Da, stiu, e inca frig si zapada, dar taman acum e mai bine sa ne gandim la vara si la locuri insorite. Si sunt convins pentru ca multi dintre voi visati la vacante în Grecia. Si pentru ca ma astept ca, anul acesta, Grecia nu numai sa continue sa fie destinatia nr. 1 pentru turistii romani, ci si ca numarul acestora sa bata un nou record, determinat de problemele din Turcia, m-am gandit sa pun laolalta o lista de lucruri pe care e musai sa le faceti cand ajungeti intr-una dintre cele mai vizitate insule ale Greciei – Corfu.
Multa lume sustine, si pe drept cuvant, ca insulele sunt cu totul si cu totul altceva si, dupa ce am vazut cateva (pe unele, mai in fuga, iar Corfu mai in amanunt), le dau dreptate. Corfu este, probabil, una dintre cele mai accesibile insule ale Greciei pentru cei care prefera sa se deplaseze cu masina proprie – doar Thassos e mai aproape si se ajunge cu ferry-ul destul de repede. Dar sa trec la subiect. Ce nu trebuie ratat in Corfu.
Plaje
Unele dintre cele mai spectaculoase plaje ale insulei se afla in coltul din nord-vest.
Sunset Beach – Peroulades. Ganditi-va la o stanca inalta de zeci de metri, care parca se prabuseste in mare. Da, intr-adevar plaja este foarte ingusta si unii s-ar putea simti incomodati sa zaca la plaja sub o stanca asa de inalta, dar este cea mai spectaculoasa din Corfu. Chiar daca nu stati prea mult, e obligatoriu sa treceti pe acolo.
Canal d’Amour – un mic golf flancat de stanci albe, o mare verzulie, dar, din pacate, si victima propriului succes – de obicei, este arhiplin de lume. Incercati sa ajungeti cat mai devreme dimineata si doar sa-l vedeti.
Ag. Georgios si Arillas – astea sunt locurile cele mai faine de zacut la plaja. Se afla pe coasta vestica a insulei si sunt niste plaje ample, cu nisip fin si golfuri vaste. Ceea ce m-a fermecat este culoarea apei, cu soarele acela stralucind in apa verde… de neuitat.
Plaja Mirtiossa – pentru cei care sunt deranjati de „textile”, in Corfu exista si o plaja unde se vor simti comod si din acest punct de vedere. Se afla undeva in zona sud-vestica a insulei si are aceeasi apa verde, efervescenta, de neuitat.
Sporturi acvatice
Korission – este o plaja izolata, departe de orice asezare, in extremitatea sudica a insulei (chiar si drumul nu este chiar cel mai usor de gasit, daca nu aveti un GPS la voi), dar aici poti gasi paradisul windsurferilor si kite-surferilor. Chiar daca nu sunteti practicanti, este un adevarat spectacol sa admirati sariturile kite-surferilor
Panorame
Manastirea Pantokrator – construita pe cel mai inalt varf din Corfu (are 906 metri), ai parte de cea mai frumoasa panorama de pe aceasta insula a panoramelor. De aici, poti admira aproape intreaga insula (practic, doar sudul nu e vizibil), sa arunci o privire la vecinii albanezi si, se spune, de asemenea, ca se poate vedea chiar si Italia, in zilele foarte clare. Eu am fost la apus de soare si a fost senzational, dar banuiesc ca la fel de frumos este si la rasarit, daca va treziti devreme.
Tronul Kaiserului – ultimul imparat al Germaniei, celebrul Kaiser Wilhelm II, era indragostit de Corfu (nu era unicul cap incoronat, de altfel) si a petrecut ceva timp pe aici. Se spune ca ii placea sa urce pe acest deal pentru a admira verdele insulei si albastrul marii.
Istorie
Corfu este unicul colt din Grecia care nu a fost niciodata sub ocupatie otomana. Da, otomanii au dominat zona continentala (aflata la doi pasi de Corfu), dar, in ciuda incercarilor, nu au reusit sa ocupe insula vreodata (e drept, au debarcat si au distrus multe localitati, dar cetatile au rezistat asediului si pana la urma a trebuit sa se retraga). In consecinta, corfiotii sustin ca sunt „altfel”, ei fiind influentati nu de otomani, ci de venetieni, francezi si britanici, cei care au condus insula pana la predarea ei Regatului Greciei, in secolul al XIX-lea. Urmele acestora le gasesti peste tot pe insula
Corfu City – capitala insulei este, practic, orasul vechi construit de venetieni. Cu stradute inguste si rasucite, cu biserici ca in Italia (probabil, au fost catolice la vremea lor, acum sunt ortodoxe), cu cetatile care flancheaza orasul din ambele laturi, este ca o calatorie in timp.
Palatul Achileion – palatul asta a vazut atatea capete incoronate care si-au lasat amprenta pe istorie… Construit de imparateasa austriaca Sissi, a fost preluat de imparatul Franz Josef, sotul ei, dupa asasinarea de la Geneva, si cumparat de imparatul german Wilhelm al II-lea, alt mare iubitor de Corfu.
Cand sa mergi in Grecia
Practic, nu exista niciun moment neprielnic sa ai o vacanta în Grecia. Evident, iarna multe hoteluri se inchid, iar vara tara geme de prea multi turisti (mai ales anul trecut, odata cu prabusirea turismului in Turcia), dar si de cald. Sugerez primavara si toamna, drept cele mai bune perioade de descoperire a tezaurelor istorice ale Eladei. In cazul insulei Corfu, daca mergeti iarna sau la inceputul primaverii, pregatiti-va de ploi abundente, de aceea insula este asa de verde
Unde sa stai in Corfu
Ai un curcubeu de optiuni (chiar si asa, multe sunt „fully booked”, vara). Exista hoteluri, case de inchiriat, pensiuni etc. Eu am stat in Paleokastritsa, un satuc aflat intr-o zona muntoasa pe malul marii, extrem de pitoreasca, dar care nu are cele mai bune plaje (daca vrei sa stai doar pe plaje). Daca vrei sa descoperi aceasta insula superba, este o locatie foarte buna. Dar, repet, in caz ca iti propui o vacanta in insule din Grecia, trebuie sa te gandesti cu ceva timp in avans.
Cum calatoresti prin Corfu
Daca nu vii cu masina proprie, atunci e musai sa-ti inchiriezi un mijloc de transport – masina ori scuter. Doar capitala insulei este legata cu transport in comun, destul de frecvent, de marea majoritate a locurilor, dar daca vrei sa descoperi insula, e musai sa ai un mijloc de transport propriu.
Imagini Corfu
Sunset Beach
Mult prea aglomeratul Canal d’Amour
Ufff, apa asta senzationala de pe plajele vestice
Plaja de nudisti
si de kitesurferi
Biserica Pantokrator in varful dealului
Tronul Kaiserului
Corfu City
Achileion, palatul a doi imparati si o imparateasa… toti de limba germana 🙂
Salut,
Eu m-am ‘indragostit’ de Corfu deja in copilarie, in timp ce citeam cartile lui Gerald Durrell.
Evidenta alegerea deci pentru luna de miere tot Corfu.
Ám ramas intr-adevar impresionat de apa de acolo si de frumusetea insulei. Parca si „insularii” sunt mai altfel…
Multumesc pentru trezirea amintirilor frumoase, si pentru recomandarile facute. Acum imi dau seama, ca mai sunt lucruri si locuri de vazut acolo. Multumesc.
Cu placere. Da, insularii par altfel… ei sustin si pentru ca nu au fost niciodata ocupati de turci. O fi ceva adevarat 🙂
Intradevar. Minunata insula. Ultimii 3 ani acolo mi-am facut vacanta de vara. Daca pot sa recomand pe site, au oferte foarte bune la christiantour pentru corfu.
Multi au oferte foarte bune pe Corfu – si Europa Travel, si Paralela 45. Dar ma astept ca anul asta datorita caderii Turciei, Grecia sa fie plina, plina, plina … adica sa fie mai greu sa gasesti locuri de cazare si evident preturile sa creasca serios.