Ce să vezi in Amman, capitala Iordaniei – corespondență de la Nadir

Amman

Amman, capitala Iordaniei, este poarta de intrare spre una dintre cele mai frumoase țări ale Orientului Apropiat – o țară cu frumuseți naturale unice, dar și urme ale unei istorii și civilizații ieșite din comun. Nadir a fost recent în Iordania și, începând cu acest articol, vă va prezenta poveștile lui din Iordania, Palestina și Israel. Vă invit să aflați mai multe despre Amman și începutul excursiei.

Mi-am dorit de când eram mic să ajung să vizitez cât mai multe țări din lumea arabă, în mintea mea de pe atunci însemnau locurile în care se petreceau acțiunile care mă lăsau cu răsuflarea tăiată din saga celor „O mie și una de nopți”. Unul din locurile, în afară de capitala califilor Bagdad, în care se petreceau cele mai multe din acțiuni era țara Śamului, adică Damascul. Din păcate, ambele țări, Irakul și Siria, sunt cam închise turiștilor, așa că din zonă mai rămân, ca destinații turistice, Iordania și Emiratele Arabe Unite. Aceasta din urmă este un pic cam  prea comercială și modernistă, așa că, pentru cei ca mine, vizita în Iordania rămâne singura opțiune demnă de luat în seamă.

 

Periplul meu a durat 8 zile și a fost împărțit astfel:

  • două nopți în Amman;
  • două nopți în deșertul Wadi Rum;
  • o noapte în Aqaba;
  • două nopți în Ierusalim.

 

Acest articol se va referi numai la Amman. Voi încerca să descriu puțin și istoria țării (spicuiri):

  • 1918, regele Faisal creează prima structură statală iordaniană, cu capitala la Damasc, și care cuprindea Iordania, Cisiordania, Palestina și Israelul de azi;
  • 1920, regele își mută capitala la Amman;
  • 1948, a fost înființat statul Israel;
  • În 1949 a fost declarată independența Regatului hașemit al Iordaniei;
  • Începând cu anii 1950, Iordania a fost invadată de refugiații palestinieni, ca urmare a deselor războaie cu evreii;
  • În 1952 devine rege Hussein care va conduce țara pană in 1999;
  • În 1994, Iordania semnează tratatul de pace cu Israel;
  • În 2004 are loc prima cooperare majoră între Iordania și Israel legată de protecția Mării Moarte.

 

Zona metropolitană Amman numără aproximativ 4 milioane de locuitori,  aproape jumătate din populația țării, fiind și cel mai bun loc din care poți începe vizitarea țării. Ca multe alte orașe moderne,  este un mix fascinant între arhitectura veche tradițională și cea modernă, avangardistă,  prezentă în marile aglomerări urbane ale lumii. În centru, mai ales, acest contrast este și mai vizibil, deoarece pe suprafețe învecinate coexistă mastodonții din oțel și sticlă tip oglindă, alături de vechi conacuri care au aparținut șeicilor locali, de cafenele și de restaurante vechi, așezate în sukurile zgomotoase și colorate.

Amman este situat într-o zonă deluroasă, între deșert și fertila vale a Iordanului. Cei mai mulți vizitatori vin din Arabia Saudită, Palestina, Egipt și SUA. În ultimii ani, li s-au alăturat și refugiații sirieni, pe lângă cei palestinieni. Capitala este un oraș cosmopolit, oferind vizitatorului o gamă largă de restaurante, de cafenele și de cofetării încântătoare, de teatre și de bijuterii.

 

Cele mai importante locuri de vizitat sunt:

  • Citadela;
  • Forul Roman;
  • Muzeul național de arheologie;
  • Moscheea regelui Abdullah I.

Le-am vizitat pe toate. Mi-au rămas în memorie, a se citi mi-au plăcut cel mai mult, Citadela și Forul Roman.

Citadela. Este locul de unde ai cele mai bune priveliști ale Ammanului. Este un loc în care te vei plimba printre ruine, încercând să ghicești care este din vremea grecilor, care e din vremea romanilor, care e din vremea seleucizilor, omeiazilor, etc.  Nu ratați să vă faceți poze lângă templul lui Hercule, e unul dintre cele mai conservate locuri.

Pe un deal, în incinta Citadelei se află și Muzeul național de arheologie.  Este un muzeu mic, dar aici am realizat potențialul arheologic, sunt convins că dacă ar mai săpa, iordanienii ar avea multe artefacte de descoperit. Vechi morminte, arcuri, ziduri, colecții de sculpturi antice fac parte dintre exponatele acestui cochet muzeu.

Moscheea regelui Abdullah I are un superb dom albastru, putând adăposti până la 3.000 de credincioși. Este singurul loc din Amman unde sunt acceptați vizitatori nonmusulmani. Micul muzeu islamic dinăuntru expune fotografii personale ale regelui.

Forul Roman este imens, este unul dintre cele mai mari teatre romane din lume. Este bine conservat și are o capacitate de 6.000 de locuri. Am remarcat că a fost orientat spre nord, pentru a-i feri pe oameni de arșița aprigă a locurilor. Important de remarcat, dar romanii îi separau pe spectatori,  la intrarea în edificiu, funcție de locul în societate, sex și naționalitate :))

Vă sfătuiesc să faceți o excursie de o zi în Jerash, un vechi oraș roman, foarte bine conservat. Este extrem  de drăguț, de impresionant și de neuitat. Pozele sunt memorabile, mai ales cele cu orașul nou în fundal. Locul a fost unul dintre cele mai mari orașe ale Antichității, se poate compara cu orașul Pompei – neavând ghinionul acestuia de a fi ars de un vulcan. Sunt de neratat: Arcul lui Hadrian, hipodromul, Cardo, Forumul imens, agora, nimfeul și templul zeiței Artemis.

Nadir Acmola.

Imagini Amman

Amman

Panorama Ammanului

Panorama Amman

 

Amman Iordania

Spectaculos, latindu-se peste dealuri

Amfiteatrul Amman

Amfiteatrul roman, cel mai spectaculos obiectiv turistic din Amman

Amfiteatrul roman Amman

 

Ruine romane

Orasul roman

Strazile din Amman

Strazile din Amman

 

Categorii:
Iordania

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest