Daca saptamana trecuta scriam despre ce poti face in Marrakech, m-am gandit ca azi sa scriu si despre ce poti face in jurul Marrakech-ului in excursii de o zi, asa-numitele day-trips. Cum povesteam saptamana trecuta, am ajuns pentru prima oara in Marrakech in 1999, dar am uitat sa va precizez ca am fost de trei ori in fascinantul oras marocan. Si, de fiecare data, mi-am stabilit baza in Marrakech, de unde am efectuat cateva excursii de o zi (pe langa savurarea orasului), inainte de a pleca mai departe (trebuie sa spun ca, a doua oara, am stat o saptamana intreaga in Marrakech si nu am plecat nicaieri mai departe… doar am vizitat orasul si m-am plimbat prin jur). Oricum, sunt numeroase optiuni de vizita prin Marrakech si pe langa, asa ca in articolul de azi m-am gandit sa strang cateva pe care ar trebui sa le luati in considerare.
Muntii Atlas, Ait Benhaddou si Ouarzazate – Marrakech se afla in proximitatea muntilor Atlas si de aceea, de multe ori, chiar si in plina vara, mai vine cate un strop de racoare dinspre munte. Din momentul in care incepi sa urci muntii, peisajul se schimba brusc. Muntii sunt plesuvi, nu va asteptati la brazii din Carpati, dar extrem de pitoresti, este o adevarata placere sa-I parcurgi. Imediat, vor incepe sa apara si satele de munte, sate locuite de berberi, nu de arabi, cu arhitectura tipica, cu elemente decorative exterioare unice si multe, multe cladiri din chirpici. Cel mai cunoscut si spectaculos sat berber se afla, de fapt, dincolo de muntii Atlas, se numeste Ait Benhaddou si de departe apare ca o cetate din Star Wars. De fapt, aici s-au filmat zeci de filme, in ultimele decenii. In Ait Benhaddou, e musai sa te plimbi pe stradute, sa intri intr-una dintre acele case ca o cetate si, mai ales, sa te urci in varful satului (e construit pe un deal), pentru o panorama de zile mari. Este o ceainarie acolo, unde poti bea un ceai de menta autentic marocan si sa admiri peisajul.
Ouarzazate a fost resedinta unuia dintre acei lideri tribali care au stapanit parti mai mici sau mai mari din Maroc, pana la independenta. Asa ca in centrul orasului (dezvoltat in special odata cu sosirea francezilor, care aveau nevoie de o baza serioasa dincolo de muntii Atlas), vei descoperi Kasbahul Taourirt, un palat intarit spectaculos in stil berber, faimos prin faptul ca a fost castelul lui Thami El-Glaoui, liderul berber care a conspirat sa-l rastoarne pe Mohamed V, bunicul actualului rege. Merita, merita, merita vizitat. Tot in Ouarzazate, se afla studiouri de film (sunt doua) care pot fi vizitate – asa vei putea descoperi temple egiptene sau tibetane, cetati romane sau orientale. Este un loc interesant pentru a intelege cum arata, de fapt, invincibilele cetati din filmele de actiune istorice, care sunt, in realitate, din mucava… Unele seturi de filme nu sunt in cea mai buna stare, dar, din nou, este o vizita interesanta pentru a vedea cum arata, de fapt, o gramada de filme…
Cascada Ouzoud. Cascada in Sahara? Apa? De unde? Asta ai zice pentru prima oara, dar, surprinzator sau nu, la 160 km de Marrakech se afla una dintre cele mai faine cascade pe care le-am vazut. Nu are un suvoi de apa impresionant, in schimb este inalta – are 110 metri (ca idee, Cascada Cailor, cea mai inalta cascada din Romania, are 95 metri). În plus, peisajul desertic, combinat cu vegetatie luxurianta (doar in niste locuri aride ca în Maroc, iti poti da seama ce importanta are apa pentru viata), face din cascada Ouzoud un loc extrem de spectaculos. Merita vizitata.
Casablanca / Rabat – cele doua mari orase ale Marocului (capitala economica, respectiv cea politica) se afla relativ aproape de Marrakech. Legata de autostrada de Marrakech, se ajunge destul de repede. In Casablanca, merita vizitata marea moschee Hassan II, una dintre cele mai mari si frumoase moschei din lume (si singura din Maroc care poate fi vizitata de nemusulmani), iar Rabat are o atmosfera si o arhitectura de-a dreptul… regale J.
Schiaza in Atlas – daca te duci toamna sau iarna, o sa afli, poate, cu surprindere, ca se poate schia in Maroc. Da, Oukaimeden este, probabil, cea mai populara statiune de schi din Maroc, are teleschiuri si toata infrastructura necesara. Se afla la doar 80 km sud de Marrakech, iar domeniul schiabil se afla la o altitudine de peste 2.600 de metri. Nu e nevoie sa vii cu schiuri de acasa, se pot inchiria in Ouikaimeden!
Essaouira – uite, data viitoare cand voi ajunge la Marrakech, ma voi duce sa vizitez acest oras de pe malul Atlanticului. Din pacate, inca nu am ajuns, dar cei pe care ii stiu si au fost la Essaouira au venit incantati de acest oras istoric, cu o medina traditionala construita fix pe malul oceanului.
Trekking in muntii Atlas. Muntzoman? Indragostit de munti? Pai, Atlasul este la doi pasi, capitala turismului de munte in zona se numeste Imlil, iar de aici pleaca indraznetii care vor sa cucereasca varful Toubkal, cel mai inalt varf din Africa de Nord (4.167 de metri). Atentie, iti trebuie cam doua zile sa urci Toubkal-ul, deci nu poate fi un day trip. In plus, nu e o idee buna sa-l urci iarna sau vara (iarna e OK, dar trebuie sa fii bine antrenat si echipat sa urci munti iarna). Dar chiar daca nu urci Toubkal-ul, din Imlil ai la dispozitie mai multe optiuni de expeditii montane prin sate berbere de munte, pe vai pitoresti si pe varfuri mai mici.
Cam astea sunt principalele day trip-uri pe care le poti face din Marrakech. In mod cert, pot fi mai multe, dar pe acestea le-am facut si bag mana-n foc ca sunt niste experiente de neuitat sau am auzit de ele si sunt pe lista mea pentru data viitoare :). Si daca tot am povestit despre acest incredibil Marrakech si despre ce poti face in el sau in jurul lui, iata si o noutate faina – avem zbor direct din Bucuresti la Marrakech!
Zbor direct Marrakech
Cum ziceam si zilele trecute, Lidl Tour lanseaza, prin agentia Karpaten, primul zbor charter din Bucuresti direct la Marrakech. Incepand cu 3 noiembrie si pana la sfarsit de decembrie (ultimul charter „prinde” revelionul), Lidl Tour va oferi chartere saptamanale (in fiecare sambata), oferind diverse tipuri de pachete: sejururi la Oceanul Atlantic, la Agadir, pachete combinate vizita Marrakech – sejur Agadir sau pachete de circuite de 7 zile pentru vizitarea Marocului (toate, cu plecare din Marrakech).
Poti gasi toate informatiile cu privire la zborul direct de Marrakech si ofertele Lidl Tour aici –––-> charter Marrakech.
Cu Sandero prin Atlas 🙂
Soseaua de peste Atlas dintre Marrakech si Ouarzazate
Un sat berber de pe drum
Celebrul Ait Benhaddou
Casele ca niste cetati
„Arabescuri” berbere
Castelul din Ouarzazate
O cetate din chirpici
Cu un interior ce aduce cu Andaluzia
Cascada in Sahara ? Ei, nu chiar in Sahara, ci pe aproape – in Atlas
Moscheea Hassan II
Interiorul este fabulos
Hamamul marii moschei