Inceputurile civilizatiei pe Drumul Nilului

Egipt

Numeroase tari din lume sustin ca inceputul omenirii sau al civilizatiei a avut loc pe teritoriul tarii respective (chiar daca actualii locuitori nu prea au de-a face cu cei care au fondat ceva). Exista tot soiul de morminte sau monumente megalitice din epoci stravechi, din Chile pana in Malta si din Marea Britanie pana in Irak si Iran, dar, in mod indiscutabil, prima civilizatie care s-a concretizat printr-o organizare statala bine pusa la punct, o religie care a trasat viata sociala si o infrastructura si birocratie capabila sa creeze cladiri care sa strabata mileniile, dar si sa stea la fundamentul unui stat care a supravietuit, de asemenea, milenii se afla in Egipt. E drept, exista o combinatie de arhitecti si constructori brilianti cu o clima capabila sa prezerveze cladirile ridicate, dar nivelul de sofisticare si arta ramasa in urma Egiptului Antic sunt absolut incredibile. Dintotdeauna, mi-am dorit sa vizitez Egiptul Antic (e drept, pasiunea mea istoria m-a tot inghiontit din spate), asa ca Egiptul este prima destinatie extraeuropeana pe care am vizitat-o, dupa Maroc. E drept, in Maroc am trecut stramtoarea Gibraltar cu ferry boat-ul, in Egipt am zburat, asa ca probabil prima mea destinatie „overseas”, cum ar zice englezul, a fost Egiptul. Asta se intampla in 2000. Si tot atunci, am marcat un alt moment inedit – prima convorbire de pe telefonul mobil in roaming, in timp ce eram cocotat pe o camila, in fata Piramidelor…

Dupa o perioada de black out, timp in care Egiptul nu a mai fost pe lista agentiilor de turism din Romania si de aiurea, iata ca, incet, incet, reapar circuitele care viziteaza urmele Egiptului faraonic. Unul dintre aceste circuite care acopera cu adevarat „the best of” a fost lansat de Paralela 45 si are doua plecari: una in 27 aprilie (pentru a beneficia si de ziua libera de 1 Mai, care, anul acesta, pica intr-o marti) si una pe 5 mai.

Evident, prima oprire are loc in Cairo, capitala Egiptului, gigantica metropola in care locuiesc aproape 10 milioane din cei 95 de milioane de locuitori ai Egiptului. Mi-aduc aminte, prima aterizare la Cairo a avut loc noaptea, dupa miezul noptii. Avionul (era o cursa Tarom care zbura direct din Bucuresti) a facut mai intai o tura la joasa inaltime deasupra Piramidelor (aveam norocul ca am stat la geam si am ramas cu imaginea Piramidelor luminate stralucitor pe retina si in minte), apoi am survolat imensul Cairo luminat ca ziua, de ziceai ca nu se mai termina, si apoi am aterizat pe aeroportul international. Atunci, in 2000, in ciuda feeriei observate din avion, orașul avea niste becuri de-a dreptul chioare, iar zona de ridicare a bagajelor era un haos absolut, dar de atunci s-au bagat bani seriosi in aeroport si, cel putin in 2011, cand am aterizat ultima oara la Cairo, aeroportul se modernizase simtitor.

Ce puteti vizita in Cairo? Fiind un oras de astfel de dimensiuni, poti sta saptamani in sir si tot sa mai descoperi ceva. Dar as putea spune ca exista trei mari zone – Cairo faraonic, Cairo islamic si Cairo crestin-copt. Toate aceste trei tipuri de Cairo se regasesc si in circuitul Paralelei 45.

Cairo faraonic graviteaza singurele minuni inca in picioare ale lumii antice – Piramidele. In interior, nu pot spune ca este ceva iesit din comun (poate, merita pentru experienta sa te tarasti printr-un tunel usor claustrofob si cu un aer greu si umed), dar in exterior, este de-a dreptul incredibil. Vorba lui Napoleon – „Soldati francezi, 40 de secole va privesc!” Ma rog, s-au mai pus doua secole. Dar ai parte de un sentiment coplesitor, cand le privesti. Si mai ales cand realizezi ca, la construire, au fost imbracate cu un vesmant din calcar alb, pe care erau sculptate hieroglife. Un alt loc fundamental pentru a intelege Egiptul faraonic este Egyptian Museum, gazduit in plin centrul orasului, langa faimoasa Tahrir Square. Desi nu este extrem de mare (gen Luvru sau Ermitaj), este unul dintre acele cateva muzee ale lumii pe care e obligatoriu sa le vezi!

Cairo islamic – e putin ciudat sa spui ca exista un Cairo islamic, atat timp cat imensa populatie a orasului este formata din musulmani. Totusi, exista un Cairo al principalelor moschei care graviteaza una dintre prestigioasele Universitati din lumea araba – Al-Ahzar – fondata in anul 975, pe vremea in care stiutorii de carte din zona actualei Romanii puteau fi numarati pe degete. De asemenea, un alt monument important din perioada islamica este Citadela construita de Mohamed Ali – albanezul nascut in Kavala (Grecia de azi), care a smuls de facto Egiptul din mana otomanilor, fondand o dinastie egipteana… o citadela dominata de o moschee in stil turcesc si unde vei gasi multe povesti si legende foarte scaldate in sange…

Cairo crestin – in Egipt, exista o puternica populatie crestina (coptii), care reprezinta cam 10–15% din populatia tarii, dar mult mai mult din punctul de vedere al influentei economice. Coptii au vorbit limba copta pana prin secolul al XVIII-lea (era o limba provenita din demotica, egipteana vorbita de faraoni scrisa cu un alfabet inspirat din alfabetul grecesc), dar acum vorbesc cu totii araba. In schimb, in biserici, textele sunt scrise in copta. Exista o zona compacta in sudul metropolei Cairo unde se afla adunate, laolalta, bisericile. Este o zona care are un aer de crestinism antic, precum il avea, probabil, crestinismul, la inceputurile sale. O zona, in general linistita, plina de cladiri ce mustesc de istorie.

 

In turul Paralelei 45, la fel cum am facut eu in 2000, urmeaza o calatorie cu trenul pana in sudul Egiptului, la Aswan, la cataracte. Este cam ultimul oras serios al Egiptului spre sud, spre originile Nilului, si are un puternic aer sudanez – majoritatea populatiei este neagra, mancarea, arhitectura caselor, straiele sunt diferite de cele din Cairo, iar viata se desfasoara in viteza 1, maximum a doua … departe de nebunia din capitala Egiptului. De aici, pleaca vasele de croaziera pe Nil in jos (adica, spre nord), dar nu inainte sa va plimbati cu felucca printre ostroavele Nilului (una dintre cele mai faine amintiri pe care le am din Egipt) si o oprire la gradina botanica … imaginati-va niste maluri ale Nilului de multe ori selenare, doar nisip si dune, iar in mijlocul fluviului, o insula luxurianta, plina de arbori tropicali … o jungla in plin desert – rodul mintii lordului Kitchener, unul dintre cei mai cunoscuti colonialisti britanici – a cucerit Sudanul aflat in plina revolta antibritanica, a torturat si a ucis burii (este inventatorul lagarelor de concentrare) in timpul razboiului anglo-bur din Africa de Sud si, la un moment dat, a ajuns consul general al Marii Britanii in Egipt, cand a primit cadou aceasta insula si a inverzit-o cu arbori adusi din India si din centrul Africii. A ajuns ministru de razboi al Marii Britanii in Primul Razboi Mondial si a murit ucis de o mina germana care a scufundat vasul sau in timp ce calatorea spre Rusia. In urma sa, au ramas sute de mii de morminte, dar si o gradina paradiziaca.

Aswan este, de asemenea, punctul de plecare al vaselor de croaziera care fac drumul intre Aswan si Luxor. De-a lungul Nilului, este unul dintre acele locuri unde realizezi ce inseamna apa pentru viata. Vei vedea o vegetatie splendida, vie, luxurianta de-a lungul fluviului, iar la doi pasi, nisipul lipsit de viata al desertului. Un contrast incredibil… Si tot de-a lungul fluviului, se afla insirate temple ale Egiptului faraonic, cu coloane impresionante si picturi care si-au pastrat culorile de-a lungul mileniilor: Kom Ombo, Edfu, Esna.

Luxorul a fost capitala Egiptului faraonic in perioada sa de aur, asa ca urmele arheologice cele mai impresionante aici se afla – templul Luxor (aflat in plin centru al orasului nou), Karnak (un pic mai la periferie) si, mai ales, Valea Regilor, cu celebrele sale morminte faraonice, cu templul lui Hatshepsut si colosii care stau pe un jilt in plin desert. Este apogeul unei excursii in Egipt.

De aici, turul Paralelei urmeaza traseul facut de mine in 2000. Prin desert spre Hurghada, pentru un pic de plaja pe malul Marii Rosii. Aici, poti sa zaci la soare si sa reflectezi la ce ai vazut sau la ce o sa ai parte intr-o vacanta activa – scuba diving (desi zona cea mai spectaculoasa se afla mai la nord, spre Sinai, si pe aici poti gasi pestisori colorati), croaziere, jeep safari, shopping.

 

Cand sa mergi in Egipt

Perioada cea mai buna este, candva, de pe la sfarsit de septembrie pana pe la inceput de mai. Desi Aswan se afla cel mai la sud, cel mai „fierbinte” oras este Luxor, asa ca pregateste-te cu creme de soare. In timpul verii, temperaturile sar zilnic de 50 de grade Celsius. Am fost, o data, in jur de 15 iunie in Egipt (eram cu treaba, am filmat o reclama langa Sharm), iar la 8 dimineata erau deja 42 de grade Celsius. Noroc ca am stat toata ziua pe mare si briza a mai ponderat fierbinteala!

 

Circuit Egipt

Cum ziceam, cei de la Paralela 45 au un circuit in Egipt fix pe drumul pe care l-am strabatut eu: Cairo – Aswan – Luxor – Hurghada. E drept, eu, apoi, am luat vasul spre Sharm, am mai fost prin Sinai si apoi am trecut in Iordania, dar am avut timp aproape o luna 😊.

Se viziteaza cele mai spectaculoase monumente ale Egiptului faraonic, dar si celelalte doua Cairo despre care am scris, iar la final, aveti parte de vreo doua zile pe malul Marii Rosii.

Pretul unui circuit de 8 zile este de 980 de euro, iar in pret aveti inclus biletul de avion (cu toate taxele obligatorii), noua nopti de cazare in hoteluri, dar si pe vasul de 5 stele, transporturi cu autocarul sau cu trenul, tur si intrarile la toate atractiile turistice mentionate in program (Piramide, Muzeul Egiptean, temple, insula Kitchener, moscheea Mohamed Ali si altele).

Poti afla mai multe detalii aici –––––> Circuit Egipt

 

Imagini Egipt

Piramide Egipt

42 secole de istorie ma privesc 🙂

Piramida Cairo

Si pe domnul, evident

Muzeul Egiptean

O buna parte din tezaurul artistic al Egiptului faraonic – Egyptian Museum din Cairo

Moscheea Mohamed Ali Cairo

Moscheea lui Mohamed Ali

Cairo Coptic

Si cartierul crestin-copt din Cairo

Aswan

Aswan – contrastul intre verdele de pe malul Nilului si dunele de nisip

Aswan Horus Temple

Templul lui Horus

Hurghada

Relax la Hurghada

Tripsta-logo
Categorii:
Egipt · Paralela 45

Comentarii

  • altundeva spune:

    Civilizatia sumeriana este prima civilizatie. Chestiune de mult dovedita si ca atare de mult universal acceptata de cei care se ocupa cu asa ceva in mod profesional. Bineinteles, amatori ca noi putem afirma ca prima civilizatie e unde vrem noi.

  • Madalin spune:

    Hello ! Doresc sa merg in Egipt cu Paralela 45 acum in noiembrie, imi doresc de mult timp sa merg, ar fi in siguranta excursia ? Si inca ceva, in itinerar la Piramide scrie ca se face doar vizita exterioara si apoi spectacolul cu lumini si sunete, eu as vrea sa intru si in Marea Piramida, dureaza mult vizitarea ei ?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest