Situatia in Republica Dominicana dupa uraganul Irma. Corespondenta de la fata locului

Zilele acestea, mass-media a fost plina de informatii cu privire la uraganele Irma si Maria care au distrus o buna parte din zona caraibeana. Am rugat-o pe Mariana, care traieste in Republica Dominicana, sa-mi trimita o scurta corespondenta despre situatia de acum din Punta Cana. Corespondenta descrie situatia dupa Irma.

Situatia uraganelor din zona Caraibelor a dus la dezastre in ultima vreme, iar televiziunile si media o reflecta cu varf si indesat.

Nu pot sa vorbesc despre alte insule, insa despre Punta Cana (Republica Dominicana), cea mai vizitata de turisti in zona Caraibelor, as vrea sa va relatez situatia reala pana in prezent, in asteptarea uraganului Maria… care sper ca va ocoli aceasta insula, precum a facut-o uraganul Irma. Republica  Dominicana nu a mai experimentat uragane in ultima vreme, majoritatea au ocolit aceasta insula sau au afectat-o foarte putin, asa cum se intampla si acum.

In primul rand, as vrea sa clarific situatia uraganului Irma. Irma NU a trecut direct prin Republica Dominicana, ci pe aproape. Ceva mai mult s-a simtit inspre zonele de nord Samana si Puerto Plata.

O noapte (pentru ca atunci s-a intamplat sa treaca), a fost vant mai puternic si inca o zi ploaie… dar absolut deloc precipitatii semnificative. Toate ambarcatiunile au fost luate de pe mare si nu s-a facut nicio excursie trei zile, inclusiv parcurile de distractii/atractii fiind inchise. Nu s-au inregistrat pagube, nu au fost raniti, nu a fost niciun deficit de apa, de mancare sau de benzina. Nu au cazut retelele de telefonie, nu s-a intrerupt electricitatea… absolut nimic. Plajele au fost foarte putin afectate, insa au fost foarte multe alge aduse la mal, iar palmierii fragili, dezradacinati. Plajele au fost insa curatate si nivelate in doua zile.

In doua zile, de fapt, totul a trecut, hotelierii nu au avut pagube semnificative, iar a treia zi deja plajele erau complet curatate si totul se prezenta absolut normal… in resorturi, totul a decurs firesc si turistii s-au bucurat de vacanta, chiar daca nu au avut vreme de plaja trei zile.

Despre masurile luate, am toata aprecierea pentru industria masiva de turism de aici, despre cum au gestionat situatia, ce masuri concrete au luat.

De exemplu, nu au anuntat absolut deloc inainte despre trecerea uraganului, pentru a nu crea panica, toti turistii au primit instiintare cu o seara inainte ca vor fi transferati in alte zone din Republica Dominicana (de exemplu, au fost doua nopti in diverse orase: Santo Domingo, La Romana, Santiago etc., iar alti turisti au fost evacuati la adapost mai sigur (in zonele centrelor de conferinta sau teatre), mai ales ca aici toate hotelurile sunt direct pe plaja sau foarte aproape de plaja, dar doar pentru acea noapte. Totul s-a desfasurat cu mult calm, organizat si fara a exagera situatia… pentru protectia si siguranta turistilor si a nu le crea un disconfort.

Anumiti tour-operatori (de exemplu, din Canada) au decis sa trimita cateva chartere cu o zi inainte pentru a prelua turistii canadieni), iar alti tour-operatori au anulat vacantele turistilor sau le-au propus alte variante de schimb, precum Mexic sau Jamaica… care nu au fost afectate de uragan. Masurile acestea poate au fost cam exagerate, fiindca in Punta Cana de fapt nu a trecut direct uraganul si nu s-a intamplat absolut nimic semnificativ, dar probabil nu au vrut sa riste deloc.

Aeroportul Punta Cana a fost inchis in acea noapte si apoi, in ziua urmatoare… ceea ce cred ca se va intampla si maine noapte, pe 21 septembrie, si toata ziua de 22 septembrie.

—————————————————–

Da, pentru ca maine-seara se anunta uraganul Maria, care va trece pe 21 septembrie destul de aproape de Punta Cana, dar, la fel, sa speram ca nu va fi nimic semnificativ.

P.S.: Stiu ca senzationalul face audienta, dar cred ca este mai important sa informam corect oamenii, si mai ales turistii, sa nu cream panica. La fel de important este ca unii sa nu mai scrie despre niste destinatii despre care nici macar nu stiu unde se situeaza pe harta lumii; sau sa nu mai confunde numele a doua insule diferite… Dominica si Republica Dominicana.

Republica Dominicana este cea mai vizitata insula din zona Caraibelor, avand o capacitate de cazare de aproximativ 83.000 de camere si aproape 10 milioane de turisti anual, fiind destinatia nr. 1 din Caraibe.

Imagini Republica Dominicana

Imediat dupa Irma

Urmele lui Irma

La cateva zile dupa Irma

 

 

 

Comentarii

  • Multumesc mult d/na Mariana,ma bucur sa aud vesti bune referitoare la frumoasa insula !Vom ajunge in februarie in Rep.Dominicana si nu/mi faceam probleme ca nu vom putea vizita ce ne/am propus ,astept vesti referitoare si la urmatorul uragan care sper sa treaca cat mai neobservat!Poate ma puteti ajuta cu o informatie corecta referitoare la Cuba!Vom ajunge in 22 noiembrie si nu prea am gasit vesti credibile despre ea !Va multumesc !

    Stoicovici Florentina 20 septembrie 2017 17:13 Răspunde
    • Buna ziua si La multi ani !Revin cu o intrebare,poate ma puteti ajuta.La inceputul lunii februarie avem zbor spre Punta Cana.Nu ne/am rezervat inca cazarile,am vrea sa locuim la case particulare sau ceva similar,aproape de plaja.Nu prea stim unde sa cautam.Va rog,astept o sugestie din partea d/voastra.Va multumesc!

      Stoicovici Florentina 2 ianuarie 2018 14:38 Răspunde

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii