5 lucruri faine de vazut in Lisabona si Porto

12. Lisabona

Tot revin la povesti din Portugalia pentru ca este o tara care „bifeaza” multe casute – este frumoasa, vremea este in general excelenta, mancarea de te lingi pe degete, e plina de orase frumoase si – sa nu negam asta – e destul de ieftina pentru o tara din Europa Occidentala. De aceea, m-am gandit ca in articolul de azi sa trec in revista ce trebuie sa nu ratati cand mergeti in principalele doua orase ale tarii – Lisabona si Porto.

Lisabona este una dintre cele mai simpatice capitale ale Europei. Construita valuri, valuri pe dealurile care se ridica de pe malul fluviului Tejo, Lisabona a fost capitala unui mare imperiu, asa ca poti descoperi atat monumentale, cat si zone periferice ceva mai boeme. Iesi seara prin oras si o sa descoperi o atmosfera de party – portughezii sunt cunoscuti ca petrecareti, dar chiar si daca sunteti in cautare de experiente mai chill, nu o sa va plictisiti pentru nimic in lume in capitala de la marginea Europei.

 

  1. Viziteaza zona Belem. Portugalia a oferit arhitecturii mondiale stilul manuelin, o combinatie de gotic cu elemente marinaresti – unii il numesc goticul marinar. Din pacate, multe cladiri construite in acest stil au fost distruse in cataclismul din 1755, cand un cutremur de circa 8,5 – 9 pe scara Richter a distrus Lisabona… si ce a scapat din cutremur a fost distrus de foc (in ziua cutremurului era Ziua Mortilor si zeci de mii de lumanari ardeau prin tot orasul) si de apa (un tsunami fara precedent a urcat pe Tejo in amonte, lovind in plin zona Praca de Comercio). Cele mai impresionante cladiri care au rezistat sunt Manastirea Jeronimos si turnul Belem, aflate la doi pasi una de alta. Si daca tot ajungeti pe acolo, ce-ar fi sa va urcati si in varful Monumentului Descoperitorilor, pentru o panorama a orasului, si sa gustati minunatele „pasteis de Belem”, cel mai bun desert din Portugalia.
  2. Plimba-te prin Alfama. Vechiul ghetou al „infidelilor” (musulmani si evrei) a devenit un soi de Ferentari al Lisabonei in perioada dictaturii lui Salazar. In anii ’90, cand am ajuns pentru prima oara in Lisabona, eram sfatuit ferm sa nu calc, decat ziua si insotit, prin Alfama. Intre timp, situatia de siguranta s-a imbunatatit, iar Alfama a inceput sa se deschida – mai multi artisti boemi s-au mutat in Alfama, s-au deschis baruri si mici restaurante dragute, iar turistii se plimba nestingheriti pe aleile care amintesc de medinele nord-africane.
  3. Panoramele centrului – cum ziceam, Lisabona este construita pe niste dealuri. Buricul orasului se numeste Baixa („Jos”), o zona plata, flancata de doua dealuri – Alfama si Bairro Alto („Cartierul Inalt”). Din ambele cartiere, te poti bucura de o panorama excelenta a orasului – dimineata, urca-te la castelul Sao Jorge, iar dupa-amiaza, ia liftul istoric (Elevador de Santa Justa) pentru a admira orasul de sus.
  4. Oceanario de Lisboa – unul dintre cele mai spectaculoase acvarii din Europa a fost construit in zona care a gazduit Expozitia Mondiala in 1999. Aici, vei descoperi vietati acvatice din zona mediteraneana si nu numai – sunt inclusiv pinguini! Este solutia ideala pentru o zi ploioasa (eu l-am vizitat intr-o zi cu ploaie torentiala). In apropiere, se afla mallul Vasco da Gama, unul dintre cele mai mari din Lisabona.
  5. Bairro Alto – in timpul iernii, aici se muta toate cluburile care, in mod normal, sunt pe malul fluviului Tejo, dar nici in timpul verii nu e liniste – aici se afla cele mai trendy restaurante si baruri din oras, gazduite in cladiri de multe ori impozante si frumoase.

 

Porto este „orasul care munceste”. Sau, cel putin, asa i s-a dus buhul prin Portugalia. Eu am descoperit insa un oras boem, un oras care se relaxa pe malul lui Douro, un oras al contrastelor (chiar mai mari decat in Lisabona) si pentru faptul ca fix in spatele cladirilor care flancau raul in centrul orasului se afla un minighetou sarac (dar unde am gasit cele mai ieftine restaurante din toata Europa Occidentala!).

 

  1. Fa o plimbare pe fluviul Douro. Daca mergeti in centru, veti vedea ofertele unei minicroaziere pe rau prin centrul orasului (Douro taie cumva orasul in doua). Daca prindeti o zi frumoasa, este o plimbare relaxanta si veti descoperi o buna parte din frumusetile orasului.
  2. Duceti-va in cel putin una dintre cramele in care se produce vinul de Porto. In cartierul Gaia, vei descoperi mai multe firme care produc vinul de Porto. Poti vizita una sau cumpara un grup de trei produse, daca vrei sa „aprofundezi” experienta vinului de Porto :).
  3. Viziteaza cele doua cladiri wow din centru – e vorba de gara, unde toti peretii sunt „capitonati” cu celebrele azulejos – faiantele albastre ale peninsulei iberice. A doua cladire de neratat este libraria Lello, una dintre cele mai frumoase librarii din lume. Merita vizitate!
  4. Biserica Sao Francisco – poate, una dintre cele mai spectaculoase biserici ale Europei, cu interioare magnifice, complet acoperite cu aur (Brazilia inca, dupa aurul de aici).
  5. Palatul Bursei – a fost de-a lungul secolului al XIX-lea principala cladire din oras, deoarece aici se creau averi, dar la fel de bine se si pierdeau in cateva ore. A fost construita ca o cladire pompoasa taman pentru a impresiona si a-i asigura pe investitorii straini de seriozitatea si stabilitatea institutiei bursiere din Porto. Nu ratati Patio das Nacoes – aici se afla steagurile tuturor tarilor care faceau comert cu Porto (steagul Spaniei nu figureaza :)). Nu stiu daca printre steagurile prezentate se afla si cel al Principatelor Unite – am gasit un tricolor rosu-galben-albastru, dar parca stema nu are nimic in comun cu cea a Principatelor).

 

Cand sa mergi in Portugalia

Nu exista un sezon in care sa zic sa nu mergi. Daca mergi iarna, te vei bucura de o temperatura net mai prietenoasa decat acasa, dar ploua destul de mult. Din primavara pana in toamna, este perioada cea mai buna.

 

Tururi organizate

Daca preferati sa mergeti intr-un tur organizat si sa nu va bateti capul cu rezervari, transferuri etc., sa ai si un ghid la dispozitie sa va povesteasca despre istoria (sau contemporaneitatea) locurilor, cei de la Paralela 45 au un circuit fix acum, de Paste.. Pe langa vizitarea Lisabonei si a orasului Porto, poti descoperi alte locuri superfaine din Portugalia, cum ar fi Obidos (un oras istoric, practic, neschimbat de secole), imensele biserici de la Alcobaca si Batalha, dar si Sintra, Sinaia Portugaliei, unde se gasesc unele dintre cele mai spectaculoase palate ale sudului European.

 

Cum ajungi in Portugalia

Blue Air, Wizz Air si, incepand cu luna iulie, TAP Portugal leaga Bucurestiul de Lisabona (nu exista alte zboruri din tara pana la Lisabona). Nu exista zboruri directe spre Porto, trebuie sa schimbi in Lisabona sau sa iei trenul / autobuzul din Lisabona.

 

Imagini Lisabona si Porto

01. Turnul Belem

Turnul Belem

02. Alfama, Lisabona

La pas, prin Alfama

03. Panorama Lisabona

Panorama Lisabonei vazuta de la castelul Sao Jorge

04. Pinguini in Oceanario

Pinguini in Oceanario

05. Lifta Santa Justa

Liftul care te duce fara efort in Bairo Alto

06. Croaziera pe Douro

Croaziera pe Douro

07. Crama Porto

Tur prin crama Sandeman

08. Gara Porto

Gara Porto

09. Librarie Porto

Libraria Lello

10. Azulejos Porto

Azulejos pe biserici

11. Palatul Bursei

Impozantul palat al bursei din Porto

 

 

Tripsta-logo
Categorii:
Paralela 45 · Portugalia

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest