O trecere in revista a ce si cum prin America Centrala

25-america-centrala

America Centrala

Acum cateva zile, cineva m-a intrebat despre America Centrala. Unde sa mearga, ce sa faca, este sigur sau nu etc., etc. Si, in discutie, m-a intrebat de ce nu scriu despre America Centrala. Am tot scris, sunt destule articole despre America Centrala. Da, dar nu un articol in care sa le compari, sa spui ce si cum. Si cum mi s-a parut o idee interesanta, a iesit articolul de azi… Ce si cum prin America Centrala, ce sa vezi, unde sunt probleme etc., etc… Un mic ghid de America Centrala. Evident, daca ai fost acolo, te astept cu drag la comentarii cu informatii si puncte de vedere.

Cand sa mergi in America Centrala

Cel mai bine este cand e frig la noi, adica de prin decembrie pana prin aprilie. In general, sezonul secetos dureaza, cum ti-am spus, din decembrie pana in aprilie (sunt si variatii, mai ales pe Coasta Caraibeana in Costa Rica, Nicaragua si Honduras), apoi vine sezonul ploios de prin aprilie, mai, iar dupa iunie, incep sa bantuie uraganele prin zona pana prin octombrie, chiar si noiembrie uneori. In general, insulele caraibene sunt lovite cel mai tare de uragane, dar uneori pot crea prapad si pe continent pe coasta caraibeana, cum ar fi in Honduras, Guatemala si Mexic. Acum cativa ani, celebra statiune Cancun a fost lovita in plin de un uragan care a distrus o buna parte din infrastructura hoteliera si turistica.

 

Vize America Centrala

Cetatenii romani nu au nevoie de vize pentru nicio tara din America Centrala, dar au nevoie de pasapoarte.

 

Cum sa ajungi in America Centrala

Uneori, vei gasi bilete de avion bune via SUA, dar chiar daca nu iesi din aeroport, vei avea nevoie de viza de tranzit, asa ca ideal este sa eviti tranzitul prin Statele Unite. Vestile bune sunt ca la cele doua extremitati ale Americii Centrale sunt doua huburi aviatice care se dezvolta din ce in ce mai mult, iar numarul companiilor europene care zboara acolo creste in fiecare an. Este vorba de Mexico City si, mai nou, de Panama. Daca, pana de curand, nu prea existau zboruri directe spre alte orase central-americane, iata ca si in cazul aeroporturilor mai mici apar zboruri directe din Europa: Air France zboara spre San Jose (Costa Rica), Iberia zboara spre San Jose, San Salvador si Guatemala City, iar British Airways opereaza, de asemenea, la San Jose. De altfel, apar mai multe zboruri ale companiilor europene de vacante ca, de exemplu, Neos, Condor sau Thompson care opereaza la Cancun.

Evident, cel mai bine este sa verifici cat costa biletele de avion din Romania (am vazut si promotii de-a lungul timpului), dar, de asemenea, nu ar fi rau sa verifici cat costa biletele din Milano Malpensa, Madrid sau Londra (ia in considerare si zborul low-cost pana acolo si eventual 1 – 2 nopti de cazare). In cazul zborurilor negarantate (cum sunt cele efectuate pe segmentul european de low-costuri), as spune sa lasi cel putin 8 – 10 ore tranzit vara si o noapte iarna pentru a nu pierde legatura transatlantica.

 

Cum calatoresti prin America Centrala

Revolutia zborurilor low-cost nu a ajuns in America Centrala. Singura tara unde exista mai multe companii low-cost este Mexicul unde, datorita competitiei acerbe, poti zbura la preturi reduse. Principalele companii low-cost ale Mexicului sunt InterJet,  VivaAerobus  si Volaris. Unele dintre aceste low-costuri, cum ar fi Volaris, zboara si in tarile din jur (Costa Rica, Guatemala, SUA), dar preturile nu mai sunt la fel de low-cost ca in cazul zborurilor interne unde e o competitie masiva.

In rest, exista numeroase autobuze, unele chiar pe distante lungi. In Costa Rica, Mexic si Panama, marea majoritate a companiilor de autobuze folosesc autobuze relativ noi si unele chiar moderne (nu se compara insa cu cele din Peru sau Argentina, poate cu exceptia Mexicului). In celelalte tari, continua sa existe insa destule schoolbus-uri recuperate de prin SUA si vopsite in toate culorile curcubeului. De fapt, cand vad acele autobuze, atunci sunt sigur ca sunt in America Centrala :). Totusi, nu merg pe distante lungi, pe cele lungi sunt autobuze moderne, cu aer conditionat, tot ce trebuie.

In anumite tari, mai ales in cele cu probleme de siguranta, poti gasi numeroase shuttle-uri turistice, unele chiar inter-tari (din Leon, Nicaragua existau shuttle-uri pana in Salvador, traversand Honduras). Sunt de preferat autobuzelor publice unde poti ramane fara bagaje, bani, tableta sau alte bunuri.

 

Bani

Fiecare tara are o moneda nationala, dar cam peste tot, in cazul serviciilor turistice, se accepta dolarii americani. Cel mai confortabil este sa scoti bani din ATM-uri si cu ce ramai sa-i schimbi in moneda tarii urmatoare sau in dolari americani, in caz ca pleci din zona. In fiecare tara vei putea schimba moneda locala pe moneda dintr-o tara vecina, dar nu de mai departe. De exemplu, e posibil sa schimbi cordoba nicaraguani in coloni costaricani, dar nu in quetzali guatemalezi. De asemenea, este mai dificil sa gasesti moneda dintr-o tara mai putin dezvoltata (adica sa gasesti cordoba nicaraguana in Costa Rica, dar e mai usor sa gasesti coloni in Nicaragua), dar daca traversezi granite rutiere, in mod sigur vei putea sa-ti schimbi banii la granita – fie la niste baieti de bine, fie la vreo casa de schimb valutar.

Panama foloseste dolarul american pe post de valuta nationala, desi, oficial, are o valuta numita balboa. Uneori, mai poti primi rest 1 balboa (valoreaza 1 dolar), asa ca daca vrei suveniruri, pune-l deoparte.

Se pot folosi si carti de credit in hotelurile si restaurantele mai scumpe din tarile mai sarace, dar sunt mai raspandite in tarile mai bogate (Panama, Costa Rica). Sunt acceptate aproape oriunde in zonele mega-turistice ale Mexicului.

 

Siguranta

Deh, asta e o problema, o problema mare prin anumite tari. Hai sa le iau tara cu tara.

Mexic – variaza in functie de regiune. Zonele mega-turistice din Yucatan sunt in general sigure (multi mafioti si traficanti de narcotice au bagat miliarde aici si nu vor ca vreun gainar sa violeze vreo americanca si sa fuga milioane de turisti), dar cum iesi din zona, devine problematic. Granita cu SUA este cea mai violenta; la fel si orasele mai mici de la nord de Mexico City. Mexico City are o criminalitate ridicata, dar mai putin violenta decat inainte.

Belize – sigur in toata tara

Guatemala – cand am fost in 2005, politistii faceau tururi pe dealul care domina Antigua, inarmati cu mitraliere. Intre timp, situatia s-a imbunatatit, dar nu radical, asa ca fii atenti. Nu calatori noaptea (in Guatemala, ma sculam la 5 dimineata si ma culcam pe la 8 seara si a fost cea mai odihnitoare vacanta de cand ma stiu). Ia, de preferinta, shuttle-uri pe distante lungi si vita Guatemala City, oricum nu ai ce vedea acolo.

Honduras & Salvador – nu stiu pe propria piele ca n-am fost, dar sunt cunoscute ca tari extrem de nesigure. Acum cativa ani, pe locul 1 in lume la numarul de omucideri la mia de locuitori se afla orasul San Pedro Sula din Honduras, iar pe locul 3 se afla Tegucicalpa, capitala. Din cate am inteles, situatia s-a inrautatit, fiind uneori mai sigur in Alep sau Mosul decat in unele cartiere din marile orase. Salvador este afectat, de asemenea, de razboaiele dintre diversele bande de narco-traficanti, iar criminalitatea face ravagii.

Nicaragua – este surprinzator de sigura, tinand cont ca nu de mult a trecut un razboi civil distrugator peste ea. Singurele zone nesigure sunt la granita cu Honduras de unde mai apar bande de narco-traficanti si prin anumite zone parasite ale capitalei Managua. In 1972, un puternic cutremur a ras o buna parte din Managua care a ramas parasita, desi se afla in centrul orasului. Zona este nesigura si mai bine o eviti. In restul tarii, nu sunt probleme.

Costa Rica – sigura pe tot teritoriul national.

Panama – sigura, exceptand favelele din Panama City si orasul Colon. De asemenea, ar fi bine sa eviti Darien Gap, zona aceea de jungla greu de patruns care face imposibila construirea unui drum intre Panama si Columbia si prin care mai bantuie guerile comuniste columbiene si traficanti de cocaina. Daca vrei sa treci in Columbia fara sa zbori, alege drumul obisnuit – cu ferry pana in San Andres si apoi mai departe cu ferry pana in Columbia continental.

 

Ce e de vazut – pe scurt

 

Mexic  – cea mai mare tara, cu peisaje complete: plaje albe, orase precolumbiene magnifice, orase coloniale de neuitat, natura extrem de diversa, clubbing, turism de aventura.

Mexicul are de toate. E drept, are si avantajul de a fi cea mai mare tara din America Latina, cu mai multe zone climatice si a carui istorie fascinanta a lasat numeroase urme in urma. S-o luam una cate una.

Mexic are doua mega statiuni, una la Pacific – Acapulco, una la Caraibe – Cancun. Prima statiune de litoral Acapulco a fost pe val in anii lui Elvis si Marilyn Monroe, dar pentru ca la Pacific sunt curenti reci, investitorii au cautat un loc la mult mai calda Mare Mediterana si mai aproape de SUA. Asa au descoperit zona Cancunului, pe atunci locuita doar de cativa pescari. Astazi, Cancun este o statiune imensa, cu hoteluri gigant, mall-uri la fiecare kilometru si numeroase atractii turistice. De fapt, este orasul cel mai americanizat al Americii Centrale. Este statiunea perfecta pentru cei care nu concep vacanta fara hoteluri cu sute de camera si mall-urile cu sute de magazine. Pe de alta parte, este considerat party place al intregii Americi Centrale de cand MTV-ul a lansat ideea de spring break in Cancun. Cele mai mari cluburi din zona se afla la Cancun.

Pentru cei carora nu le plac prea mult binomul hoteluri imense + mall-uri la fiecare pas, am vesti bune. La sud de Cancun se afla o statiune mult mai mexicana numita Playa del Carmen, dar si niste locuri ieftine pentru backpackeri – Tulum sau Isla Mujeres.

Cum ziceam, Mexicul are o istorie fabuloasa, mai multe civilizatii lasand in urma orase si ruine incredibile. Mayasii care au locuit in estul tarii au lasat posteritatii orase precum Chichen Itza (se afla printre cele 7 minuni noi ale lumii), ruta Puuc cu Uxmal, Palenque (Doamne, ce frumos arata orasul asta pierdut in jungla) si multe altele. Aztecii care au dominat centrul Mexicului de azi au lasat in urma impresionantul Teotihuacan, iar colonistii spanioli au desavarsit arhitectura coloniala in orase precum Oaxaca, Taxco si asa-numitele orase ale argintului dintre Mexico City si coasta pacifica.

Vorbeam de turismul de Aventura – coasta pacifica este perfecta pentru surfing, cea caraibeana pentru diving, iar vulcanii taman buni de escaladat.

 

Belize: plaje, diving, cocktailuri si relaxare.

Belize este o ciudatenie – este singurul stat in care se vorbeste engleza (ma rog, oficial, de fapt se vorbeste la greu o creola de engleza) de pe continent intr-o lume hispanica. Si atmosfera este complet diferita, aici nu vei gasi orase coloniale, ci acel dolce vita caraibean – case din stinghii vopsite colorat, cladiri scunde, taman bune sa fie reconstruite in cateva saptamani dupa trecerea uraganului.

Belize este vizitat in general pentru plaje si pentru atmosfera aceea chill caraibeana unde cuvantul cheie este „Go Slow”. Este, de asemenea, o destinatie sigura (spre deosebire de Jamaica, de exemplu). Belize are, de asemenea, si cateva situri mayase, dar nu se compara cu ce poti gasi in Mexic sau Guatemala.

 

Guatemala Guatemala es una gran aventura!

Guatemala este tara in care mayasii inca mai exista si reprezinta majoritatea absoluta a populatiei. Aici poti descoperi traditiile mayase care inca sunt perpetuate, unul dintre cele mai frumoase orase coloniale ale Americilor, un sit mayas incredibil si zone naturale perfecte pentru trekking. Se poate face surfing la Pacific, dar nu este la fel populara ca Mexicul.

Antigua Guatemala, vechea capitala a provinciei spaniole, a scapat de „dezvoltare si modernizare”, asa ca te vei simti ca in filmele cu Zorro. Este poate cel mai frumos oras colonial al Americilor. Nu foarte departe de Antigua se afla lacul Atitlan inconjurat de sate mayase unde poti sa descoperi ca acestia isi continua viata traditionala de secole… In plus, e o zona extrem de pitoreasca pentru trekking si natura. Dar perla coroanei turistice a Guatemalei este orasul mayas Tikal, unul dintre cele mai bine pastrate orase clasice mayase… de altfel, aici s-a filmat si primul Star Wars, aici fiind baza rebelilor Yavin din acest film care a intrat in istorie.

 

Honduras & Salvador

Nu am fost si nici nu le-am studiat in amanunte. Ambele sunt tari cu un risc ridicat de siguranta, dar in mod cert au si locurile lor interesante, mai ales parcuri nationale si plaja destul de virgina a Pacificului. Cel mai cunoscut obiectiv turistic este orasul mayas Copan, cel mai estic oras mayas de anvergura, aflat la doar cativa kilometri de granite cu Guatemala.

 

Nicaragua  – The Land of Water and Fire.

Pot spune ca Nicaragua si Guatemala sunt tarile mele favorite din America Centrala. Nicaragua are un plus – este o tara mult mai sigura. Nu stiu daca „land of water and fire” este sloganul oficial al tarii, dar jur ca o caracterizeaza perfect – in interiorul tarii gasesti un lac imens – lacul Nicaragua, o adevarata mare interna spre care converg toate raurile acestei tari tropicale, iar focul vine de la vulcani, unii dintre ei inca activi, aruncand lava, foc si fum… de altfel, pe drumul de Leon, este memorabila aceasta suita de vulcani, insirandu-se la orizont ordonat, unul dupa altul.

Daca in Costa Rica invecinata marea majoritate a turistilor pe care i-am intalnit erau in segmentul de varsta 40 – 50 ani, Nicaragua este destinatie pentru cei de circa 20 de ani, are un aer de Vama Veche la nivel national. Insula Ometepe, aflata in mijlocul lacului Nicaragua, este un paradis de vizitat pe motoreta la picioarele a doi vulcani, plajele de la Pacific sunt inundate de turisti tineri si foarte tineri, la fel ca si cele doua orase colonial – Granada si Leon. In plus, zona Caraibelor este doar pentru cei cu adevarat cutezatori, un tarm inca virgin, iar in nord, gasesti imense plantatii de cafea. Si peste tot bantuie acele autobuze scolare nord-americane vopsite in culori psihadelice :).

 

Costa Rica – Tinutul parcurilor nationale de neuitat.

Costa Rica nu are cine stie ce orase si nici cine stie ce istorie… Aici nu au fost imperii pre-columbiene si in ciuda numelui, nici spaniolii nu au gasit cine stie ce bogatii, asa ca micuta tara a ramas un soi de backwater al Americii Latine. A reusit insa sa scape de convulsiunile sociale care au torturat America Centrala in ultimele doua secole, iar nord-americanii au hotarat sa faca din micuta tara un soi de „model de prezentare” pentru regiune – iaca, dragi stangisti, ce bine se poate trai daca va supuneti! Evident, asta face din Costa Rica o tara cam fara gust, dar care este salvata de natura sa absolut superba.

In Costa Rica nu vii pentru istorie, nu vii pentru cultura, nu vii pentru party-uri, nu vii pentru orase. Vii pentru incredibilele sale parcuri nationale cu o diversitate iesita din comun. Daca iti place să vezi natura, animale si, mai ales, sa te pierzi in jungle ca in filme, Costa Rica este tara pe care trebuie s-o vizitezi.

 

Panama – mai mult decat canalul Panama.

Inainte de a ajunge in Panama, stiam doar 2 lucruri despre aceasta tara – canalul si fapul ca Panama City, capitala tarii, este cel mai americanizat oras, fiind un soi de Dubai american.  Partial, am avut dreptate – Panama City are un cartier destul de mare de blocuri de otel si sticla prin care trec multe dintre averile ilicite ale lumii, dar poti descoperi in Casco Viejo aerul lumii coloniale. Canalul Panama este cu adevarat o minune a ingineriei si merita cu varf si indesat vizitat, iar undeva in nord, in Caraibe, exista un colt de paradis numit Boca del Toro unde, din pacate, nu am ajuns.

 

Cam asta a fost mini-ghidul meu cu privire la America Centrala. Sper ca te-a ajutat si daca mai ai informatii si opinii de adaugat, te astept mai jos la comentarii!

Imagini America de Sud

01-mexic-cancun

Cancun si hotelele sale imense

02-mexic-america-centrala-cancun

Cam asa

03-mexic-america-centrala-isla-mujeres

Isla Mujeres, una dintre cele mai frumoase plaje pe care am calcat vreodata

04-mexic-america-centrala-isla-mujeres

In Isla Mujeres se inchiriau masini electrice inca de acum un deceniu

05-beliza-city-america-centrala

Posta din Belize – aici isi aveau sediu sute de mii de firme 😉

06-belize-america-centrala-caye-caulker

Caye Caulker – Go Slow

07-belize-america-centrala-caye-caulker

Si aici, nu se afla decat masinute electrice

08-belize-america-centrala-pisici-de-mare

Si poti dezmierda o pisica de mare

09-guatemala-america-centrala-antigua

Guatemala, tara maya. Antigua, unul dintre cele mai frumoase orase coloniale ale Americilor

10-guatemala-america-centrala-femei-maya

Aici mayasii inca mai exista

11-guatemala-america-centrala-maximon

Maximon, o zeita locala

12-guatemala-america-centrala-tikal

Tikal – metropola maya din jungla

13-nicaragua-america-centrala-granada

Nicaragua – Granada, perla sa coloniala

14-nicaragua-america-centrala-masaya

Vulcanul Masaya… poti sa vii cu masina pana la buza vulcanului !

15-nicaragua-america-centrala-leon

Leon, celalalt oras colonial

16-nicaragua-america-centrala-volcano-boarding

Volcano boarding pe vulcanul Cerro Nero

17-costa-rica-america-centrala-corcovado

Costa Rica, tinutul parcurilor nationale. Aici, in Corcovado National Park pe malul Pacificului

18-costa-rica-america-centrala-manuel-antonio-national-park

Tot la Pacific, dar in Parcul National Manuel Antonio

19-costa-rica-america-centrala-mangrove

Cu caiacul printre mangrovele de langa Qepos

20-costa-rica-america-centrala-cascada

Cascada in zona Arenal

21-panama-america-centrala-city

Panama City si fauna sa tropicala 🙂

22-panama-america-centrala-zgarie-nori

23-panama-america-centrala-casco-viejo

Exista si urme ale orasului vechi

24-panama-america-centrala-miraflores-locks

O minune a ingineriei – Canalul Panama, aici ecluza de la Miraflores Locks

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest

Destinatii