Oșteni, puneți-vă armurile, încingeți-vă spadele! Orașele medievale ale Franței

Carcassonne Franta

Carcassonne, Franta

Dacă ați urmărit cât de cât acest blog, știți că una dintre pasiunile mele este istoria. De fapt, istoria se află la baza pasiunii pentru călătorii. Am început să iubesc istoria încă de când eram prin clasa a II-a și, după ce am citit despre bătălii, orașe fastuoase, cetăți invincibile, mi-am dorit să mă duc să văd acele locuri despre care doar citisem. Și, da, am avut noroc – am văzut Veneția, am fost la Angkor Wat, m-am urcat pe Marele Zid, am văzut vechea cetate a Damascului, am intrat în mormântul lui Tutankhamon și în toate piramidele. Asta, ca să menționez doar câteva. Pentru că sunt, probabil, sute și sute de locuri istorice prin care am călcat. Unele dintre orașele mele favorite sunt acele orașe istorice, foarte puțin schimbate de sute de ani, acele orașe prin care pășești și simți istoria la fiecare pas. Sunt acele orașe în care dacă te-ai întâlni cu soldați în armuri și care de luptă trase de boi, nu te-ai mira deloc. Există destule țări unde poți găsi numeroase astfel de orașe – Italia, Croația, Spania, Germania, Polonia, dar astăzi o să trec în revistă cele mai faine orașe istorice ale Franței.

Carcassonne – mi-aduc aminte că până a ajunge la Carcassonne, în 1998, cu ocazia Campionatului Mondial de fotbal, aveam în minte că Sighișoara este singura cetate medievală încă locuită în Europa. Asta citisem în toate ghidurile și almanahurile. Ei bine, am fost surprins să descopăr că există cel puțin o altă citadelă încă locuită în Europa (ulterior, aveam să găsesc și altele), și anume Carcassonne.

Carcassonne se află în sudul Franței, nu departe de Pirinei. E un oraș-cetate care există de cel puțin 5000 de ani. A fost fondat de triburi celtice (pro-galii, să zicem), dar perioada sa de glorie a fost cândva pe la începutul mileniului trecut. Pe oriunde te vei plimba prin Carcassonne, vei descoperi amintirea misterioșilor cathari – o mișcare religioasă care s-a opus Vaticanului, refuzând inovațiile aduse de acesta (cum ar fi cultul idolatru al statuilor de sfinți, moștenit din tradiția romană a venerării statuilor de zei și transformarea bisericii în stat, implicarea în politică și chemarea la „războiul sfânt”). Catharii au fost învinși de o cruciadă cerută de papa și formată în special din trupe franceze care au zdrobit armata cathară și care au masacrat zeci de mii de oameni. În cazul Carcassonne-ului, locuitorii nu au fost masacrați, ci expulzați, neavând decât un veșmânt în jurul coapselor, nici măcar vreo cămașă pe ei – bărbați, femei, copii.

Astăzi, Carcassonne este o cetate impresionantă, cocoțată pe un deal nu foarte departe de Toulouse. Când urci drumul spre cetate, nu poți să nu fii atras de monumentalitatea zidurilor orașului. Pur și simplu, este o plăcere să te plimbi pe străduțele orașului, să descoperi pasajele, clădirile frumos refăcute, colțurile mai întunecate și zecile de turnuri ale palatului – de altfel, zidurile de apărare ale palatului au nu mai puțin de 3 km lungime, așa că pregătiți-vă de luat la pas.

Avignon – toată lumea a auzit de „Papa de la Roma”. Ei bine, de-a lungul istoriei, Papa nu a locuit numai la Roma. În urma unor conflicte politice din cadrul Bisericii Catolice, unii papi au fugit din Roma și și-au stabilit reședința în altă parte, mai precis, în actualul sud al Franței, pe o posesiune a Statului Papal. Orașul se numește Avignon și a jucat rol de curte pentru zeci de papi și anti-papi (a existat o perioadă în care existau doi papi, în paralel – unul, la Roma, altul, la Avignon, fiecare, sprijinit de o serie de cardinali). Până la urmă, cele două părți s-au împăcat și a rezultat un singur papă – papa de la Roma. În urma papilor, a rămas însă un oraș superb, încă înconjurat de ziduri și cu un imens palat în centrul urbei, fostul palat al papilor. Dacă îl veți vizita, veți fi uimiți de gigantismul lui, dar este, practic, gol. Aurul și podoabele extrem de bogate, tipice bisericii catolice, au dispărut – unele au plecat la Roma, după desființarea scaunului de la Avignon, iar multe altele au fost distruse în timpul Revoluției de la 1789 – o revoluție care a avut un pronunțat caracter anticlerical – revoluționarii au luat cu asalt palatul papilor și au ars, au distrus și au jefuit totul. Dar Avignon continuă să aibă acel aer istoric, cu fortărețe, cetăți, poduri și clădiri de un alb strălucitor (mai ales în soarele verii).

Albi – un alt oraș mai puțin cunoscut de noi, românii. De altfel, am ajuns la Albi absolut din întâmplare. Tot în 1998, când venisem în Franța pentru Campionatul Mondial de fotbal, iar naționala României era cantonată în Albi – așa că, nefăcându-mi iluzii că mă voi întâlni cu Lăcătuș, Hagi sau Adi Ilie (care erau păziți strașnic de forțele de securitate franceze), am zis să dau o fugă să văd și eu cum arată orașul. Și, de fapt, acolo i-am descoperit pe catharii despre care am scris mai sus. Adevărata capitală a catharilor nu a fost, de fapt, Carcassonne, ci, mai degrabă, Albi, pentru că de aici a pornit mișcarea religioasă (catharii au fost denumiți de multe ori și albigensiani, de la numele orașului). În Albi nu mai sunt ziduri monumentale ca la Carcassonne, în schimb, există o biserică în jurul căreia gravitează vechiul oraș. Din afară, biserica pare un pic înspăimântătoare (a fost construită imediat după distrugerea catharilor și a avut scopul să-i înfricoșeze pe învinși și să demonstreze forța monumentală a Bisericii Catolice, dar înăuntru este extravaganță și poți vedea chiar elemente ale Renașterii italiene). Lângă biserică se află niște grădini foarte faine, de unde poți admira panorama vechiului oraș.

Saint-Émilion – toată lumea face legătura între Saint-Émilion și vinul de Bordeaux. Și are mare dreptate. Saint-Émilion este un orășel aflat în mijlocul regiunii pline de podgorii ale Bordeaux-ului și este un orășel complet dedicat vinului – peste tot, se află pivnițe, magazine de degustat, iar în jurul lui, poți vizita podgoriile care, toate, sunt echipate să primească turiști. Dar Saint-Émilion e mai mult decât un orășel al vinului. Este un orășel istoric, iar străduțele în pantă (și el e pe un delușor, evident) sunt practic neschimbate de pe vremea menestrelilor. În Saint-Émilion există niște interesante biserici subterane de secol XII (mie mi-au adus aminte de bisericile excavate în piatră din Etiopia, ridicate cam în același timp cu cele din Saint-Émilion), unde s-au ținut slujbe în perioada de interzicere a religiei de după Revoluția Franceză (nu numai sovieticii au fost atei, ci și revoluționarii francezi care au pus bazele lumii noi). Astăzi, aceste biserici sunt private (au fost vândute unor investitori) – unii le-au păstrat ca biserici (și obiective turistice), alții le-au convertit către alte trebuințe. Nu ratați să vă urcați în turlă, pentru o panoramă a vechiului oraș.

Bordeaux – este un oraș mare și modern, dar vechiul său centru continuă să păstreze aerul istoric. Deși nu mai există zidurile cetății (dar se vede pe unde au trecut), au rămas porțile de intrare în oraș, adevărate capodopere. Evident, în centru se află mai multe clădiri religioase, impresionantă fiind cea dedicată Sf. Andrei (St. André). Am urcat într-o dimineață plină de soare în vârful clopotniței, dar nu am regretat niciuna dintre gâfâiturile de pe îngusta cale spre vârf – panorama este de nota 10.

 

Ar mai fi multe, multe alte orașe istorice în Franța, pe care, din păcate, nu le-am vizitat. Am fost recent în Provence și am scris despre Aix-en-Provence și Arles, așa că nu mă repet, în caz de interes, puteți reciti acele articole (clic pe linkurile de pe numele orașelor). Dar mai sunt zeci sau sute – de pe Coasta de Azur (oh, da, când voi reveni acolo, nu mai pot să ratez Eze, prin care doar am trecut în viteză, pe timp de noapte) până sus, în Bretagne și Flandra franceză. Sunt sigur că sunt minunate, cum incredibile sunt castelele de pe valea Loarei și nu numai. Franța este un tezaur de orașe istorice care nu trebuie ratate.

 

Excursii organizate

Mă bucur că văd din ce în ce mai multe excursii tematice propuse de unele agenții de turism românești. De exemplu, cei de la Paralela 45 chiar au avut și au mai multe excursii tematice istorice – acum câțiva ani, au avut o excursie care acoperea unele dintre cele mai importante locuri legate de al Doilea Război Mondial și, iată, anul acesta, vine și cu un tur dedicat Franței istorice. Evident, nu vor fi vizitate toate orașele istorice ale Franței (asta ar dura cel puțin o jumătate de an), dar circuitul include și câteva dintre orașele despre care v-am povestit mai sus: Bordeaux, Albi, Carcassonne și Saint-Émilion.

Practic, turul începe din Bordeaux, orașul vinului, de unde se pleacă în complexul rupestru Lascaux (unde se află printre cel mai bine păstrate desene rupestre din Europa), urmează vizita câtorva orășele istorice, precum Sarlot și St. Cirq, o croazieră pe râul Lot, Cahors și al său pod de secol XIV și Rocamadour – un orășel cocoțat pe stâncă în stil Stăpânul Inelelor. Urmează Albi și Toulouse (un oraș fain, am stat o săptămână aici, în așteptarea meciului România – Anglia), o excursie la Carcassonne și returul la Bordeaux, nu înainte de a vă umple bagajele cu vin de Bordeaux 😉.

Există o singură plecare, prevăzută în cea mai bună perioadă de vizitat, din punct de vedere climatic și al vacanțelor – pe 1 august 2019.

Prețul unui pachet este de 1.398 de euro (aici fiind inclus biletul de avion București – Bordeaux – București cu tot cu taxe aeroportuare, bagaj de cală și mâncare, cazare la hoteluri de 3 stele cu mic dejun, biletele de intrare în principalele atracții din toate zonele vizitate, degustare de vin la Saint-Émilion și o serie întreagă de alte servicii – practic, în afară de mese, suvenire și excursii opționale, n-ar trebui să mai băgați mâna în buzunar.

Toate amănuntele, le găsiți aici –-> Circuit Franța medievală

Imagini Franța Medievală

Carcassonne

Carcassonne, poate cea mai mandra cetate a Frantei

Cetate Carcassonne

 

Carcassonne Franta

 

Palat Papi Avignon

Impozantul Palat al Papilor din Avignon

Pod Avignon

Celebrul pod din Avignon

Ziduri Avignon

Zidurile de aparare ale Avignonului

Catedrala St. Cecile

Catedrala din Albi

. Gradina Albi

Si frumoasele gradini de langa

Poduri Albi

Podurile spre orasul vechi

St. Emilion

St. Emilion, orasul vinului

Ulite St. Emilion

 

Biserica St. Emilion

Si una dintre aproape milenarele sale biserici

Poarta Bordeaux

Una din portile de intrare in cetatea Bordeaux

St Andre Bordeaux

Catedrala St. Andre

Panorama Bordeaux

Si panorama orasului vechi din clopotnita

Aix en Provence

Aix-en-Provence

Arles

Amfiteatrul roman din Arles

Tripsta-logo
Categorii:
Franta · Paralela 45

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest