Cele mai frumoase capitale ale Europei Centrale

16-cel-mai-frumos-oras-al-europei-centrale-praga

Multora le plac clasamentele. Si eu sunt intrebat uneori – care sunt top 5, top 10 cele mai frumoase, interesante, memorabile, etc, etc locuri din lume. E greu de facut o comparatie. Cum pot compara Piata Imamului din Esfahan cu terasele de orez din Filipine, satele din Santorini cu ghetarii din Parcul National Torres del Paine sau palatul Potala cu experienta de a privi un leu in ochi in savana tanzaniana ? Eu zic ca e imposibil. Dar recent am fost rugat sa fac un clasament al capitalelor central-europene. Mda, si asta este greu, imi plac toate, dar parca sunt mai usor de clasificat. Asa ca m-am gandit sa scriu acest articol, stiind fiind faptul ca in perioada asta si urmatoare pot fi niste destinatii foarte faine… vin si pietele de Craciun, orasele se transforma in adevarate basme reale.

In primul rand, nu pot sa spun decat ca merita toate vizitate. Evident, trebuie sa ai si timp si bani, dar sunt relativ apropiate, asa ca le poti descoperi intr-o tura de 1 – 2 saptamani. Dar sa trec direct la subiect. Care sunt top capitale ale Europei Centrale dupa parerea mea.

 

  1. Praga. Sincer, sunt indragostit de orasul asta. Din pacate, este luat cu asalt de milioane de turisti, dar si asa, centrul orasului este indeajuns de mare pentru ca sa poti descoperi ulite pline de sarm si ducand lipsa de turisti. Legenda fondarii spune ca o printesa ceha odata ajunsa pe unul din dealurile ce domina raul Vltava ar fi facut o profetie: “Vad un mare oras a carui glorie va ajunge la stele”. Daca e adevarat, a avut mare dreptate. Unde intorci capul, vezi urmele unui trecut glorios. Pe unul din dealuri se afla palatul Hrad care straluceste literalmente in lumina reflectoarelor noaptea, la picioarele sale se afla un cartier baroc printre care trebuie sa te plimbi fara nici o harta (daca urci dinspre podul Carol spre palat, undeva pe stanga, intr-una din aceste cladiri baroce se afla si Ambasada Romaniei). Pur si simplu, admira fatadele, intra in biserici, intra in baruri, bea o bere si du-te mai departe.

Podul istoric de peste Vltava este de asemenea un loc magic. Dar este si aglomerat. Incearca sa prinzi insa un rasarit de soare cand ultimii petrecareti au ajuns in patul lor, iar marea masa de turisti inca dorm. SI il vei iubi.

Mai exista si alte locuri demne de a fi vizitate – de la a te distra la parada statuilor de sfinti de la orologiul Primariei vechi la cartierul evreiesc – nu rata fascinantul cimitir evreiesc unde generatii au fost ingropate una peste alta in ghetto-ul praghez. Sinagogile sunt relativ goale sau austere, dar cimitirul este fascinant. Si mai ales nu uita sa bei bere… cehii sunt cei mai mari consumatori de bere din lume, iar asta ii obliga pe producatori sa faca si o bere minunata.

 

  1. Budapesta. Am spus-o de atatea ori, o repet si acum. Ia-o pe malul Dunarii, pe malul stang, cel al Pestei noaptea la orice ora. Uite-te peste rau si vei avea in fata o insiruire de palate, biserici, fortarete de vis. Este dealul cetatii, locul in care trebuie sa urci pentru a descoperi urmele Budapestei habsburgice si pentru panorama orasului. Aici se pot vizita Palatul Buda, dar si catedrala Matei Corvin, acestea fiind cele mai faimoase. Dar cauta la doi pasi de catedrala si Labirintul subteran sapat in deal de secole – a fost folosit atat de otomani in scop militar, dar si mai recent in al doilea razboi mondial, trupele germane-maghiare rezistand cateva saptamani bune asaltului trupelor sovieto-romane. Si daca vorbim despre legaturile cu istoria Romaniei, se pare ca aici a fost detinut prizonier si Vlad Tepes pana cand a fost mutat in cetatea Visegrad.

Poate mai putini stiu, dar Budapesta este si o statiune termala importanta, sub oras aflandu-se numeroase izvoare fierbinti de ape minerale… in consecinta, in ultimele doua secole, in Budapesta s-au construit bai termale, unele dintre ele, avand o arhitectura extravaganta demna de Imperiu Habsburgic… doar intra un pic in baile Gellert construite in stil secession acum 100 de ani pe locul unor vechi bai turcesti si te vei bucura de efectele curative ale apei indiferent de temperatura de acasa.

 

  1. Viena – timp de secole a fost capitala Europei Centrale, puterea Habsburgilor intinzandu-se din Brasov si Cracovia pana la Venetia si Dubrovnik. In consecinta, bogatiile acestei regiune vaste au luat drumul Vienei si s-au concretizat in palate, vile somptuoase, biserici. Ia la pas Ringul orasului, un bulevard circular construit pe locul vechilor fortificatii care au rezistat istoricului asediu al Vienei din 1683, momentul de cotitura in istoria Imperiului Otoman (dar si a celui habsburgic) si care au fost indepartate in secolul XIX pentru a lasa orasul sa se extinda… dar in jurul Ringului, guvernul imperial a avut grija sa construiasca cladiri monumentale – Primaria (principala piata de Craciun se afla aici), Teatrul, Opera, Parlamentul.

Si ca veni vorba de austrieci, multi considera o vorba de ocara sa le spui ca sunt germani. Ei sunt austrieci si intamplator vorbesc germana, dar nu sunt nemti. Dovada diferentelor este ca lor le place vinul si nu berea J. Asa ca daca ajungi in Viena, incearca sa gasesti una din asa-numitele Heuringen – daca ar vinde bere, le-as numi berarii, ele insa comercializeaza vin de casa din productia Austriei, asa ca sunt mai degraba vinarii… vin care merge uns cu alte mancaruri traditionale cum ar fi schnitzelul vienez (aparent, originar din Milano, dar ce mai conteaza acum).

 

  1. Varsovia – in anii 90 si 2000, polonezii aveau o “love-hate relationship” cu capitala lor. Am cunoscut numerosi polonezi pe care daca ii intrebam ce sa vad in Polonia, primul lucru ziceau “Nu, in nici un caz Varsovia. Sunt atatea orase frumoase in Polonia – Cracovia, Gdansk, Poznan, Torun”. Varsovia a fost facuta praf si pulbere in al doilea razboi mondial si imediat dupa razboi, cand Stalin si poporul rus “libertate” le-a adus si lor, primul lucru construit pe ruinele mandrei capitale poloneze a fost un bloc-turn in stil Stalinist-gotic, adica cum sunt cele 7 “surori” din Moscova si in stilul Casei Presei Libere de la noi. In Varsovia, aici a fost Palatul Culturii si Stiintei Iosif Stalin, iar multi polonezi imi spun ca cel mai frumos loc din Varsovia este sa fi in turn – este singurul loc din Varsovia unde nu vezi turnul :).

Intre timp, generatiile s-au schimbat, batranii care urau de moarte orice venea de la Rasarit inclusiv turnuri staliniste s-au cam dus, iar tinerilor le pasa mai putin. Mai ales ca turnul Palatului Culturii a fost inconjurat de turnuri la fel de inalte, dar din otel si sticla adapostind Corporate Poland. Am ajuns si eu in Varsovia si am ajuns la concluzia ca polonezii isi blameaza capitala degeaba. Centrul vechi a fost reconstruit cu minutiozitate si desi nu este Cracovia, e un loc unde gasesti liniste si o atmosfera traditionala. A fost reconstruit si Palatul Regal (initial comunistii nu voiau sa-l reconstruiasca pentru ca avea de-a face cu “urata” monarhie exploatatoare a clasei muncitoare, dar clasa muncitoare a pus mana de la mana si ore de munca cu adevarat voluntara si au reconstruit palatul fara nici un zlot din partea Partidului si Statului “Popular”.

 

  1. Bratislava – capitala micii Slovacii a fost in permanenta in umbra Vienei si a Pragai. De altfel, faci mai putin de o ora din Bratislava la Viena, asa ca multi se duc sa isi bea cafeaua pe terasele vieneze, dar e pacat. Desi nu are niste monumente iesite din comun – exista si aici o fortareata si o catedrala unde au fost incoronati zeci de regi ai Ungariei, dar principalul deliciu al orasului vine de la micutele statui haioase care surprind la fiecare colt de strada din pedestrul oras vechi.

 

Cum ajungi in Europa Centrala

E la doi pasi de noi, poti ajunge cu masina proprie, autobuzul (Flix Bus a ajuns si in Romania in parteneriat cu AtlasSib, operand cursa Bucuresti – Viena si mai departe cu alte autocare Flix), trenul si cu avionul (Tarom si Wizz zboara la Budapesta, Tarom si Austrian zboara la Viena, Tarom si CSA zboara la Praga, LOT si din vara si Wizz zboara la Varsovia). Probabil cel mai OK este sa zbori la Budapesta sau Praga si de acolo sa mergi mai departe cu trenul.

 

Excursii organizate

Inutil sa va zic, dar exista numeroase excursii organizate in zona. Unele chiar acum in perioada asta magica de care v-am povestit a targurilor de Craciun, cand centrele oraselor se transforma in povesti incantatoare. Cei de la Paralela 45 au chiar un tur al Pietelor de Craciun Budapesta – Viena – Praga – Bratislava pe o durata de 7 zile si cu preturi incepand de la 295 euro. Afla informatii aici. Daca nu doriti sa mergeti atat de mult cu autocarul, exista si varianta cu avionul pana la Praga, de unde se viziteaza si Dresda. Iar daca locuiesti in Cluj sau in imprejurimi, ce zici de o excursie la Piata de Craciun din Viena ? Si nu in ultimul rand, o alta idee pentru mini-vacanta de 1 Decembrie – o excursie la Praga.

Imagini Europa Centrala

01-praga

Piata centrala din Praga

02-podul-carol-praga

Una din statuile de pe podul Carol

03-hrad-praga

Palatul si catedrala din Praga

04-parlament-budapesta

Parlamentul din Budapesta

05-catedrala-matei-corvin

Catedrala Matei Corvin

06-podul-cu-lanturi

Podul cu lanturi, cel mai vechi pod din Budapesta… este de fapt cladirea care facut din Buda si Pesta – Budapesta 🙂

07-palatul-hofburg-viena

Palatul Hofburg al habsburgilor

08-strazi-viena-de-craciun

Inainte de Craciun prin centrul Vienei

09-primaria-din-viena

Primaria din Viena si Piata de Craciun

10-palatul-culturii

Detestatul Palat al Culturii din Varsovia

11-palatul-regal-varsovia

Palatul Regal din Varsovia

12-orasul-vechi-varsovia

Centrul orasului vechi

13-statuie-bratislava

Si acum sarabanda de statui haioase ale Bratislavei

14-napoleon-bratislava

Si Napoleon a trecut pe la Bratislava.

15-fotograf-bratislava

Paparazzo 🙂

 

 

 

Tripsta-logo

Comentarii

  • Han Cristian Cezar spune:

    Interesant articol. Am vazut 4 dintre cele 5 destinatii prezentate, merita vazute. Varsovia inca nu am reusit sa o vad. Insa cred ca se merita !

  • […] Varșovia este o destinație ideală de city break. Printre atracțiile turistice din Varșovia nu trebuie ratat Orașul Vechi, cu palatul, bisericile și castelele sale. Puteți profita de activitățile culturale impresionante ale orașului și vă puteți satisface papilele gustative cu diferite preparate culinare poloneze. În Varșovia veți găsi și numeroase pub-uri, baruri și vinării. Varșovia este una dintre cele mai frumoase capitale ale Europei Centrale! […]

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest