Cuba – mic ghid de vizitare

16. Cuba

Acum, ca la sfarsitul oricarui serial, m-am gandit sa adun mai multe informatii si ponturi, in caz ca vreti sa calatoriti in Cuba. De data aceasta, nu am fost pe cont propriu, ci impreuna cu un grup organizat, deci nu am putut experimenta calatoritul independent, dar, evident, am incercat sa obtin cat mai multe informatii care va pot fi de folos.

Cum spuneam, am plecat in Cuba disperat de a ajunge inaintea valului de americani. Si am reusit. Deja, capacitatea de cazare era undeva intinsa la maximum, desi erau putini americani, in schimb era plin de canadieni si de europeni disperati ca noi sa ajungem pe insula sa mai prindem cateva crampeie din „Cuba autentica – Cuba lui Fidel, Che si Raul”. Stirea buna este ca vazand care e starea lucrurilor, nu cred ca schimbarile vor fi asa de rapide cum m-as fi asteptat. Multi cubanezi nu par prea convinsi ca e bine sa treaca la o economie eficienta, le e foarte frica sa nu piarda cele doua mari realizari ale Revolutiei – invatamantul si asistenta sanitara gratuite. Chiar daca si unul, si altul sunt la limita prabusirii, continua sa functioneze cat de cat, iar cei mai multi cubanezi sunt disperati ca sosirea economiei de piata ii va face sa piarda spitalele darapanate si fara medicamente, dar gratuite, si scolile saracacioase si fara manuale, dar tot gratuite. Evident, ca peste tot, exista o patura antreprenoriala care incearca sa duca tara inainte, numai ca este foarte probabil ca insula nu va experimenta o disolutie institutionala, cum a fost in anul magic 1989 in Europa de Est si in 1991 in URSS. Partidul lui Raul este inca tare pe pozitie si incearca sa urmeze un model chinezesc, de trecere graduala la o economie de piata eficienta, dar pastrand rolul conducator al partidului unic. Sa vedem daca va reusi, in conditiile in care China are un miliard si ceva de locuitori si este una dintre cele mai mari puteri economice ale lumii, iar Cuba nu e nici pe departe… Iar disolutia Venezuelei care copia modelul cubanez, oferind, in schimb, petrol aproape moca, nu e chiar de bun augur. Dar sa vedem. Raul a anuntat ca iese la pensie din functiile de stat dupa 2018, dar ca va continua sa ghidoneze partidul in care a mai fost ales pentru inca un mandat, pana in 2021 (cand va avea deja 90 de ani!). Se zvoneste pe la colturi ca succesorul va fi actualul vicepresedinte Miguel Diaz Canel (56 de ani), care a fost adus de Raul dintr-o pozitie obscura si pus vicepresedinte… o pozitie similara cu cea a principilor mostenitori.

 

Cand sa mergi in Cuba

Se poate spune ca exista doua anotimpuri mari – anotimpul secetos, care se intinde din decembrie pana prin mai, si cel ploios, care se intinde din mai pana in noiembrie. In perioada august – octombrie, Cuba are mari sanse sa fie lovita de uragane, deci e, probabil, perioada neindicata de vizita. Temperatura este insa constanta – este cald tot anul si poti face plaja si baie oricand vrei.

 

Cum ajungi in Cuba

Singura posibilitate este sa zbori. Cuba nu este o destinatie deservita de prea multe companii aeriene din Europa, doar de Air France (din Paris), KLM (din Amsterdam), Iberia, Air Europa (ambele, din Madrid) sau de companii de chartere gen Meridiana, Neos sau Edelweiss. Dar mai multe companii si-au anuntat intentia de a incepe zboruri spre Cuba, iar semnarea recenta a acordului de transport intre Cuba si SUA anunta ca in curand vor fi zeci de zboruri zilnice intre insula si SUA. Tot atunci, zeci de vase de croaziera vor ajunge in Cuba. Actualmente, sunt doar cateva, care insa nu pleaca de pe teritoriul american.

Eu am zburat cu compania cubaneza Cubana de Aviacion (din pacate, nu cu un avion Cubana, ci cu un avion portughez inchiriat de compania cubaneza) care opereaza spre Madrid si Paris, asa ca aruncati o privire, poate prindeti niste oferte bune.

Alternativ, aruncati o privire pe ofertele Aeroflot. Da, e un pic ciudat sa zbori prin Moscova, dar poti sa dai peste un pret chiar foarte prietenos.

 

Viza Cuba

Simplu. Te duci la ambasada cubaneza de la Bucuresti cu biletele de avion, pasaportul, asigurare si 44 euro si primesti o tarjeta de turista. Nu vei primi viza sau stampila in pasaport, pentru a nu avea apoi probleme daca te duci in SUA. Probabil, in curand vor fi si stampile in pasaport.

 

Transport prin Cuba

Avion

Cubana de Aviacion are numeroase zboruri interne, dar, probabil, nu ai nevoie decat daca esti pe graba si vrei sa te duci in Santiago de Cuba. Cubana de Aviacion a inchiriat niste avioane moderne Airbus si ATR 42 (ca ale Taromului), dar daca ai noroc, poti sa dai peste un Antonov vintage :).

 

Autobuz

Stiri bune despre autobuze. In ultimii ani, Cuba a pus la punct o companie nationala de autobuze care isi respecta, de obicei, orarele (incredibil, pentru Cuba) si care are autobuze chinezesti noi. Se numeste Viazul si poti sa verifici orarele pe site-ul lor https://www.viazul.com/ Ca idee, Havana – Cienfuegos costa 20 USD (pentru vreo trei ore de mers), Havana – Trinidad costa 25 USD (faci vreo sase ore) si asa mai departe.

Evident, preturile sunt foarte mari pentru cubanezi (salariul mediu este pe la 25 de dolari), asa ca daca vorbesti spaniola, ia-te dupa cubanezi – iesi la autostop.

 

Cazare Cuba

Te duci in Cuba, stai in „casa particular”. Acestea sunt case normale, locuite de cubanezi obisnuiti care inchiriaza camere. Unele sunt absolut superbe, altele, asa si asa, asa ca verifica ce iei. Sunt destul de multe (doar in Havana sunt vreo 300 – 400, la fel si in Trinidad), dar odata ce vor navali americanii, nu vor fi destule.

Booking inca n-a ajuns in Cuba, in schimb Airbnb, da, asa ca poti arunca o privire acolo. Data trecuta, am stat la Casa Antigua https://www.casantigua.justincuba.com/ si v-o recomand din toata inima! Salutati-l pe Horacio din partea mea.

Odata ce aveti o cazare (in Havana), puteti sa primiti recomandari de la respectivul proprietar pentru destinatiile voastre urmatoare. Sau, cand te dai jos din Viazul, sa intrebi pe cineva (sau chiar direct din autobuz). Orice cubanez trebuie sa stie cel putin o casa particular.

Preturile variaza intre 15 si 25 CUC, in mod normal.

 

Nivel de siguranta

Cuba este o tara sigura, poate una dintre cele mai sigure din America, dar, evident, asta nu inseamna ca sa nu fii atent. Dar in general, cam pe oriunde mergi nu vei avea probleme, indiferent de ora si de cat de bezna este pe strazi.

 

Internet in Cuba

Internet ar fi bine sa iei o galeata cand vii de acasa J. E putin, rar si merge prost. In principiu, trebuie sa cumperi niste cartele NAUTA emise de compania nationala de telecomunicatii ETECSA. Costa 2 CUC pentru o ora (preturile au scazut mult, se pare ca erau vreo 6 – 10 CUC la inceputul lui 2015) si le poti folosi doar in putinele locuri cu Internet – acestea sunt hotelurile de lux pentru straini, unele birouri ETECSA si cateva parcuri. Foarte putini cubanezi au Internet acasa si functioneaza exclusiv prin dial-up.

Daca vrei sa te duci cu laptopul sau cu telefonul sa te loghezi intr-un parc, nu te duce seara, pentru ca vor fi multi cubanezi incercand sa faca acelasi lucru si nu vei prinde mai deloc net. Nici macar in hotelurile de lux nu va merge seara. Scoala-te in mijlocul noptii sau du-te dis-de-dimineata. Am prins un net care zbarnaia in parcul din Trinidad la ora 7:00 dimineata – ajunsese la ametitoarea viteza de 1 Mbps.

Mai multe informatii, aici.

 

Schimb valutar

Daca Internetul este complicat, nici schimbul valutar nu este foarte usor de efectuat. Cuba este, probabil, singura tara din lume care are doua valute – peso cubanez (sau moneda nacional) si peso convertibil (sau CUC), de unde si romanii ii denumesc „cuci”.

Rata de schimb este de circa 1 euro = 1 CUC. Este de preferat sa aduci euro pentru ca la dolar exista un comision de 10% (e posibil sa fi fost deja ridicat din cauza ridicarii partiale a embargoului). Nu am vazut vreun ATM (nu neg ca nu or fi), iar plata cu cardul poti s-o faci doar la hotelurile de lux. In rest, totul e cash, asa ca vino cu euro la tine.

Schimbul valutar se efectueaza la reteaua de case de schimb valutar de stat, numite CADECA. Te poti astepta la cozi interminabile (inclusiv in hoteluri de lux) si la functionare care se misca cu incetinitorul. Numara banii pe care ii primesti, ca nu e neobisnuit sa primesti mai putini. Vei gasi CADECA prin diverse locuri turistice, dar nu sunt foarte multe.

Poti folosi CUC peste tot, in timp ce moneda nacional nu se foloseste decat in magazinele obosite de stat sau pentru produsele care se cumpara pe cartele la preturi ridicole… Se pare ca nu va mai rezista mult pentru ca toata lumea foloseste deja CUCul

 

Mancare

Mancarea cubaneza este, in general, bazata pe orez (traiasca China!), cu fasole neagra si alte lucruri pe langa – gen peste, porc, banana –, prajite. Daca mananci la oameni acasa si ai noroc de o bucatareasa buna, nu vei uita mesele pentru o lunga perioada. In principiu, este interzis sa mananci carne de vaca si fructe de mare (gen languste), dar daca intrebi, nu vei avea probleme sa gasesti.

Exista restaurante de stat care sunt cam triste (aerul acela de restaurante romanesti de dinainte de 1989), dar exista din ce in ce mai multe restaurante private, numite paladares, care, unele, sunt de-a dreptul excelente. La restaurantele de stat nu vei gasi niciodata vita sau languste, la paladares, da… dar cu fereala.

Exista o serie intreaga de fast food-uri, cum ar fi ceva patiserie, cu o tentativa de pizza si niste hamburgeri, in general, tristi. Exista si o retea nationala numita El Rapido, dar a decazut foarte mult in ultimul deceniu, in general nu prea gasesti decat bere si bauturi racoritoare. In afara hotelurilor de lux, este criza de bere pentru ca, din cauza cresterii explozive a numarului de turisti, a crescut si consumul de bere… Si ca in orice stat socialist, in loc sa creasca productia, aceasta a ramas la fel (gurile rele spun ca a scazut) si a aparut criza.

