Nadir a fost recent prin țările Caucazului, mai precis, prin Armenia și prin Georgia. Și a venit cu povești, informații, fotografii și sfaturi care să vă fie de folos – mai ales acum, când avem zboruri directe spre Tbilisi (din toamnă) și Erevan (vor începe la primăvară).
Dragi cititori,
Am citit mult când eram mic despre istoria Armeniei. Știu că au fost destul de năpăstuiți, în trecut.
Am vorbit cu turiști care au vizitat țara și care au fost foarte încântați de ce au văzut acolo. Așa că nu am stat mult pe gânduri și m-am dus.
Vă propun ca, dacă tot ajungeți acolo, să stați ceva timp, opt zile cred că ar fi suficiente, pe care puteți să le împărțiți după cum urmează:
– o zi, drumul până acolo și încă o zi, întoarcerea;
– două zile, în Erevan și împrejurimi;
– două zile, din care numai drumul este o zi, dus-întors, în regiunea separatistă Nagorno Karabakh;
– două zile, în Tbilisi și împrejurimi.
Eu am ales să zbor cu LOT, la dus spre Erevan, și cu Pegasus, un low cost turcesc, la întors, din Tbilisi.
La dus, m-am gândit să revăd centrul Varșoviei – o alegere mai puțin inspirată, având în vedere că nu prea sunt atracții turistice de valoare acolo.
Prima oprire a fost Erevan, apoi, după ce l-am vizitat, m-am dus în Nagorno Karabakh, am revenit în Erevan, iar ultima etapă a fost Tbilisi.
Articolul acesta vă prezintă impresiile mele din Erevan, urmând alte două articole despre celelalte zone interesante de văzut din Caucaz. Nu am pretenția că am acoperit toate zonele turistice, dar, cel mai mult, vreau să vă împărtășesc cum am văzut eu oamenii și locurile de acolo.
Erevanul nu este încă o destinație de prim rang pe harta turismului mondial. Însă convingerea mea e că va fi, în următorii ani. Afirm cu tărie aceasta, deoarece am în vedere următoarele:
– arhitectura orașului și obiectivele turistice sunt memorabile;
– oamenii locului sunt foarte primitori;
– gastronomia are influențe persane, rusești și turcești, fiind o încântare pentru papilele gustative;
– orașul este aproape de zone interesante ale țării, care pot fi vizitate în excursii de o zi (Noravank, Lacul Sevan, Vank etc.).
În Erevan, poți acoperi cam într-o zi principalele obiective turistice, chiar și pe jos. Acestea sunt: Cascadele, Muzeul de Istorie, Muzeul Matenadaran, Piața Republicii ș.a.
Eu am fost cel mai mișcat când am vizitat locurile care comemorează genocidul armenilor. Locul este amplasat la marginea orașului, pe un deal, de unde poți face poze superbe cu panorama orașului. M-au impresionat muzica de doliu care „curge” neîncetat din difuzoare amplasate în parcul memorial, flacăra care arde încontinuu, în memoria victimelor genocidului, și, mai ales, pozele și mărturiile martorilor. Au fost comise atâtea atrocități, încât te miri că poporul armean a supraviețuit atâtor crime oribile. Am văzut grupuri de turiști străini, dar și localnici în vârstă care le explicau copiilor și altor membri ai familiei cum s-au întâmplat evenimentele. Nici acum, turcii nu recunosc genocidul…
Pozele, cu note explicative, alături de faptele istorice relatate cu obiectivitate, muzica, flacăra, oamenii triști creează o atmosferă care, credeți-mă, o să vă rămână pentru totdeauna întipărită în memorie.
Erevan este așezat pe coline. Un loc numai bun să faci poze grozave. Aici este amplasată statuia Maicii Armeniei, cu sabia într-o mână și cu pocalul de vin în cealaltă, necruțătoare cu dușmanii, dar, în același timp, foarte ospitalieră cu prietenii ei. În acest loc, numit și Soviet Park, sunt amplasate câteva tancuri din epoca în care Armenia era o republică sovietică socialistă.
Muzeul manuscriselor vechi merită vizitat, deoarece puteți vedea documente datând și de câteva mii de ani! Iar clădirea care adăpostește toate aceste „nestemate” este o minune arhitecturală.
Sunt multe locuri de menționat ca restaurante memorabile în capitala Armeniei, aproape toate fiind situate în centru, între Piața Republicii și Clădirea Operei. Atenție însă, trebuie să vă faceți rezervare, ca să aveți loc. Altfel, sunt alte restaurante cu mult mai puțini clienți, care nu prea se ridică la nivelul celor renumite, de exemplu Erevan Taverna, Old Erevan, Black Angus etc. Unele dintre ele au și muzică live, cum întâlnești de regulă în orașele rusești. Iar lumea se simte extraordinar!
Am văzut un oraș care a renăscut din atrocități crunte comise cu doar un secol în urmă, am remarcat oameni deosebit de primitori, m-am bucurat de deliciile culinare, am participat la un eveniment patronat de Guiness Book, când o plăcintă uriașă a fost coaptă și mâncată în Piața Operei.
Recomand vizitarea scurtă, de o jumătate de zi, a orașului sfânt Echmiadzin, unde armenii, primul popor creștinat în masă din lume, au construit o catedrala superbă, cu 15 veacuri în urmă!
Nadir Acmola.
Fantanile din Erevan
Panorama Erevanului
Monumentul Genocidului din Erevan
Memorialul Genocidului
Seara in Piata centrala a capitalei armene
Strada pietonala cu magazine si restaurante
Fantana din centrul orasului
Catedrala lui Grigore Iluminatorul