Amsterdam este unul dintre primele orașe din afara României pe care le-am vizitat. Mă rog, teoretic a fost primul – după ce am aterizat în aeroportul Schiphol, am luat trenul până în gara Amsterdam Centraal și de acolo am schimbat spre Maastricht. Am stat aproape o oră, dar nu rețin să fi ieșit din gară. Cred că pur și simplu eram mult prea copleșit de faptul că ajungeam în Europa Occidentală, era atât de diferită de sărăcăcioasa și ponosita Românie, că pur și simplu am rămas în gara care era fix ca în serialele SF, comparativ cu România. Deci, tehnic, primul oraș din afara țării în care am fost a fost Amsterdam. L-am și vizitat, desigur, dar câteva luni mai târziu (prețul biletelor de tren în Olanda era extrem de mare, așa că înainte de a ajunge să vizitez Amsterdamul, fusesem deja la Paris, Bruxelles, Luxemburg sau Brugge). De atunci, am mai fost la Amsterdam de câteva ori. Evident, orașul a crescut, s-a extins, dar centrul a rămas neschimbat. Ultima oară, am fost acum câteva săptămâni în tranzit din America de Sud (am avut de așteptat vreo șapte ore prin aeroportul Schiphol și deci am dat o fugă și în oraș) și, sincer, mi s-a părut identic cu acel Amsterdam pe care îl văzusem prima oară, în 1992. Dar haideți să nu mai fac comparații și să vă recomand cam ce e de făcut și văzut în Amsterdam, dacă vă aflați într-o excursie mai lungă sau mai scurtă.
- Plimbă-te pe canale. Amsterdamul este faimos pentru canalele sale (da, i se spune și Veneția Nordului, dar nu e unicul – și Copenhaga, și Stockholm se doresc numite Veneția Nordului). Cele mai frumoase case din Amsterdam sunt însă construite de-a lungul canalelor din centru. Herengracht (Canalul Domnilor) sau Keizersgracht (Canalul Împăratului) sunt probabil cele mai spectaculoase canale pe care trebuie să le vedeți – construite acum câteva sute de ani, au fost flancate de atunci de unele dintre cele mai frumoase clădiri din oraș. O altă zonă cu clădiri frumoase și canale este, hai să nu ne rușinăm, și Cartierul Roșu. Puteți să vă plimbați și pe jos, dar și să luați o croazieră cu vaporașul pe principalele canale ale orașului.
- Rijkmuseum – este muzeul cel mai cunoscut și cel mai impresionant al Olandei. În perioada „de aur” a Olandei, când corăbiile aduceau bogații din toată lumea, iar Olanda era unul dintre cele mai bogate colțuri de lume, pe lângă negustori și nobili putred de bogați a înflorit și arta – pictura olandeză și flamandă a lăsat în urmă niște capodopere universale – Rijksmuseum este muzeul cu cele mai multe astfel de picturi – dar nu numai. Așa că dacă vă place arta, nu trebuie să-l ratați.
- Muzeul Van Gogh – mai tânăr decât Rijksmuseum, dar cred că la fel de faimos. A fost construit în anii ‘70, dar în forma actuală este de doar un pic peste un deceniu – găzduiește nu mai puțin de 200 de picturi, 400 de desene și alte câteva sute de scrisori ale genialului pictor – este, evident, muzeul cu cele mai multe lucrări ale lui Van Gogh din lume
- Heineken Experience – când am ajuns în Olanda în primele zile, am fost invitat la o petrecere studențească pentru începerea anului universitar. Ei bine, nu putea lipsi berea. Un coleg olandez m-a întrebat ce bere vreau – inutil să spun că nu auzisem decât de Heineken, pentru că se găsea în shop-urile pe valută din România comunistă. Așa că am zis Heineken (să nu mă fac de râs). Ăla a început să râdă și a zis să evit Heineken cât pot – este o bere internațională care are un gust comun, nimic interesant – e făcută să le placă și spaniolilor, și americanilor, și chinezilor, și indienilor. Dacă e să bei o bere adevărată, cu gust și caracter, ia o bere locală (Ridder, Brand, Grolsch, Gulpener și ce alte beri locale mai sunt în zona Maastricht). Îți place sau nu Heineken, ei bine, există un muzeu multimedia foarte spectaculos, nu departe de Rijksmuseum, unde descoperi istoria fascinantă a acestei mașini de marketing numită Heineken.
- Begijnhof – dacă te plimbi pe strada comercială pedestră Kalverstraat – aglomerată, zgomotoasă, plină de oameni în căutare de reduceri, muzică mai mult sau mai puțin stridentă se aude din orice magazin. Ei bine, dacă vezi o poartă istorică și pășești dincolo de ea, la capătul unei alei mici, vei simți că te-ai teleportat undeva – ajungi într-o carte verde, o liniște mormântală și clădiri tradiționale olandeze – aici se afla pe vremuri o mănăstire de maici catolice. Când Amsterdamul a îmbrățișat protestantismul și catolicismul a fost aruncat în afara legii, aici a rămas singura comunitate catolică, deoarece casele erau private. A fost confiscată capela și transformată în capelă protestantă, dar călugărițele și-au amenajat o biserică „ascunsă”. Ultima călugăriță a murit în 1971, dar în continuare casele sunt rezidențe private (dar nu ale vreunui ordin călugăresc).
- Palatul Regal – dominând Piața Centrală – Dam (pare curios, dar în „Epoca de Aur” a Amsterdamului, marea ajungea până în această piață centrală, unde se descărcau bogățiile aduse de peste mări și țări), se află impozantul palat construit în ideea de a arăta că „și noi știm să construim palate ca la Roma”. În timpul primelor mele călătorii prin Olanda, palatul nu putea fi vizitat, dar între timp, în caz că nu e vreo recepție sau eveniment oficial al Regelui Willem Alexander, a ajuns să poată fi vizitat. Și sunt convins că este wow.
- Cartierul Roșu – hei, să nu fim pudibonzi și să recunoaștem – o groază de turiști vin în Amsterdam pentru Cartierul Roșu și nu neapărat pentru a-i admira arhitectura, ci pentru fete și marijuana (și nu numai). În ultimii ani, cartierul a început să fie sub atacul primăriței, care și-a pus în minte să-l închidă (și așa Amsterdamul este pe lista orașelor cu „over-tourism”, a zis că barem să taie din turismul sexual), așa că printre vitrine cu fete despuiate au apărut tot soiul de magazine și galerii de artă. A apărut chiar și un Muzeu al Cartierului Roșu unde turistele se pot poza într-o vitrină aranjată ca pentru client (pentru a nu fi confundate cu prostituatele, aceste vitrine cu turiste se află la etaj). Chiar dacă nu vii pentru fete sau droguri, este o zonă fundamentală pentru dezvoltarea orașului (Cartierul Roșu aflat în proximitatea portului există pe aceste locuri de secole) și, în plus, este foarte sigură – nu încerca să faci fotografii, pentru că în zonă sunt patrule în civil – tipul ăla care pare beat pe pod poate imediat să sară și să-ți ceară aparatul foto pentru a șterge poza.
- Piața de Flori – o găsești pe lângă unul dintre turnurile istorice ale orașului – Muntoren (Turnul Banilor). Se află pe lângă un canal și este flancată de magazine de suvenire (apropo, aici se află și sediul booking.com, în caz că ai de făcut vreo plângere). Vei descoperi o groază de flori, vei putea cumpăra bulbi sau semințe de flori și nu numai. Și, evident, orice suvenire dorești.
Dar dacă ajungi la Amsterdam, încearcă să rezervi câteva zile și pentru a descoperi locuri faine din proximitatea orașului – nu rata pentru nimic în lume Keukenhof, dacă ajungeți primăvara. Puteți descoperi și niște sătuce tradiționale olandeze, cum ar fi Volendam și Marken. Puteți vizita și mult mai liniștita Haga, dar și supermodernul Rotterdam (orașul era tot tradițional, ca majoritatea orașelor olandeze, dar a fost pulverizat de aviația germană la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, iar după război, când s-a trecut la reconstrucție, s-a decis că Rotterdam să fie un oraș modern, avangardist, diferit de orășelele de lângă el, care și-au păstrat farmecul tradițional).
Excursii organizate
Dacă doriți să mergeți într-o excursie organizată și locuiți în Ardeal, să știți că Paralela 45 organizează o miniexcursie de cinci zile. Ca în cazul multor excursii Paralela 45, programul este flexibil – va exista o parte prin care veți putea vizita Amsterdamul cu ghid, dar există și două zile în care puteți alege programul după cum doriți – fie veți continua să vizitați Amsterdamul (și împrejurimile) pe cont propriu, fie vă alăturați unei excursii opționale – într-o zi, veți putea merge prin Olanda rurală și Keukenhof (circuitul are loc când e expoziția florală în toi). Iar a doua excursie oferă o vizită prin orașele mai mari de lângă Amsterdam – Haga, Delft, Rotterdam și o tură pe Litoralul Hagăi – la Scheveningen.
Excursia are loc cu începere în 1 aprilie.
Tarif: 660 de euro (bilet de avion cu compania Lufthansa cu tot cu taxe aeroportuare, 4 nopți cazare la hotel de 4 stele cu mic dejun, tur de Amsterdam, inclusiv intrare la o fabrică de diamante (Amsterdam și Antwerpen sunt principalele centre de prelucrare a diamantelor din Europa).
Citește aici mai multe amănunte ––> circuit Amsterdam.
Imagini Amsterdam
Venetia Nordului
Zona Cartierului Rosu (pe zi)
Rijksmuseum – o adevarata carte de istorie a picturii olandeze si flamande
Muzeul Van Gogh
La doi pasi de zgomotoasa strada comerciala pietonala, dupa o poarta care nu spune nimic…
Ajungi intr-o oaza de verde si liniste – Begijnhof
Cruyff – unul dintre cei mai cunoscuti olandezi
Palatul Regal din Piata Centrala
Daca vrei sa te pozezi in vitrina 🙂
Piata de flori – daca vrei sa cresti lalele acasa
Sau sa cumperi buchete
Keukenhof – raiul florilor
Amsterdam – orasul canalelor