City Break Blue Air. Ce sa faci la Helsinki, capitala Finlandei.

Helsinki

Helsinki este unul dintre acele orase care te pot surprinde cand le vezi, taman pentru ca nu ai auzit mare lucru despre ele. Nu pot spune ca Helsinki exceleaza prin niste monumente incredibile, gen Turnul Eiffel sau Sagrada Familia, dar este unul dintre acele orase nordice unde pur si simplu te simti bine. Cladirile reflecta atat influenta estului (Finlanda a fost parte a Imperiului Rus timp de un secol, din 1809 pana in 1918, e drept, cu un grad extins de autonomie, dar tot sub Rusia), cat si pe cea a nordului, dar ceea ce atrage aici este verdeata, cerul acela albastru cand ai norocul sa prinzi senin si aerul acela relaxat al nordului. Spre deosebire de celelalte capitale din jurul Marii Baltice, Helsinki nu este un oras cu o istorie prea indelungata (a devenit cat de cat important dupa ce Finlanda a fost ocupata de rusi, carora le-a displacut vechea capitala, Turku, care era prea „suedizata”) si nici nu a fost capitala vreunui regat stralucitor, ca St. Petersburg. Este un oras foarte functional, dar placut.

In articolul de azi, m-am gandit sa va prezint cele mai faine lucruri de vazut sau de experimentat in Helsinki.

 

Catedrala din Helsinki – a fost construita pe vremea tarilor, pentru ca acestia au recunoscut si au respectat religia luterana. Este o cladire cu adevarat impunatoare, de un alb orbitor, si este simbolul de necontestat al orasului. Construita pe o mica ridicatura, ofera, de asemenea, o panorama interesanta asupra centrului orasului, iar interiorul, desi auster, asa cum ii sta bine unei catedrale luterane, este placut.

Biserica Temppeliaukio  (incearca sa-i retii numele :)). Finlandezii nu sunt prea religiosi, in schimb, bisericile sunt niste obiective turistice de prim ordin ale orasului. Este o biserica construita recent, inaugurata in 1969, dar este neobisnuita – a fost construita in stanca, care formeaza zidurile bisericii, iar cupola este o imensitate rotunda si plata… ai cumva sentimentul ca intri intr-o farfurie zburatoare.

Catedrala Uspenski – acum, daca rusii au fost stapani pe aici, trebuia sa-si lase amprenta, nu? La cativa pasi de Catedrala Luterana, se afla o catedrala ortodoxa construita dupa toate regulile arhitecturii traditionale religioase rusesti. Este un element colorat si exotic in foarte functionala arhitectura Art Nouveau din centrul orasului si merita vizitata.

Sky Wheel Helsinki – unii ii zic Helsinki Eye, dupa numele mult mai cunoscutei roti din Londra…, dar are si Helsinki una, construita fix in port. La fel ca orice roata din lume, ai parte de panorama orasului – atat in larg, spre insule, cat si asupra centrului –, dar pentru ca e vorba despre o roata in Finlanda, nu putea sa lipseasca si un element atat de finlandez – SAUNA! Da, una dintre capsulele care se invart deasupra capitalei finlandeze este o sauna!

Insula Suomenlina – cum ziceam de atatea ori, Scandinavia este o destinatie unica mai ales prin natura ei. Helsinki a fost, pana in 1809, un targusor aparat de o fortareata impunatoare, construita pe insulele din largul golfului. Poti vizita ruinele acestei fortarete – nu e ceva iesit din comun, dar plimbarea prin insule intr-un weekend cu soare este de-a dreptul fermecatoare.

Sauna – cuvantul sauna provine din finlandeza (probabil, unicul cuvant finlandez care a ajuns la o raspandire globala), iar sauna este o adevarata institutie a tarii. E musai sa vizitezi una dintre numeroasele saune publice din Helsinki, pentru o mica finlandizare a corpului tau :).

Muzeul National al Finlandei – vrei sa intelegi ceva din istoria, dar si din civilizatia acestui mic, dar interesant popor? Muzeul National este ca un manual scolar bine realizat, din care poti afla multe despre finlandezi si despre tara lor – din cele mai vechi timpuri si pana in zilele noastre.

Statuile nud ale orasului – finlandezii se pare ca au un cult pentru corpul uman, ceva cam de genul grecilor antici (traditional, in sauna se intra complet dezbracat). Nu stiu daca filmele care contin nudism au patratele sau triunghiulete cand sunt difuzate la televizor, pentru ca orice finlandez, indiferent de varsta, poate vedea zeci sau sute de statui de nuduri pe toate strazile orasului. Exista chiar si un tur numit Butts of Helsinki Tour care te duce pe la principalele funduri dezgolite ale capitalei finlandeze.

Mannerheim Museum – Mannerheim este eroul incontestabil al Finlandei – explorator (a ajuns chiar si in Tibet), general rus (a luptat si in Romania, in Primul Razboi Mondial, conducatorul militar care a salvat Finlanda la sfarsitul Primului Razboi Mondial de la a fi inghitita din nou, de data asta, de Rusia Sovietica, lider politic interbelic, conducator al Finlandei in Al Doilea Razboi Mondial, cand, desi a luptat in alianta antisovietica alaturi de Hitler, a obtinut admiratia lui Stalin si asta l-a ajutat sa-si salveze nu numai viata (spre deosebire de alti lideri din alianta antisovietica, cum a fost Antonescu sau Tiso), dar si tara sa, care a devenit o oaza de libertate in coasta Rusiei. Toata povestea acestui fascinant personaj istoric o gasesti in muzeul dedicat lui Mannerheim. Pentru un pasionat de istorie, este obligatoriu. Maresalul Mannerheim a locuit in aceasta casa, dar nu a detinut-o. A stat permanent in chirie!

Stadionul Olimpic. Helsinki a gazduit una dintre primele olimpiade postbelice, cand putine orase din Europa aveau posibilitatea financiara si logistica sa gazduiasca un astfel de eveniment. Helsinki a gazduit Olimpiada din 1952, olimpiada in care Romania a cucerit prima sa medalie olimpica, prin tiristul Iosif Sarbu. Vechiul stadion olimpic cu iconicul sau turn este intr-un proces de modernizare care va fi incheiat in 2019, dar, in mod sigur, vei descoperi istoria sa, povestea toata. Pentru mine, ca stelist, a fost obligatoriu sa pasesc pe gazonul lui – aici, Steaua a eliminat cu greu campioana Finlandei, Kuusysi Lahti, in sferturile de finala ale Cupei Campionilor Europeni, un pas spre victoria finala de la Sevilla.

Cam astea ar fi cele zece lucruri faine de facut in Helsinki. Pentru mai multe informatii si inspiratie, va invit sa aruncati o privire pe articolele mele mai vechi despre Helsinki.

 

Ce sa vezi langa Helsinki

Daca ajungi la Helsinki, este OBLIGATORIU sa iei un ferry boat si sa traversezi la Tallinn, capitala Estoniei. Este un oras desprins parca din povestile fratilor Grimm, un oras de basm. Nu vreau sa scriu mai multe, va invit sa cititi pe larg despre Tallinn aici ––-> Talinn

 

Cum ajungi la Helsinki

Blue Air este singura companie aeriana care leaga direct Romania de Helsinki, mai precis, prin zboruri Bucuresti – Helsinki. Biletele Blue Air pe relatia Bucuresti – Helsinki costa incepand cu 185.19 lei (39 euro) si pot fi cumparate direct de pe site-ul Blue Air.

 

Blue Air opereaza 3 zboruri pe saptamana, dupa urmatorul orar.

Marti 08:30 – 11:25

Vineri 08:30 – 11:25

Duminica 16:30-19:25

Pentru a ajunge in oras de la aeroport, cel mai bine este sa iei trenul, care te lasa la gara centrala a orasului, principalul hub al transportului local din Helsinki. Biletele costa intre 2 si 3 euro, in functie de modalitatea achizitionarii (online, chiosc etc). Gasesti mai multe amanunte aici.

Imagini Helsinki

. Catedrala Helsinki

Catedrala Luterana

Biserica Temppeliaukio

Si cea mai originala biserica a orasului

Biserica Uspenski

Biserica ortodoxa rusa

Sky Wheel Helsinki

Sky Wheel Helsinki – raspunsul finlandez dat Londrei

Muzeul National Al Finlandei

Muzeul National al Finlandei

Cururile Goale Din Helsinki

Unul din numeroasele nuduri ale Helsinkiului

Maresalul Mannerheim

Maresalul Mannerheim

Stadionul Olimpic Din Helsinki

Stadionul Olimpic inainte de renovare

Paavo Nurmi

Statuia celebrului alergator finlandez Paavo Nurmi

Fronton Helsinki

Pur si simplu, Helsinki

blueair-logo

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest