De prin gradinita sau primele clase ale scolii generale, pe vremea cand invatam tot soiul de zicatori, proverbe si vorbe de duh, am retinut ca omul gospodar isi face vara sanie si iarna car. Ma rog, vorba provenea din alte secole, asa ca nici cand eram eu mic, mai nimeni nu-si facea sanie si caruta (sania se cumpara de la magazin, iar carutele nu mai erau chiar asa de populare), dar indemna sa ne facem lucrurile din timp. Asa si prin calatorit. „Dresati” de ofertele early booking ale agentiilor de turism sau de faptul ca preturile la biletele de avion sunt prietenoase daca le cumperi din timp (ideea de last minute nu mai exista de mult in aviatie), multi dintre noi se apuca sa-si faca rezervari. Stiu de la agentii de turism ca au inceput sa se vanda revelioane si deja am inceput sa primesc mailuri prin care sunt intrebat ce destinatii recomand pentru revelion.
Printre cele mai mentionate destinatii despre care am fost intrebat se afla si Zanzibarul, care de vreo doi ani pare sa fie pe val. Si pe buna dreptate.
Am fost in Zanzibar in 2006. A fost prima mea excursie in Africa sub-sahariana, Africa neagra, Africa aceea misterioasa, a triburilor, parcurilor nationale pline cu lei, girafe si zebre, Africa la care visam din copilarie. Stiam ca Zanzibar era altceva fata de restul Kenyei si Tanzania, ca aici nu exista parcuri nationale ca in National Geographic, dar nu era bai – planificasem nu mai putin de doua saptamani printre lei si antilope, prin Masai Mara, Nakuru, Serengeti si alte parcuri, si apoi o saptamana in Zanzibar.
De ce e Zanzibarul asa de atractiv. Din doua motive – plaje si istorie. Deci impletite sau, daca nu te intereseaza cealalta parte, poti s-o ignori. Mie imi place mult istoria. Apoi, desi nu sunt un fiu al plajelor, nu pot spune ca nu imi plac plajele, mai ales acelea cu nisip alb, mare verde-smarald si palmieri. Iar Zanzibar are numai astfel de plaje J.
Zanzibarul este foarte diferit de restul Africii. Daca Africa a fost inchisa de milenii in obiceiurile, traditiile si triburile sale, pana cand a fost desfacuta in ultimele doua secole de colonialisti intreprinzatori de prin Anglia, Franta si Portugalia, Zanzibarul, ca insula pe coasta Africii, a fost intotdeauna deschisa spre lume. De-a lungul secolelor, pe aici s-au perindat negustori persani, arabi, chiar si de prin partile Asiei, aducand cu ei informatii, obiceiuri, inovatii. Si multa bogatie, micul Zanzibar fiind locul unde comorile Estului si Nordului se schimbau contra celor din interiorul Africii.
Zanzibarul a fost, multe secole, sub dominatia arabilor. Acestia si-au adus aici obiceiurile, dar si cunostintele si arhitectura de tip 1001 de nopti. Capitala Zanzibarului se numeste Stonetown, Orasul de Piatra… un nume care spune multe. Pentru imensa majoritate a Africii, un oras construit din piatra era ceva SF, asa ca Zanzibarul era ca un soi de Roma pentru Antichitate.
Zanzibarul a avut parte de sultanate independente, dar a fost si parte din Oman. Unul dintre sultanii omanezi a venit cu flota in Zanzibar, iar cand a debarcat pe insula, a crezut ca a murit si ca a ajuns in Paradis. Fix asa arata Paradisul in inchipuirea lui – paduri, flori, rauri. Cu greu a fost convins de companioni ca nu a murit si ca a ajuns, e adevarat, intr-un paradis, dar intr-unul terestru. A decis pe loc sa mute capitala in Zanzibar, dar dupa moartea sa, cei doi fii au impartit statul in doua – Oman si Zanzibar. Ulterior, Zanzibarul a devenit protectorat britanic, adaugand si un pic de englezism in mixul zanzibarez… dupa ce englezii s-au retras, in 1964, sultanul Zanzibarului a hotarat sa-si creeze un stat 100% independent, dar marea majoritate a populatiei, care timp de secole fusese formata din sclavi sau servitori, s-a rasculat, l-a rasturnat pe sultan si l-a arestat pe cel care le dominase pana atunci viata.
Sultanul a reusit sa fuga (inca este in viata si continua sa se intituleze Sultanul Zanzibarului), dar imensa majoritate a comunitatii arabe, care-i domina pe africani, nu. Unii arabi asupritori au fost ucisi, altii au fost pusi pe micile barci traditionale, asa-numitele dhow-uri, si lasati sa pluteasca in mijlocul oceanului. Unii au murit, dar majoritatea a fost salvata de marina Omanului, venita in mars fortat pentru a-si salva concetatenii. Astazi, a doua limba in Oman este swahili, limba coastei africane.
Ce poti sa faci in Zanzibar?
Cum am zis, in primul rand multa plaja – de jur imprejurul insulei, poti descoperi plaje incredibile. Atentie, fluxul si refluxul aici sunt foarte puternice. Uneori, marea e la doi pasi de hotel, alteori, trebuie sa mergi si un kilometru pentru a simti apa mai sus de glezne, mai ales in zona nordica a insulei.
Sa descoperi fabulosul Stonetown – plimba-te prin ulitele intortocheate, tipice pentru medinele orientale, admira incredibilele usi ale caselor seculare, descopera locul unde s-a nascut nemuritorul Freddie Mercury (da, liderul formatiei Quenn s-a nascut aici, in Stonetown, el tragandu-se, de fapt, din parsi – zoroastrieni de origine persana care s-au refugiat in India pentru a continua sa-si practice religia. Parintii lui Freddie au fost adusi aici de englezi pentru a lucra in administratia coloniala – cam prin toata Africa, englezii au adus britanici ca middle management). Plimba-te pe malul marii pentru a gusta seara din gratare cu cei mai faini pesti proaspat pescuiti si du-te sa descoperi Palatul Sultanului – numit si Palatul Minunilor – Palace of Wonders. Era numit asa pentru ca a fost singura cladire din Africa deservită de curent electric si de lift, in momentul construirii. Din pacate, in ultimii ani, din cauza neglijentei autoritatilor, o parte din el s-a surpat si a fost inchis publicului (eu l-am vizitat in 2006, inca era deschis). Stirea pozitiva este ca este in plin proces de reconstructie (evident, cu banii Omanului) si va fi deschis in octombrie. Inshallah.
Blue Safari – este un tur de o zi, care consta intr-o plimbare cu o barca traditionala cu panze – dhow care te duce pe niste mici insulite de langa Zanzibar si unde te poti balaci sau sa faci snorkeling in apa aia de o culoare incredibila. Evident, la pranz, ai parte de un gratar delicios, format din tot soiul de vietati proaspat pescuite din mare.
Spice Tour – mirodeniile au fost bogatia insulei, insa si magnetul care a atras aici negustori, dar, din pacate, si razboinici de pe toate meridianele. Intr-un spice tour, poti descoperi cam toate mirodeniile pe care le cunosti de prin supermarketuri. Tot cu ocazia unui astfel de tur, am descoperit pentru prima oara cum arata un arbore de cacao, un fruct de cacao si, mai ales, cum arata semintele din care se produce acel deliciu numit ciocolata.
Tur pe mare pentru a vedea delfinii. Nu am fost la acest tur in Zanzibar, dar am fost la tururi similare din Oman, Azore, Goa si din alte cateva locuri. Si ce pot sa spun este ca sunt printre amintirile cele mai frumoase: sa vad delfini jucandu-se in jurul ambarcatiunii. Ai un sentiment unic. Evident, tururile sunt efectuate tot cu dhow-uri traditionale.
Desigur, de cand am fost in Zanzibar, au mai aparut numeroase atractii si idei.
Le puteti descoperi pe cont propriu sau in cadru organizat, mai ales ca exista circuite gandite pentru Zanzibar inclusiv pentru revelion. De exemplu, Paralela 45 are un astfel de revelion organizat in insula care include transport, cazare, transferuri si cina festiva de revelion la 2.645 euro / pachet.
In acest pret, se afla biletul de avion Bucuresti – Zanzibar cu un zbor efectuat de compania de 5 stele Qatar Airways (care in 2017 a fost aleasa cea mai buna companie aeriana a lumii, iar anul acesta este pe locul al 2-lea, dupa Singapore Airlines), cazare la hotel all-inclusive de 5 stele si cina, tot de 5 stele, de revelion. Evident, daca iti doresti orice excursie, de la Blue Safari la vizitarea Stonetown, se afla printre optionale.
Poti gasi toate amanuntele aici ––––> Revelion in Zanzibar
Imagini Zanzibar
Vechile palate din Stonetown sunt transformate in hoteluri de lux
Portile din Zanzibar sunt renumite in intreaga lume
Un dhow traditional in dreptul Stonetown
Vechile fortarete din Stonetown
De un lucru puteti fi siguri – marea are o culoare verde electrica
Apus de soare in Zanzibar
Spice tour
Cam asa arata fructul de cacao – bobitele din interior produc ciocolata !
Safari Blue 🙂