Am spus-o de nenumarate ori, o repet si acum: imi plac mult orasele acelea vechi, care pastreaza atmosfera si patina timpului. Imi place sa ma plimb pe ulitele lor si sa-mi imaginez viata de acum 100, 300 sau 500 de ani. Imi plac Sighisoara si Carcassone, Obidos si Luang Prabang, Cuzco si Gjirokaster si multe alte orase vechi, traditionale, care si-au pastrat sarmul pana in ziua de azi. Imi plac si cartierele vechi, chiar daca sunt in orase moderne si sunt doar niste enclave traditionale in contemporaneitate. Asa ca atunci cand am inceput sa-mi fac temele pentru ce sa vad in Columbia, a fost imposibil sa nu pun si Cartagena pe lista. De fapt, din saptamana petrecuta in Columbia, cea mai mare parte am petrecut-o in Cartagena si prin jur.
Cartagena este un oras colonial spaniol fondat in primii ani dupa ce conchistadorii s-au instapanit pe Noul Continent. Ei aveau nevoie de o metropola portuara pe malul Marii Caraibe, de unde sa transporte bogatiile gasite in regiunea pe care au denumit-o El Dorado. Evident, zona nu era pustie, pe aici locuiau numeroase triburi bastinase (inclusiv cei numiti „caribi”, dupa numele lor fiind botezata toata aceasta mare care, in zilele noastre, este sinonima cu plajele de vis umbrite de palmieri), dar un oras adevarat a fost fondat de spanioli – mai precis, de Pedro de Heredia, a carui statuie se afla ridicata la loc de cinste in mijlocul centrului colonial.
Evident, bogatiile au atras numerosi pirati englezi si francezi care bantuiau prin zona pentru a-i usura pe spanioli de aur si de argint, iar Cartagena a fost o tinta obisnuita. Orasul a fost jefuit de numeroase ori pana cand spaniolii au investit in puternice forturi de aparare, pe care le poti vedea si in zilele noastre, dar care nici ele nu au fost teribil de eficiente… piratii Caraibelor au continuat sa loveasca, furand aurul si rapind domnite spaniole. Dar in ciuda tuturor atacurilor si razboaielor, si a faptului ca aurul si argintul paraseau continentul in favoarea puterii coloniale europene, cate ceva a ramas si pe aici… vechiul oras este plin de cladiri frumoase, de palate si de biserici care atrag ca un magnet si in ziua de azi… nu neaparat pirati, ci, mai degraba, turisti.
Am ajuns la Cartagena cu avionul, zburand din capitala Columbiei, Bogota… cu autobuzul faci cam 16 – 18 ore, iar cum Columbia a fost binecuvantata cu o companie aeriana low cost – VIVA Colombia, am decis sa economisesc timp si energie zburand. Iar spectacolul zborului a fost intr-adevar deosebit… dupa muntii plini de verdeata din jurul Bogotei, am survolat o zona la fel de verde, dar mai putin populata, ajungand ca mai apoi sa zburam peste apele azurii ale Caraibelor, plina cu tot soiul de insule si insulite… Apoi, Cartagena nu inseamna doar orasul colonial, ci si o zona plina de blocuri inalte si moderne – hoteluri, malluri, restaurante construite pe o limba de pamant (Cartagena este o statiune litorala de prim ordin in America Latina, la competitie cu Punta del Este uruguayana si Cancunul mexican), pentru ca, dupa ce am survolat alte golfuri si lacuri, sa aterizam, intr-un sfarsit, pe aeroport. Cum am coborat din avion, am fost lovit de aerul acela umed al Caraibelor. Uraaa… dupa trei saptamani si ceva, ajungeam in fine la mare. Era inceput de ianuarie, era timpul sa fac baie :).
Dar inainte de a face baie, nu s-a putut sa nu vizitez orasul vechi. Am stat nu foarte departe de acesta, cam la vreo zece minute de mers pe jos, e drept ca intr-o zona un pic dubioasa, dar Cartagena este destul de safe, este totusi perla turistica a tarii, asa ca guvernul (dar si mafiotii care au businessuri serioase prin zona) fac totul ca zona sa fie OK, iar turistii sa nu fie agresati. Asta nu a prevenit faptul ca o prietena cu care fusesem sa ramana fara geanta cu putini bani, dar cu pasaport, intr-un restaurant destul de scump din orasul vechi. Asa ca sa fiti atenti!
Cartagena de Indias este o combinatie minunata de flori si de cladiri istorice. Din pacate, li se permite masinilor sa intre pe strazi. Daca zona ar fi fost complet pedestra, ar fi fost absolut minunata. Asa, prin multe locuri, cand vrei sa surprinzi poezia locului, trebuie sa o iei la goana sa nu te loveasca vreo masina, de obicei un taxi. Dar si asa, m-am bucurat de culori, de flori, de inghetata italiana, dar si de crevetii absolut superbi pe care ii puteai cumpara pe strada la un pahar de plastic… aici street food-ul este format de creveti care, prin alte parti din lume, sunt o delicatesa :).
Dar in aceasta atmosfera calma si pasnica, poti descoperi si urmele unui trecut de multe ori crud. Piata centrala a orasului vechi se numeste Plaza Bolivar, pentru ca aici se afla o statuie ecvestra a Liberatorului, dar pe vremuri asta era Piata Inchizitiei… pe una dintre laturi se afla un palat exuberant, dar care ascunde niste povesti de o cruditate extrema – aici se afla Palatul Inchizitiei si tot aici cunosteau tortura pana la moarte tot soiul de asa-zise vrajitoare si de oameni acuzati de tot soiul de prostii. Pe alta latura, se afla un mic muzeu al aurului, filiala cartagineza a mult mai impresionantului Muzeu al Aurului din Bogota, dar pe care, din pacate, nu l-am vazut… cand m-am gandit sa-l vizitez, era inchis… Oricum, dupa ce vizitasem in ultimele doua saptamani Muzeul Larco din Lima si Muzeul Aurului din Bogota, ar fi fost greu sa ma incante. In schimb, m-au incantat piatetele vechiului oras, m-a incantat vegetatia curgand de pe balcoane, m-au incantat culoarea marii vazuta de pe zidurile de aparare si, in fine, intreaga atmosfera.
Cum ziceam, exista si o Cartagena noua. De fapt, vechiul oras este inghesuit intre doua bucati de Cartagena moderna – blocuri inalte, hoteluri, apart-hoteluri, malluri, restaurante si liota de fast food-uri americane. Hard Rock Café s-a strecurat si in orasul vechi, dar, Slava Domnului, McDonald’s-urile, Burger King-urile si restul de reprezentante de seama ale junk food-ului au ramas doar la parterul marilor blocuri. Plaja se gaseste insa in zona noua si in ianuarie (sezon de varf, de vacanta in emisfera sudica, asa ca era plin de argentinieni si de chilieni) era arhiplina. Recomandarea mea insa este, daca vrei sa ai parte de o plaja faina, fie sa te duci pe insule (din port, pleaca zilnic ambarcatiuni spre arhipelagul aflat la vreo jumatate de ora de Cartagena), fie in Manzanillo del Mar. Daca plajele din insule sunt paradiziace (mai exista o Playa Blanca promovata peste tot, dar nu am ajuns acolo), plaja din Manzanillo del Mar este interesanta prin faptul ca poti observa comportamentul cocalarului de America de Sud – masini pe plaja, piti facandu-si selfie-uri, burti si zgarda de aur la vedere… si, evident, manele sud-americane J. E si asta o experienta, nu-i asa?
Per ansamblu, mi-a placut la Cartagena. Orasul, in ciuda traficului, este fain, mancarea – buna, preturile – extrem de mici… iar daca voiai plaja, luai barca si te faceai disparut in arhipelag. Unde puteai avea o plaja caraibeana doar pentru tine!
Cum ajungi la Cartagena
Cel mai usor este sa zbori la Bogota (Air France si KLM zboara acolo direct din Europa) si mai departe, cu un Viva Columbia pana in Cartagena. Arunca-ti un ochi si pe preturile companiei legacy Avianca, pentru ca pot fi la fel de bune sau mai bune decat VIVA (daca iei in considerare si bagajul). Uneori, poti sa gasesti si oferte last minute pentru America de Sud.
Cand sa mergi la Cartagena
Sezonul secetos este iarna, mai precis, din decembrie pana in aprilie. Apoi, urmeaza ploile, care pot fi diluviene (prin iulie – octombrie, ploua aproape zilnic). Temperaturile sunt insa relativ constante tot anul.
Unde sa stai in Cartagena
Cum ziceam, exista doua zone – cea moderna (unde sunt tot soiul de hoteluri si aparthoteluri) si cea coloniala. In interiorul zonei vechi, gasesti mai ales mici pensiuni si boutique-hoteluri care pot avea niste preturi destul de ridicate, mai ales in sezonul de varf. Exista si cateva hosteluri, dar trebuie sa le rezervi cu mult timp in avans (de altfel, cam tot este full prin decembrie – ianuarie). Eu am stat la Hotel Stil Cartagena, care avea doar doua avantaje – era ieftin si aproape de centru. In rest, parea o cladire in care nu s-au mai bagat prea multi bani de prin anii ’70, cu un aer conditionat care haraia ca motorul de tractor si cu o fauna un picut ciudata care bea bere pe una dintre laturile blocului. In schimb, la doi pasi se afla Avenida Venezuela, principalul bulevard care duce spre zona coloniala, un supermarket si multe alte facilitati. Daca nu te astepti la ceva superluxos si vrei sa stai ieftin si in buricul targului, poate fi o optiune.
Viza Columbia
Cetatenii romani nu au nevoie de viza de Columbia si pot sa stea pe teritoriul tarii pana la 90 de zile.
Valuta Columbia
Moneda nationala este peso-ul columbian. Rata de schimb este de circa 1 euro = 3000 peso, dar variaza destul de mult. Se pot folosi dolarii in zone turistice si pentru servicii turistice – cum ar fi cazare, tururi, suvenire, dar la o rata defavorabila. ATM-uri sunt destul de frecvente si nu se afla la strada, ci in interiorul bancilor.
Infractionalitate
Nivelul de infractionalitate din Columbia a scazut considerabil in ultimul deceniu. Mai ales cea insotita de violenta. Cartagena este destul de safe, trebuie sa fii insa foarte atent la bunurile cu care umbli prin oras, pentru ca hotii de buzunare sunt peste tot. Nu-ti lasa niciodata geanta pe scaunul de la restaurant, chiar daca e de megafite. Taxiurile sunt safe de luat.
Imagini Cartagena
Aterizand la Cartagena
Hotel Stil, hotelul in care am stat la Cartagena
Welcome to the Old Cartagena !
Acele strazi pline de culoare si frumos
Mai bine oameni decat masini 🙂
Apus de soare la Cartagena
Peste tot sunt statui haioase
Vanzatorul de inghetata… ce bine pica la 30 grade 🙂
N-am vazut niciodata atatia politisti pe metru patrat ca in Cartagena !
Ce ziceam de inghetata ? Yami, yami
Ce palarie va place ?
Cartagena by night
Asta e restaurantul unde s-a furat geanta
Muzeul Inchizitiei… multa durere a fost aici
Crestinismul – o religie a iertarii si blandetii
Cam asa arata un lounge la plaja… pe plaja populara
Poti calari pe plaja
Un selfie, va rog
Poti sa tragi multi cai putere fix pe malul marii
Street food in Cartagena – poti sa comanzi un cocktail de creveti la dimensiunile si preturile din imagine (1 euro e ceva mai mult de 3000 peso)
Un cocktail, va rog ! Camarones !
Bocagrande, Cartagena modena
In ianuarie, plajele pline
Lux, nene
Vanzatoarea de plaja
Gasesti banane si la Caraibe 🙂
Asta numesc eu eficienta – 5 fast food-uri intr-unul
Ce frumos sa aruncam pe toti crestinii faptele biserici catolice!! Sublim!!
@xolv – nu cred ca avea nicio intentie Cezar de a deschide vreo discutie de genul. Asadar, relaxeaza-te… articolul este despre altceva.