Am tot fost intrebat de India si continui sa fiu intrebat diverse lucruri. Mi se pare normal. India este un magnet pentru multi, este o tara unica, incredibila (sloganul de „Incredible India” se potriveste 100%), iar dupa introducerea recenta a e-visa este chiar mai usor sa ajungi acolo. Trebuie insa sa va avertizez – India este, probabil, tara cea mai murdara in care am calcat vreodata (desi, incet, incet, observ ca devine un picut mai curata, dar daca vii direct din Romania, o sa ai in mod cert un soc). Fiind locuita de peste un miliard de suflete, tine cont ca are o infrastructura de transport „veche, antica si de demult”, dar si insuficienta (singura autostrada adevarata din subcontinent leaga un loc din camp, la vreo 40 km de Delhi, de un alt punct in mijlocul campului, la vreo 20 km de Agra), iar daca esti pretentios la mancare, va fi un challenge. Nu stiu daca vei iubi India sau o vei uri (eu am basculat de la dorinta de nestavilit de a gasi de urgenta butonul atomic, pe care sa-l apas cu cea mai mare placere, la momente in care imi venea sa imbratisez orice indian pe care-l intalneam), probabil o vei iubi de o mie de ori si o vei uri de o mie de ori (depinde cat timp te vei afla in tara), dar in mod cert nu te va lasa indiferent.
Astazi, m-am gandit sa trec in revista locurile din India de Nord pe unde am fost. Sa va dau o idee asupra fiecarui oras si sa stiti despre ce sa ma intrebati :).
Delhi – capitala Indiei este pentru multi poarta de intrare in acest subcontinent nebun, nebun, nebun. Si Delhi reprezinta cu adevarat India. Exista un Old Delhi, inghesuit, un furnicar de oameni, cladiri care zici ca or sa se prabuseasca daca le atingi, bazar, nebunie, dar este India aia reala, nebuna, autentica, veche. E drept, pe aici sunt si doua dintre cele mai importante obiective turistice ale orasului – Fortul si Moscheea. Exista New Delhi, orasul simandicos, nobiliar, construit in vremea Raj-ului britanic, sosele ample, copaci maiestuosi, cladiri nobiliare, dar si Gurgaon, unde gasesti India secolului al XXI-lea – malluri, blocuri de otel si sticla, sosele ample si, culmea, spatii verzi publice!
Amritsar – capitala Punjabului indian (exista si un Punjab pakistanez, cu capitala la Lahore) si-a revenit, incet-incet, din socul partitiei si al asaltului armatei indiene in cadrul operatiunii Blue Star din 1984 si este unul dintre cele mai afluente orase ale Indiei. Aici este centrul religiei sikh, o religie indiana nascuta ca o reforma a hinduismului mult prea incorsetat in sistemul de caste, luand multa inspiratie din shiism. Vaticanul sikh este Templul de Aur, o structura incredibila, un complex enorm construit in jurul unui lac sacru. Pe langa incantatiile permanente care te pot baga si in transa, aici vei gasi cea mai mare bucatarie din lume care ofera mancare gratuita – in templele sikh poti sa primesti cazare si mancare gratuite, iar mancarea, cel putin la Amritsar, este foarte buna.
Varanasi – este cunoscut mai ales pentru Gange, iar indienii spun ca este „capitala Indiana a matasii” – intr-o tara in care se poarta foarte multa matase! Asa ca nu ratati experienta vizitarii unui magazin de matase (daca esti tipa, e greu, greu, greu sa rezisti sa nu cumperi), dar si a unui tur pe malurile Mamei Ganga – printre vaci sacre, morti care sunt incinerati, pelerini care se imbaieaza in fluviul sacru si temple de tot felul.
Khajuraho – este un sat „in the middle of nowhere”. Asa a fost dintotdeauna, in afara marilor drumuri, si asta l-a salvat, pentru ca musulmanii nu au dat peste acest complex unic de temple, desi au condus regiunea respectiva timp de sute de ani. A fost descoperita insa de turisti, care vin in numar din ce in ce mai mare pentru a admira „templele erotice”. De ce erotice? Pentru ca aceste temple superb ornate cu statui sculptate in piatra cladirilor au si cateva scene erotice (cam 3% din toate scenele de aici, dar astea sunt cele care atrag… sex sells, nu-i asa ?). Scenele erotice sunt usor de replicat doar in cazul in care esti ceva campion la gimnastica si facut din elastic… mai ales partea feminina.
Agra – cel mai urat oras pe care l-am vazut vreodata adaposteste poate cea mai frumoasa cladire din lume. Taj Mahalul este unic, este incredibil, este indestructibil (desi m-am chinuit sa-l descriu din cand in cand). Dar, pe langa Taj, poti descoperi si Red Fort, vechiul palat al Marilor Moguli, dar si orasul „perfect” Fatehpur Sikri, construit de Akbar, marele imparat al Indiei.
Jaipur – odata intrati in fabulosul Rajastan, unul dintre cele mai colorate locuri pe care le-am vazut, vei descoperi o serie de orase dedicate unor culori. Jaipur, capitala Rajastanului, este orasul roz pentru ca a fost pictat in roz spre sfarsitul secolului al XIX-lea, cand printul mostenitor al Marii Britanii (viitorul rege Edward VII) a vizitat urbea. Iar pe atunci, rozul nu era o culoare prea gay, ci era culoarea de bun-venit, asa ca tot orasul a fost pictat in roz. Si asa a ramas pana in ziua de azi. Dar Jaipur merita vizitat nu pentru ca e roz, ci pentru ca aici se afla unele dintre cele mai artistice cladiri ale Indiei hinduse – palate in special ale maharajahilor care au condus zona pana la proclamarea independentei – Amber Fort, City Palace, Palatul Vanturilor etc.
Jodhpur – daca Jaipur este roz, Jodhpur este orasul albastru. Urca-te pe stanca aceea care domina orasul, unde se afla fortul Mehrangarh, si vei vedea cladiri ingramadite una langa alta, multe, vopsite in albastru. Departe, la orizont, se profileaza palatul Umaid Bhawan, construit de maharajahul din Jodhpur in anii ’30, pentru a da de lucru oamenilor loviti de o criza economica, unul dintre elegantele si extravagantele palate ale Indiei, o tara cunoscuta pentru cladirile sale extravagante.
Jaisalmer – iubesc orasul asta, orasul de aur. Imaginati-va o stanca ridicandu-se in mijlocul unui desert pe care a fost construit un oras mitic, un oras care s-a schimbat mult prea putin in ultimele sute de ani. Si aici se afla un palat extrem de ornat, al maharajahului local, dar surpriza a venit de la templul jain (o alta religie minoritara indiana). Jainii sustin ca frumusetea vine de la interior, in consecinta, la exterior, templele lor nu exceleaza prin ceva, se pierd cumva in arhitectura cladirilor invecinate, dar in interior, ei bine, in interior vei ramane cu gura cascata admirand bogatia si creativitatea arhitecturala. Sa mai spun ca o noapte in desert este intotdeauna o amintire minunata?
Udaipur – Dupa orasul roz, cel albastru si cel auriu, ei bine, trebuia sa existe si un oras alb, iar acesta este Udaipur. Construit pe malul unui lac artificial, Udaipur este cunoscut pentru sarabanda sa de palate (da, si aici a existat o dinastie de maharajahi bogati) si sarabanda de brutarii… germane. In mijlocul lacului se afla celebrul Lake Palace, unul dintre cele mai luxoase palate transformate in hoteluri din India. Si chiar daca am vazut palatele de la Udaipur dupa ce vazusem nu stiu cate palate inainte, m-au impresionat prin atentia la detalii si frumusetea lucraturii arhitecturale…
Cam astea sunt orasele nord-indiene pe care le-am vazut. Personal, as vrea sa ma intorc in Jaisalmer, asta ar fi prioritatea numarul 1, dar n-as zice nu niciunuia. Iar din cele nevazute, parca as vrea sa descopar Kolkata. Voi pe unde ati fost in India? Sau, daca n-ati fost, pe unde ati vrea sa mergeti?
Cand sa mergi in India de Nord
Ideea generala este ca in India este permanent cald si ca nu vei avea nevoie decat de tricou, sort si sandale. Gresit. Iarna este frig, chiar foarte frig, poate fi multa ceata, iar temperatura scade noaptea chiar sub zero (desi zapada este foarte neobisnuita). Vara este perioada musonica, cand cerul se sparge de zici ca s-a intors Ganga cu fundul in sus, in plus, pot fi temperaturi de 50 de grade si umiditate 95%. Asa ca perioadele perfecte sunt primavara si toamna.
Excursii organizate
In India nu e usor de calatorit independent. Sistemul de transport este arhiaglomerat si haotic, de asemenea de cand indienii au dat de gustul calatoritului, principalele obiective turistice sunt luate cu asalt (am fost de doua ori la Amber Fort – prima oara in 2003, a doua oara in 2013. In 2013, cred ca erau de zece ori mai multi turisti si imensa majoritate, indieni!). Prietenii de la Paralela 45 au mai multe excursii in India, pe care le puteti gasi aici. Anul acesta, sunt programate trei tururi, iar in primavara asta unul cu plecare din Bucuresti, unde, pe langa Triunghiul de Aur, poti sa descoperi exotica coasta a Goa (o zona superfaina ca este un mix de India cu Portugalia!) si unul cu plecare din Cluj-Napoca. Programul il gasiti aici.
Viza india
A dat Ganesh si, dupa lupte seculare, autoritatile indiene au descoperit internetul si au introdus e-visa pentru 150 de tari, inclusiv Romania (dar nu pentru Italia!). Puteti aplica si obtine viza on-line aici. Atentie – intrarea in India nu poate fi facuta decat pe cale aeriana printr-unul dintre cele 16 aeroporturi incluse in program, deci nu pe cale rutiera! Daca vrei sa intri in India prin alt punct de frontiera, trebuie sa-ti iei viza de la vreo ambasada sau consulat. In curand, o sa poti intra cu e-visa prin cinci porturi maritime, dar nu si pe cale rutiera. Viza costa 48 de dolari.
Imagini India de Nord
Trafic lejer prin Delhi
Poarta de intrare in moschee
Moscheea din Delhi
In curtea moscheeii
Unicul Taj Mahal
Intrarea la Red Fort – Agra
Fosta resedinta a Marilor Moguli
Impresionantul Amber Fort langa Jaipur
Palatul Vanturilor din Jaipur
Imblanzitorul de cobre
Poate as începe cu statul care pare cel mai pus la punct, Kerala, sa nu fie socul negativ atât de mare
Corect, Kerala e altceva. Dar ce sa-i faci… cele mai impresionante locuri tot in nord sunt.