Blue Air – serviciul „blochează tariful” atunci când găsești un preț care îți convine

Blue Air Bucuresti Valencia

Ca un om care urmărește de peste două decenii industria aviației și evident politicile de prețuri, pot spune că în lumea de azi de un lucru poți fi sigur – nu ai în niciun moment siguranța prețului. Dacă te uiți acum și vezi un bilet la 39 de euro, peste 25 de minute poți să ai surpriza ca același bilet să fie 69 de euro… ca să nu mai spun de numeroasele promoții de prețuri care apar și dispar, de cele mai multe ori, în câteva ore sau într-o zi – două. Evident, ideea este ca atunci când găsești un preț care îți convine să cumperi biletul imediat, dar lucrurile nu sunt chiar atât de simple. Poate doar dacă ești freelancer, ești single și poți ieși pe ușă și în 15 minute din minutul în care ți-ai luat biletul. Dar cazurile astea sunt destul de rare.

Dar haideți mai întâi să vă explic care e ideea strategiilor de prețuri la companiile aeriene. Ele practică așa-numitul „dynamic pricing”. Prețul biletului variază în funcție de gradul de încărcare a avionului. Se pornește, în general, de la un preț de bază, care depinde de asemenea și de perioada în care urmează să zbori și de așteptările de încărcare ale companiei aeriene – de exemplu, este evident că în perioada iulie – august va fi o afluență foarte mare de români care locuiesc în alte țări şi care se întorc în țară. Atunci biletele din străinătate spre România au prețuri ridicate din capul locului (companiile au experiența traficului pe ani de zile), iar cele dinspre România spre străinătate sunt mai mici (nu la fel de mici ca în noiembrie, de exemplu, pentru că sunt totuși destui români care pleacă în vacanțe în străinătate), iar în perioada august – septembrie cresc prețurile dinspre România, când mulți români pleacă de acasă pentru a merge la muncă.

Deci acesta e prețul de bază. Din acel moment, cu cât se „încarcă” mai mult avionul, cu atât prețul variază. Dacă se încarcă mai repede decât se așteaptă, prețul va crește; dacă se încarcă mai lent, atunci prețul va scădea. Lucru puțin probabil în perioada de vârf și în destinații super-populare.

De aceea, nu trebuie să te surprindă că, dacă te uiți acum, vezi un preț de 39 de euro, iar peste o oră, fix la aceeași cursă, vezi un preț de 69 de euro. Mai mult ca sigur, în această oră s-au vândut multe locuri pentru cursa respectivă. A apărut vreun grup, sau chiar dacă s-a vândut un singur bilet, s-a trecut automat la nivelul următor. Este evident că, în condițiile în care orice companie aeriană are la vânzare în același timp bilete de zeci sau sute de mii de curse, nu există nimeni care să modifice prețurile „cu mâna”. Ar trebui să aibă câteva sute sau mii de angajați care să supravegheze de la o oră la alta nivelurile de încărcare pe toate cursele. Prețurile sunt determinate automat de niște algoritmi de calcul. Evident, dacă se hotărăște o intervenție (gen promoții de preț sau decizia companiei de a promova o destinație oarecare), cineva schimbă nivelul general al prețurilor „cu mâna”, dar din nou, nu ia cursă cu cursă.

 

Cum să „supraviețuiești” în acest caz de nesiguranță? În primul rând, cred că trebuie să te decizi tu să zici: frate, eu mă voi duce la Bruxelles doar dacă găsesc bilet la 100 de euro dus-întors (am luat evident un caz aleatoriu). Și aș vrea să merg la început de octombrie. Când apare, îl iei imediat? Poate, când dai de bilet la prețul care îți convine, nu ești sigur că o să vină și prietena, soția, prietenul, soțul. Mai trebuie să-ți iei liber de la serviciu, că parcă ai vrea să stai patru zile, nu două, să dai o fugă și la Bruges, mai trebuie să vezi cum îți învoiești copilul de la școală etc., etc.

O altă situație este când dai peste un preț care e prea bun ca să îl ratezi. Ai vrea tu la Bruxelles, dar întâmplător ai dat peste o Copenhaga la 39 de euro dus-întors și parcă nu îți vine să scapi oferta. Dar nu știi nimic despre Copenhaga – vrei să ai timp să verifici cazările, să vezi ce e de făcut în Copenhaga, să îți iei liber, să îți întrebi partenerul sau amicii etc., etc. Și asta nu se poate face în câteva minute și un pic mai târziu poate prețul este 79 de euro.

 

Simplu – cei de la Blue Air au introdus opțiunea de blocare a tarifului. Ce înseamnă asta – tu îți iei biletul la prețul care te-a „vrăjit” (se pot lua până la 9 bilete în caz că vrei să mergi cu un grup de prieteni, rude, dușmani etc.) și plătești un tarif minim care rămâne blocat pentru 48 de ore din momentul activării. Adică tu decizi după 24 ore de consultări, găsit prieteni, rezolvat zile libere, găsit cazare rezonabilă; chiar dacă în momentul respectiv biletul e mai scump, tu îți vei achiziționa biletul la prețul vechi.

Vei plăti banii pe bilet în momentul în care faci rezervarea? NU. Vei plăti doar taxa de blocare a tarifului. Dacă în următoarele 48 de ore decizi să-ți achiziționezi biletele, atunci le vei plăti efectiv. Dacă pentru un motiv sau altul decizi să nu mai călătorești, lași să treacă cele 48 de ore și rezervarea ta a fost anulată, atunci plătești doar taxa de blocare a tarifului și atât. Evident, vei fi atenționat de cei de la Blue Air printr-un e-mail sau mai multe.

Un alt avantaj este că nu trebuie să dai toate amănuntele tuturor pasagerilor în caz că vrei mai multe bilete. Dai doar numele și informațiile tale și, după ce vorbești cu toți, le dai numele și datele efectiv când iei biletul la prețul „vechi”.

Va recomand să citiți toate amănuntele opțiunii „blochează tariful” aici: Blocheaza Tariful.

 

Și multe călătorii faine la prețurile cele mai bune!

Categorii:
Tips & Tricks

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest