Locurile pe care nu trebuie sa le ratezi in Toscana

14. Pisa, Toscana

Stiti cum a inceput turismul? Si, mai ales, cand? Ei bine, istoria spune ca primele tururi cu scop turistic au aparut pe la 1660, cand printre nobilii englezi (ulterior, si din alte tari nord-europene) a aparut moda unui soi de pelerinaj turistico-artistic pe continent, pentru a descoperi izvoarele artei si culturii europene. Destinatiile la moda erau, in general, Franta si numeroasele state italiene, iar la un moment dat au aparut si Elvetia pe firmament, ca destinatie de sporturi de iarna (asta se intampla mai tarziu, dupa 1750), si Grecia, pe atunci parte a Imperiului Otoman, trezind sentimentele elenofile ale nobilimii britanice si nu numai. Acest tur a purtat numele Grand Tour si, in general, era facut de tineri si de tinere, iar insotitori erau tutori atotcunoscatori, si putea dura de la cateva luni la cativa ani… Grand Tour a fost stramosul contemporanului Gap Year. Printre destinatiile la moda, la loc de cinste s-au aflat Roma, Venetia, Toscana si, eventual, proaspat-descoperitele Pompei si Herculaneum. De atunci, de pe la 1600 si ceva, Toscana s-a aflat ferm pe lista unora dintre cele mai dorite destinatii europene, lucru valabil pana in ziua de azi.

De ce Toscana e atat de atractiva? Pentru ca este o combinatie minunata de un cadru natural de o frumusete rara, cu orase vechi, avand o arhitectura de neuitat. Trebuie doar sa iei o masina, un autobuz, un tren sau o bicicleta si sa admiri dealurile unduitoare ale Toscanei, dealuri pline de vegetatie din primavara pana in toamna, cu vita-de-vie sau pomi fructiferi. Daca ma intrebati care ar fi un top al celor mai frumoase locuri de vazut, as incepe indiscutabil cu pitoreasca zona rurala a Toscanei, urmata de… ei, aici e lista mea de locuri care nu trebuie ratate.

 

  1. Florenta – timp de secole, a fost capitala Marelui Ducat al Toscanei si, in consecinta, a concentrat toate bogatiile, dar si talentele artistice ale ducatului, si nu numai. Familia Medici, care a condus o perioada lunga destinele Toscanei, au avut membri iubitori de frumos, care au strans si au finantat la curtea lor genii precum Leonardo da Vinci, Michelangelo sau Dante, iar orasul este o minune a arhitecturii. Din pacate, daca ajungi in plin sezon turistic, te vei calca in picioare cu hoarde de turisti (Florenta gazduieste circa doua milioane de turisti pe an, neluandu-i in calcul pe cei care doar trec prin urbe fara sa se cazeze), asa ca incearca sa eviti varful de sezon si weekendurile… Italienii sunt un popor cu drag de calatorii, asa ca sa nu fii surprins sa descoperi ca majoritatea turistilor din Florenta este formata din italieni… Desi este greu de intrat, programeaza-te din timp si cumpara biletele on-line pentru a vizita Galeriile Uffizi – sunt o adevarata lectie de pictura si sculptura, un muzeu foarte concentrat – nu iti trebuie zile intregi ca la Luvru, Ermitaj sau British Museum, pentru ca aici vei gasi concentrate numai opere celebre. Nu rata sa te invarti pe Ponte Vecchio, sa intri in Palatul Signoriei si sa te urci in Campanila (turla) Domului, pentru panorama orasului. Dincolo de raul Arno (cartierul se cheama chiar asa „Oltrarno”, adica dincolo de Arno), vei gasi zona populara a vechii Florente (nobilii stateau in jurul Signoriei), unde vei gasi un alt vibe al orasului, dar si foarte relaxantele gradini Boboli. Ma rog, nu trebuie sa ratezi mormintele familiei Medici (acum, daca oamenii au investit enorm in arhitectura orasului, era musai ca si locurile de veci sa fie la fel de artistice) sau aproape orice biserica iesita in cale.
  2. Pisa – Toata lumea a auzit de Turnul din Pisa si, intr-adevar, merita vazut cu varf si indesat. Orasul ca atare este micut si, in afara de cladirile care se afla in Piazza dei Miracoli (intr-adevar, un nume bine ales!), nu mai sunt multe lucruri de vazut, dar e musai sa vezi turnul. Daca, acum vreun deceniu, poporul turist dadea navala, temandu-se ca o sa se prabuseasca turnul, situatia a fost stabilizata, cel putin temporar, si, cu putin noroc sau cu rezervari facute la timp, poti chiar si sa urci.
  3. Siena a fost, o perioada, rivala Florentei, dar pana la urma Firenze i-a invins in lupta pe cei din Siena, iar orasul a devenit unul dintre componentele Marelui Ducat. Astazi, Siena este faimoasa pentru cursa nebuna de cai care are loc de doua ori pe an in piata centrala – o cursa fara reguli si fara mila, o traditie seculara deja. Dar, chiar daca nu sunteti de Il Palio in Siena, merita sa vedeti acest oras care se catara pe cateva dealuri, prezervand o traditie arhitecturala multiseculara.
  4. San Gimignano – exista zeci de sate care merita sa le vezi in Toscana, dar daca nu ai timp prea mult, e musai sa vezi acest sat cocotat pe culmea unui deal, dominat de turnurile construite de notabilitatile vremii. Moda turnurilor a facut ravagii, de fapt, prin toata Toscana, o familie avand un prestigiu mult crescut daca turnul palatului familiei era mai inalt. De altfel, si Florenta era dominata de o padure de turnuri, din care, din pacate, nu au ramas decat foarte putine. Dar San Gimignano compenseaza :).
  5. Chianti – Daca bati drumurile Toscanei, e imposibil sa nu observi dealuri intregi acoperite cu vita-de-vie. Si, evident, in conditiile in care se produce atata vin, era imposibil sa nu apara un brand puternic cunoscut in intreaga lume, iar acesta este Chianti. Chianti este, de fapt, o regiune deluroasa care se intinde pe o distanta de vreo 20 km, iar aici poti descoperi cateva sate si catune care traiesc doar pentru nobila licoare… pe care o poti degusta in castele, podgorii, crame si in te miri ce alte locatii mai mult sau mai putin excentrice. Poti lua un tur al vinurilor Chianti de o zi, de doua sau de mai multe :). Depinde de cat de mult iti place vinul…

 

Cum ajungi in Toscana

Din Romania, exista zboruri directe doar din Bucuresti spre doua aeroporturi toscane. Blue Air zboara la Florenta, iar Wizz Air zboara la Pisa… adica, unii intr-un capat, ceilalti in celalalt capat al Toscanei.

 

Tururi organizate

Exista, de asemenea, tururi organizate ale Toscanei care iti prezinta „the best of” ale provinciei. Paralela 45 are un astfel de tur care acopera nu numai Toscana, ci si Cinque Terre si Portofino, de doua ori anul acesta, la vara. Poti afla amanunte aici. Daca insa doriti sa aveti o vacanta mai putin in miscare, mai degraba un sejur, cei de la Paralela 45 au oferte de seniori pe malul Marii Ligurice, pe litoralul toscan, in apropiere de Pisa si de Lucca. Zborul se face cu Blue Air la Florenta, iar preturile incep de la 460 de euro pe sejur de 7 zile (bilet de avion + taxe aeroportuare si cazare la hoteluri de 3 stele). Aflati amanunte aici.

 

Imagini Toscana

01. Domul din Florenta

Catedrala din Florenta si Campanile di Giotto

02. Campanile Firenze

De aici, de sus, poti vedea panorama Florentei

03, Florenta vazuta de sus

Adica ceva de genul asta

04. Maluri Arno

Pe malul raului Arno

05. Ponte Vecchio

Ponte Vecchio

06. Pallazzo Vecchio

Pictura din Pallazzo Vecchio

07. Statuia din Piazzale Michelangelo

Statuia lui David din piazzale Michelangelo

08. Florenta

Panorama orasului vazuta din Piazzale Michelangelo

09. Turnul din Pisa

Turnul din Pisa

10,. Baptiserium

Baptiserium

11. Catedrala Pisa

Biserica

12. Pisa din turn

Pisa vazuta din turn

13. Catedrala din Turn

Si catedrala de la inaltimea turnului

15. Siena

Siena

16. Siena

si catedrala sa

17. Piata Siena

Piata centrala din Siena unde are loc Palio de doua ori pe an

01. San Gimingnano

San Gimignano

02. San Gimignano

Si turnurile sale faimoase

03. San Gimignano

04. Crama Chianti

Degustare la o podgorie din zona Chianti

05. Degustare Chianti

Gata de degustare

06. Vinuri Chianti - Toscana

Vinuri pe alese

Tripsta-logo
Categorii:
Italia · Paralela 45

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest