La sfarsitul anului 2011, secretarul de stat american Hillary Clinton vizita Myanmarul. Era primul oficial american de rang inalt care vizita acest stat-paria in ultimii 50 de ani si o intalnea pe Aung San Suu Kyi, simbolul rezistentei democratice myanmareze, care petrecuse cea mai mare parte din ultimii 15 ani in puscarie sau in domiciliu fortat. Era momentul zero pentru Myanmar pentru ca, deodata, aceasta tara sihastra, putin cunoscuta si inca si mai putin vizitata, dominata de ani de un regim militar dictatorial, intra sub lumina reflectoarelor. Pentru multi, portile zdravan zavorate ale Myanmarului erau pulverizate de lovitura de spade a lui Hillary si deschiderea tarii spre democratie. Daca, pana in 2011, doar cateva zeci de mii de turisti descopereau tara cu milioane de pagode aurite, dintr-odata, ca la un semnal, o buna parte din zecile de milioane care luau cu asalt invecinatele Thailanda, Laos, Cambogia sau Vietnam puneau si Myanmarul pe agenda. Asa ca m-am grabit si eu „sa iau fata” hoardelor de turisti care bateau ante portas. Am ajuns in Myanmar la sfarsitul anului 2012, am facut, de fapt, anul nou in curtea unui hotel din Bagan (ospatarul a venit cu niste artificii expirate si a tras cu unul fix in stalpul de inalta tensiune de langa hotel, de era sa iasa niste artificii istorice pentru vechea Birmanie) si, intr-adevar, numarul de turisti crestea exponential, iar camerele de hotel erau destul de rare. Acum, la cativa ani mai tarziu, numarul de turisti creste incet, dar sigur, au aparut mult mai multe hoteluri si ma bucur ca vad tot mai multe poze pe Facebook din Myanmar, si tot mai multe agentii de turism din Romania, cum este si Paralela 45, introduc Myanmarul pe lista de tururi. Pentru ca e o tara care merita.
Dar hai sa trec in revista un top 5 al celor mai interesante locuri pe care le-am vazut:
- Am fost la Angkor Wat de trei ori. Am fost la Prambanam si Borobudur. O data. Am fost chiar si la MySon, la Ayutthaya sau Sukhothai. Nimic nu se compara cu Bagan. Nici macar Angkor Wat. Este un oras magic, o campie din care rasar mii si mii de turnuri si turnulete ca niste munti stranii, de culori diferite. Urca-te in balon la rasarit de soare sau, daca nu vrei sa dai atatia bani, te poti urca pe unele dintre cele mai inalte temple din Bagan si vei descoperi o priveliste unica in lume.
- Inle Lake – chiar daca ai vazut satele plutitoare vietnameze din Cambogia, Halong Bay sau de aiurea, myanmarezii au mutat pe apa nu numai casele, ci si campurile agricole! Satenii care si-au construit case pe picioroange in mijlocul lacului Inle isi cresc legumele, de asemenea, pe niste araci care rasar din mijlocul lacului. Exista chiar si mici fabrici de textile in mijlocul lacului si, evident, magazine, un adevarat mall lacustru. Este o experienta unica sa inchiriezi o barca sa te plimbi printre campurile cu rosii, dar si pe marile „bulevarde” ale satului.
- Golden Stone – pagoda Kyaiktiyo este unul dintre locurile sfinte ale budismului birmanez. Imaginati-va o stanca, un bolovan masiv care sta undeva pe marginea unui deal intr-un echilibru precar, un bolovan ca din aur, tinut, zice-se, doar de un fir de par al lui Buddha. Deasupra bolovanului, ca o coroana, se afla o mica pagoda, iar mii si mii de oameni urca dealul pana aici pentru a putea lipi o mica foita aurita de stanca… aurind-o astfel minut de minut. Nu va fie frica, firul de par al lui Buda este destul de puternic, stanca nu o sa cada nici in caz de cutremur, dar daca ajungeti prin zona, e o experienta faina sa o vizitati.
- Pagoda Shwedagon, Yangon. Cel mai mare oras al tarii si fosta capitala Yangon (Rangoon, in perioada coloniala) nu este cine stie ce. Zona coloniala se afla intr-o ruina avansata (sper ca in ultimii ani sa mai fi restaurat ceva), traficul, atat cel pietonal, cat si auto, poate fi descris prin „place where Delhi meets Bangkok”, iar cartierele noi se vede ca au fost construite la norma. In schimb, in inima orasului straluceste imensa pagoda Shwedagon, probabil una dintre cele mai mari temple budiste din lume. Se spune ca templul are vreo 2500 de ani, dar este doar o legenda, dateaza „doar” din secolul al VI-lea, cand doi frati au adus aici niste fire de par de-ale lui, ati ghicit!, Buda si, de atunci, imensul complex religios creste fara incetare. Are 99 de metri inaltime, este impodobit cu mai bine de 1.500 de clopote si este greu sa te lase rece. Lasati-va incaltarile la intrare (inclusiv Obama, cat e el de Obama, s-a descaltat) si plimbati-va alaturi de sute sau mii de pelerini prin acest adevarat templu de aur. Nu va fie frica, zeci de birmanezi cu mopuri in mana au grija ca pardoseala sa straluceasca de curatenie.
- Muntele Popa, care se afla nu prea departe de Bagan, este un vulcan stins, dar in varful lui se afla o incredibila stupa budista aurita. De departe, pare o coroana stralucitoare in varful muntelui. Daca tot te duci la Bagan, merita sa-ti rezervi o jumatate de zi sa dai o fuga pana la muntele Popa.
Cand sa mergi in Myanmar
Sezonul secetos coincide cu iarna in Europa, asa ca placerea este dubla. Cand la noi primariile sunt surprinse, ca de obicei, de venirea iernii in decembrie, in Myanmar este soare si foarte cald. Nici in sezonul secetos nu ploua la fel de mult ca in restul Indochinei, dovada ca zona Bagan este destul de desertica…
Tururi organizate in Myanmar
Myanmarul nu are o infrastructura de transport si turistica la fel de bine pusa la punct ca a vecinilor ei. Daca, la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, tara era una dintre cele mai bogate din Asia, acum se afla la coada clasamentului, cu o infrastructura antica si prabusita, cu putine locuri de cazare si destul de putine restaurante, comparativ chiar si cu tari mai sarace, cum ar fi Nepalul, Laosul sau Cambogia. Daca va hotarati pentru un tur organizat, vedeti ca, la inceputul lui februarie, cei de la Paralela 45 organizeaza un circuit de 11 zile cu zbor direct in Yangon din Doha (tranzitul este destul de scurt in capitala Qatarului) si care acopera multe obiective turistice din Myanmar. Puteti obtine mai multe informatii pe acest link.
Viza Myanmar
Viza de Myanmar se poate obtine in avans on-line. Poti folosi e-visa doar daca intri in Myanmar prin trei aeroporturi (Yangon, Mandalay si Nay Pyi Thaw) sau prin trei puncte rutiere la granita cu Thailanda (Tachileik, Myawaddy, Kawthaung). Atentie, granita dintre India si Myanmar este inchisa, pentru turistii straini.
Cum ajungi in Myanmar
In afara de Qatar Airways, este relativ greu sa ajungi in Myanmar din doar doua zboruri. Se poate zbura la Bangkok, Kuala Lumpur sau Singapore si, de acolo, sa iei o companie low-cost gen Air Asia , Nok Air, Tiger, Lion etc.
Cum calatoresti prin Myanmar
Infrastructura rutiera si feroviara dateaza in cel mai bun caz dinainte de cel de-Al Doilea Razboi Mondial, asa ca drumurile sunt proaste, iar trenurile se misca cu viteza melcului turbat, dar este o ocazie excelenta sa te intalnesti si sa povestesti cu localnicii. Exista insa numeroase companii aeriene locale (Air Bagan, Air KBZ, Golden Myanmar, Air Mandalay sau mai prafuita companie de stat Myanmar Airways) care opereaza numeroase zboruri, in general cu avioane de tip ATR 42.
Cum te intelegi in Myanmar
Myanmar (pe vremuri, Birmania) a fost colonie engleza, asa ca engleza continua sa joace un rol important in viata natiunii. Din pacate, accentul birmanez al englezei m-a invins. Inteleg engleza cantata a francezilor si a thailandezilor, latrata a indienilor, torturata a japonezilor, dar engleza de Myanmar mi-a fost aproape imposibil s-o inteleg.
Imagini Myanmar
Fabulosul oras Bagan. Fiecare templu e o opera de arta si sunt mii pe campia de la Bagan
Un crampei din Bagan
Peste tot, cladiri monumentale
Hello, Romania 🙂
Casele lacustre de pe lacul Inle
Campurile de pe lac
Un stil de dat la vasle cred ca unic in lume
Am iesit pe camp 🙂
Golden Stone
Tinuta de doar un fir de par al lui Buda
Milioane de birmanezi auresc stanca de secole
Pagoda de aur din capitala Myanmarului, Yangon
stralucind in noapte
Curatenie luna, mai ales ca toata lumea umbla desculta
Mt. Popa
Statui budiste in culori ciudata 🙂