variaza intre 68 si 74 de euro si, la cum arata, sunt niste preturi excelente.

 

Unde sa mananci in Hamburg

Ca peste tot in Germania, saormeriile sunt cele mai ieftine locuri in care poti manca. Dar, evident, daca vrei ceva specific, cauta micile restaurante familiale, multe dintre ele aflate in centru. Evident, asteapta-te la fasole, slana si carne din belsug, ca doar suntem in nord, unde e frig si unde porcul este de departe cea mai buna salata.

 

Ce sa faci dincolo de Hamburg

Cum am spus, prin zona poti vizita cateva orase istorice clasice din perioada hanseatica. As mentiona doar Bremen si Lubeck, ca fiind cele mai cunoscute. Nici Danemarca sau Olanda nu sunt prea departe, iar Hamburgul poate fi o baza excelenta pentru explorarea Germaniei de Nord. Nu trebuie sa uitam ca Hamburg este un port important pentru vase de croaziera, mai ales pentru cele care “fac” fiordurile norvegiene, asa ca, iata, WizzAir deschide o noua baza de imbarcare pe croaziere, la preturi bune.

 

Daca ati fost recent la Hamburg si ati gasit niste locuri deosebite, preturi rezonabile, in fine, ponturi bune de spus si altora, va astept la rubrica de comentarii cu numeroase multumiri!

 

Wizz-logo

Comentarii

  • Cristian spune:

    Buna ziua . In numele obiectivitatii si echidistantei va rog sa veniti cu o postare (sau anunt) si cu cele 23 de rute noi anuntate ieri de Blue Air ; multumesc anticipat !

    • Imperator spune:

      Daca ar fi Facebook in Tibet si internet la Everest Base Camp, as fi anuntat imediat. Din pacate, nu exista nici una, nici alta, asa ca o sa scriu cand ma intorc in tara.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest