La pas, prin Tenerife

09. Tenerife

Am ajuns in Tenerife acum aproape zece ani, din intamplare. Adica, din intamplarea unui training pe care cei de la compania la care lucram l-au programat tocmai in Tenerife. Nu erau organizate prea multe traininguri, dar si cand se organizau, se desfasurau numai in locuri d-astea exotice. Desi Tenerife este parte a Spaniei din punct de vedere politic, din punct de vedere geografic, mai degraba tine de Africa, fiind o insula cam in dreptul Marocului… Asa ca vremea la mijloc de februarie era geniala. Cald, soare, puteai sa faci si plaja, oceanul insa era un pic cam rece, asa ca putini se aventurau. Dar erau cativa.

Cum spuneam, scopul calatoriei a fost sa particip la un training care a avut loc intr-un hotel in zona resorturilor turistice. Dar pentru ca tot am fost acolo, ar fi fost pacat sa nu fi iesit sa vizitez insula, asa ca mi-am prelungit sederea cu cateva zile pentru a ma lamuri despre aceasta insula care e luata cu asalt de zeci si sute de mii de turisti. Si nu numai – toata insula era plina de santiere in care se construiau blocuri pentru nord-europenii care, sictiriti de frig si nor, s-ar muta in masa in Tenerife. Nu stiu daca au reusit sa le vanda pe toate pana in ziua de azi J

Dar sa scriu aici despre locurile pe care le-am vazut si mi-au placut.

 

In primul rand, nu as fi putut sa nu urc pe vulcanul El Teide. Nu neaparat pentru ca este cel mai inalt varf din Spania (are peste 3.700 de metri), cat mai ales pentru faptul ca de acolo, de sus, am avut parte de panorama intregii insule. Si mie imi plac mult panoramele, fie de pe munti, fie doar din vreo clopotnita sau din vreo cladire inalta intr-un oras. Asa ca primul loc unde am oprit, dupa ce mi-am luat in primire masina, a fost sa ma duc glont spre vulcan. Nu va speriati, nu trebuie sa urcati 3.700 de metri, pentru cei mai comozi exista o telecabina. Aceasta nu merge fix pana in varf, ci „doar” pana la 3.555 de metri (e drept, parcarea de jos este destul de sus, la peste 2.000 de metri), iar pana in varf nu poti ajunge decat daca ai o permisiune speciala. Dar si asa, nu conteaza prea mult, daca ai parte de o zi fara nori, poti vedea intreaga insula… si chiar si insulele invecinate. Atentie, insa, daca ai probleme cu raul de inaltime, sa nu stai prea mult si sa cobori cand incepi sa simti problemele de altitudine.

 

Plajele negre – pana sa ajung in Tenerife nu mai vazusem plaje negre, tipice pentru insulele vulcanice. Si evident ca mi-au facut o impresie cu totul si cu totul iesita din comun… ma invarteam descult pe pietrele vulcanice destul de dure si nu-mi venea sa cred ca eu, obisnuit cu plaje deschise la culoare, pot calca pe asa ceva. Exista cateva in zona nordica a insulei si nu sunt dintre cele mai pline, pentru ca se afla in partea opusa marilor statiuni turistice.

 

Zona Masca – sa mergi cu masina pe tarmul nord-vestic al insulei este o incantare. Mi-aduc aminte cum se pusese un vant, aproape o furtuna, de ziceai ca ma arunca de pe sosea. La un moment dat, la o curba, am vrut sa ies din masina, dar doar ce am deschis usa, ca mi-a si zburat sapca, de s-a dus, cred, direct in Africa. Sunt sigur ca nu in fiecare zi bate vantul in halul asta, dar cert este ca drumul pe acolo este incredibil de pitoresc… iar daca ai timp, merita sa iei la pas cateva carari prin munti. Si cand ma refer la Masca, ma refer la toata zona pana in Las Gigantes.

 

Du-te sa vezi niste balene si delfini. Se spune ca langa Tenerife este unul dintre cele mai bune locuri din lume sa observi balene. Desi se spune ca poti vedea balene tot anul, totusi, cea mai buna perioada este martie – mai. Dar chiar daca nu „prinzi” balene, este aproape garantat ca vei putea vedea delfini. Se pleaca din micul port turistic de la La Gigantes si au loc tururi de doua-patru ore in largul coastelor Tenerifelor. Daca pana prin anii ’90 aceste tururi nu prea erau prea prietenoase cu mediul inconjurator si cu bietele cetacee, in ultimele decenii, in urma impunerii unor conditii extrem de stricte, se pare ca in Tenerife sunt cele mai animal-friendly tururi de vazut balene din lume. Asa sa fie!

 

Centrul istoric al San Cristobal de la Laguna. Daca mergi in Tenerife, o sa ai senzatia ca intreaga insula este o mare atractie turistica (mai putin, zonele nelocuite). Ca sa vezi un loc traditional, un orasel spaniol cu stradute umbroase si linistite, balconase simpatice si cafenele tihnite, du-te pana la San Cristobal de la Laguna. In 1999, a fost inclus pe lista UNESCO a patrimoniului mondial, fiind numit si Florenta Insulelor Canare, datorita numeroaselor biserici, orasului vechi si cladirilor clasice.

 

Cand sa mergi in Tenerife

Insulele Canare sunt denumite „insulele primaverii eterne”, datorita climatului placut tot anul. Cum am spus, am fost prin februarie si era ca in mai in Romania. Inteleg ca nu este extrem de cald nici in timpul verii. Practic, este o destinatie in care sa te duci oricand.

 

Oferte pentru Tenerife

Tinand cont ca nu exista curse directe din Romania spre Tenerife, o solutie facila sunt charterele. Paralela 45 ofera chartere saptamanale in fiecare marti, in perioada 14 iunie – 27 septembrie, cu zbor direct din Bucuresti (face cam cinci ore) si poti gasi oferte si amanunte aici. Cele mai multe hoteluri oferite sunt in principalele statiuni turistice Costa Adeje si Playa de las Americas.

 

Cum ajungi in Tenerife

Este relativ dificil. Trebuie sa schimbi mai degraba in Madrid, dar poti sa folosesti si companii low-cost: Wizz, Blue sau Ryan pana la Madrid (sau chiar si Tarom) si cu Ryanair mai departe. Dar recomand ca atat la dus, cat si la intors sa dormiti o noapte la Madrid (sau unde schimbati), pentru a fi siguri ca nu pierdeti legatura… la low-cost, conexiunile nu sunt garantate!

Imagini Tenerife

01. El Teide Tenerife

El Teide… nici nu zica ca are 3500 de metri

02. Telecabina Tenerife

Hop in telecabina 🙂

03. Grand Canaria

Se vede chiar si insula de langa de aici din varf 🙂

04. Plaja neagra - Tenerife

Wow, era prima oara cand vedeam o plaja neagra 🙂

05. Masca Tenerife

Incredibila coasta nord-vestica a Tenerifelor

06. Tenerife

07. San Cristobal de la Laguna

Acest oras colonial al Tenerifelor

08. Tenerife colonial

Tripsta-logo
Categorii:
Paralela 45 · Spania

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest