Indiscutabil, pentru oricine, orasul Bordeaux este indestructibil legat de mult prea iubitul lichid numit vin. Nu de ieri, de azi, ci de secole, Bordeaux a fost sinonim cu un vin de calitate, un vin gustat pe vremuri doar de puternicii si bogatii lumii, vin pentru care se facea orice efort pentru a fi transportat pe meridiane si paralele care mai de care mai indepartate. Desi, intre timp, consumul de vin de soi s-a democratizat si aproape oricine isi poate permite o sticla de vin de calitate, atunci cand deschizi o sticla de vin de Bordeaux, nu stiu, undeva, in subconstient, ai senzatia unui mic eveniment. Asta se cheama puterea brandului. Bon, toata lumea stie ca vin = Bordeaux si ca vin = love (deci, Bordeaux = love, conform regulilor matematicii), dar hai sa vedem ce se poate face in Bordeaux pe langa a degusta vin 😊.
- Plimba-te pe malul raului Garonne. Cand am fost prima oara, in 1998, malurile raului, pe care a rasarit Bordeaux, nu erau cine stie ce. Chiar si portul propriu-zis a fost mutat din centrul orasului, nu de foarte mult timp. Acum, este o promenada pedestra incantatoare, plina de flori si cu un centru de atractie unic – asa-numita Le Miroir D’eau, „Oglinda apei” – practic, niste fantani care din cateva in cateva zeci de secunde devin un soi de gheizere urbane, umpland zona cu aburi. Descalta-te si avanta-te in picioarele goale, alaturi de copii care rad cu gura pana la urechi, pentru a te lasa invaluit de stropii fini ai apei.
- Ia-o la pas pe Rue Sainte Catherine. Se spune ca este cea mai lunga strada pedestra din Europa. Ca o fi, ca n-o fi, nu stiu, ca n-am masurat-o, dar in mod cert este o strada pe care te poti plimba in liniste si sa mai faci si o cumparatura, ceva 😊.
- La Cite du Vin – acest centru cultural modernist, replica data de Bordeaux Centrului Pompidou, este construit, se putea altfel, in jurul cultului vinului. Intr-un muzeu high tech, poti descoperi povestea vinului, cum se produce si prin ce colturi de lume se face. Evident, nu se poate sa lipseasca si o degustare de vin 😊.
- Portile orasului – de-a lungul istoriei, Bordeaux a avut si el parte de fortificatii, ziduri in spatele carora locuitorii sa se simta cat de cat safe. Din vechile fortificatii, astazi au mai ramas niste porti de intrare in oras, absolut superbe (una mi-a adus aminte de Sighisoara). Porte Cailhau, construita in 1495 in onoarea unei victorii asupra venetienilor, este, poate, cea mai faina (urca-te in varf, pentru o panorama faina)
- Urca-te in clopotnita catedralei. Daca tot am ajuns la subiectul catarare si panorame, e imposibil sa nu va urcati si in clopotnita Tour Pey-Berland. Sunt aproape 300 de trepte pana sus, dar de acolo poti admira tot Bordeaux-ul!
- Monumentul Girondinilor. Girondinii au fost deputatii Bordeaux-ului care au fost trimisi la Paris ca reprezentanti ai orasului, in vremurile tulburi de dupa Revolutia Franceza. Acestia au fost ucisi acolo, in timpul diverselor regimuri care s-au succedat pana ce Napoleon a venit la putere si a facut ordine, dar memoria lor este pastrata in oras prin aceasta statuie – o sa vedeti tot soiul de simboluri, inclusiv cocosul galic, dar si o alegorie conform careia democratia alunga relele societatii – minciuna, lasitatea, ignoranta. Baietii astia chiar erau idealisti!
Ce sa vezi langa Bordeaux
Evident, sunt si alte atractii, ca Teatrul sau stradutele acelea inguste si pline de sarm din centrul vechi, dar am dorit sa ma limitez la cele mai faine locuri din oras – care chiar merita vizitate. In schimb, ar fi mare pacat sa ajungi in Bordeaux si sa nu descoperi si zona adiacenta – aceea plina de culturi de vita-de-vie, de crame si, evident, de vin. Exista chiar un sat al vinului – St. Emillion. In primul rand, este un sat istoric, cu cladiri vechi, cu povesti legendare (fondatorul, Sfantul Emilion, a fost un soi de Robin Hood calugaresc care lua de la bogati si dadea la saraci), dar mai ales cu zeci de locuri in care poti sa degusti si licoarea sfanta. Desigur, atat in St. Emilion, cat si in apropiere, veti descoperi numeroase crame care pot fi vizitate si apoi degustate. Evident, cramele propriu-zise sunt in afara satului, dar si dealurile pline de vita-de-vie sunt absolut superbe!
Cum ajungi la Bordeaux
Blue Air este unica companie aeriana care are zboruri directe intre Romania si Bordeaux. In acest moment, singurele zboruri directe sunt din Bucuresti spre Bordeaux, dar nu se stie niciodata, poate vor aparea zboruri si din alte orase. Ruta Bucuresti – Bordeaux a fost inaugurata in2017, iata, vara asta, face deja 1 anisor! Multi inainte!
Blue Air opereaza 3 zboruri saptamanal, iar pretul minim este de 43.99 euro (pe sens).
Biletele se pot cumpara on-line de pe site-ul Blue Air.
De la aeroport, exista autobuze frecvente care duc la gara orasului, aflata in centru (si unde este un hub al mijloacelor de transport in comun din oras). Drumul dureaza cam 30 – 45 de minute, iar pretul unui bilet este 6,50 euro (11 euro pentru un bilet dus-intors). Un pic mai complicat este sa iei autobuzul 45 pana la Lycee Merignac si apoi un tramvai (nu e in aceeasi statie unde cobori, mai intrebati). In cazul asta, biletul costa doar 1,30 euro (biletul se poate cumpara de la sofer / vatman), dar e ceva mai complicat daca aveti bagaje si dureaza mai mult.
Imagini Bordeaux
Promenada de pe malul raului Garonne
Oglinda Apei
Dans descult pe strada
La pas prin Bordeaux, noaptea
Una din portile vechii cetati Bordeaux. Cel putin mie, mi-a adus aminte de Sighisoara
Turla catedralei
Splendoare gotica
Panorama orasului Bordeaux vazuta din turla
Monumentul girondinilor
Ulitele din St. Emilion
Si una din numeroasele podgorii de langa sat