Cateva sfaturi pentru organizarea unui city break

Nice, Franta

Odata cu aparitia companiilor aeriene low-cost, au inceput sa devina foarte populare asa-numitele city break-uri – vacante scurte, de 2 – 3 – 4 zile in jurul unui weekend, pentru descoperirea unui oras. Asa, mai iesi putin din rutina de zi cu zi, vezi mai pe indelete un anumit oras si iti multiplici momentele de bucurie din cursul anului. Pe langa vara la mare, iarna la taiat porcul / schi / dat cu artificiile de revelion, au aparut si aceste city breakuri de-a lungul anului. Si eu sunt fan al acestor city break-uri, tocmai am fost 3 zile in Oslo la sfarsit de august, ma pregatesc pentru 4 zile in Valencia la inceput de octombrie, am fost in martie 3 zile in sudul Italiei, in Puglia (initial, am vrut in Bari, pana la urma s-a transformat intr-un minicircuit prin sus-numita provincie), si mai am niste idei prin minte… poate mai spre iarna, poate mai la primavara. Dar m-am gandit sa pun laolalta niste idei cum sa va organizati un city break.

Despre cand sa mergi – uita-te in calendar. De cativa ani incoace, alesii neamului (ma rog, unii sunt cam retardati, trebuie sa recunosc) s-au gandit ca romanii lucreaza prea mult si ca ar trebui sa aiba mai multe zile libere, asa ca din tara care avea cele mai putine zile legale libere din Europa am ajuns poate nu cu cele mai multe, dar cred ca pe niste locuri fruntase. Asa ca avem liber de 1 – 2 Ianuarie, de Unirea cea Mica (24 Ianuarie), Paste, Rusalii, 1 Iunie, Sf. Maria (15 August), dubla 30 Noiembrie – 1 Decembrie (Sf. Andrei – Unirea cea Mare) si dubla 25 Decembrie – 26 Decembrie. Apropo, tineti cont ca anul acesta 30 Noiembrie – 1 Decembrie pica joi si vineri + weekend, aveti deja o minivacanta de 4 zile.

 

Cel mai simplu este sa apelezi la o agentie de turism. Fie on-line, fie off-line. Iti cumpara biletele de avion si iti rezerva cazarea, nu iti bati capul prea mult, primesti voucherul si biletul pe mail, platesti si te duci.

Daca vrei s-o faci de capul tau, as recomanda cam urmatorii pasi.

Fa-ti o lista de destinatii pe care chiar ti le doresti sa le vezi. Fie le-ai vazut mai de mult si vrei sa le revezi, fie nu le-ai vazut vreodata si „ti s-a pus pata”. Asta te va ajuta sa fii flexibil, pentru a gasi un bilet la un pret bun oferit de companiile aeriene. Vrei sa mergi la Praga, Barcelona, Stockholm sau Copenhaga… verifica preturile, urmareste promotiile si sigur dai de un pret bun. Poate nu de 0,99 euro, dar un pret bun.

De asemenea, uita-te la orar. Poate nu vrei sa pleci cu un zbor care pleaca vineri la pranz si ajunge la sfarsitul dupa-amiezii si sa te intorci duminica la 10 dimineata. Poate e bine sa dai mai multi bani, sa iei bilete de avion un pic mai scumpe, dar sa ai 3 zile full.

Apoi, cauta cazare. Acum, orice site serios de cazare are o harta atasata fiecarui hotel. Incearca sa-l iei cat mai in centru, in apropiere de atractii. Daca sunt preturi prea mari, incearca sa stai undeva cat mai aproape de o statie de metrou. Verifica, de asemenea, pe ce linie de metrou este… nu vrei sa schimbi de vreo doua ori metroul si nici sa fie la 20 – 30 de statii de zona de interes (asta, in cazul oraselor mari, ca Londra, Berlin etc). De preferat, cauta un hotel cu micul dejun inclus (sau o cazare unde sa ai un frigider), sa ai un start in forta dimineata. In anumite locatii, probabil este mult mai bine sa dormi in afara orasului vizitat (imi trece prin minte Venetia, unde hotelurile sunt foarte scumpe. E o idee sa dormi in Mestre, dar cat mai aproape de gara).

Uita-te cam ce e de vazut in locatia respectiva. Fa-ti temele uitandu-te pe bloguri (cum este acesta), de exemplu, fiindca am o serie intreaga de sfaturi ce sa faci doua zile in multe dintre orasele Europei si Africii de Nord.

Odata ajuns in oras, deschide ochii… citeste brosurile si fluturasii din aeroport, de la hotel, fa o vizita la biroul de informatii turistice (orice oras are asa ceva, mai putin Bucurestiul), unde poti descoperi niste lucruri excelente de facut, peste care nu ai dat in informarea prealabila.

In foarte multe orase europene, exista asa-numitele „free tours”. Te duci la ora X in locul indicat si acolo un ghid (de cele mai multe ori, foarte simpatic) te plimba pe jos (rar, iti mai trebuie vreun bilet de tramvai) prin diverse locuri din oras, spunandu-ti diverse povesti – de cele mai multe ori, iti va spune si despre istoria orasului, a locurilor vizitate, dar si anecdote locale, care sunt problemele locuitorilor si iti va arata locuri de mancat si baut. Intreaba-l pe Google, de exemplu „free tours Lisbon” si vei gasi amanunte.

Atentie – la niste obiective turistice megapopulare, nu poti intra decat daca iti cumperi bilet in avans la o anumita ora (sau scapi de cozi kilometrice). Exemple ar putea fi Colosseumul, Alhambra din Granada, Muzeul Vaticanului, Burj Khalifa, pictura lui Leonardo da Vinci „Cina cea de taina”. Gasesti amanunte cu un simplu Google.

 

City pass-uri – in marea majoritate a oraselor europene, exista un city pass. Dai o suma de bani, ai intrare gratuita la diverse obiective turistice sau discounturi, de cele mai multe ori gratuitate pe reteaua de transport in comun, discounturi sau bonusuri la restaurante, magazine etc. Fa-ti calculele. Eu am avut de doua ori city pass – la Berlin si la Oslo. La Berlin, am iesit mai bine la limita (cativa euro), dar acolo am batut multe muzee, la Oslo, ceva mai bine.

Ca idee, Barcelona card costa 42,75 euro (3 zile), Amsterdam – 73,15 euro (3 zile), Oslo – 745 coroane, adica 80 euro (3 zile) si asa mai departe.

 

Bani – marea majoritate a tarilor unde ati putea ajunge in city break foloseste moneda euro ca moneda nationala. De obicei, cand plec in city break-uri in localitati din zona euro iau niste euro cu mine si platesc uneori cu cardul de debit, alteori cash. In cazul tarilor din afara zonei euro, in general iau 100 de euro sa fie cu mine asa, just in case, si restul scot cash din ATM cu cardul de debit direct in valuta locala (coroane, zloti, forinti, dirhami etc.).

Categorii:
Tips & Tricks

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest