Mic ghid turistic Islanda

22. Islanda

Ca de obicei, la finalul oricarui serial, incerc sa strang laolalta informatii si ponturi in caz ca veti dori sa vizitati, mai devreme sau mai tarziu, destinatia in cauza. In acest caz, e vorba de Islanda, una dintre cele mai spectaculoase tari din punct de vedere natural pe care le-am putut sa le vad in Europa, dar si probabil (ce probabil, sigur), cea mai scumpa… poate chiar din lume. Asa ca atunci cand ziceti ca mergeti intr-o excursie low-cost, sa va asteptati sa platiti cat pentru o excursie high-cost in multe alte colturi din Europa. Evident, doar in cazul in care stati doar in couchsurfing si calatoriti cu autostopul. Dar nici atunci nu prea are sens, pentru ca Islanda nu are orase, exceptand Reykjavikul, si ce e de vazut nu este in apropierea soselelor folosite de islandezi (ganditi-va ca aproape 80% din populatia tarii locuieste in apropiere de capitala). Deci… hai sa-i dau drumul.

Cand sa mergi in Islanda

Exista doua experiente, care pot fi foarte diferite – vara in Islanda este foarte diferita de iarna in Islanda. Iarna poti sa vezi (daca ai noroc) aurora boreala si sa intri in fantasticele pesteri de gheata, lucruri pe care nu le poti face vara. In schimb, vara este totul verde, ziua este luuunga (chiar si 20 de ore), poti sa faci caiac pe Glacier Lagoon, baie in orice parau cu ape termale si sa vezi simpaticii pufini.

Iarna, nu este atat de frig pe cat te astepti (am avut temperaturi de circa 7 – 8 grade, inteleg ca rar coboara sub zero in zona Reykjavik), iar vara nu este atat de cald pe cat te astepti (temperatura maxima inregistrata vreodata in Islanda este de 25 de grade Celsius). In plus, ploua serios

 

Cum ajungi in Islanda

Ai doua optiuni – cea mai obisnuita, cu avionul, dar poti sa ajungi si cu vaporul din Danemarca.

Stirile bune sunt ca zborurile spre Islanda au devenit mai numeroase si mult, mult mai ieftine decat acum cativa ani. Pana mai acum vreun deceniu, Islanda sustinea ca doar pilotii islandezi pot sa aterizeze pe o vreme atat de schimbatoare ca in Islanda, dar dupa ce islandezii au inceput sa vada in turism o modalitate de salvare economica a tarii, spatiul aerian a fost liberalizat, fiind acceptate inclusiv companii aeriene low-cost. De interes pentru noi sunt zborurile Wizz Air din Budapesta si Varsovia. Budapesta este aproape de romanii din Vestul tarii, dar ambele orase sunt deservite (sau vor fi deservite) tot de Wizz Air la preturi low-cost. Cea mai ieftina solutie de cele mai multe ori este sa zbori (sau sa iei autobuzul) pana la Budapesta / Varsovia si mai departe cu avionul.

Exista si optiunea de a zbura la Londra si de acolo cu vreun alt low-cost, dar atentie ca schimbatul aeroportului (sunt patru aeroporturi importante in Londra) poate costa mai mult decat biletul de avion, iar de cazare nici nu mai vorbesc. Compania aeriana low-cost islandeza se numeste Wow si zboara in numeroase orase europene si americane. Poate fi luata in considerare si daca vrei sa zbori in SUA / Canada si sa iei o pauza prin Islanda.

 

Saptamanal, un vas al companiei Smyril Line pleaca din Hirthsals, Danemarca, opreste pe drum in insulele Faeroe si, dupa aproape trei zile, ajunge si in portul islandez Seyðisfjörður, aflat in estul tarii, la vreo opt-noua ore de condus de Reykjavik. Daca esti obsedat de masina proprie, poti sa o iei cu tine in Islanda. Cursele nu au loc de obicei iarna, dar verifica totusi (vad ca in febuarie sunt programate).

 

Viza Islanda

Islanda este parte din zona Schengen. Nu ai nevoie de viza sau de pasaport, poti intra in Islanda doar cu cartea de identitate. In plus, daca vii dintr-un aeroport din zona Schengen (Budapesta sau Varsovia, bunaoara, dar nu Londra!) nici nu vei fi controlat la acte cand ajungi pe aeroportul Keflavik

 

Transport prin Islanda

Sincer, nu ai decat doua optiuni – masina inchiriata sau sa te alaturi unor tururi organizate. Exista o retea de autobuze bine pusa la punct, dar leaga doar localitatile, iar tu vrei sa vezi frumusetile acestei tari care nu se afla in centrele urbane.

Cu masina inchiriata, ai libertate de miscare, dar, atentie – Route 1, principala magistrala circulara a tarii, poate avea uneori doar o banda pentru ambele sensuri (mai ales pe poduri) si, in caz de ceata, sa nu te lovesti cu cel care vine din fata. Condusul off-road este in general descurajat, doar pe drumuri forestiere. Exista numeroase agentii care inchiriaza masini, asa ca poti gasi masini la preturi bune – circa 30-40 de euro pe zi (ceva mai mult vara) pentru o masina normala sau circa 100 euro / zi pentru un 4×4.

O alta optiune este sa iei un tur din Reykjavik sau din alt oras si sa te duca sa vezi ce iti doresti. Exista numeroase companii care ofera cam aceleasi tururi la cam aceleasi preturi. Ca idee de preturi si oferte, arunca o privire aici (sunt cam 125 de coroane islandeze la euro)

Exista numeroase benzinarii prin Islanda, cam fiecare localitate cat de cat (adica, de peste 100 de locuitori) are una, dar, atentie, sunt cu autoservire – trebuie sa platesti benzina cu carte de debit sau credit. Pretul unui litru e de circa 200 de coroane (1,60 euro).

 

Cazare

Islanda are destul de multe hosteluri, hoteluri si campinguri, dar, atentie, vara ar putea sa fie pline! Vacanta tipica pentru islandezi este sa plece din orase in mijlocul naturii, asa ca poti sa descoperi campinguri pline. Iarna nu se pune problema sa stai la camping.

Eu am stat in urmatoarele hoteluri:

FossHotel Raundara – aflat nu foarte departe de principala strada semipedestra cu baruri, restaurante si magazine Laugavegur- este un hotel corect si linistit. Camera era destul de medie pentru un single, in schimb aveam un balcon imens care dadea spre turla bisericii Hallgrimskirkja. La parter, exista un mic shop, de unde puteai sa-ti cumperi ceva de baut, dar cel mai apropiat supermarket era la vreo 200 de metri de hotel. Avea serviciul de trezire, in caz de aurora boreala, si puteai sa-ti rezervi tururi prin ei. Foarte prompti in caz de probleme – i-am sunat ca nu mergea caloriferul si instalatorul a aparut in fix trei minute. Este parte dintr-o retea de hoteluri islandeze.

Icelandair Hotels Klaustur – situat in satucul Kirkubaejarklaustur (sper ca i-ati retinut numele) – este parte dintr-o retea de hoteluri detinute de compania nationala aviatica Icelandair. E situat intr-un satuc cu, probabil, nu mai mult de 100 de locuitori, dar serviciile sunt impecabile. Mancarea excelenta si micul dejun imbelsugat, am avut parte si de un ospatar roman (da, romanii au ajuns pana si aici), care ne-a ghidat foarte profesionist prin meniu. Aparent, ar mai fi cateva restaurante in Klaustur, dar toate erau inchise (puteai lua un hotdog de la benzinaria aflata la circa 1 km de hotel). O parte din hotel era in reparatii, dar nu simteai niciun deranj, oricum am ajuns seara uzi leoarca si am plecat dimineata mai departe.

Stracta Hotel Hella era singurul hotel de 4 stele in care am stat, dar ne-au placut mai mult celelalte doua care, oficial, aveau 3 stele. Detinut de un fotbalist care a hotarat sa investeasca in turism, Stracta surprindea placut cu o receptie mult mai stylish decat celelalte, iar camera era ceva mai mare decat in cazul celorlalte doua. Avea doua restaurante – unul era folosit seara pentru cina-bufet, dar ce avea fain erau sauna si piscina incalzita in aer liber. Nu, sa nu va inchipuiti ca era vreo mini-Laguna Albastra, era o piscina destul de ingusta, de abia intrau cateva persoane J. In schimb, poate oferi la cerere numeroase activitati, de la zbor cu elicopterul peste vulcani pana la tururi calare. Se afla in micutul orasel Hella, care seara nu avea niciun restaurant deschis, deci n-ai alte optiuni unde sa mananci.

 

Mancarea in Islanda

Mancarea traditionala islandeza este bazata pe oaie si peste. Pestele il gaseau in Atlantic, oaia era cam singurul animal domestic pe care puteau sa-l creasca. Evident, in ultimii ani, au aparut feluri de mancare noi, iar Reykjavikul este plin cu restaurante de toate felurile.

Principalele feluri traditionale de mancare ar fi: peste (moda somonului a cuprins si Islanda, exista si somon islandez), skyr (un soi de iaurt pe care il gasesti in orice magazin ce vinde si alimente), supa de oaie, oaia in toate felurile, carnati si carne de balena (desi islandezii au fost cei mai mari vanatori de balene, interdictiile din ultimele decenii i-au cam facut sa renunte la carnea de balena. Ea se gaseste in general in restaurantele turistice). Anumite restaurante turistice ofera si carne de pufin, dar fiind o pasare de pe lista speciilor in primejdie, v-as ruga sa nu comandati asa ceva. Nici balena!

Mancarea e relativ scumpa in Islanda. O masa din trei feluri intr-un restaurant poate ajunge la peste 6000 de coroane (48 de euro), iar variantele mai ieftine sunt formate invariabil din hotdog si hamburger (aici se vede faptul ca, timp de decenii, trupe americane au stationat pe insula). Un hotdog poate costa in jur de 300 de coroane (2 euro), iar hamburgerul, la 400 – 500 de coroane (3 – 4 euro). Desi nu exista McDonald’s in Islanda, o sa gasiti destule fast fooduri. In zonele izolate, e posibil sa gasiti restaurante fast food in benzinarii – hamburger, hotdogi, ceva de oaie. Exista supermarketuri chiar si in sate, dar nu sunt deschise prea tarziu seara, asa ca sa cumparati cam tot ce aveti nevoie din timp. Alcoolul este, cum va asteptati, scump. Berea poate fi cumparata inclusiv din magazine, dar bauturile spirtoase, doar din magazine speciale ale statului. In afara Reykjavikului, acestea pot fi deschise nu mai mult de o ora pe zi, iar in capitala doar cateva ore.

Apa de la robinet este una dintre cele mai pure din lume, deci puteti consuma fara frica.

 

Siguranta personala

Desi islandezii se plang ca de cand au venit polonezii si lituanienii, criminalitatea a crescut enorm, Islanda continua sa fie una dintre cele mai sigure tari din lume. In afara capitalei, localnicii continua sa-si lase masinile si casele neincuiate. Atentie – copiii sub 12 ani nu au voie sa iasa din casa neinsotiti dupa ora 20:00, iar cei intre 12 si 16 ani nu pot iesi neinsotiti dupa ora 22:00 (in timpul verii, ora-limita se muta cu doua ore mai tarziu).

 

Comunicatii in Islanda

Trebuie doar sa faci zece pasi mai la stanga si sigur vei gasi un wifi neparolat in capitala. Cum iesi din capitala, este ceva mai greu, asa ca alternativa cea mai buna este sa vii cu un telefon necodat si sa-ti cumperi un SIM local. Cele mai bune oferte le gasesti in aeroport, care are si niste pachete gandite fix pentru turisti.

 

Bani / schimb valutar

Islanda este una dintre putinele tari unde nu e nevoie sa pui mana pe bancnote. Poti plati cu cardul absolut peste tot si pentru cele mai mici sume.

Daca totusi te ambitionezi sa vii cu cash, s-ar putea sa intri in criza pentru ca nu vei gasi unde sa-l schimbi. Solutia este sa schimbi intreaga suma de care crezi ca vei avea nevoie la aeroport, la sosire (exista o casa de schimb valutar). Daca ramai cu coroane islandeze, poti sa le schimbi inapoi in aeroport (nu la aceeasi casa de schimb, ci la cea din zona de magazine de la imbarcare). Atentie, in cazul in care nu ai niciun fel de card si vrei sa inchiriezi o masina, fii atent benzinariile din afara Reykjavikului sunt, in majoritate, cu autoservire si nu sunt deservite de cineva (de fapt, nu cred sa existe vreo benzinarie in toata tara care sa fie deservita de cineva 24 de ore). Daca iti pui benzina, trebuie sa platesti cu cardul sau sa fii cautat mai apoi de politie ;).

Moneda nationala este coroana islandeza si, exceptand magazinele de suvenire, nu prea se accepta altceva.

 

Cum comunici

Cam orice islandez stie bine engleza, deci nu vei avea probleme.

 

Tururi organizate

Este imposibil sa nu gasesti zeci de pliante ale zecilor de agentii care iti ofera orice tur iti trece prin cap. Poti sa comanzi un tur de la orice hotel, se rezolva imediat.

 

Imagini Islanda

01. Wizz Air Budapest - Reykjavik

Cursa Budapesta – Reykjavik operata de Wizz Air

02. Foss Hotel - Reykjavik

Aici am dormit in Reykjavik

03. Camera Foss Hotel

Cam asa arata camera single

04. Interior Foss Hotel

Destul de spatioasa si foarte calduroasa 🙂

05. Icelandair Klaustur

Icelandair Hotels

06. Interior Icelandair Hotel Klaustur

Si camera

07. Hotelul Stracta - Hella

Hotel Stracta

08. Camera Hotel Stracta

Camera

09. Bar Stracta

Barul hotelului

10. Hotel Stracta

Curtea interioara

11. Piscina hotel Islanda

Antrenament pentru Laguna Albastra 🙂

11. Restaurant fast food Islanda

Benzinarie cu magazin si fast food. Probabil, una dintre cele mai ieftine optiuni de mancare din Islanda.

12. Ciroba islandeza

Pentru a te incalzi

13. Peste islandez

Pestele – mancare traditionala islandeza

14. Styr

Skyra, un soi de iaurt este una din produsele care trebuie sa le gusti in Islanda !

15. Coroane islandeze

Cam asa arata coroanele islandeze. Dar nu e neaparata nevoie sa le atingi, peste tot se poate plati cu cardul

16. Magazin alcool - Islanda

Reteaua de magazine de stat care vinde alcool. Nu sunt deschise prea mult timp.

17. Bere islandeza

Berea insa e la liber (dar e scumpa)

18. Bere de ghetar

Berea facuta cu apa din ghetar

19. Cizme de blana de foca

Cizme de piele de foca… sau cel mult asa mi s-a spus 🙂

20. Suveniruri Islanda

Mistou islandez

21. Tricou nationala Islanda

Tricourile nationalei islandeze au devenit un suvenir foarte „vanat”

 

 

Comentarii

  • Cristina spune:

    „Styr” e, de fapt, „skyr”. 🙂

  • Adi S. spune:

    La atractiile turistice ale Islandei, pentru amatorii de sporturi mai mult sau mai putin extreme, as adauga si scufundarile pe falia care separa placile tectonice ale Americii de Nord si Eurasiei. 😀 Parcul National Thingvellir. Ar fi unul dintre punctele importante de pe lista mea de „chestii de facut”. Search pe Google dupa „diving Silfra”.

  • david spune:

    as vrea sa stiu daca se gaseste ceva de lucru si cum se plateste acolo
    te rog frumos

  • Amore spune:

    Eu am fost in Islanda aproape 2 luni.
    Se gaseste de munca prin supermaketuri daca vrei si se plateste binisor (in 2013 minim era cam de 1500-1600 euro si crestea.. aveai si bonusuri si plateau orele suplimentare).
    Stiu ca trebuie sa-ti faci niste acte mai intai, sa ai un card ca nu platesc decat prin banca.

    Patronii sunt ok, foarte corecti majoritatea.
    Daca vrei sa muncesti cinstit, merita tara…

    Contra: Totul e cam scump pe acolo de la cazare pana la mancare. De ex iarna te poti caza la diverse guesthouse-uri insa din aprilie trebuie sa-ti cauti altceva pt ca ei nu te mai tin, pt ca vin turistii si este in interesul lor sa castige cat mai mult .
    Transportul in comun este f scump si taxiurile nu mai zic… daca ai de mers pe undeva, mai bine mergi pe jos.. dar daca este f departe, se merita sa iei autobuzul (este cu tichet si e valabil o ora pe toate traseele).

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii

Pin It on Pinterest