Poti sa gasesti linistit produse Coca-Cola si Pepsi (importate de prin Mexic sau Nicaragua), dar mai bine bei bautura locala Ciego Montero (exceptand cola, care e foarte proasta, restul de gusturi sunt chiar OK). Probabil ca, in curand, va fi criza si de Ciego Montero si aceasta se va vinde pe sub mana, de catre bisnitari. Daca vii din celelalte tari ale Americii Latine, vei fi surprins ca nu vei gasi sucuri naturale pe toate gardurile, dimpotriva. Trebuie sa ai o pila sa gasesti un suc de portocale natural. In schimb, nu vei avea probleme sa gasesti rom (nu neaparat Havana Club) si mojito (care nici in barurile de lux nu e facut din Havana Club, ci din rom turnat in sticle de Havana Club). Dar nu conteaza, mojito si daiquiri e bun oricum, au cubanezii niste barmani foarte dibaci).

 

Cum comunici

Pune mana si invata spaniola, ca nu e asa de grea!

Imagini Cuba

01. Havana Vieja. Cuba

Havana Vieja – restaurat impecabil

02. Granita cubaneza

Sosirea pe aeroportul din Havana. Cam haos

03. Aeroport Havana

Aeroportul din Havana

04. Zboruri din Havana

Sunt ceva curse

05. Transport public Cuba

Transport de toate felurile pe strazile Cubei

06. Casa particular Trinidad - Cuba

Casa particular la care am stat in Trinidad. Una din cele 300

07. Casa particular

O adevarata vila

07. Mic dejun Trinidad

Mic dejun plin de fructe 🙂

08. Gazde casa particular

Gazdele mele din Trinidad

09. Alimentara Cuba

O Alimentara

10. Copelia Cienfuegos

Coada la Copelia, la restaurantul de inghetata

11. El Rapido Cuba

El Rapido, McDonald’s-ul cubanez

12. El Rapido Trinidad

Cam trist

13. Peso cubanez

Moneda nacional – peso cubanez

14. Peso convertibil (CUC)

Si cel convertibil 🙂

15. Parc Trinindad

Internet park – in Trinidad (la ora asta, prinzi mai bine)

Comentarii

  • Ovidiu Balaj spune:

    Cezar, as adauga ca pentru viza de Cuba nu este nevoie deplasarea personala la ambasada din Bucuresti. Se poate si prin mandat postal rezolva, asa a fost in cazul meu.
    Cat despre preturile de cazare din casa particular, recomand si negocierea includerii micului dejun sau chiar a cinei in pretul respectiv 🙂

  • Adela spune:

    Cu siguranta imi vor fi de ajutor sfaturile tale in excursia pe care o voi face.

  • andrei spune:

    de ce „nici in barurile de lux” nu se foloseste Havana Club ci alt rom care se toarna din sticle de Havana? e asa scump Havana Club acolo?

  • Victor spune:

    In Dec 2016, viza pentru Cuba a fost 22EUR.

    Program Sectia Consulara: Luni – Vineri intre orele 9-12
    Pentru obtinerea Vizei turistice aveti nevoie de:
    1.Pasaport valabil 6 luni
    2.Copie rezervare avion
    3.Copie asigurare medicala
    4.Taxa viza

  • Tudor spune:

    Asigurarea medicala pentru obtinerea vizei trebuie sa fie parte din vreun pachet tursitic, sau o putem cumpara separat, de la un broker de asigurari de exemplu? Multumesc anticipat

  • Mihai spune:

    ” In perioada august – octombrie, Cuba are mari sanse sa fie lovita de uragane, deci e, probabil, perioada neindicata de vizita „…dar in iulie ceva sanse de uragan ? Ma tenteaza o oferta la inceput de iulie.
    Multumesc.

  • b.iulian spune:

    Plecam si noi pe 2 ianuarie si agentul meu de turism, care nu a mai vandut Cuba pana acum, mi-a dat 2 cupoane „Tarjeta del turista”, care par oficiale, cu serie, si care spune ca le-a luat el de la ambasada dar nu mi-a cerut bani si a spus ca nu trebuie sa platesc nimic. Oare sa am ceva surprize neplacute 🙁 ? Multumesc !

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest