Tbilisi , capitala țării care se află între Europa și Asia ! Corespondenta de la Nadir

Se pare că nu sunt singurul român îndrăgostit de Georgia. Este și Nadir, care a fost recent în Caucaz – atât în Georgia, cât și în Armenia… Așa că îl las și pe el să vă povestească punctul lui de vedere despre Tbilisi, capitala Georgiei (pe care, cel puțin eu, o includ în top 10 cele mai frumoase capitale ale Europei).

Dragi cititori,

 

Sincer, nu știam prea multe despre țara numită Georgia decât că e în Caucaz, că e o țară creștin-ortodoxă, că are ieșire la Marea Neagră… 😉 și cam atât. Apoi, am început să studiez – recunosc că și Imperatorul,  prin informațiile oferite de-a lungul anilor, în mai multe rânduri, a jucat un rol însemnat în luarea deciziei de a o vizita.

 

Ca idee, eu am planificat un tur în toate țările din Caucaz, având în vedere că distanțele între orașele lor se pot parcurge într-o jumătate de zi cu mașina / minivan-ul/ marshrutka. Biletul de avion e acceptabil, 235 de euro, primul zbor fiind cu LOT, cu escală la Varșovia, destinație Erevan, iar returul, din Tbilisi, cu Pegasus , cu escală la Istanbul, Sabiha Gokcen airport, dar din octombrie, exista si zboruri directe din Bucuresti.

Dacă vă hotărâți să vizitați această țară, începeți cu capitala, Tbilisi, un oraș care își schimbă înfățișarea de la o zi la alta – fără exagerare. Eu am stat la un hotel de 3 stele, New Metekhi, situat în cartierul cu același nume din oraș. E foarte aproape de stația de metrou Avlabari, iar costul camerei a fost de 40 USD, mic dejun inclus.

 

De la hotel, puteți ajunge pe jos în 5 minute în centru; începeți cu vizitarea bisericii vechi Metekhi, lângă ea e o statuie ecvestră, a unui rege cu un nume greu de pronunțat, apoi traversați, Podul celor 100000 de martiri ai Revoluției și puteți să începeți explorarea centrului vechi, sau Dzveli, pe limba lor. Mergând pe malul drept al râului Kura, opriți-vă pe rând la minunatele biserici vechi de secole, Catedrala Sioni, Marea Sinagogă și Basilica Anchishkati. Tot pe drum, e un turnuleț cu păpușele nostime la bază, numit Gabriadze Marionette Theater. Continuând drumul principal spre dreapta, ajungeți la Piața Libertății. Dacă vi se face foame, vă recomand să dați o raită la restaurantul Old City’s Wall – unul dintre cele mai bune din oraș și situat chiar în inima zonei istorice.

Piața Libertății e modernă, dar are și multe clădiri amintind de anii 1800, cele din primul rând fiind complet restaurate, iar cele de pe străzile lăturalnice așteptând atragerea unor noi fonduri, poate… Shopping-ul poate fi practicat pe elegantul bulevard Rustaveli, la mallul Galeria, sau la alte „temple” ale consumatorilor de produse de lux. În zonă, vă sfătuiesc să vedeți Muzeul Național al Georgiei, Palatul Parlamentului, Biserica Kashueti ridicată în onoarea Sf. George, protectorul spiritual al țării.

Dacă veți „vira” spre dreapta și veți urca zece minute pe străzi perpendiculare pe bulevardul principal, unde sunt sediile ministerelor, veți ajunge la funicular, 1 euro prețul unui bilet, per sens. Luați-l și coborâți la prima stație, veți vedea un monument dedicat scriitorilor și oamenilor de cultură – numit Pantheon. Dacă reveniți la funicular, sau Aerial Tramvay „ajungeți sus de tot, pe vârful Mtsminda, de unde veți avea cea mai frumoasă panoramă a orașului. Priveliștea m-a lăsat fără cuvinte, întregul oraș se „deschide” privirii, putând remarca absolut toate obiectivele turistice de sus. Puteți servi masa aici, e un loc deosebit, sau puteți alege să mergeți în parcul de distracții situat imediat la ieșirea din funicular. Parcul are mai multe posibilități de recreere, mai mult pentru copii, dar și o roată gigantică, din care vezi și mai de sus orașul.

Cum veți reveni în oraș, muntele este cam la 20 de minute de mers cu mașina de centru, mergeți să traversați Podul Păcii cel în forma unei „aripioare Always” 😂 – recunosc, original – și odihniți-vă în Rike Park. De aici, puteți vedea două „tuburi”, deocamdată nefolosite, dar și să admirați Palatul Președintelui.

De aici pleacă spre Fortăreața Narikala telefericul, cable ride, care costă tot 1 euro per sens. Ajungi dintr-o parte în alta în cel mult 5 minute. Sus, fortăreața constă doar în câteva ziduri dărăpănate, dar te poți delecta cu un suc natural de fructe, cât te plimbi până la statuia Maicii Georgiei. Pe partea cealaltă a dealului, poți alege să vizitezi Grădina Botanică, o oază de „aer condiționat natural”, pe vreme mai călduroasă.

Pe partea cealaltă a râului, nu ratați cea mai mare biserică, cu cupola aurită, care se vede din orice parte, numită Tsminda – Catedrala Sfintei Treimi. Este foarte mare, cea mai mare din țară, iar la interior m-au impresionat câteva icoane excepțional lucrate.

Cam acestea ar fi, simplu enumerate, atracțiile turistice ale capitalei. Se pot vizita în maximum două zile. Georgienii sunt tare mândri de ea, sunt vizibile diverse stiluri arhitecturale: otomane, combinate cu cele persane, dar mai ales cu cele rusești – care s-au adăugat ultimele în acest creuzet. Țara e deschisă către Vestul Europei, steagul UE fluturând alături de cel al lor la mai toate intersecțiile mai însemnate.

 

Pe mine m-au impresionat cel mai mult priveliștile superbe de la Narikala și Mtsminda, ospitalitatea localnicilor, gastronomia, precum și felul în care își pun în evidență atracțiile. Sunt mulți tineri pe străzi, multe localuri deosebite – atenție, la cele mai bune trebuie să îți faci rezervare, altfel riști să te refuze politicos.

O masă costă circa 7 euro de persoană, o bere, 1-4 euro, o cafea 1,5 euro, o călătorie cu taxiul, 2 euro, iar excursiile de o zi încep de la 10 euro. 1 euro = 3 lari.

 

Închei prin a vă încuraja să vizitați acest oraș, potrivit pentru un city break sau ca punct de plecare pentru o vacanță în Georgia. Neapărat să mergeți măcar într-o excursie de o zi. Dacă nu, veți rata priveliști superbe!

 

Nadir Acmola.

Imagini Tbilisi

Statuia Mamei Georgia

Podul poreclit „Always”

Piata Libertatii – Piata centrala din Tbilisi

 

🙂

Panorama Tbilisi-ului de pe unul din dealurile din jur

 

 

Noua catedrala din Tbilisi

 

 

Palatul Prezidential

 

Gori – trenul lui Stalin

Si statuia acestui fiu al Georgiei

 

Uplistsikhe – orasul din pesteri

 

 

Etichete:
·
Categorii:
Georgia

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest