Haideti cu Imperator in Etiopia, cea mai interesanta tara a Africii! In noiembrie.

Mursi Etiopia

Stiu, am restante mari in „descoperirea” Africii, dar am fost in destule tari si am citit destul de mult despre altele care, de asemenea, se afla pe lista mea A (cum ar fi Namibia). Dar din tot ce am vazut si din tot ce am citit, Etiopia este de departe cea mai interesanta tara din Africa si, daca ar trebui sa vizitati doar una singura de pe continentul negru, v-as recomanda fara nicio ezitare – ETIOPIA.

Am fost in Etiopia in 2010 / 2011, mai precis, am petrecut Revelionul 2011 in Etiopia si am fost incantat de aceasta tara unica, unde poti avea parte de experiente extrem de diferite, dar toate, toate memorabile. O sa detaliez mai incolo.

Dar pana atunci, as dori sa va anunt ca pun la cale o noua expeditie din seria „Haideti cu Imperator”, de data asta, in Etiopia. Nu va fi o tura usoara, vom strabate sosele pe care cu greu le poti numi sosele, vom dormi in conditii primitive (doar vreo doua-trei nopti), vom strabate taramuri care clocotesc la propriu, dar si unele dintre ultimele zone tribale ale Africii Negre – care isi pastreaza obiceiurile ancestrale. Dar de ce Etiopia:

 

  • pentru ca aici poti descoperi ultimele comunitati din Africa Neagra care traiesc cum traia majoritatea continentului in timpul Marilor Descoperiri Geografice. Vom vizita triburile de hameri (unde fetele sunt biciuite pentru ca fratii lor sa atinga statutul de barbati), mursi (unde femeile isi infig o farfurie in gura de cand sunt copilite), karo (pentru picturile de pe corpurile lor);
  • pentru ca aici veti descoperi o tara a legendelor, o tara care pastreaza Chivotul Legii dat de Dumnezeu lui Moise, o tara care si-a pastrat independenta (singura, alaturi de Liberia) in fata colonistilor europeni, in urma legendarei batalii de la Adwa, cand, alaturi de trupele etiopiene, a luptat insusi Sf. Gheorghe;
  • pentru ca aici veti descoperi o biserica ortodoxa care, timp de milenii, a fost separata de restul bisericilor crestine din lume si care si-a pastrat cumva neatinse cutumele de acum un mileniu si ceva. Trebuie doar sa intri in vreo doua biserici, ca sa-ti dai seama ca ceva seamana, dar ceva e atat de diferit, dar ancestral;
  • pentru ca aici se afla putinele orase istorice din Africa Neagra. Bisericile sapate in piatra de la Lalibela sunt o replica a Ierusalimului din ultimii ani ai Regatului Cruciat, iar in Axum inca se gasesc stelele vechilor suverani de acum mii de ani;
  • pentru ca aici poti pasi intr-un tinut extraterestru – Danakil. Depresiunea Danakil, aflata la 100 de metri sub nivelul marii, este cel mai fierbinte tinut de pe suprafata Pamantului (temperatura medie – 34,4 grade Celsius). Tot aici, veti descoperi imagini de-a dreptul extraterestre – gheizere, lacuri galbene sau verzi fosforescente, vulcani in eruptie, culori halucinante;
  • pentru ca de aici provine cafeaua, iar cafeaua in Etiopia este o religie.

 

Deci, vom ateriza in Addis Ababa, capitala Etiopiei, de unde vom porni cu masinile spre sudul Etiopiei, spre granita cu Kenya si cu Sudanul de Sud, unde vom vizita triburile – unii continua sa traiasca complet dezbracati fara a se jena, altii au preluat haine „moderne”, dar fiecare trib are obiceiurile, curiozitatile, particularitatile absolut fascinante – de la mursi cu farfuria in gura la hammerii cu „Bull Jumping ceremony”, de la dorze carora le mananca termitele casele la karo care se „tatueaza” cu culoarea alba pe pielea lor neagra, creand adevarate opere de arta.

Vom zbura inapoi la Addis Ababa si apoi mai departe la Lalibela, oras in care se afla celebrele biserici sapate in piatra, urmand modelul bisericilor din Ierusalim unde regele Lalibela, ctitorul bisericilor, dar si al orasului, a locuit timp de doua decenii. Legendele spun ca niste albi l-ar fi insotit si ar fi contribuit la construirea acestor minuni (alaturi de ingeri, desigur), probabil ca au fost templierii.

Dupa Lalibela, vom zbura spre Axum, un alt oras istoric unde se afla Chivotul Legii dat de Dumnezeu lui Moise in Sinai. Legenda locala spune ca fiul Regelui Solomon si al Reginei din Saba (fondatoarea legendara a regatului milenar etiopian), Menelik I, ar fi furat Chivotul atunci cand a venit sa-si viziteze tatal, la cererea ingerilor care l-au si protejat si l-au si convins pe inteleptul Solomon sa-l lase sa plece cu Chivotul in Etiopia.

Apoi, vom vizita straniile manastiri sapate in stanca din Tigray (in unele poti intra doar cocotandu-te pe niste franghii) si vom cobori in straniul taram Danakil, intr-o zona „extraterestra” cum nu mai gasesti nicaieri pe suprafata Terrei. Vom ajunge la Mekele, la doi pasi de granita (inchisa) cu Eritreea, si apoi vom zbura inapoi la Addis Ababa.

 

ATENTIE

Mai exista o continuare pentru cei care vor sa mearga si sa prelungeasca aventura. Ne vom imbarca in modernul tren chinezesc care leaga Addis Ababa de Djibouti, pentru a descoperi acest avanpost al Legiunii Straine in Africa, unul dintre cele mai strategice locuri din Africa (pe aici trece o buna parte din comertul mondial). Si apoi, vom zbura pana in Somaliland. Da, Somaliland, ati inteles foarte bine. Somalia, cum o stim de pe harta, este, de fapt, impartita in trei tari de sine statoare – una e Somalia, aia faimoasa cu teroristi, cu razboaie civile, cu Black Hawk Down, cu Mogadishu. Alta e Puntland, fix in varful Africii, taramul piratilor care la un moment dat terorizau golful Aden, si, in fine, Somaliland, fosta Somalie Britanica, rupta de Somalia acum vreo trei decenii, care a creat un stat cu toate atributiunile, dar nerecunoscut de nimeni. Si este o zona sigura, dar putin vizitata.

Aici, vom descoperi capitala acestui stat nerecunoscut si vom descoperi si unele dintre cele mai spectaculoase picturi rupestre, unele rezistand de 9000 de ani in desertul fierbinte, dar secetos al Somaliei.

 

Iata si cateva filmulete de inspiratie

 

Danakil

 

Bull jumping ceremony

Bisericile din Lalibela

Tariful este de 3.300 de euro si include zborul transcontinental din Romania pana la Addis Ababa, 4 zboruri interne (din sud – Addis Ababa, Addis – Lalibela, Lalibela –Axum si Mekele – Addis), taxele de aeroport, cazari peste tot in camere duble (exceptand in Danakil, unde vom dormi sub cerul liber) si pensiune completa (adica toate mesele). Practic, cam totul… veti mai plati doar pentru ce mai vreti sa cumparati.

Pentru cei care vor sa mearga catre „the final frontier”, in Djibouti si Somaliland, mai costa 500 de euro (inclusiv trenul pana in Djibouti si avionul din Djibouti pana in Hergeissa, capitala Somaliland).

 

Tarifele nu include taxele de viza, care se schimba destul de des. De exemplu, chiar ieri am aflat ca in cateva zile viza de Etiopia se va putea lua on-line, dar s-a schimbat tariful.

Plecarea este programata pentru 6 noiembrie 2018.

Toate amanuntele cu privire la excursie pot fi gasite aici ––––> TUR IN ETIOPIA.

Pentru intrebari, va puteti adresa catre mine, la imperatortravel@yahoo.co.uk, iar pentru inscrieri, la Radu Vatcu de la Extreme Travel, la adresa de e-mail radu@extreme-travel.ro.

 

Pentru mai multa inspiratie, puteti citi serialul meu de la prima tura din Etiopia, il gasiti aici.

Imagini Etiopia

Hamer

Fata din tribul hamer

Hamer Girl

Tot o hamerita, dar remarcati-i cicatricea de la vreo bull jumping ceremony

Bull Jumping Ceremony

Cam asa arata Bull Jumping Ceremony – varianta atletica 🙂

Fete Karo

Arta africana a pielii

Luptator Karo

Luptator din triburi

Tatuaje Africane

Frumoasele desene de pe corp

Mursi

Femeie mursi – cu farfuria in buza

DSC Copy

Etiopia ortodoxa

Lalibela

Manastirile sapate in stanca ale Etiopiei

Preot Etiopian

Preot etiopian

Picturi Murale Etiopiene

Picturi murale etiopiene

Intrare In Manastire

Accesul in manastiri nu este intotdeauna foarte simplu 🙂

Danakil

Danakil, o alta planeta

Depresiunea Danakil

 

Categorii:
Etiopia

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest