City break Blue Air – Atena, locul de nastere al arhitecturii europene

01. Acropole - Atena

Acum multi ani, prin 1997, urma sa ajung pentru prima oara in Grecia. Eram intr-o excursie in jurul Marii Adriatice cu trenul (cumparasem un bilet de tren de tip Inter Rail) si dupa ce vizitasem Italia, urma sa traversez Adriatica cu bacul pe ruta Brindisi – Corfu – Igoumenitsa – Patras. 17 sau 18 ore! Pe vas, m-am imprietenit cu un chilean, care tocmai terminase facultatea de arhitectura si decisese sa viziteze Europa pentru cateva luni inainte de a se apuca de treaba. “Nu o sa mai am timp sa calatoresc cu lunile, trebuia s-o fac acum.” Vizitase o buna parte din Europa Occidentala si acum se indrepta spre Atena. Nu avea prea mult timp, urma sa viziteze Atena doar o zi si se sacrificase sa cumpere un bilet de avion din Atena inapoi in Europa Occidentala. Mi se parea un efort mare – si ca timp, si financiar, pe vremea aceea, inainte de dezvoltarea exploziva a companiilor aeriene low cost, biletele de avion costau serios. “Ca arhitect, e obligatoriu sa merg la Atena. Este locul de nastere al arhitecturii europene. Panteonul este modelul dupa care s-a dezvoltat arhitectura in Europa si apoi in lume.” Hm… Interesant.

Daca ajungi la Atena cu avionul, o sa survolezi capitala greaca – o suprafata imensa de cladiri inghesuite, mi-au adus aminte de favelele sud-americane (doar de la distanta, odata ce esti langa ele, cladirile nu arata chiar rau), apoi avionul se roteste cu gratie asupra albastrului impresionant al Marii Egee si dupa o intoarcere larga, pune rotile pe modernul aeroport Venizelos, construit cu ocazia Jocurilor Olimpice din 2004 care se pare ca au avut un impact pozitiv asupra urbei, dar si unul catastrofal asupra finantelor tarii.

Atena se lateste ca o pitta peste o campie imensa. Istoric, Atena nu era port, nu ajungea pana la mare, dar de ani a inglobat Pireul, dar si multe alte sate si acum se lungeste peste o suprafata ampla… orasul nu creste prea mult pe verticala, blocurile nu au prea multe etaje (sa fie din cauza cutremurelor?), dar, in schimb, se extinde peste toata campia Aticii. Totusi, din cand in cand, surprinzator, apar niste pinteni de munte (sau mai degraba de deal), pe care se afla tezaurul arhitectural al orasului.

Nu e nicio surpriza pentru nimeni – Acropolele reprezinta cel mai mare magnet turistic al orasului. Construit in perioada epocii de aur a orasului dupa ce persii cucerisera Atena si o distrusesera aproape in intregime, Acropole si templele de acolo sunt cu adevarat impresionante. De cativa ani, a reinceput pentru a treia oara un proces elaborat de restaurare a monumentelor de pe stanca Acropolelor, iar o buna parte din munca este formata din inlaturarea urmelor primelor tentative de restaurare care au fost efectuate in secolul al XIX-lea, imediat dupa cucerirea independentei de catre greci. Am mai fost la Acropole de cateva ori – prima oara in 1997, ultima oara in 2009 si pot spune ca acum am fost surprins in mod placut – marmura din care este facuta straluceste in soarele parca etern al Eladei. Da, mai e o macara, mai sunt schele, dar este o actiune obligatorie pentru salvarea unui monument care are mai bine de 2000 de ani, dar si pentru a-l readuce la stralucirea de alta data.

Am stat la o coada decenta, eram totusi usor in extra-sezon, la sfarsit de mai, dar banuiesc ca atunci cand puhoaiele de turisti iau Grecia (inclusiv Atena) cu asalt in mijloc de vara, nu e o placere sa stai minute in sir la coada sub arzatorul soare de iulie sau de august. Asa ca va recomand sa incercati sa mergeti fie la deschidere, fie spre finalul zilei. Am ramas surprins cel mai mult de perfectiunea micului templu al zeitei Nike (nu, nu e vorba de celebrii adidasi, ci de Zeita Victoriei in mitologia greaca), unul dintre obiectivele terminate. Apoi, a trebuit sa admir minute in sir perfectiuna Parthenonului, chiar si in varianta de dupa explozia cauzata de flota venetiana, acum mai bine de doua secole (turcii transformasera templul intr-o magazie de praf de pusca), si dupa vandalizarea frizelor de catre englezi si apoi am spus un kalimera politicos cariatidelor – acele coloane sub forme de domnisoara care sprijina cu capul lor acoperisul Erechteionului.

Cred ca multi dintre voi stiu ca una dintre cariatide a fost furata de englezi si se afla in British Museum. Grecii au orchestrat de atunci o campanie imensa de PR pentru recuperarea statuii, mai ales pe vremea cat ministru al Culturii a fost faimoasa Melina Mercouri, dar in ciuda acestei campanii, englezii au refuzat returnarea tezaurului cultural grecesc. De altfel, cei care urca astazi stanca Acropolelor nu vor admira niciuna din cariatidele originale. Cea furata se afla la British Museum, celelalte au fost mutate la picioarele stancii, in noul si modernul Muzeu al Acropolelui, pentru a fi conservate in conditii mai bune decat sub nemilosul soare al Greciei. Cariatidele pe care le vezi sunt niste copii, care sa fie cat mai apropiate de originale.

Cum ziceam, tot orasul graviteaza in jurul Acropolelui. Cele mai frumoase locuri sunt insa acelea de unde poti admira panorama magnificelor temple. Acum multi ani, am urcat pe Pnyx pentru a ma fotografia cu panorama Parthenonului, dar de data asta am decis ca e obligatoriu sa ma urc pe Lykavitos, cel mai inalt deal al Atenei, de unde pot admira panorama Acropolelui de la inaltime. Se spune ca e cel mai romantic loc unde poti sa admiri apusul de soare (as opina ca, totusi, acesta este apusul de la Capul Sounion, de pe malul Egeii, de la Templul lui Poseidon), dar chiar daca nu ar fi – este o imagine extraordinara sa vezi cum arata orasul cand soarele apune incet, incet peste dealurile ce flancheaza Atena (o bucurie vizuala, dar o nenorocire climatica, pentru ca impiedica circulatia aerului… iar intr-un oras cu problemele de poluare ale Atenei, aceasta conteaza).

Un loc plin de savoare si de bucurie este zona centrala, zona de sub dealul Acropolelui, unde se strang numeroase terase, restaurante, baruri si magazine. Practic sunt doua cartiere de baruri si restaurante – Plaka si Monastiraki, care se strecoara printre ruine antice si se catara pe dealul Acropolelui ca o vita de vie, dar si strada Ermou, strada comerciala pietonala pe care o gasesti prin multe orase europene. Sunt sute si sute de restaurante, majoritatea cu aceleasi feluri de mancare, ceva grecesc, ceva international, cu muzica seara (nu e greu sa dansezi sirtaki dupa 8 seara in sus), eventual si cate o bouzoukia. Preturile nu sunt foarte mari, dar nici mici, in Plaka si Monistiraki, nu percepi existenta crizei grecesti… daca vrei sa investighezi mai mult cadrul social al tarii, du-te prin alte cartiere, nu in centru. Aici, este aceeasi dolce vita greceasca si sentimentul ca totul e bine, oamenii sunt fericiti, tzatziki este bun si viata merita traita.

As mai recomanda, chiar si daca ai doar o zi la dispozitie, sa te duci sa vezi Stadionul Olimpic de Marmura sau asa-numitul Stadion Panateic. Aici vei descoperi istoria sportului si este greu sa nu te simti cumva obligat sa alergi un pic – fie un tur de stadion, fie mai putin, dar sa alergi in acest loc unde s-a facut sport de mai bine de doua milenii.

Cu ocazia aceasta am descoperit ca numele de “stadion” provine din substantivul “stadie”, o unitate de masura a distantelor pentru greci. Practic, lungimea pistei de pe un stadion era o stadie, de unde a aparut si numele de stadion. Cei mai multi (inclusiv eu), leg aparitia sportului de localitatea Olympia, unde timp de un mileniu aveau loc la fiecare patru ani Jocurile Olimpice, care aduceau aici pe cei mai buni atleti din intreaga lume greaca. Ei bine, Olympia nu detinea unicul stadion din Grecia, Atena insasi a investit serios in stadionul sau de marmura unde se organizau Jocurile Panatenaice, care, de asemenea, erau organizate la patru ani, dar nu aveau prestigiul Jocurilor Olimpice. Stadionul a fost gata in anul 329 i.Hr si a fost gazda Jocurilor dedicate Zeitei Atena pana la inceputul perioadei crestine care le-a interzis alaturi de cele Olimpice.

Spre sfarsitul secolului al XIX-lea, cand miscarea sportiva incepuse sa ia avant, mai multi filo-eleni entuziasti au militat pentru reluarea Jocurilor Olimpice si, dupa mai multe incercari fara un impact major, in 1896 a avut loc la Atena prima editie a Jocurilor Olimpice moderne intr-un entuziasm fara precedent. Evenimentul a fost gazduit de nou reconstruitul Stadion de Marmura (dupa interzicerea Jocurilor Pantatenaice, locuitorii au folosit materialele de constructie din stadion pentru case si alte utilizari, asa ca pe la 1800 nu mai ramasese mare lucru din stadionul antic), care, desi nu fusese gata 100% (boala ca bazele sportive sa nu fie gata la timp a existat dintotdeauna), a fost gazda unor momente istorice pentru sportul mondial.

Dupa Olimpiada, Stadionul de Marmura a fost terminat si a fost utilizat inclusiv cu ocazia Jocurilor Olimpice din 2004 pentru proba de tir si pentru finalul cursei de maraton (ce fundal incredibil pentru regina probelor olimpice), dar, in general, nu e folosit pentru momente sportive. Este insa un obiectiv care merita cu prisosinta vizitat si de ce nu… un loc unde trebuie sa alergi, o stadie, doua stadii sau mai putin.

In fine, Atena poate fi si o poarta de intrare pentru Grecia… de aici, poti lua un ferry spre insule sau autobuzul spre comorile Peloponezului… o tara de o frumusete aparte, cu o atmosfera care te inveseleste oricat de trist si obosit ai fi, un loc unde cu greu nu te-ai putea simti bine.

Si, desi Grecia este destinatia numarul 1 pentru romani, in mod curios, nu exista prea multe curse directe. Exista curse directe doar intre Bucuresti si Atena (sau Salonic), dar, in afara de charterele de vara care leaga diverse orase romanesti de insulele Greciei in special, nu prea sunt alte legaturi aeriene cu restul Romaniei, desi exista numerosi greci in Romania si romani in Grecia, iar potential turistic cred ca ar exista. Asa ca ma bucur ca Blue Air sparge gheata, lansand in premiera o cursa Constanta – Atena chiar zilele acestea, mai precis de pe 4 iunie. Zborurile vor fi operate de doua ori pe saptamana (martea si sambata), fiind posibila si conexiunea spre Larnaca cu o alta cursa Blue Air. Atentie – biletele costa incredibil de putin – 20 euro / sens, asa ca, daca locuiti in Dobrogea, nu ar fi rau sa va ganditi sa dati o raita pe la Atena :).

Biletele pot fi achizionate de pe site-ul Blue Air.

Imagini Atena

01. Acropole - Atena

Buna dimineata. Asta vedeam la micul dejun 🙂

02. Monastiraki

Monastiraki

03. Flori in Atena

Aceste flori superbe ale Greciei

04. Templul lui Hefaistos

Templul lui Hefaistos, unul dintre cele mai bine pastrate temple ale Greciei Antice

05. Areopag Atena

Areopagus, unde ar fi predicat Sf. Pavel

06. Herodes Atticus

Teatrul lui Herodes Atticus – fix sub stanca Acropolelui, inca o dovada a importantei date teatrului in Atena antica

07. Intrare Acropole

Sa urcam la Acropole, dara

08. Templul lui Nike

Templul lui Nike, Zeita Victoriei

09. Parthenon

Parthenonul e partial in restaurare

10. Cariatide

Celebrele cariatide

11. Parthenon, Atena

12. Parthenon, Acropole, Atena

13. Panorama Atena

Panorama Atenei de pe Acropole. Dealul Lykavitos (dreapta imaginii) este cel mai inalt deal din Atena

14. Flori albastre - Atena

Florile acestea splendide ale Atenei…

15. Templul lui Zeus Olimpianul

Templul lui Zeus Olimpianul a fost una dintre cladirile fantastice ale Atenei antice

16. Atletism - Atena

Acropole se vede cam de peste tot 🙂

17. Stadionul de marmura

Stadionul de Marmura, stadionul istoric al Atenei

17. Stadionul olimpic - Atena

18. Atletism - Atena

Nu se poate sa nu o iei la fuga daca ai ajuns aici !

19. Muzeu Olimpic - Atena

Micul muzeu olimpic de sub stadion

20. Stadionul de marmura din Atena

Yes ! Victorie !

21. Panorama Atena

Merita cu prisosinta sa te urci si pe dealul Lykavitos

22. Acropole de pe Lykavitos

Pentru panorama de sus a Acropolelui

23. Parthenon

Atat ziua, la apus de soare

24. Acropole noaptea

Cat si noaptea 🙂

25. Parthenon noaptea

26. Acropolis by night

Si sa revin la hotel 🙂

27. Blue Air Atena

Blue Air zboara la Atena din 3 destinatii: Constanta, Torino si Larnaca. Pe cand si de la Bucuresti ?

blueair-logo

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest