Montevideo, capitala Uruguay, micuța țară dintre Brazilia și Argentina. Corespondență de la Nadir

Montevideo

Personal, pe mine m-a încântat Montevideo. Nu are spectaculozitatea lui Buenos Aires sau atmosfera din Rio, dar are ceva plăcut și relaxant, în același timp. Și nu știu de ce, mi-a adus aminte de Bucureștiul copilăriei mele. Nadir a fost recent, i-a plăcut și lui și iată ce vrea să vă povestească despre capitala statului Uruguay.

În periplul meu sud-american, am ajuns în două orașe uruguayene. Dacă veți ajunge prin zonă,  vă recomand călduros să le vizitați.

Înainte să ajung aici, nu știam aproape nimic despre această țărișoară😁. Știam că prin 1930 fusese gazda unei ediții a Campionatului mondial de fotbal, unde am jucat și noi, știam de pe Facebook despre președintele Mujica care își dona cea mai mare parte a salariului și lua frecvent autostopisti, mai știam că sunt crescători pricepuți de animale și că sunt un fel de tampon între cele două mari puteri regionale: Argentina și Brazilia.

Acum, să va descriu câte ceva din capitala Montevideo. Ciudad Viejo este centrul vechi și este plin de clădiri art deco, conace vechi coloniale și, pe alocuri, blocuri nou-construite.  De fapt, arhitectura este foarte variată, aducându-mi aminte de Constanța mea natală,  dar a anilor ’80.❤

Am început explorarea orașului din Placa Independencia, de lângă Palacio Salvo,  care, cu câteva decenii în urmă, era una dintre cele mai înalte clădiri de pe continent.  Și acum este o clădire deosebită, fiind considerat landmark-ul capitalei. Lângă el, în piață, este statuia ecvestră a generalui Artigas, unul dintre eroii naționali.

Tot în acest loc,  pe partea stângă, se află celebrul Teatru Solis,  o clădire foarte frumoasă 🏛. .

Printr-o poartă, ajungi pe străzile înguste ale centrului vechi. Pe drum, tot înainte, vei da de o piață mare,  numită Mercado del Puerto,  loc bun pentru cumpărat suvenire,  de mâncat  sau de socializat cu alți turiști

Aproape  de centru, se află Museo Andes 1972, deschis în onoarea salvării a 22 de persoane dintr-un număr de 51 de oameni, toți victime ale unui accident de avion din anul 1972, când un avion a căzut în Munții Anzi, supraviețuitorii reușind să reziste la -30 de grade Celsius, timp de 50 de zile fără apă, mâncare,  haine groase 😢.

Locul de promenadă al locuitorilor capitalei este Rambla,  care înconjoară toată capitala, aproape.

Să știți că aici marijuana este legalizată, dar în anumite cantități și numai pentru rezidenți.  Probabil că nu vor să se transforme într-un Amsterdam 2.

Eu am ales să stau în cartierul  Puerta Carretas, la hotelul Armon Suites.  Prețul unei camere duble a fost de 65 de euro, cu mic dejun. Este situat la 20 min. de aeroportul Carrasco  și la 15 min. de Centru, cu mașina . Lângă cartierul meu, am vizitat frumoasa plajă Los Pocitos,  frecventată de locuitorii metropolei.  Apa să știți că este închisă la culoare, asemănătoare cu cea din Delta Dunării noastre.

Sunt foarte mulți vânzători de artizanat , care vând cercei, obiecte diverse de agățat prin casă, picturi superbe, inele și altele. Pietrele sunt foarte drăguțe, iar artizanii locali le combină în lănțișoare,  brățări și decorațiuni pentru casă. Culorile acestor pietre sunt nemaipomenite!

Am văzut că uruguayenii își fac timp să se întâlnească unii cu alții, să iasă în oraș la cină, să se relaxeze împreună pe plajă sau pe băncile din centru. Poate reușim să copiem de la ei aceste obiceiuri.

Într-un episod viitor, voi descrie Colonia del Sacramento și câte puțin din gastronomia locală.

Imagini Montevideo

Montevideo

Centrul orasului si cladirile sale monumentale

Montevideo

Mausoleul generalului Artigas, parintele Uruguay-ului

Montevideo

Sofisticatul teatru Soles

Montevideo

 

Montevideo

Pe malul Oceanului

Montevideo

Montevideo are partile sale boeme

Montevideo

 

Categorii:
Uruguay

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest