Am scris in ultima saptamana despre o minicroaziera la care am fost invitat pentru lansarea unul nou vas, numit Norwegian Bliss, al celor de la compania de croaziere NCL. Am scris despre experienta la bord aici, dar azi, la final, m-am gandit sa fac o comparatie intre cele trei croaziere la care am participat.
In primul rand, trebuie sa precizez vasele / companiile / destinatiile.
Prima mea croaziera a fost cu vasul Liberty of the Seas de la Royal Carribean, in Mediterana, in aprilie 2013, cu plecare din Barcelona pentru 5 zile. Povestea completa a croazierei o gasiti aici.
A doua croaziera a fost cu vasul MSC Opera al italienilor de la MSC, de-a lungul coastelor Norvegiei, in Marea Nordului, in august / septembrie 2016, cu plecare din Copenhaga pentru 5 zile. Povestea completa a croazierei o gasiti aici.
A treia croaziera a fost, acum, cu vasul Norwegian Bliss de la NCL, luand parte la un voiaj inaugural special pentru invitati – agenti de turism si mass-media de la Bremerhaven, Germania (undeva langa Hamburg, la Marea Nordului) pana la Southampton, in sudul Angliei, pentru o zi si jumatate. Povestea completa a croazierei o gasiti aici.
E important sa specific si vasul, nu numai compania, pentru ca fiecare companie, desi incearca sa standardizeze toate serviciile si experienta, are vase de diverse varste, cu diverse facilitati. Un vas de croaziera poate costa si un miliard de euro (Norwegian Bliss, pe care am navigat, desi nu e cel mai mare vas din lume, parca e pe locul 9 ca marime, a costat 700 de milioane de euro), asa ca e greu ca toate vasele sa fie aduse frecvent la aceleasi standarde. Exista programe gigantice, cum sunt cele de la MSC, prin care si-au modernizat vasele mai vechi, cert este ca pot exista variatiuni de la un vas la altul, chiar si daca sunt din aceeasi clasa.
Cum ziceam si in alte articole, pana sa calc pentru prima oara pe un vas de croaziera, aveam opinia ca vasele de croaziera sunt niste produse destinate pensionarilor. Mi-aduc aminte ca imi stabilisem 70 de ani ca fiind varsta la care voi pune piciorul pentru prima oara pe un asemenea vas. Evident ca asta i-a oripilat pe cei care se ocupa de croaziere… si intre timp am aflat (si experimentat) mai multe.
In primul rand, am aflat de la Ioan Basea, care, sincer, m-a impresionat de cat de multe stie despre industria globala a croazierelor, ca exista o varietate extrem de mare… exista croaziere de mare lux, dar si croaziere pentru mase, sunt croaziere pentru familii cu copii, croaziere pentru distractie la greu, croaziere pentru gurmanzi, melomani, descoperitori, pentru swingeri, in fel si chip. De altfel, tipul are si un dar al povestirii – combinatia aia perfecta de povestitor, dar si de furnizor de informatii la obiect… In plus, se vede ca ii si place domeniul, e greu sa fii o enciclopedie umblatoare (sau, ma rog, plutitoare) fara sa-ti placa.
Dar cel mai mult mi-a placut cand a zis: „Trebuie sa-ti alegi croaziera care ti se potriveste. Nu orice croaziera ti se potriveste, este o combinatie de ce se intampla pe vas, facilitati, companie, destinatie si de multi alti factori”. Mai mult decat la alt produs turistic, daca vrei sa ai o croaziera care sa-ti placa si sa ti se potriveasca, trebuie ca o persoana care stie, cum e Ioan de la croaziere.net, sa-ti recomande. Pentru ca e posibil sa ajungi pe un vas care sa nu-ti placa, intr-o atmosfera in care nu te regasesti. O merge intr-o zona pe care vrei s-o vezi, dar nu te vei bucura de ce e pe vas.
Dar hai sa revenim la concluziile dupa trei croaziere.
MSC Opera – cred ca este un produs excelent pentru o prima croaziera. Vasele sunt mari, curate, sunt ok, iar personalul, dragut. Are, in mod cert, un aer european. Personalul nu este tot timpul cu gura pana la urechi, zambind incontinuu ca pe vasele americane, dar in mod cert este serviabil. Preturile sunt, probabil, cele mai joase pentru produse similare, dar daca vrei mai mult decat apa, trebuie sa achizitionezi tot soiul de pachete de bauturi, de cocktailuri de tot soiul.
Mancarea este ok, dar la orele de varf, in principalul restaurant, asteapta-te sa nu gasesti loc. In schimb, au aproape non-stop o pizza legendara. Pentru cina, poti sa mananci si in alt restaurant, dar doar daca respecti orele la care esti programat. Pe undeva pe langa puntea exterioara principala, acolo unde se afla piscina. Spectacolele sunt clar gandite pentru o clientela care vorbeste mai multe limbi (MSC fiind europeana, unde intalnesti numeroase limbi, cat si culturi, a facut o treaba buna in a gasi niste spectacole care sa fie intelese si placute de toti, unele neobisnuite pentru un vas de croaziera cum ar fi un spectacol de opera … dar, deh, MSC sunt italieni si sunt mandri de operele lor). Si unele chiar sunt faine, iar spre deosebire de NCL, poti sa faci poze sau filmulete :).
Liberty of the Seas – Royal Carribean. Aici gasesti, probabil, cea mai avansata tehnologie si cele mai spectaculoase… spectacole. Principala surpriza a fost sa descopar ca are un patinoar! Un patinoar unde in timpul zilei poti sa patinezi, si chiar sa inveti sa patinezi, iar seara, sa te duci la un superspectacol. Am inteles ca pe vasul nostru era si o patinatoare rusa, care fusese in lotul national de junioare sau tineret… si era un show sa te lase cu gura cascata… m-am dus de doua ori, asa de mult mi-a placut.
Cum ziceam, Royal Carribean inseamna show & tehnologie. Pe vas era si un simulator de valuri pe care sa te dai cu placa, un water park pe puntea exterioara principala si un zid pentru catarare. Exista chiar si un teren de minigolf (nu stiu cate mingi se duc in ocean :)). Am fost si la un spectacol de cinematograf 3D, pe vremea cand nu prea erau multe nici macar pe uscat. Foarte tare este strada principala, unde se afla restaurante si baruri, este cu adevarat o Main Street din parcurile de distractie americane (mi-a adus cumva aminte de cea de la Disneyland). Iar in fiecare noapte, avea loc cate un show cu muzica si entertaineri. Show-ul se repeta in timpul zilei in jurul piscinelor (nu degeaba compania se cheama Royal Carribean, era chiar si atmosfera de Caraibe – cu cocktailuri, muzica si personaje din desene animate (in cazul meu, au fost personaje din Shrek, foarte la moda in perioada aceea)… exista si un ecran imens, unde uneori se dadeau filme. Da, afara, pe puntea principala.
Am apreciat ca, spre deosebire de celelalte doua vase, puteai sa faci baie si in interior (in niste jacuzzi deasupra marii), dar era cam inghesuiala, daca afara era frig. Mancarea era inclusa doar intr-un restaurant, intr-o pizzerie, plus niste croasanti pe puntea principala. La celelalte restaurante, mancarea este inclusa, dar trebuie platita o taxa de rezervare, deci tot ai ceva de platit. Gratuite erau apa si niste limonada cam naspa. Tot ce tinea de distractie era inclus in pret. Spectacolele erau de tip Broadway (unele, se pare, erau fix de pe Broadway) si partea de tehnologie se reflecta si in spectacole – deci, erau wow. La fel, zona de cazinouri si de shopping este megastralucitoare. Iti ia ochii. Exceptand un show care avea nu stiu ce copy right special, se puteau face poze la toate spectacolele.
E obligatoriu sa vii in costum de gala, seara (nu stiu ce se intampla daca nu ai, probabil ca ramai nemancat) si, la final, vei fi asaltat de tot soiul de formulare de feedback. Cultura bacsisului este cea americana (care este mai agresiva decat cea egipteana sau turceasca), dar, cel putin, este legitimata… ti se ia automat din cont.
Norwegian Bliss – NCL. Daca Royal Carribean inseamna show & tehnologie, NCL inseamna relax & stil. Da, este mult mai stilata, parca nu e la fel de stralucitoare si bumtzi-bumtzi ca Royal Carribean, in ultima instanta, luxul si stilul nu inseamna prea mult aur. In plus, daca vrei o experienta de megalux, exista si acel „vas din interiorul vasului” unde exista doar suite, singura piscina indoor, punte proprie, restaurant propriu, numit Haven.
Din punctul de vedere al tehnologiei, Norwegian Bliss vine cu pista de karting si cu laser tag-ul, dar ceea ce este cel mai fain la NCL este ideea de „free styling” – platesti croaziera, ai totul la dispozitie – vreo sapte restaurante, unde mancarea e inclusa (si vreo zece in care trebuie sa platesti ceva in plus), internet (parca o ora), cocktailuri si, mai ales, nu mai este obligat sa iti cari smokingul, ca la MSC si Royal Carribean – pe Norwegian Bliss esti in vacanta si te imbraci ca atare (ma rog, nu cred ca totusi poti sa vii in costum de baie la cina). Zona de cazinouri este discreta, iar zona de shopping este, de asemenea, plina de stil.
Exista si aici show-uri seara de seara – de la clubbing pe punte (si aici exista un ecran imens ca pe Royal Carribean, dar nu a rulat nimic, oricum era o croaziera „speciala”), la concerte si show-uri de tip Broadway (cantec si dans, nu e realmente nevoie sa stii prea bine engleza). Si NCL este o companie americana, dar parca atmosfera americana este ceva mai atenuata, pentru a se adresa unei clientele globale. De asemenea, NCL are vase dedicate – vasul precedent a fost pentru piata asiatica si a plecat spre coastele estice ale Asiei, iar Norwegian Bliss este dedicat pietei americane si se va plimba din Alaska in Caraibe si inapoi – va fi cel mai mare vas care traverseaza Canalul Panama!
Referitor la cazare, este imposibil de comparat.
Pe Royal Carribean, am avut o cabina interioara, cu o fereastra care dadea spre puntea interioara, acel Main Street. Ce pot spune este ca a fost singura data in viata cand am avut un atac de claustrofobie, dar mi-am dat doua palme si mi-am revenit. Baia aducea cu cea de pe statia orbitala MIR, pe a carei copie am vazut-o in Muzeul Cosmosului la Moscova. Te invarteai ca elefantul in vitrine cu bibelouri chinezesti.
Pe MSC Opera, am avut o cabina cu fereastra spre mare… mult mai bine, in ultima instanta, puteai sa privesti marea si sa simti ca te afli cu adevarat pe mare. Iar daca aveai o camera cu doua paturi (twin), chiar era loc, desi geamantanul nu putea incapea decat sub pat. In caz de pat dublu, e ceva mai greu sa te misti prin camera.
Pe Norwegian Bliss, incomparabil, am avut o minisuita cu balcon (majoritatea cabinelor de pe Norwegian Bliss sunt cu balcon), iar dimineata, cand eram pe mare, am sarit din pat direct in balcon, descult si bucurandu-ma de un rasarit de soare incredibil… Sunt niste amintiri de neuitat.
Asa, in ansamblu, parerea mea este sa investiti un pic mai mult, daca tot dati banii, si sa luati o cabina cel putin cu geam la mare…
In rest, cum ziceam: lumea asta a croazierelor este vasta… fiecare vas sau companie are particularitatile sale, exista tot soiul de croaziere pentru fiecare, asa ca cel mai bine, inainte de a va decide pentru o croaziera sau alta, aruncati o intrebare la cine se pricepe. Iar Ioan si Casiana de la croaziere.net se pricep al naibii de bine – sunt adevarate enciclopedii ale croazierelor, cum, probabil, nu prea gasesti prin Romania. So, let’s navigate…
MSC Opera (septembrie 2016 – Marea Nordului)
MSC Opera
Si la plecare, la Copenhaga
Cabina cu geam exterior – versiunea pat dublu
Parca e mai mult spatiu in versiunea twin
Principala punte exterioara a vasului – cu piscine, jacuzzi si water park
Piscina principala
Principalul restaurant „impinge tava” al MSC Opera
In poze e gol, dar la ora de varf, nu prea gasesti loc. Dupa o zi de inghesuiala, m-am prins ca e mai fain si mai putina inghesuiala sa mananci in celelalte restaurantee
Yumi
Meniul din restaurantul a la carte (dar aici trebuie sa respecti o anumita ora)
Un alt restaurant de la bord
Legendara pizza de pe MSC 🙂
Cel mai mare bar de la bord
Ca orice vas de croaziera, are si o zona de spa. Reclama la spa se facea live, masand o membra a echipajului 🙂
Vrei sa citesti ? Exista o biblioteca la bord
Sala de spectacole a MSC Opera
De 2 ori pe seara, in fiecare seara, spectacole MSC
Inclusiv contorsionism
Navigand pe Marea Nordului 🙂
Ce frumos se vedea apusul din cabina mea…
Noaptea pe MSC Opera
Liberty of the Seas – Royal Carribean
Imbarcarea la Barcelona
Cabina interioara
Si din celalalt unghi
Baia care mi-a adus aminte de Muzeul Cosmosului
Ce se vedea pe geam. Mai bine Promenada decat nimic 😉
Principala punte exterioara … desigur, piscine
Stai in jacuzzi la umbra 🙂
Hai sa vedem piscina si de sus 🙂
Royal Carribean inseamna un show permanent – ziua pe puntea principala
Cu personaje din desenele animate
In 2013, Shrek era la mare moda 🙂
Exista si o piscina interioara – de fapt jacuzzi
Chiar spectaculos – un soi de Main Street a vasului, cu restaurante, baruri, magazine numita Promenada
Puteai sa fotografiezi si automobile de epoca
Restaurantul principal „impinge tava” al vasului
Dar si restaurantul „de lux” unde poti sa mananci a la carte
Vrei, nu vrei, o seara te imbraci la costum
Viata e un spectacol la bordul Liberty of the Seas – in cazul de fata, ospatarii si bucatarii canta 🙂
De altfel, e plin de activitati – greu de ales unde sa te duci si ce sa faci !
Am fost si la un film 3D … cand nici pe uscat nu erau asa de multe 🙂
Principala sala de spectacol de la bord
Si spectacole de tip Broadway… American style
Dar cel mai mult mi-a placut spectacolul de patinaj… asa de mult ca am fost de 2 ori !
In fiecare seara, show pe Promenada
Chiar si retro-show
Reduceri ca de Black Friday. Inghesuiala tot ca de Black Friday 🙂
Evident, nu se putea sa nu existe si un cazinou la bord
Royal Carribean inseamna tehnologie – aici poti sa faci surf !
Poti sa joci si un mini-golf
Exista chiar si un zid de escalada
Seara, poti urmari filme din jacuzzi !
Daca nu ai ceva pachet, iti potolesti setea cu o limonada cam chimica
Noaptea pe puntea principala
Norwegian Bliss – NCL
Cabina cu balcon de pe Norwegian Bliss
Acea dimineata magica…
Principala punte a vasului – cu un water park spectaculos
Principala piscina
Toboganele acelea – wow !
Jacuzzi pe punte
Vasul are si o piscina acoperita – dar in zona premium Haven
Un vas pe care te poti relaxa
Principalul restaurant de tip impinge tava
Desi sunt 7 restaurante in care poti manca gratis (adica e inclus in pretul pachetului), pentru cativa bani in plus te poti duce la alte cateva restaurante speciale – cum ar fi Teppanyaki unde bucatarul face si spectacol
Unul din numeroasele baruri de la bord – cocktailurile sunt incluse
La fel si vinul – ai chiar un automat de vin in restaurantul principal !
Cazinoul de la bord
Chill
Ce se vede la televizor
Poti urmari si filme faimoase – cum ar fi Piratii Caraibelor, chiar ultimul film din serie
Principala sala de spectacole
Noaptea – clubbing sus pe puntea principala exterioara
Sau concerte inauntru
Ai parte chiar si de un remake – Beatles (apropos, atmosfera senzationala)
Zona de shopping din interiorul vasului. Mai putin spectaculoasa decat pe Royal Carribean, dar mai chill
Atractiile principale – kartingul
si laser tag