Nepal, mic ghid de calatorie

27. Kathmandu

Dupa acest miniserial despre Nepal, nu puteam sa nu strang laolalta mai multe informatii pe care le cred folositoare in caz ca va ganditi sa mergeti in Nepal. Din pacate, de data asta am stat foarte putin in Nepal, practic, doar pe Valea Kathmandu, pentru ca am fost si in Tibet (da, va urma si un serial despre Tibet!), dar cred ca si asa sunt capabil sa va dau cateva informatii folositoare.

Nepalul postcutremur

Va recomand sa recititi tot serialul, pentru ca am povestit pe larg despre efectele cutremurului din Nepal. Din punctul de vedere al infrastructurii, atat de transport, cat si turistica, totul merge la fel de bine (sau de prost, depinde cum priviti) ca inainte. Hotelurile erau, in imensa lor majoritate, deschise (cele deschise aveau afisata o hartie de la ISU lor precum ca au inspectat locatia si ca totul e OK), iar soselele, functionale. Din pacate, granita rutiera dintre Nepal si Tibet era inchisa si nu stiu cand va fi deschisa (nepalezii sperau ca in curand, dar asta tine nu de ei, ci de chinezi), asa ca singura legatura cu Tibetul (in caz ca vreti sa mergeti pe acolo) este pe cale aeriana. In schimb, Nepalul are o alta problema, dar care sper ca se va solutiona curand – embargoul indian. In zilele de mijloc de septembrie cand am ajuns acolo, Nepalul tocmai aprobase o mult-asteptata Constitutie (o Adunare Constituanta incepuse lucrul prin anii ’50, dar a fost suspendata pe motiv de dictatura regala. Dupa abolirea monarhiei in 2008, o alta Adunare sau, mai degraba, Adunatura Constituanta a incercat sa faca o Constitutie si nu a reusit. Au fost noi alegeri si, in fine, cea de-a doua Adunare Constituanta din perioada postmonarhica a reusit sa voteze Constitutia). Dar in loc ca Nepalul sa fie fericit ca are o noua Constitutie, tara a fost lovita de lupte interne. Istoric, puterea politica s-a aflat in mainile populatiei din zona deluroasa a Nepalului, cea mai fertila de altfel – zona Kathmandu – Pokhara – Gurkha. Nepalul a ocupat si o zona sudica de campie, numita Terai, locuita de diverse grupuri etnice care sunt mai degraba inrudite cu indienii de dincolo de granita, decat cu newarii din Kathmandu. Aceasta populatie a fost mult timp ignorata, lasata fara drepturi si pauperizata. Odata cu elaborarea Constitutiei, sudistii au cerut drepturi speciale mai ales de reprezentare, precum si un stat propriu in cadrul noului Nepal federal. Cererile lor au fost ignorate, Constitutia neoferindu-le drepturi speciale. Asa ca sudistii s-au suparat si au blocat atat soselele, cat si punctele vitale de frontiera cu India (Nepalul este una dintre cele mai sarace tari din lume… o buna parte din mancare si 100% din necesarul de petrol si gaze sunt importate din India). India care, de asemenea, are interesul sa tina Nepalul sub presiune si intr-o stare de semivasalitate (India a privit intotdeauna Nepalul ca o colonie-tampon intre India si China) a inceput santajul, trimitand atata petrol si gaze cat sa nu se prabuseasca complet Nepalul. In acest moment, situatia este undeva la limita si niciuna dintre parti nu pare sa cedeze – Nepalul santajului Indiei, iar India sa isi impuna interesele in noul Nepal federal.

Netto, principala problema a vizitarii Nepalului nu este cutremurul, ci embargoul indian… care face ca numeroase mijloace de transport sa nu mai functioneze, iar cele care functioneaza fie sa devina foarte scumpe, fie sa fie superaglomerate (guvernul a trebuit sa revina asupra deciziei ca pasagerii din autobuzele din zona Katmandu sa nu mai calatoreasca pe autobuz, pentru a mai rezolva un pic din problema crizei transporturilor).

Revenind la cutremur, nu am vazut extrem de multe cladiri rezidentiale cazute, in Kathmandu si in orasele din zona (in mod cert, nu hoteluri). Ce au cazut au fost insa mai multe temple istorice, dar asta nu inseamna ca nu mai ai ce vedea. In Kathmandu, cam o treime din minunata Durbar Square a picat, dar continua sa existe mai multe structuri istorice care merita vazute. Palatul Regal, devenit muzeu de istorie, este inchis pe o perioada nedeterminata, deoarece cladirea este crapata si afectata, dar, Slava Domnului, este in picioare. Templul hindus de la Pashupatinath este neatins, iar stupa de la Bouddha a fost afectata, dar se construia cu mare spor, asa ca ma astept sa fie gata la primavara, cand reincepe sezonul. Celelalte temple tibetane din zona sunt neatinse. Swayanbunath, templul maimutelor, a fost usor afectat, cu vreo doua capele prabusite, dar marea stupa este in picioare, putin crapata, ma astept sa inceapa reconstructia in curand.

In orasele din jur, Bhaktapur si Patan, au cazut cateva temple, dar nu cele principale. Cel mai inalt templu din Nepal, Nyatapole, din Bhaktapur, este nevatamat, la fel ca palatul regal din Patan, care adaposteste cel mai frumos muzeu al tarii. Pokhara este neatinsa, iar infrastructura alpina pentru Everest pare in refacere. Asta-toamna, toate expeditiile au fost anulate. De altfel si in Tibet, Everest Base Camp pentru alpinisti era complet gol, dar nu cred ca Nepalul isi permite sa mai piarda un sezon turistic la primavara, ma astept ca ascensiunile sa fie reluate. Zona de trekking Annapurna este deschisa si operationala.

Cand sa mergi in Nepal

Nepalul are doua sezoane turistice – toamna si primavara. Iarna, chiar daca e sezon uscat, este foarte rece (desi ziua, in Kathmandu, poti sa razi in soare la vreo 15 grade, noaptea temperatura scade sub zero si criza de energie face ca multe cladiri, inclusiv hoteluri si restaurante, sa nu fie incalzite), iar vara este sezonul musonic, aducator de ploi. Cel mai bine este primavara si toamna. Noi am fost toamna, candva la mijloc de septembrie, si, din pacate, a fost foarte noros. In mod normal, musonul si norii se imprastie in jur de 1 septembrie, dar anul asta musonul a fost amanat, localnicii dand vina pe cutremur. Ca sa fiti siguri, veniti mai degraba in jur de 1 octombrie.

Cum ajungi in Nepal

Din Romania, poti sa ajungi din doua bucati” cu doar trei companii aeriene – Qatar Airways, Turkish Airlines si Fly Dubai. De cele mai multe ori, Qatar Airways este cea mai ieftina (si are conditiile cele mai bune, cel putin fata de Turkish, cu care am zburat recent), am vazut chiar o oferta la 524 de euro acum ceva timp. Optional, verificati preturile din Istanbul cu companii de linie sau cu low-costurile Fly Dubai si Air Arabia. Exista mult mai multe curse din Golf (numerosi nepalezi lucreaza in conditii de semisclavie pe marile santiere de constructii din statele Golfului Persic) sau din India.

Viza Nepal

Viza nepaleza se ia usor de pe aeroportul din Kathmandu (dar si la granitele rutiere ale tarii). Pe vremuri, era musai sa vii cu o fotografie tip pasaport la tine, dar acum in aeroportul Tribhuvan exista un automat unde trebuie sa-ti completezi datele personale si iti face si poze :). Dureaza destul de mult sa completezi tot ce trebuie completat, asa ca ori te grabesti cand debarci din avion, ori pregateste-te de cozi lungi, mai ales daca vin simultan doua–trei curse. Dupa ce ai terminat de completat si de pozat, trebuie sa te duci la ghiseul bancar de langa automate sa platesti viza si, cu hartiile proaspat dobandite, te duci direct la ofiterul de la punctul de trecere frontiera. Tine cont ca nimeni nu se grabeste, asa ca nu te astepta sa petreci doar cateva minute. Oricum, bagajele vor veni cu intarziere, ca nici hamalii aeroportului nu sunt grabiti. Atentie, sa ai cu tine eticheta de bagaj, pentru ca e obligatoriu sa o arati la iesirea din avion – niste cerberi verifica daca ti-ai luat bagajul tau si nu te-ai procopsit cu al altuia… si nu fac rabat la verificari nici daca esti strain!

Cum calatoresti prin Nepal

Numeroase companii aeriene zboara intre cateva aeroporturi nepaleze. Standardele de siguranta nu sunt teribil de ridicate, dovada ca la fiecare doi–trei ani mai pica vreun avion. Buddha Air este considerata cea mai buna si mai profesionista, desi si ea a avut un accident in 2011 (se pare, din eroare de pilotaj). Numeroase autobuze leaga principalele localitati din Nepal, iar pretul este foarte redus. Conditiile sunt insa destul de proaste, iar nivelul de siguranta, destul de scazut. Cand am fost in 2011, cadea cate un autobuz in rau in fiecare zi (de obicei, nimeni nu scapa). Desi situatia s-a ameliorat, accidentele continua sa faca ravagii (parca au cazut vreo doua si anul asta, cand am fost prin zona). Motivul este ca soferii sunt biciuiti” de proprietarii companiilor de transport sa conduca cat mai repede, pentru a face cat mai multe curse, iar numeroase autobuze si-ar gasi cu greu locul chiar si in muzee. Calatoriti fie cu masina privata (orice taximetrist te va duce cu placere oriunde in Nepal), fie cu autobuzele turistice (orice hotel sau agentie de turism din Thamel sau Lakeside in Pokhara va poate vinde bilete), care sunt de calitate mult mai buna, iar soferii sunt instruiti sa fie mai atenti.

Unde sa stai in Nepal

Cele doua centre turistice majore sunt Pokhara si Kathmandu care au cate un ghetto turistic” – aici se afla numeroase hoteluri, baruri, agentii de turism, magazine, restaurante, tot ce trebuie sa fie la indemana turistului. Cartierul turistic din Kathmandu se numeste Thamel, iar cel din Pokhara – Lakeside. Poti gasi numeroase oferte pe Booking sau Agoda. Eu, personal, am stat la hotel Vaishali, care a investit destul de mult in ultimii trei ani si a devenit unul dintre cele mai bune hoteluri din Thamel, si la International Guest House, aflat la doi pasi de Thamel, intr-o zona linistita. Exista numeroase pensiuni si hotelase si in alte locatii, cum ar fi Patan si, mai ales, Bhaktapur. Pentru un hotel OK, preturile incep de la 30 – 40 de euro pe dubla cu baie proprie, dar daca nu te intereseaza prea mult confortul hotelier, poti gasi bombe” si la 2 – 3 euro pe noapte.

Bani in Nepal

Moneda nationala este rupia nepaleza. Gasesti destule ATM-uri, iar daca preferi sa te cari cu (si eventual sa-l pierzi) cash, la fiecare colt de strada din Thamel sau Lakeside vei putea schimba. Ratele de schimb sunt similare. Poti aduce orice valuta vrei – euro, dolar american, dolar singaporez, dolar hongkongez, yuan chinezesc, dar NU rupie indiana. Rupia indiana nu se schimba nicaieri. Atentie, nu poti schimba rupia nepaleza in valuta straina decat pe la banci si cu mare greutate, incearca sa-ti termini rupiile nepaleze inainte de a pleca din tara

Gradul de siguranta

Exista un nivel redus de criminalitate, tara fiind safe cam peste tot. Ah, da, fereste-te de motociclisti (sin)ucigasi, de tigri in parcuri nationale si de avalanse in Himalaya.

Agentii de turism in Nepal

Daca vreti sa recurgeti la serviciile unei agentii de turism locale, contactati-l pe prietenul Raj Ghimire la npvillage@gmail.com. Are o agentie de turism de cativa ani si a organizat chiar foarte bine tururile precedente din seria Haideti cu Imperator in …” (inclusiv in Tibet si Bhutan!). Poate sa va aranjeze orice – tururi, cazari etc. Organizeaza si excursii de trekking si e specializat in eco-turism si in programe de voluntarizat! Mai multe informatii gasiti pe site-ul lui.

01. Qatar Airways Kathmandu

Aterizarea la Kathmandu

02. Formular viza Nepal

Formularul de intrare in Nepal. Uitati-va la sex 🙂 Male, female, others 🙂

03. Masina de viza Nepal

Asa arata celebra masina de viza 🙂

04. Coada la masina de viza

O masina de o eficienta maxima

05. Buddha Air

Un avion Buddha Air

06. Mountain Flight Nepal

Si cu avionul acesta am efectuat un Mountain Flight… adica ne-am indreptat spre Everest pentru a vedea lantul himalayan

07. Interior avion Nepal

Asta e interiorul. Fiecare are loc la geam pentru a vedea Everestul

08. Aeroport Kathmandu - zboruri interne

Terminalul zboruri interne – Kathmandu

09. Verificare bagaje

Nu iesi cu bagaj din aeroport fara sa dai recipisa de bagaj !

10. Hotel Vaishali

Hotelul Vaishali din Thamel

11. Hotel Vaishali Kathmandu Nepal

Interiorul a fost imbunatatit clar fata de 2011

12. International Guest House Kathmandu

Celalalt hotel care imi e drag – International Guest House. Mult extins fata de 2003 🙂

13. Transport in comun Kathmandu

Transportul in comun in Kathmandu

14. Restaurant Kathmandu

Prin Kathmandu sunt multe restaurante faine. Chiar si cele in care stai pe jos 🙂

15. Meniu Nepal

Meniu al unui restaurant turistic din Thamel

16. Thamel

Welcome to Thamel – cartierul turistic din Kathmandu

17. Thamel

18. Spa Kathmandu

Unde gasesti cam tot ce iti trebuie – spa

19. Magazin montan Kathmandu

Magazine cu echipament de munte

20. Haine Kathmandu

Haine

21. Librarie

Si mai ales librarii (din Nepal, vin cu bagaje intregi de carti !)

22. Laundry Nepal

Evident, nu poti ramane cu hainele murdare 🙂

23. Bani Nepal

Cum arata rupiile nepaleze ? Cam asa. Ce am platit aici ? Masa pentru oamenii din poza de mai sus 🙂

24. Coada la benzina

Impactul embargoului indian ? Cozi nesfarsite la benzina

25. Sosele goale

Si sosele goale

26. Good Kharma Trekking

Prietenii mei din Kathmandu – Raj si Bijaya si agentia lor

Comentarii

  • Dumitrean Gheorghe spune:

    As dori sa circul in decembrie prin 20 si aa stau pana in 8 ianuarie,este recomandat? Ce pericole sunt? Si cum sunt pers nepaleze? Sunt sociabile sau nu

    • Imperator spune:

      Nepalezii sunt foarte faini si foarte sociabili. In perioada respectiva va fi insa foarte frig (noaptea se va ajunge si la zero grade). In afara de riscul de accident rutier care e ridicat, sunt riscuri normale pentru orice tara. Nu este sezon de urcat muntii fiind foarte frig.

  • radu spune:

    cand este recomandat sa ajungi in base camp….poate mai sus

  • ana spune:

    Buna, am planuit sa merg in Nepal in Aprilie anul acesta, trebuie sa zbor la Kathmandu din Delhi, crezi ca voi intampina probleme la obtinerea vizei? cat costa o viza de o saptamana? pot sa folosesc cardul bancar fara probleme? nu trebuie sa fac dovada de fonduri pentru visa? e sigur pentru o femeie sa calatoreasca singura din India in Nepal? Am prieteni atat in india cat si in nepal, odata ajunsa acolo sunt sigura ca voi fii bine…Mersi de informatii

    • Imperator spune:

      Nu ai nici o problema sa obtii viza nepaleza, se ia pe aeroport.
      Tarife viza:
      15 days – US $ 25.00 for 15 days single/multiple entry.
      30 days – US $ 40.00 for 30 days single/multiple entry.
      90 days – US $ 100.00 for 90 days single/multiple entry
      Nu iti trebuie nici o dovada de nimic.

      Nu se poate plati cu cardul la viza, dar exista destule ATM-uri in Kathmandu. Sa vii cu suma cash sa platesti pe aeroport.
      Zborurile Delhi – Kathmandu sunt safe si nu am auzit niciodata de vreun incident la bord.

  • Agnes spune:

    Buna ziua,

    Ce vaccinuri sunt necesare (daca sunt) pentru Nepal si cum/de unde se pot procura? Si cu cat timp inainte de plecare trebuie facute? Multumesc frumos 🙂

  • Costi spune:

    Buna ziua
    Cum se poate ajunge de la aeroport in centrul orasului. Care sunt mijloacele de transport cele mai recomandate .Apreciez iformatiile utile pe care le furnizati pe aceste pagini. Multumesc mult pentru informatii

  • Cristian Popescu spune:

    Intentionez sa ajung in Nepal la inceputul lui septembrie. Atunci am concediu … M-ar interesa amaninte despre excursia cu elicopterul la Everest Base Camp. Imi pot plati locul meu (desi scump) dar n-as dori sa platesc singur pentru toate cele 4 locuri din elicopter. Ce se intampla daca din cauza vremii zborul e anulat ? Esti reportat in alta zi ? Multumesc !

  • Dorin spune:

    Salut,

    As dorii sa stiu care sunt taxele la plata cu cardul? daca platesc cu cardul la o alimentara sau magazin cat se face automat schimbul valutar si atat? poti plati cu cardul sau trebuie sa ai cash in general? Lire sterline pot schimba in kathmandu? Viza se poate platii doar in dolari?

    Multumesc

    • Imperator spune:

      Variaza de la banca la banca, verifica cu banca emitenta a cardului tau. Poti plati cu cardul in restaurantele si hotelurile de lux, in rest nu in foarte multe locuri, dar poti scoate rupii din ATM-uri. Nu cred ca se pot schimba lire sterline, dar nu m-am uitat. Viza se plateste doar in dolari americani.

  • Ovidiu spune:

    Salut! Am si eu cateva intrebari, daca imi permiti. 🙂
    1. As vrea sa merg in Nepal, am de ales intre luna ianuarie si august. Care zici ca este mai ok ca si perioada? Sunt un tip care tolereaza bine caldura si mai putin frigul.
    2. Cam acer ar fi un buget, fara bilet de avion? Ma refer la ceva mediu. Sunt adeptul calatoriilot low-cost. Nu caut cazari scumpe, tot ce ma intereseaza este ca lenjeria sa fie curata.
    Ai cumva o propunere de traseu? Cate zile zici ca ar fi suficiente sa vezi tara?
    Multumesc mult!

    • Imperator spune:

      1. In ianuarie este frig, pe alocuri foarte frig, dar este sezonul secetos, august e in plin muson, dar e drept, e cald. Nu e ingrozitor de cald, in schimb e foarte multa ploaie.
      2. Hotel bun – as zice vreo 30 – 40 dolari pentru o dubla. Mancare – as zice ca poti trai linistit cu 10 – 15 dolari pe zi. Restul… depinde ce vrei sa faci si cat de mult te misti.

  • adriana spune:

    Foarte,Foarte utile sfaturi! Intentionam sa plecam la 1 martie. Am inteles de la cineva ca sa nu ne lipseasca pelerinele de ploaie.Actele la masina de viza se completeaza inainte de a lua bagaele? ca sa stiu cit de repede fug din avion… Cam care ar fi un transer de la aeroport cu taxiul?
    Mincarea din piete (fructe) e ok? Apa e scumpa? Vazusem niste hotelulri la care apa se platese suplimentar.
    Felicitari pentru articol!

    • Imperator spune:

      In mod normal, in martie nu ploua, dar intotdeauna e bine sa ai ceva de ploaie, nu se stie niciodata. Da, actele la masina de viza se completeaza inainte de bagaje. Mai intai, aplici pentru viza, apoi treci granita si apoi iei bagajele (la fel ca pe orice alt aeroport din lume).
      Fructele, da sunt foarte bune la gust. Apa nu e scumpa nicaieri in lume, nici macar in zone desertice. Daca ai rezervare la un hotel din Kathmandu in prealabil, te vor astepta ei si te vor transfera gratuit.
      Multumesc

  • stronghold spune:

    Salut! O sa merg in Nepal peste 3 sap si in ultima zi va trebui sa ajung din Pokhara la aeroport in Kathmandu, zborul fiind de la 19:30. Ce mi-ai recomanda intre bus turistic si taxi, avand in vedere ca nu vreau sa risc sa pierd avionul:) Am inteles ca busul poate sa faca si 10 ore pina in centru si mai trebuie sa ajung si la aeroport pina la 17:30 dupa aceea… Cam care ar fi pretul corect pe care ar trebui sa-l negociez pt taxi pt traseul Pokhara Lakeside – Tribhuvan?

  • Rares spune:

    Salut! Voi merge in Nepal pe 21 decembrie si voi sta pana pe 04 ianuarie. Doresc sa fac circuitul Anapurnelor , iar altitudinea maxima va fi de peste 5000 m. Care va fi temperatura minima in zonele peste 3000 m , atat ziua cat si noaptea? Multumesc

  • Florin spune:

    Salut. Eu am o problemă destul de delicată pe care o studiez destul de intens de cateva luni, căutând tot felul de informații despre Nepal, în general, dar și despre interesul meu personal. Tin să menționez de la început că articolul dvs este excelent și raspunsurile de până acum, de asemenea, excelente. În cazul meu este vorba despre o fată din Nepal, orasul Pokhara, pe care am cunoscut-o pe facebook astă vară, printr-un prieten comun. Am conversat foarte mult și extrem de intens cu această fată absolut superbă, cu care intentionez să am o relație foarte serioasă. Problema este că nu știu în ce modalitate aș putea să o aduc pe ea în România. Despre călătoria unui cetățean UE în Nepal am înțeles, nu e tocmai dificil. Nu știu însă absolut nimic despre posibilitatea unui nepalez de a intra pe teritoriul României, cum și în ce condiții. Probabil dacă s-ar încheia o căsătorie lucrurile s-ar simplifica foarte mult, dar până la acel moment mai e mult. Mă puteți lămuri cu cîte ceva în această privință? Mulțumesc!

  • Mario spune:

    Salut, am si eu o problema cum ajung cu autobuzul de la new delhi in nepal? Dupa care intentionez sa plec in romania din nepal. Este necesara viza de iesire din india pentru a pleca din nepal? Imi afecteaza cu ceva la plecare?

    • Imperator spune:

      Nu mai exista viza de iesire din India de cateva decenii bune. Viza de Nepal se poate obtine la orice punct de frontiera terestru fara nici o problema, atentie, iti trebuie o fotografie de tip pasaport. Trebuie sa ai pasaportul valabil pentru 6 luni, sa ai o pagina libera pentru viza si sa platesti viza in dolari.

  • george spune:

    Permisul TIMS este obligatoriu,să înțeleg?Cel pentru zona protejată,sau pentru AC este obligatoriu?Cît mai costă pe acest an?Alte taxe pe anul acesta?

  • Mario spune:

    Deci pot iesi linistit pe la sunauli fara sa am tangente cu vamesii indieni? De cat la nepalezi sa merg la un ghiseu sa completez formularul pentru viza? Aici se mai ia amprente, nume in computer etc…?

  • Mario spune:

    Asta zic, daca nu mai pun stampila la indieni si o pun de cat la nepalezi?pot avea probleme la aeroport cand plec?
    Multumesc

  • Mario spune:

    Cam asa ceva, am avut o discutie cu un receptioner si a sarit la mine, si l-am lovit. Si m-a reclamat, asta este problema, si nu stiu cum sa ies sa nu mai am tangente cu ei.

  • Mario spune:

    Multumesc

  • Mario spune:

    Stie cineva ? A trecut cineva din india in nepal, pe la sunauli?

  • Mario spune:

    Inca o intrebare: am ajuns in nepal, credeti ca mai am vreo problema la aeroport? Daca sunt urmarit national in india are legatura cu nepalul? Apare ceva in aeroportul nepalez? Au baza de date comuna? Multumesc

  • Mario spune:

    Multumesc pentru ajutor ,am sa plec zilele astea , mai vizitez ceva si voi incerca sa plec

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii

Pin It on Pinterest