Astazi plec in Etiopia, Djibouti si Somaliland… de-abia astept sa va povestesc.

Tur Etiopia

Astazi este o zi pe care o astept de luni bune – plec spre Etiopia, o tara pe care am vizitat-o in 2010 si pe care mi-am propus de atunci, de cand am decolat de pe aeroportul din Addis Ababa, in directia Cairo, sa o revizitez… de ce? Pentru ca este una dintre tarile cele mai variate ale Africii, cu cele mai frumoase povesti si legende, o combinatie unica de orase istorice, triburi traind inca in preistorie si peisaje naturale unice in lume, care iti taie suflarea. Este o calatorie la care visez de ani la rand, dar iata, a venit vremea sa se si intample. Nu voi singur, alaturi de mine vor fi zece oameni, adevarati exploratori, si Radu de la Extreme Travel (care, ca si mine, este indragostit de Africa si de Etiopia).

Care va fi traseul? Pai, mai intai vom zbura spre Addis Ababa (toti plecam in seara asta din Bucuresti, Cluj si Timisoara si vom ajunge maine-dimineata in capitala Etiopiei), unde, dupa ce ne vom regrupa si dupa o vizita a orasului, vom pleca in directia zonei tribale din sud… Mai intai, ne vom opri la Arbaminch, apoi ne vom aventura mai departe, descoperind triburi precum dorze (cei ale caror case sunt mancate de carii), mursi (ale caror femei isi introduc o farfurie in buza de la cele mai mici varste), hammer (cunoscuti prin ceremonia de saritura peste vite pentru tineri care, cu aceasta ocazie, trec de la statutul de copil la barbat – nu o pot face insa daca surorile sau verisoarele lor nu se lasa biciuite intr-o ceremonie un pic cam sadica). Vom descoperi traditii ancestrale, triburi nomade, obiceiuri ciudate, vom calatori practic in preistorie… Dupa aventura din Etiopia tribala, din Etiopia de Sud, vom zbura inapoi la Addis si apoi, dupa un intermezzo in civilizatie, vom zbura spre Lalibela, acest Vatican al ortodoxiei etiopiene.

Aici trebuie sa va dau un pic de perspectiva istorico-religioasa. Etiopia este unica tara subsahariana care a avut o organizare politico-religioasa puternica, a avut regi si state bine organizate, armate puternice si care a construit cladiri care fac parte din patrimoniul umanitatii. Poate exceptand temporar marele regat Mali, restul Africii a fost ocupat de triburi sau de uniuni de triburi care nu au lasat in urma o istorie scrisa sau cladiri si orase istorice. Etiopia este o tara cu o istorie de aproape 3000 de ani, dar unde istoria se impleteste cu legenda.

Etiopienii sunt mandri ca tara lor a fost fondata de celebra Regina din Saba, a carei poveste poate fi gasita in Vechiul Testament. Se spune ca aceasta, auzind de intelepciunea Regelui Solomon de la Ierusalim, a zis ca e musai sa faca un copil cu el, pentru a fi capabila sa aiba un urmas superinteligent. Asa ca a calatorit din Etiopia pana la Ierusalim, unde, dupa cateva nopti petrecute cu Regele Solomon, a plecat multumita si cu un prunc in pantece, pe care l-a nascut in Etiopia si pe care l-a numit Menelik. Cand Menelik a crescut, a decis sa plece sa-l cunoasca pe taica-su, la Ierusalim. Acesta a fost asa de fericit cand l-a cunoscut, incat a hotarat ca fiecare familie din Ierusalim sa-si doneze un fiu pentru a-l insoti pe Menelik in Etiopia si sa-l slujeasca. Dar Menelik nu a plecat numai cu insotitori din Ierusalim, cu daruri bogate din partea lui taica-su, ci si cu Chivotul Legii – acea insiruire de porunci pe care profetul Moise le-ar fi primit direct de la Dumnezeu pe un munte din Sinai. Preotii evrei si-au dat seama de lipsa Chivotului la cateva zile dupa plecarea lui Menelik, au fugit degraba la Solomon cerandu-i sa trimita armata calare sa recupereze Chivotul si sa-l pedepseasca pe Menelik, dar Solomon s-ar fi opus – Dumnezeu i-ar fi aparut in vis spunandu-i ca este voia Lui, iar Etiopia este adevarata Tara Sfanta (tind sa cred ca evreii nu sunt de acord cu aceasta istorie, dar asta e cu totul alta poveste).

Ei bine, acest Chivot al Legii a fost ascuns si mutat de colo-colo de-a lungul secolelor, acum fiind in grija unor calugari in orasul Aksum. Te poti apropia de umila capela unde este pastrat, dar nu poti intra – Chivotul arde pe oricine intra in incapere, evident exceptand calugarul care il are in grija.

O alta poveste interesanta este cea a Regelui Lalibela, care a domnit in secolul al XII-lea, in Etiopia. Se spune ca Lalibela este cel de-al doilea fiu al regelui, iar cand s-a nascut, in jurul lui au aparut zeci de albine care au simbolizat faptul ca va fi un mare rege. Asta evident ca nu i-a convenit primului nascut, printul mostenitor, care in momentul in care a devenit rege, dupa moartea tatalui sau, i-a pus gand rau lui Lalibela. Prevenit de un inger, acesta a fugit pana la Ierusalim, unde ar fi locuit cativa ani buni. Cu putin inainte ca Saladin sa recucereasca Ierusalimul din mainile cruciatilor catolici, Lalibela s-a intors acasa, se pare, insotit de niste luptatori albi (se presupune ca e vorba de templieri). La venirea lui Lalibela, frati-su, regele, s-a pocait brusc pentru gandurile vrajmase pe care le avusese, a ingenuncheat in fata lui Lalibela, i-a pasat coroana si s-a retras la manastire sa fie iertat (intuiesc totusi ca Lalibela a venit insotit de niste cruciati, posibil templieri bine antrenati in arta razboiului, care au castigat batalia fara drept de apel). Dar Lalibela a ramas in istorie pentru incredibilele biserici excavate in piatra (si nu construite) din orasul cu acelasi nume (evident, orasul Lalibela a fost fondat de regele Lalibela). Si aici vom descoperi aceste incredibile structuri aproape milenare, reproducand, se pare, cum arata Ierusalimul in vremea Regatului Cerului. Si, sincer, sunt absolut uimitoare, o experienta incredibila.

