Foarte putina lume a auzit despre Guatemala. Cei care sunt pasionati de geografie stiu ca e un mic stat centro-american care se invecineaza cu Mexicul. De altfel, Mexicul este, probabil, vinovat de faptul ca Guatemala este in penumbra – este un stat foarte mare, asa ca are o putere de atractie mult mai mare – prin bani, prin suprafata, prin branduri emblematice (cum ar fi Corona) sau prin bauturi, cum este tequila, care a cucerit meridianele Planetei. Am fost pentru prima oara in Guatemala in 2005, revenind in iarna asta, dupa 12 ani. Am gasit o Guatemala schimbata, o Guatemala mai sigura, dar si o Guatemala mult mai scumpa. Mi-aduc aminte ca, in 2005, era mult mai ieftina decat Mexicul, acum, oameni care veneau din Mexic se plangeau de preturi – Guatemala a crescut mult. Atat in preturi, cat si in numarul de turisti, in infrastructura si in conditii oferite. Iar Antigua, perla coroanei turismului guatemalteca, s-a metamorfozat intr-o Mecca a turismului centro-american. Acum 12 ani, doar cativa turisti se plimbau pe coloratele stradute ale vechiului oras, acum, orasul era practic luat cu asalt, in plus, cred ca aproape toate cladirile din centrul istoric au o functionalitate turistica – hoteluri, hosteluri, baruri, restaurante, agentii de voiaj, saloane de spa, scoli de invatat spaniola … oare o mai locui careva in Antigua ?
Sa nu ma intelegeti gresit, Antigua este un oras de poveste. Te plimbi pe strazile sale pietruite, te bucuri de culorile vii cu care sunt vopsite casele construite zid in zid, ca niste mici citadele care ascund curti interioare pline de verdeata, dar si fantani datatoare de racoare. Daca ridici ochii, vezi trei vulcani care domina (sau ameninta orasul) – unul este vulcanul apei – Volcan de Agua, altul, al focului – Volcan Fuego, iar cel mai inalt se numeste Acatenango – de fapt, are doua varfuri, cel mai inalt fiind Pico Mayor (3.975 de metri). Acatenango si Agua sunt stinsi, dar Fuego este activ si ofera cate un spectacol cam la fiecare 15 – 30 de minute, cand arunca in atmosfera un fum gros cu tot felul de chimicale. Se poate urca pe toate trei (ma rog, pe Fuego nu pana in varf), dar noi am preferat sa urcam pe vulcanul Pacaya, care nu poate fi vazut din Antigua, dar nu este nici el prea departe … si am avut parte de o experienta unica a unui vulcan in eruptie! Dar sa nu anticipez.
Antigua este un oras colonial, cu o structura arhitecturala tip grid – strazi paralele si perpendiculare – si cu nume americanesti – strada 1 vest, strada 3 est etc. A fost unul dintre cele mai bogate orase ale Americii Centrale in perioada coloniala, fiind si capitala Capitaniei Guatemala, de unde se conduceau cam intreaga America Centrala pana in Costa Rica si actuala provincie mexicana Chapas (care, sincer, seamana mai mult cu Guatemala decat cu Mexicul). Antigua este o urbe a renasterii, fiind afectata de numeroase calamitati naturale – de altfel, si-a mutat vatra de cateva ori, fie din cauza unei eruptii cu namol a Vulcanului Apei, fie din cauza unor inundatii. Capacul a fost pus de marele cutremur din 1773, care a distrus o buna parte din oras (poti descoperi numeroase biserici ruinate din cauza cutremurului), cand autoritatile au zis ca desi locul este foarte pitoresc si roditor, mai bine se muta in alta parte – si asa a aparut actuala capitala – Ciudad del Guatemala. Antigua a ramas partial parasit cateva decenii, dar, incet, incet, locuitorii au revenit si a fost reconstruit, mai ales in secolul XX, la aproape 200 de ani de la marele cutremur. Nemaifiind capitala, Antigua a fost reconstruit intr-un registru arhitectural clasic, lasandu-i noii Guatemala City „bucuria” sa construiasca blocuri fara suflet si favelas. Antigua si-a luat avant insa odata cu aparitia si dezvoltarea turismului dupa Al Doilea Razboi Mondial… incet, incet, cladirile au fost renovate, chiar si unele biserici, iar altele au ramas abandonate, pentru a spune vizual povestea tragica a orasului.
In 2005, cand am fost prima oara, nu prea existau turisti. Guatemala si Antigua erau considerate zone periculoase. Orasul este dominat, de asemenea, de un mic deal, numit Cerro de la Cruz, care, in 2005 putea fi vizitat doar dimineata, in compania fortelor speciale inarmate pana in dinti. Puteai sa mergi si singur, dar aproape ca erai asigurat de vreun viol (daca erai fata) si de jaf (nediscriminatoriu, pentru ambele sexe). In zilele noastre, nu mai e nicio problema, zona a fost amenajata si e o plimbare extrem de placuta prin padure. In 2005, in momentul cand se lasa noaptea (cam in jurul orei 18:00), ziceai ca s-a aruncat cu vreo bomba chimica pe strazi – locuitorii si turistii dispareau instantaneu, refugiindu-se in locuri safe – restaurante sau hoteluri. Acum, perioada de plimbare s-a extins, dar dupa ora 22:00 tot e bine sa te retragi acasa. Strazile devin pustii si nu se stie niciodata.
Ce am facut prin Antigua? Simplu, ne-am plimbat, cum ziceam, este un oras colorat si placut. Nu pot spune ca exista niste monumente extraordinare, dar orasul, ca un intreg, este dragut si simpatic. Exista o piata centrala, dominata, ca peste tot, de o mare catedrala alba ca zapada si de cladiri administrative, exista un arc – asa-numitul Arc Catalina provenind tot dintr-o cladire ecleziastica lovita de cutremur, dar care a fost demolata. Arcul a ramas un simbol arhitectonic al orasului.
De asemenea, am vizitat un hotel de mare lux – Hotel Museo Casa Domingo, un hotel care a integrat in proprietatea sa si ruinele unei manastiri – da, se poate vizita ca un muzeu de sine statator. Un loc relaxat, cu multa verdeata in stil colonial si plin cu papagali multicolori – in special, din aceia mari in culorile Romaniei – rosu, galben si albastru 😊. O placere, sa petreci aici niste momente, mai scurte sau mai lungi.
Am citit undeva ca Antigua are cea mai mare diversitate culinara din intreaga tara, asa ca am fost si la italieni, si la mancarea din Orientul Apropiat, si la ceva sandwich bar, intr-un local cu un mix indiano-guatemalez, si era sa intram si intr-un Irish pub! Pentru pasionati, exista si fast-fooduri, dar parca nu am vazut Mac, in piata centrala se afla un Wendy’s, o retea putin dezvoltata in afara Statelor Unite.
Dar, de departe, cea mai frumoasa amintire o am de pe vulcanul Pacaya… nu este prea departe, cam la o jumatate de ora de mers cu masina, dar e ascuns privirii de masivul Volcan de Agua … Este, probabil, una dintre cele mai populare excursii de o zi, mai precis de o dupa-amiaza ce poate fi luata din Antigua. Exista, de fapt, doua ture – una de dimineata si una de dupa-amiaza, dar o recomand pe cea de dupa-amiaza pentru ca prindeti un apus de soare absolut superb. Am urcat in autocar, am trecut pe langa Guatemala City (cu ocazia asta, am vazut si capitala tarii, in care n-am calcat, desi am fost de doua ori in Guatemala, dar la distanta de ea) si am ajuns la intrarea in parcul national. Aici, pe langa obisnuitele suvenire, puteai sa inchiriezi un baston pentru 10 quetzali (1,4 dolari) sau sa urci calare pentru o suma negociabila (am scos 125 de quetzali – 17 dolari)… Dupa primii pasi, nefiind nici in cea mai buna forma, am decis sa scot quetzalii sa ma urc calare … dar daca esti intr-o forma cat de cat, nu e nicio problema sa urci muntele, dar, din pacate, urcarea este putin cam fugarita si poti sa obosesti… nicio problema, in spatele celor care urca pe jos se afla permanent proprietarii cailor, gata sa te urce in sa!
Nu se urca exact pe Pacaya pentru ca erupe, dar ajungi intr-o zona vulcanica, acoperita de cenusa vulcanica relativ recenta, iar totul e gri, la picioarele vulcanului. Aici am descalecat, am facut poze si am luat-o la vale, care era plina de cenusa si de bolovani vulcanici. In program, partea de distractie – am primit niste bezele in varful unui bat, pe care urma sa le „gatim” intr-o crapatura din scoarta … sub noi, vulcanul continua sa fie tare cald. Dar in acel moment, a aparut momentul magic … vulcanul a inceput sa erupa! Sa scuipe din adancuri bolovani rosii incinsi, iar lava sa se reverse … Am ramas mut, uitandu-ma ca un tantar atras de caldura, nici n-am simtit cand un cutu a sarit sa-mi manance bezeaua putin perpelita … Magic!
Am stat acolo, sus, cu ochii spre craterul care scuipa bolovani, cenusa, uneori parea un joc de artificii pana la caderea noptii. De abia de am aruncat o privire la apus, la ceilalti vulcani care se profilau spectaculos in lumina apusului de soare … ne-a prins noaptea, dar nu conta. Spectacolul eruptiei m-a tinut pironit si as fi ramas toata noaptea, daca nu ne-ar fi tras ghizii – politicos, dar ferm… cred ca si pentru ei era un spectacol, unul mi-a spus ca nu erupe prea des, incepuse ceva miscare de vreo doua saptamani, iar o eruptie sa inceapa fix la apus de soare nu mai fusese de nu stiu cand … Magic, magic, posibil una dintre cele mai dragi amintiri cu care m-am intors din iarna aceasta din America Centrala. Asa a fost sa fie … kharma calatorului.
Cum ajungi in Antigua Guatemala
Noi am zburat cu un avion al companiei olandeze KLM pana la San Jose, in Costa Rica (e o ruta noua, proaspat deschisa in toamna lui 2016). De acolo, am luat un zbor Avianca via San Salvador (initial, era zbor direct, apoi nu stiu de ce au anulat zborul si ne-au rerutat via San Salvador) pana in aeroportul La Aurora de langa Guatemala City. De aici, poti lua un shuttle pe care dai circa 10 dolari pana la hotelul in care vrei in Antigua. Daca ajungi in Mexic, de exemplu Air France / KLM zboara si la Cancun, iar de acolo, poti zbura cu un avion al companiei low-cost Volaris, fratiorul Mexican al lui Wizz Air (atat Wizz Air, cat si Volaris sunt detinute in mare parte de fondul de investitii american Indigo).
Unde sa stai in Antigua Guatemala
Exista hoteluri si hosteluri de toate felurile si chipurile – si mai scumpe, si mai ieftine, pentru toate buzunarele. Tinand cont ca multa lume vine in Antigua la scolile de limba spaniola (in apropiere de satele din jurul lacului Panajachel, despre care voi scrie intr-un alt articol) si sta o perioada mai lunga, ai optiunea sa inchiriezi si camera, apartament sau casa pe termen lung. Noi am stat la Hostal Colonial, aflat destul de aproape de autogara – nimic iesit din comun, nici prea-prea, nici foarte-foarte, destul de linistit, camerele dadeau intr-un patio mic cu verdeata.
Cand sa mergi in Antigua Guatemala
In principiu, exista doua anotimpuri – anotimpul secetos si cel ploios. Perioada secetoasa este de prin noiembrie pana in aprilie. Temperaturile sunt relativ similare, iarna (anotimpul secetos) fiind, in medie, cu 3–4 grade mai putin decat vara, cand ploua. Ziua este de pantaloni scurti, dupa caderea noptii, pica bine o jacheta.
Siguranta personala
Guatemala nu este o tara prea sigura, dimpotriva, exista destul de multe jafuri si omoruri, dar Antigua Guatemala este mult mai ferita. Vei vedea multe garzi mai mult sau mai putin inarmate. In principiu, poti sa umbli fara probleme ziua si noaptea pana pe la orele 20:00 – 21:00, cand se golesc strazile. Daca stai in vreun loc pana mai tarziu, ia un tuk-tuk pana la hotel.
Imagini Antigua Guatemala
Am stiut ca am ajuns in Guatemala cand am vazut primul chicken bus…
Antigua – stradute pavate cu piatra si cladiri colorate
Una dintre cele mai vizitate locuri din Guatemala
Un pic de muzica mayasa
Vulcanul Focului – erupe cam la fiecare 15 – 30 minute
Cerro de la Cruz – unde ai parte de cea mai frumoasa panorama a orasului Antigua Guatemala
Antigua Guatemala
Casute putin inalte – pentru a rezista mai bine la cutremure
Doar bisericile sunt cu „un cap” mai inalte
Urmele marelui cutremur – ruine ale bisericilor care faceau fala capitalei Americii Centrale
Chiar si simbolul orasului este un arc ce a supravietuit unei manastiri care s-a prabusit
Acum sa nu credeti ca Antigua este un oras al ruinelor. In afara de ruinele catorva biserici, in rest, a fost refacut.. Si mai exista si biserici in picioare 🙂
Un aprozar umblator prin Parcul Central
In Guatemala, localnicii inca poarta haine traditionale
Doamna din imagine este o americanca care locuieste de vreo 20 de ani in Guatemala si face tururi. Mama sa a locuit in tinerete in Romania de unde a emigrat inaintea primului razboi mondial. Doamna stia in romaneste „Patlagele rosii” ! De cand nu se mai foloseste cuvantul „patlagele” !
Pur si simplu, Antigua
Mandrul Vulcan al Apei ce domina orasul
O placere sa te intalnesti cu prieteni pe drum… Mai precis, cu Simona si Alex de la Lipa-lipa
Hotel de lux plin de papagali tricolori 🙂
Ce orhidee frumoase…
In hotel, se gasesc ruinele unei manastiri
Antigua by night
Excursia spre Pacaya… sa vedem de departe capitala Guatemalei
Plecarea la drum … calare
Guatemala, aceasta tara a vulcanilor …
Pacaya, unul din cei trei vulcani activi ai Guatemalei
La plimbare prin rocile vulcanice
Sa ne perpelim bezelele
Cand deodata, incepe eruptia. Wow !
Asta da … Pacaya arunca foc si para !
De cealalta parte, e apusul … dar cine sa se mai uite la apus cand un vulcan erupe la doi pasi de tine !
A inceput sa curga si lava ! Wow !
Foc de artificii vulcanice 🙂