Ghid de acomodare în Peru

Macchu Picchu Peru

Evident, în momentul în care te gândești la Peru, îți trece prin minte „Machu Picchu”. Pe lângă muzicalitatea numelui, Machu Picchu este, indiscutabil, unul dintre locurile magice de pe această planetă – orașul probabil sacru, părăsit de regalitatea Inca în mijlocul Anzilor Cordilieri, nedescoperit de coloniștii spanioli (care l-ar fi făcut praf), redescoperit, cu ajutorul localnicilor, de un american acum 100 și ceva de ani. Dar pe lângă istorie, poveste și controverse, Machu Picchu este cu adevărat magic – clădiri cocoțate pe o șa de munte în zona de „junglă înaltă”, temple și palate construite fără mortar, precum și cadrul natural, totul concură la o minune a lumii. Am fost de două ori la Machu Picchu și, de fiecare dată, am revenit încântat.

Dar Peru nu înseamnă doar Machu Picchu. Evident, sus, în Altiplano, mai sunt niște impresionante urme ale imperiului Inca, lacul Titicaca și orașul colonial Cuzco, o adevărată bijuterie, dar mai jos, adică sub 2.500 de metri, vei găsi un alt oraș colonial drăguț – Arequipa –, precum și enigmaticele linii de la Nazca. Pentru orice călător, deși este departe, Peru e o țară musai să fie văzută.

 

Pregătirea plecării.

Peru se află undeva la ecuator, dar datorită unor influențe microclimatice, există diferențe destul de mari între iarnă și vară.

Pentru a vizită zona înaltă (unde se află Cuzco, Titicaca, Machu Picchu și restul zonei Inca), cel mai bine este să mergi iarna peruviană (care coincide cu vara noastră). Atunci ai șansa de cer albastru, degajat, doar temperatura este destul de scăzută (dacă în timpul zilei poți să mergi de cele mai multe ori în tricou, odată cu căderea întunericului, temperatura scade brusc cu vreo 5 – 10 grade, iar noaptea poate ajunge și în jur de 0 grade Celsius. Dacă te duci vara (iarna europeană), ai riscul să plouă extrem de mult (de multe ori, calea ferată care leagă Machu Picchu de restul lumii este luată de ape) și să nu faci nimic.

Pentru a vizita zona joasă (unde se află Lima), cel mai bine este să te duci vara (iarna europeană) – capitala peruviană strălucește de-a dreptul, e cald, e soare. În timpul iernii (vara europeană), un plafon permanent de nori de joasă înălțime face din Lima un oraș cel puțin deprimant… Cum mergi spre sud – gen Nazca sau Arequipa, care se află în deșert, ai șanse de soare cam tot anul.

 

Diferență de fus orar

Între România și Peru există o diferență de fus orar de 8 ore (vara) și 9 ore (iarna) – Peru nu are ora de vară. Când călătorești, schimbările de fus orar, chiar și relativ mici, ca în cazul când ajungi în Peru, au efecte asupra bioritmului, schimbă orele de masă, de odihnă și chiar cele de dus la toaletă (mai ales atunci când nu prea îți plac toaletele avioanelor, așa cum mi se întâmplă mie) te pot da peste cap. În general, în momentul în care mă îmbarc în avionul cu destinația Peru, îmi setez ceasul la ora locală din destinație și încerc să mă comport ca și cum aș fi deja acolo – dacă e noapte în Peru, mă pun la somn, dacă e zi, încerc să nu adorm, indiferent cât de obosit sunt.

 

Siguranță personală

Peru a scăpat de perioada Sendero Luminoso care a însângerat țara cu numeroase atacuri teroriste. Există un risc extrem de scăzut de atacuri teroriste, însă chiar  dacă nivelul siguranței generale s-a îmbunătățit considerabil în ultimul deceniu, merită să fii atent.

Evită să ieși seara prin Lima (exceptând cartierul Miraflores), mai ales prin centru, dar și în timpul zilei, fii foarte atent să nu fii furat. În restul țării, situația este ceva mai bună, dar, orișicât, regula de a nu bântui noaptea prin zone pustii se aplică – dacă vrei să ieși, ia un taxi și evită plimbările romantice sub clar de lună. Cuzco este în general safe, dar evită să mergi singur între citadela Sacsayhuaman care domină orașul și centru – mai sunt cazuri de jafuri și, e drept, rar, de violuri.

Nu scoate bani din ATM-uri decât din interiorul băncilor (oricum, cele mai multe ATM-uri nu sunt pe stradă, ca la noi), nu te plimba cu bijuterii sclipitoare și, mai ales, atenție unde te duci să bei ayahuasca. Evită consumul de droguri (consumul de frunze de coca e OK, chiar ți se recomandă) și, de preferat, mai mergi împreună cu cineva (cu cât mai mulți, cu atât mai bine).

 

Alimentație

Bucătăria peruviană nu se află printre favoritele lumii. În general, e pe bază de porumb, cartofi, quinoa și fasole (moștenite de la incasi), și orez cu carne în special de vacă (vite aduse de spanioli). Ca specialități locale, luați în considerare cuyo (porc de Guineea la grătar – nu e pentru oricine) și Pisco sour (o băutură).

Cele mai bune restaurante din marile orașe (în special Lima) sunt așa-numitele chifa – acum 100 și ceva de ani, mânați de sărăcia de acasă, mulți japonezi au trecut Pacificul în căutare de lucru. Astăzi, Peru are o importantă comunitate japoneză, dar cam la a cincea sau a șasea generație (unul dintre ei, Alberto Fujimori, a ajuns președinte). Aceștia au adus cu ei bucătăria asiatică. A fost denumită chifa (de la China – pentru peruvieni, japonezii sau chinezii însemnau fix același lucru) – restaurantele chifa de azi sunt restaurante fusion între bucătăria asiatică și cea sud-americană.

 

Boli

Exceptând zona Amazonului, unde se află o panoplie vastă de boli tropicale, Peru nu implică probleme deosebite. Principala problemă va fi răul de altitudine din Altiplano. Acesta se rezolvă fie urcând încet, încet, dar dacă zbori direct, să zicem de la Lima (altitudine: 10 metri, e fix pe malul Oceanului Pacific) la Cuzco (altitudine: 3.300 metri), este foarte posibil să te resimți. Ia niște pastile de acetazolamide (cunoscute și sub numele comercial de Diamox) și, mai ales, mestecă frunze de coca la greu. Ceaiul de coca este în general frecție la picior de lemn, mestecă frunze (le găsești oriunde).

Din cauza schimbării climatului și alimentației, ai putea avea probleme cu stomacul, inclusiv constipație. Chiar dacă în general nu ai probleme, poți să ai parte de așa-numita „constipație a călătorului”, așa că informează-te despre ce trebuie să faci în caz de…

 

Toaletele

Variațiuni mari, de la locuri faine la bude îngrozitoare. Evident, dacă găsești vreun hotel sau restaurant fain, încearcă să folosești acolo toaleta. În rest, pregătește-te pentru impactul olfactiv.

De multe ori, organismul tău poate fi inhibat de condițiile sanitare precare și să ai probleme, inclusiv constipație, așa că fii pregătit, eventual să ai la îndemână niște pastile.

 

În ciuda anumitor obstacole, nu cred că ar putea veni cineva dezamăgit din Peru – urmele civilizației Inca sunt incredibile, Cuzco îți va intra pe sub piele, iar culorile acelea pe care le găsești doar la altitudine vă vor rămâne în inimă și pe retină pentru mult timp. Poate, chiar pe viață.

Imagini Peru

Zbor peste Anzi

Plutind peste culmile Anzilor

Fructe Peru

Aprozar de Peru

Aprozar mobil

Si unul mobil 🙂

Porumb negru

Din Peru ne-a venit porumbul. Cel negru insa a ramas in Peru, nu a mai trecut Oceanul

Frigarui

Frigarui peruviene 🙂

Carne

Si ceva dubios rau

Torturi

Peruvienii sunt morti dupa torturi – vezi munti de torturi pe toate strazile

Porc de Guineea

100% Peru – Cuyo – porcusorul de Guineea

Frunze de coca

Ajungi la peste 3000 metri, e cazul sa mesteci frunze de coca. Incepi mestecatul inca de la aeroport 🙂

Valutist

Schimbatorul de valuta mobil din Lima. Sunt perfect oficiali, unii angajati chiar de banci

Boutique fashion

Cine nu a zis ca peruvienii nu sunt interesati de moda ?

Chifa Peru

Chifa – unde gastronomia asiatica se intalneste cu cea latino-americana

Autobuz Peru

Daca trenuri nu prea sunt, daca multe companii aeriene dau faliment, in schimb transportul rutier e foarte bine pus la punct 🙂

Presa Peru

Atunci cand te poti pune la punct cu toate stirile pe strada. Gratis

Centru Lima

Superbele balcoane din piata centrala a Limei

Surfing Lima

Nu prea se sta la plaje in Lima ca apa e tare rece si valuri mari. In schimb, zona e perfecta pentru surf

Nazca Lines

Enigmaticele Nazca Lines

Manastire Arequipa

Manastirea Santa Catalina din Arequipa a gazduit de-a lungul secolelor fete din inalta societate peruviana

Insula plutitoare

Insulele plutitoare Uros – pe lacul Titicaca

Bastinasi Titicaca

Si grup de localnici 😉

Festa Lago Titicaca

Discoteca la 4000 metri la caminul cultural de pe o insula de pe Titicaca

Strazi Cuzco

Abruptele stradute din Cuzco

Fiesta Cuzco

Fiesta in Cuzco

Satuc inca

Stradutele prin vechile sate incase

Macchu Picchu

Magnificul, unicul, incredibilul … Macchu Picchu !

Macchu Picchu Peru

 

Eu si o lama

Angry llama 🙂

Categorii:
Peru

Comentarii

  • Victor spune:

    Domnule Imperator, m-ati deceptionat…cum puteti spune asa ceva despre bucataria peruana??? Mi se pare un sacrilegiu.. probabil ati mancat doar de pe strada? Va spun cel putin 5 restaurante din Lima, unde am mancat asemenea bunatati incat si acum plang dupa ele. Nu mai spun specialitatile din nordul Peruan. De bauturi nu ati zis nimic.. Serios acum, ma uit la poza Dvs si va credeam mai cunoscator. Bucataria Peruana e foarte apreciata pe plan mondial, si sunt nenumarate premii luate de Peru si restaurantele sale in ultima decada. Am mancat inclusiv la tarani acasa, si orezul lor a fost mai bun decat oricare altul. Sa nu ziceti nimic de cartofi? Patria mama cu 4000 de soiuri? Ceviche??? Causa?? Oh Doamne!
    Ma duc sa trag o dusca de Pisco, mi-a sarit tensiunea…

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest