Unii ii zic Bankfurt. Altii ii zic Mainhattan. De-a lungul timpului, a fost unul dintre cele mai intreprinzatoare orase ale Germaniei, un centru comercial de prim ordin, iar spiritul acesta mercurial a continuat si in zilele noastre. Complet distrus in Al Doilea Razboi Mondial, Frankfurt a renascut din propria cenusa ca principal punct economic si bancar al Germaniei si, ulterior, al Europei. Aici se afla Banca Centrala Europeana, banca monedei euro, si, dupa Brexit, capitala bancara a Europei se va muta indiscutabil de la Londra la Frankfurt. Desi marea majoritate a vizitatorilor orasului Frankfurt vine cu treaba, exista din ce in ce mai multi turisti interesati de a descoperi acest oras din punct de vedere turistic. Si, sincer, merita o zi sau doua.
Cand sa te duci la Frankfurt
De departe, cel mai bun anotimp este vara, cand e cald si nu ploua prea des. Frankfurtul, ca toata Germania, are un climat temperat influentat de ocean, asa ca iarna, primavara si toamna sunt ploi frecvente sau este intunecat, dar poti avea noroc si de vreme buna. Ultima oara, am fost la inceput de octombrie si a fost soare. Nu cald, era racoare, dar soare!
Cum ajungi la Frankfurt
Cu avionul
Din Bucuresti, nu ai optiune low-cost, poti zbura doar cu Tarom si Lufthansa, dar din Cluj-Napoca, Tg. Mures (cand s-o redeschide aeroportul) si Timisoara poti sa zbori cu Wizz Air pana in aeroportul Hahn din zona Frankfurt.
Pentru a verifica preturile si datele pentru toate cursele Wizz Air, aveti pe site-ul Wizz un calendar al tarifelor. Le gasiti aici
Timisoara – Frankfurt Hahn . Preturile incep de la 8 euro.
Cluj Napoca – Frankfurt Hahn. Preturile incep de la 8 euro.
Tg. Mures – Frankfurt Hahn – zborurile reincep in octombrie, aeroportul din Tg, Mures fiind acum inchis pentru modernizare
Cu trenul
Pentru cei ingroziti de zborul cu avionul, exista posibilitatea (foarte scumpa) de a merge cu trenul. Veti face minimum 28 de ore din Bucuresti-Nord pana la Frankfurt Hbf, schimband in garile Hegyshalom si Wien Hbf
Cu autobuzul
Conform autogari.ro, exista numeroase curse directe intre Bucuresti si Frankfurt. Cea mai rapida cursa face cam 24 de ore si costa in jur de 50 de euro one-way
Cum ajungi de la aeroport in oras, la Frankfurt
Daca aterizezi pe aeroportul Frankfurt, poti sa ajungi in centru luand S-Bahn S8 sau S9 care trece la fiecare 15 minute. Biletul costa 3,60 euro (sau puteti lua un card valabil o zi, la 7,30 euro).
Daca aterizezi pe aeroportul Hahn, poti ajunge in centru cu autocarele Bohr, care trec si pe la aeroportul principal Frankfurt si apoi ajung in statia terminus la gara centrala. Autobuzele au o frecventa de 60 – 90 de minute, merg aproape 24 de ore si drumul dureaza 1:30 h pana la aeroportul Frankfurt si 1:45 h pana la gara centrala. Biletul costa 12 euro. Exista, de asemenea, numeroase autobuze directe spre orase din zona (cum ar fi Mainz, Trier, Koblenz), dar si autocare directe spre locatii mai indepartate (Luxemburg, Koln, Heidelberg etc).
Cum calatoresti prin Frankfurt
Frankfurt are un sistem de transport extrem de bine pus la punct. Nemtesc, ce sa mai. Exista o retea larga de transport pe sine (U-Bahn si S-Bahn), dar si autobuze sau tramvaie la suprafata. Mai multe informatii poti gasi aici. Exista, de asemenea, un sistem de tarifare complex. Il poti gasi explicat aici.
Top 5 obiective turistice in Frankfurt
- Romer – este piata centrala traditionala, complet reconstruita dupa razboi pentru a oferi o mostra despre cum arata orasul pana in 1945. De jur-imprejurul pietei, sunt restaurante si berarii, iar arhitectura este tipic germana. Este locul unde ajung, mai devreme sau mai tarziu, toti turistii din oras.
- Catedrala – Frankfurter Dom. Avand o inaltime de 95 de metri, este singura cladire veche care poate face competitie blocurilor moderne din oras. Aici, au fost incoronati zeci de imparati ai Sfantului Imperiu German de Natiune Germana. Daca sunteti un pic in forma, luati-va inima in dinti si urcati in turla catedralei pentru o panorama de zile mari.
- Plimba-te de-a lungul fluviului Main – una dintre cele mai placute plimbari din oras este de-a lungul Mainului. Este liniste, este verde, ai parte de panorama turnurilor din oras si te umpli de un sentiment de bine intr-o zi cu soare.
- Plamgarten – este cea mai mare gradina botanica din Germania si una dintre cele mai mari din Europa. Un paradis pe pamant.
- Frankfurt Museum of Modern Art – unul dintre cele mai complete muzee de arta moderna din Europa, muzeul gazduieste circa 5.000 de opere create de circa 450 de artisti moderni. Ca si orasul, cam totul a fost creat dupa anii ’50.
Unde sa dormi in Frankfurt
Inutil sa spun ca nu e greu sa gasesti un hotel cu staif, tinand cont de cata lume cu bani vine la Bankfurt, pardon, Frankfurt. Daca insa nu vrei sa arunci cu sutele de euro pe cazare, cazarile la preturile cele mai rezonabile se afla in zona garii, atentie, pe aici se afla si zona rosie cu bordeluri. Eu am stat la Ibis Frankfurt Centrum si a fost superok.
Ce sa faci dincolo de Frankfurt
Frankfurt este o poarta de intrare in Germania – din gara centrala poti sa iei trenuri spre orice colt al Germaniei – iar reteaua de trenuri rapide ICE face aproape inutile zborurile interne, mai ales daca aterizezi in Frankfurt. De asemenea, tinand cont ca Frankfurt este unul dintre cele mai aglomerate aeroporturi ale Europei, poti sa gasesti zboruri ieftine spre toate colturile lumii.
Pentru mai multe informatii cu privire la Germania, va invit sa aruncati o privire aici. Pentru mai multe informatii despre Frankfurt, va recomand sa cititi acest articol.
Imagini Frankfurt
Cam asa arata aeroportul principal din Frankfurt. Ma rog, o parte din el
Pentru un calator, este una dintre cele mai „strategice” cladiri – gara centrala
De aici ne vin euroii… Banca Centrala Europeana
De ce i se spune Mainhattan
Pe malul Mainului… vechi
si nou !
Podul istoric din dreptul orasului vechi (a fost reconstruit, era imposibil sa-i supravietuiasca razboiului)
Piata Romer – mostra de arhitectura traditionala intr-un oras modern
Turla Domului – acolo unde trebuie sa urci pentru cea mai buna panorama
Ce te face sa crezi ca,indiscutabil,capitala financiara a Europei se va muta de la Londra la Frankfurt?In primul rind ca Londra e un centru financiar mondial,nu european.Frankfurt,ca si Paris,e un centru financiar european chiar si acum.Si asa va ramine,probabil.In principiu,acolo nu se tranzactioneaza mai nimic,raportat la volumul financiar global,daca comparam cu NYC,Londra,Hong Kong,Tokyo,ba chiar si Shanghai.E la fel de adevarat ca pina la finalizarea Brexit,sa nu prea mai aiba ce tranzactiona avind in vedere ca existenta euro e pusa serios sub semnul intrebarii.Si da,e posibil sa putem vizita fantoma BCE in care,probabil,se vor tipari noile Deutsche Marks.
Londra este alaturi de NYC, HK, Singapore si Tokyo unul dintre cele 5 cele mai mari centre financiare ale lumii datorita faptului ca se afla in Europa si in spatele ei se afla Uniunea Europeana. Odata iesita din UE si cu foarte probabile bariere de acces la piata europeana, Londra nu va mai fi un centru financiar al Europei, ci eventual cum se vehiculeaza al Commonwealth-ului, centru bancar pentru economii cum ar fi Nigeria, Africa de Sud, Australia, Pakistan. Frankfurtul va prelua pozitia Londrei ca centru bancar-bursier al Europei.
In cazul destramarii UE, singura tara care va mai conta va fi Germania, Franta, Spania sau Italia vor aluneca spre lumea a II-a la concurenta cu Vietnamul sau Argentina, iar Estul Europei spre lumea a III-a la concurenta cu Mongolia si Uzbekistanul.
Vreau sa merg la salonul auto cine îmi spune cât de departe e de centru?
Mi-a placut aceste amanunte care conteaza intr-o calatorie. Foarte utile si sfaturile financiare. multumim!