
Taj Mahal, Triunghiul de Aur, Agra
Există o vorbă care are atât de mult adevăr – îți place sau nu îți place, India nu te lasă indiferent. Deloc. Este o experiență atât de puternică, de intensă, încât nu se poate să pleci din India nepăsător. Clădiri incredibil de spectaculoase, un lux copleșitor, dar și o sărăcie incredibilă, un haos general pe șosele, o gălăgie asurzitoare și mult prea mulți oameni pe străzi – din prima, îți dai seama că India are peste un miliard de locuitori. Din nou, India este o țară, care nu poate fi ratată, dacă îți plac călătoriile, dar să te aștepți că nu e ușor de călătorit prin ea – nu mă mai repet, este una din țările unde este cel mai greu și, de ce să nu o zic, frustrant de călătorit, mai ales pe cont propriu. Dar te întorci cu amintiri de neuitat și vei vedea unele dintre cele mai somptuoase monumente arhitecturale ale lumii.
Responsabilii de marketing în turism ai Indiei au avut la un moment dat o idee genială – ce-ar fi să încurajeze oamenii pentru a descoperi mai mult din țara lor. Da, multă lume vrea să vadă Agra (unde există un aeroport militar, cel mai mare din țară, și sunt extrem de puține zboruri civile – și acelea care sunt, operate de niște companii aeriene obscure și doar interne). Deci, ca să ajungi la Taj Mahal în Agra, e musai să aterizezi pe marele aeroport „Indira Gandhi” din Delhi. Și dacă tot aterizezi acolo, de ce nu ai vizita și Delhi, chiar dacă e murdar și haotic. Sau și Jaipur, poartă de intrare în fabulosul Rajastan ? Așa că a apărut ideea „Triunghiului de Aur al Indiei” – Delhi, Agra, Jaipur. Evident, merită să vezi încă alte zeci de locuri în India, dar îți trebuie câteva luni sau ani, unii zic chiar o viață, pentru a vedea India. Dar cum imensa majoritate dintre noi are un timp limitat sau și alte lucruri de făcut / văzut, m-am gândit să vă povestesc ceva despre acest Triunghi de Aur … şi să vă fac câteva recomandări pentru fiecare oraș.
Delhi este capitala Indiei și, poate surprinzător pentru unii, cel de-al doilea oraș ca mărime. Într-adevăr, capitala economică a țării, cosmopolitul Mumbai, are cam 14 milioane de locuitori, în timp ce Delhi are „doar” 13 milioane. Dar Mumbai este cosmopolit, are o puternică amprentă colonială, în timp ce Delhi, mai ales Old Delhi, este India veche, India tradițională, India mugala. Există și un New Delhi, cu un aer colonial rămas din vremea Raj-ului britanic, dar există și un Delhi contemporan, cu mall-uri și blocuri – Gurgaon. Orașul s-a schimbat mult în ultimul deceniu – a apărut metroul, care a mai redus aglomerația feroce (această încă există), se construiesc „șosele zburătoare”, cum le denumea un sinistru fost primar al Bucureștilor, și într-un final, da, deși pentru cei veniți prima oară sună surprinzător, orașul este mult mai curat decât era acum 15 ani, când am ajuns prima oară în Delhi.
Delhi a fost capitala Marilor Moguli, acea dinastie musulmană central-asiatică (provenea direct din Timur Lenk, originar din actualul Uzbekistan), care, după ce au avut capitala la Agra, s-au mutat un pic mai la nord, la Delhi. În urma lor, au rămas imensele Red Fort – reședința imperială și Moscheea de Vineri (Jama Masjid). Dar acestea sunt urmele musulmanilor indieni, dacă dorești să simți că India este totuși o țară multiculturală și multireligioasă, nu rata imensele Temple sikh, bahai (celebrul Lotus Temple), sau hindus (Akshardham). Pentru un pic mai multă istorie, nu rata să descoperi și imensul minaret Qutab Minar, minaretul construit de prima dinastie musulmană a Indiei (Sultanatul de Delhi), dar și primul „Taj Mahal” al Indiei – incredibilul mormânt al Împăratului Humayun, străbunicul lui Shah Jahan, constructorul Taj Mahalului.
Dar, pe lângă monumente istorice fastuoase, eu zic să te mai „pierzi” și în mulțime. Deși e un haos generalizat și destul de murdar, nu rata bazarul din Delhi. E adevărat, sunt mai multe bazaruri – unul este pe lângă Red Fort, dar cel mai mare este pe lângă gară – se numește Paharganj și este un oraș de sine stătător. Și îți da ideea despre India „reală”. Pentru un pic de amprentă colonială, du-te în Connaught Place, unde vei descoperi o clădire, care și-ar avea locul mai degrabă în Londra, dar care aduce un pic de variație în capitala Indiei (tot aici se află numeroase restaurante și cluburi) și zona oficială și formală unde se află concentrate puterea politică – Președinția și Parlamentul, dar și Gate of India, care marchează suveranitatea indiană.
Evident, mâncarea indiană este cunoscută în toată lumea, dar dacă ai mâncat la restaurante indiene în România sau aiurea, așteaptă-te ca să găsești gusturi destul de diferite de cele cu care ai fost obișnuit – mâncarea indiană din Europa s-a adaptat parțial la gusturi europene. Și încă ceva – știu, sună foarte „nelocal”, dar du-te la McDonald’s. În întreagă lume, vei găsi aceleași Big Mac, Hamburger, Cheeseburger etc. cu un gust aproape identic. În India, vei descoperi altceva. Pentru că hinduşii nu mănâncă vacă, iar musulmanii nu mănâncă porc (India este cea de-a treia țară musulmană din lume, ca mărime, după Indonezia și Pakistan), Mc-ul indian, un meniu complet diferit de oricare altul din lume – să va spun doar că Big Mac este înlocuit de Chicken Maharaja ? Merită, barem, să intrați într-un Mc indian.
Agra – pe vremuri am comparat Agra cu o căldare plină de c…, în care se află un diamant. Nu cred că am văzut un oraș mai urât în lume ca Agra. Punct. Dar nu am văzut nici o clădire mai frumoasă în lume că Taj Mahal din Agra. Punct. Așa că strângi din dinți și e musai să te duci la Agra. Am scris de multe ori despre Taj Mahal, puteți să citiți un articol dedicat aici. așa că nu o să mă repet, doar să vă spun că clădirea este incredibilă și mi-a fost imposibil să plec de acolo până când nu m-au alungat gărzile, pentru că se închisese. Aș dori să revin din nou să prind una din acele zile cu lună plină, când Taj Mahalul este deschis și noaptea și cred că este magic. Dar să știți că Agra nu se limitează la Taj Mahal. Agra a fost capitala Imperiului Marilor Moguli pentru o perioadă (de aceea, Taj Mahal este construit aici și nu la Delhi), așa că poți descoperi și superbul Red Fort, fosta reședință imperială a Indiei. Și aici poți petrece ore în șir, printre curți cu iarbă și flori și clădiri senzaționale. De aici, poți rămâne mut privind panorama Taj-ului (ctitorul Taj Mahal-ului, împăratul Jahangir, se uită la mormântul soției sale, Mumtaz, ore în șir. Nu foarte departe de Agra, se află încă un loc „perfect” – a fost construit de un alt împărat mogul – Akbar, bunicul lui Shah Jahan, care, obosit de nebunia din Agra, a decis să construiască orașul perfect, orașul imperial – unde fiecare clădire are o simbolistică și o frumusețe ieşită din comun … dar, absorbit de nevoia de perfecțiune și frumusețe, împăratul Akbar a neglijat un lucru mult prea prozaic, dar esenţial – apa. Zona nu are surse de apă. Așa că după moartea ctitorului, urmașii săi s-au reîntors la Agra unde, de bine de rău, este un râu imens și este apă.
Jaipur – pentru mulți nu este capătul unei excursii (deși, dacă mergi doar pe Triunghul de Aur, este), ci începutul ei… pentru că Jaipur este poarta de intrare în fabuloasa provincie Rajastan. Dacă Delhi, Agra și zona respectivă au fost timp de secole inima Imperiului Islamic al Indiei, Rajastanul a fost bastionul hindus al Indiei, care a rezistat ocupației din punct de vedere politic, dar nu a rezistat din punct de vedere cultural și arhitectural. Rivalitatea dintre împărații musulmani de la Delhi și Agra și maharajahii hinduși din Rajastan s-a manifestat distructiv atât pe câmpul de luptă, cât și constructiv, prin competiția cine are clădiri mai frumoase și mai spectaculoase (e adevărat, și haremuri mai bogate și pline cu femei cât mai frumoase).
Maharajahul de Jaipur a fost unul dintre cei mai bogați și mai puternici lideri hinduși ai Rajastanului și asta se vede. În primul rând, nu trebuie să ratați cele două mari citadele-palat din afara orașului – Amber Fort și Jaigarh Fort (aflat deasupra lui). Amber are și părțile lui superbe – unde a fost reședința maharjahului. Jaigarh este mai degrabă o imensă fortăreața cu scop militar (aici s-ar fi refugiat maharajahul în cazul în care Amber Fort ar fi căzut), dar ambele sunt niște amintiri de neuitat. Pentru a urca până la Amber Fort (ridicat pe un deal), poți ajunge, ca și maharajahii în vechime, călare pe un elefant, sau pe jos, dar atunci trebuie să o iei pe drumul slugilor, pentru că e un pic stresant să umbli printre picioarele elefanților.
Aceste forturi au fost construite în perioada în care presiunea mogulilor era foarte mare, iar Jaipurul era în pericol să fie cucerit. Când Imperiul a început să decadă și și-a pierdut combativitatea militară, maharajahii au dorit să renunțe un pic la inconfortabilul fort și s-au mutat la câmpie, fondând Jaipurul. Acesta se mai numește și Orașul Roz, pentru că tot centrul (și o bună parte din suburbiile moderne) au fost vopsite în roz – asta se întâmpla în secolul al XIX-lea, când rozul avea cu totul alte conotații decât azi – rozul era culoarea de bun-venit și tot orașul a fost vopsit în roz în cinstea vizitei Prințului Edward al Marii Britanii, care a vizitat orașul în 1876. 25 de ani mai târziu, acesta îi succeda mamei sale, Regina Victoria, drept Regele Edward VII – străbunicul actualei Regine a Marii Britanii. Este o plăcere să te plimbi și prin oraș – Rajastanul este cel mai colorat stat al Indiei, așa că, dacă te plimbi mai ales în bazarul de haine, te vei îmbăta de la culorile strălucitoare ale hainelor. Evident, nu trebuie ratate nici City Palace – palatul maharajahilor de Jaipur (actualul marahajah continuă să locuiască într-o aripă a palatului, nevizitabilă, evident, decât dacă te invită el la un ceai de Darjeeling), observatorul astronomic (unul dintre maharajahi era pasionat de cer, așa că și-a construit niște instrumente imense) și legendarul Palat al Vânturilor – fațada este incredibilă, interiorul este destul de sec. Inspiraţi de împărații moguli, maharajahii hinduși au decis că au și ei nevoie de un harem, cât mai bogat, femei care să fie închise într-o colivie de aur, numită zenana – acestea nu aveau voie să iasă în oraș, iar muritorii de rând nu aveau voie să le vadă, dar ele își doreau să privească viața din oraș în anonimat (da, știu, niște stalkerite s-ar numi în zilele noastre). Așa că a fost construită această fațadă, de unde femeile maharajahului puteau să vadă lumea de dinafară, în timp ce lumea de dinafară nu putea să le vadă pe ele).
Un loc mai puțin cunoscut și vizitat este Nahagarh Fort. Se află fix în vârful dealului, care domină orașul roz, și este un loc superb, din care se admiră apusul de soare și cum se aprind luminile orașului. Constructorul fortului (un maharajah, evident) a construit 12 apartamente identice pentru 12 neveste (mai avea câteva zeci de concubine, în caz că se plictisea de neveste). Dar construcția a fost făcută în așa fel încât niciuna din cele 11 neveste nu putea să-l vadă pe soțul lor când se ducea la cea de-a 12-a nevastă. Pur și simplu, era de nevăzut. Și, cum ziceam, nu prea este vizitat.
Excursii organizate
Aşa cum am mai spus, India nu este cea mai ușor de vizitat țară – murdărie, haos, aglomerație, toate pot pune capac și celor mai experimentați călători (de nenumărate ori mi-am ieșit din minți, mai ales având de-a face cu transportul), așa că puteți să vă gândiți și la o excursie organizată.
Prietenii de la Paralela 45 au anunțate două excursii în primăvara următoare (când este perioada cea mai bună de vizitat Triunghiul de Aur, din punct de vedere climatic).
Una dintre ele include, pe lângă Triunghiul de Aur, și vizitarea orașului-sfânt, Varanasi, și a templelor erotice de la Khajuraho, iar la final aveți parte de un pic de relaxare pe plajele din Goa (inclusiv, Goa este o zona minunată de vizitat – este extrem de diferită de restul Indiei). Prețul este de 2.200 de euro pentru 12 zile și include zborurile intercontinentale, dar și 3 zboruri interne cu tot cu taxe aeroportuare și bagaj de cală, 11 nopți de cazare cu demipensiune (deci mic dejun și cină) în hoteluri de 4 și 5 stele, tot transportul terestru și toate intrările la monumentele menționate în program.
Citiți aici mai multe amănunte ––-> Circuit India (inclusiv Goa)
Există și o variantă mai scurtă și mai ieftină, cu plecarea în 15 aprilie (deci prinzi și vacanța de Paște) strict în Triunghiul de Aur – tot așa, include zbor intercontinental, transport și intrare peste tot, toate taxele, cu mic dejun și cină la doar 1.375 de euro.
Citiți aici toate informațiile –-> Triunghiul de Aur al Indiei
Imagini Triunghiul de Aur al Indiei – Delhi, Agra, Jaipur
Moscheea de Vineri, moscheea imperiala din Delhi
Mormantul lui Humayun, un precedesor spectaculos al Taj Mahalului
Haos prin bazar
Qutab Minar, maretul minaret din Delhi
Exoticul meniu de la Mc Donald’s
Poarta de intrare de la Taj Mahal
Si aceasta bijuterie
Intrarea in Red Fort, palatul imperial din Agra
Cum se vede Taj Mahal dinspre Fort
Amber Fort, palatul – cetate al maharajahilor de Jaipur
Eleganta interiorului
Arta ferestrelor in India a atins apogeul
Palatul Vanturilor din Jaipur
Daca un mahrajah avea un hobby (astronomia), atunci construia la greu 🙂
City Palace
Garzile maharajahului din Jaipur
Eu sunt inscris la plecarea din 15 aprilie si de-abia astept, sunt fascinat de Orient.
Eu as vrea sa vad in plus si Lotus Temple sau Akshardham, e sigur de mers singur prin Delhi pana la ele ?
Ia un taxi. E sigur.
Multumesc
Uber este sigur si ieftin. Metroul este cel mai rapid, merge ceas si te duce aproape de toate atractiile. Delhi este safe in orice zona (de la Paharganj pana la vechiul bazar).
Multumesc.
Delhi nu e un oras foarte cunoscut de romani, multi ar zice ca e mai periculos decat Bucurestiul nostru. Ma gandeam sa folosesc si metroul, mai ales ca hotelul e langa o statie, acum urmeaza sa vad cum imi va permite timpul sa vad si altceva pe langa ce e trecut in itinerar, unele atractii gen casa lui Gandhi inchid devreme.
Pt noi a fost foarte utila aplicatia offlinemaps (o descarci pe tel si merge fara internet). Iti arata in detaliu tot orasul, punctele de atractie, statii metrou, etc. Ca loc frumos si mai putin mentionat este fantana Ki Baoli din Delhi.