Dupa Lalibela, vom zbura la Aksum, orasul Chivotului, si vom pleca mai departe prin tinutul bisericilor sculptate in stanci, unele, cocotate pe inaltimi ametitoare, iesite din comun, biserici care imi sugereaza crestinismul originar, al bisericilor fara tone de aur si aer conditionat, al bisericilor ascunse, modeste, dar spectaculoase in acelasi timp, prin locurile in care au fost construite si devotiunea celor care le-au construit si servit.

Va urma, probabil, cea mai mare aventura din toata excursia – vom cobori de la 2.000 de metri, de pe podisul etiopian in depresiunea Danakil, regiune desertica aflata sub nivelul marii si unul dintre cele mai fierbinti (media anuala este de 34,4 grade Celsius) si izolate locuri de pe pamant – aici vom descoperi vulcani activi, lava curgand si unele dintre cele mai intense culori de pe fata Pamantului – asteptati sa revin la civilizatie si sigur veti fi uimiti de culorile din aceasta depresiune. E greu de ajuns aici, din cate stiu, nicio agentie de turism romaneasca nu include Danakil in oferta ei, dar, din punctul meu de vedere, este un loc unic care, in ciuda dificultatii (caldura, lipsa de drumuri, dar si dormit sub cerul liber), va fi una dintre cele mai frumoase amintiri pe care le voi avea…

Dupa aventura in Danakil, ne vom intoarce la Mekele, de unde vom zbura inapoi in Addis. De aici, grupul se va imparti – unii vor pleca acasa (si-au dorit sa viziteze doar Etiopia), altii vom pleca mai departe – vom lua trenul nou-nout construit de chinezi si recent inaugurat, pana in Djibouti, micul stat fosta colonie franceza aflat intr-unul dintre cele mai strategice colturi ale lumii, la intrarea in Marea Rosie. De aici, vom zbura in Somaliland sau oficial, Somalia.

Poate veti spune ca e o nebunie – Somalia este cunoscuta pentru atentate, razboi civil, Al-Qaida si altele asemanatoare. Corect, asa e. Dar Somalia pe care o vedeti pe harta drept o tara unitara nu este exact o tara unitara – sunt, de fapt, trei republici cvasiindependente, cu conducerea lor, cu armatele lor, cu monedele lor, e drept, nerecunoscute, dar practic diferite. Somalia istorica a fost formata in perioada coloniala din trei Somalii – Somalia franceza (actualul Djibouti), Somalia britanica si cea italiana (cele doua Somalii s-au unificat in 1960, dupa independenta, pentru a forma Republica Somalia care, la un moment dat, a devenit satelit al URSS, pasind pe calea socialismului „victorios”). Dupa caderea dictaturii comuniste in 1990 si inceperea razboiului civil, vechea Somalie britanica si-a proclamat independenta sub numele de Somaliland si a pasit pe o cu totul alta cale decat Somalia ex-italiana. Nu, in Somaliland nu a fost niciun razboi civil, dimpotriva, a fost liniste si pace, si, desi pare straniu, este una dintre tarile destul de sigure ale Africii.

Si in acest moment, exista, de fapt, trei Somalii – una este Somalia, Somalia cu capitala la Mogadishu, cea faimoasa pentru razboaie si lupte, a doua este Puntland, situata, practic, in coltul Somaliei, un stat al piratilor (de aici pleca imensa majoritate a atacurilor asupra vaselor comerciale care se apropie de coastele somaleze pe drumul maritim dintre Europa si India / China), o alta regiune faradelege, si, in fine, Somaliland (marginita de Djibouti, Etiopia si Puntland), o tara stabila si destul de safe. Aici, in aceasta Somalie vom ateriza, mai precis in capitala Hergeisa – aici vom descoperi cum arata capitala unei tari nerecunoscute si pe care toata lumea o considera complet nesigura, dar ne vom duce si la Laas Geel, un loc nu foarte departe de Hergeisa unde, in ultimele decenii, s-au descoperit unele dintre picturile rupestre spectaculoase și cel mai bine pastrate ale omului preistoric.

Iar dupa Somaliland, voi reveni acasa, via Dubai.

 

Cam asta e povestea aventurii mele africane de anul acesta. Va invit sa urmariti imagini puse destul de prompt pe Facebook si apoi fiti siguri ca voi reveni cu povesti, poze, informatii si ponturi din aceasta expeditie pe care o astept de ani buni.

 

Si sa nu uit – daca sunteti interesati de o alta expeditie africana, de asemenea intr-o zona de o spectaculozitate incredibila, cu triburi preistorice (de fapt, singurele locuri din Africa unde mai puteti descoperi triburi cu traditii ancestrale, practic neschimbate din Epoca de Piatra, acestea sunt doar in Etiopia si Nambia), cu safari in parcuri nationale diverse, cu dune care ajung pana la marginea oceanului, culminand cu vizitarea unei manifestari absolut magnifice, produsa de Mama Natura – Cascada Victoria, va invit sa aruncati o privire pe turul la care doresc sa va alaturati in primavara in Namibia, Botswana si Cascada Victoria. Va astept!

Categorii:
Etiopia

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest