La nivel mondial, exista presiuni imense pentru redeschiderea turismului. Turismul reprezinta cam 10% din PIB-ul intregii lumi, creand insa premisele pentru cresterea altor industrii. Direct sau indirect, am vazut cifre ca turismul ar fi la baza la 20% din veniturile mondiale si cam un procentaj similar din totalul fortei de munca este implicat direct sau indirect in turism. Dar pe de alta parte, toata lumea se teme de infestare cu COVID-19. Ultimele luni arata clar ca exista o explozie a epidemiei, se ajunge la un varf (care poate dura zile sau saptamani) si apoi incet scade. Dar acest ciclu se poate repeta – exista tari care au ajuns deja la stingerea epidemiei – China, Coreea de Sud, Noua Zeelanda, poate chiar si Cipru uitandu-ma pe ultimele cifre. Dar ciclurile sunt defazate (in Africa e abia la inceput, America de Sud e in crestere rapida, la fel si Rusia sau Turcia, in timp ce in Italia, Spania sau Franta, numarul infectarilor e in scadere) Unele tari au reusit sa evite o epidemie soldata cu numeroase infectari si morti (mai ales cele din Europa de Est), asa ca exista dilema pentru multe guverne din lume – sanatate sau turism ? Tari pentru care turismul este important si nu au fost asa de afectate de virus (cum ar fi Croatia, Grecia sau Cipru bunaoara) sa riste sanatatea nationala sau nu ? Pot tari unde aparent epidemia este pe panta descendenta sa isi asume riscul unei noi explozii si revenirea la masuri de distantare sociala dure ?
To be or not to be este intrebarea. Asa ca autoritatile sanitare si turistice ale tarilor implicate (nu e cazul Romaniei pentru ca aici autoritatile nu sunt interesate in turism) dezbat si incearca sa vada cum poate fi redeschis partial turismul in conditii sigure – nimeni nu vrea zeci de hoteluri in carantina sau explozii de COVID-19 in zone in care au fost doar cateva cazuri sau poate nici unul.
Una din ideile vehiculate de cateva saptamani este asa-numitul “Pasaport de Sanatate” (“Health Passport”) numit si “Pasaportul COVID”. Ideea a fost vehiculata de mai multe tari cum ar fi Germania si Marea Britanie (iar Chile chiar se gandea sa emita unul) – un soi de “adeverinta de imunitate” care l-ar primi cei care au fost infectati si nu au murit (si au fost relativ insanatositi), dar ideea s-a nascut moarta. In primul rand, ar fi destui de putini imuni dovediti ca sa aibe un impact semnificativ in viata social-economica, in plus nu se cunoaste daca dupa ce te imbolnavesti si scapi obtii imunitate. Si daca obtii imunitate, cat dureaza aceasta ? O saptamana ? O luna ? Doua ? Nici macar tarile care au un numar semnificativ de cazuri vindicate si au fost printre primele lovite (cum ar fi China, Coreea de Sud, Italia sau Iran) nu pot sa-ti zica asta. Exista informatii cu privire la reinfectari, dar si acestea sunt controversate. Asa ca “pasaportul de imunitate” e o idee nascuta moarta in fasa.
In urma acestei idei, a aparut ideea “Pasaportului de Sanatate” – ca un document recunoscut la nivel european – doar cei care au acest pasaport sa aibe dreptul sa iasa din tara lor – evident alaturi de cartea de identitate sau pasaportul normal.
Initial, Grecia s-a dovedit si continua sa fie un mare fan al “Pasaportului de Sanatate”. Dupa Baleare https://www.theolivepress.es/spain-news/2020/04/21/health-passports-a-possibility-for-entry-into-spains-balearic-islands-as-government-studies-ways-to-protect-region-from-covid-19/ si ministrul grec al turismului spunea ca tarile de provenienta ale turistilor ar trebui sa ii testeze pe toti cei care doresc sa calatoreasca https://www.tourism-review.com/greece-to-introduce-a-health-passport-news11503 si sa emita acest pasaport. Evident, au aparut intrebari – de ce ar trebui sa investeasca Ungaria sau Estonia in statii de testare rapide si personalul de testare care este atat de rar si care ar fi mai bine folosit pentru personalul din linia 1 si bolnavi de dragul Greciei sau al Maltei ? Apoi, Grecia s-a oferit ca vor testa ei pe toti turistii, dar probabil ministrul sanatatii i-a temperat entuziasmul ministrului turismului spunandu-I ca este ideea e complet nepractica – prea multe resurse (mai ales umane) si apoi ce se fac daca apar turisti imbujorati si dornici de vacanta pe aeroportul din Zakynthos si la teste ies pozitivi – ii ia si ii baga in carantina 14 zile ? Sau in spital in caz ca situatia li se inrautatete ? Si daca vin 5 – 10 – 25.000 pozitivi simultan ? Sistemul de sanatate grec ar colapsa.
Dar vad ca ideea persista si ca este dezbatuta in continuare si de Ministrii Sanatatii si ai Turismului din tarile cu interes in turism al UE, dar si de Comisia Europeana.
Ultima ideea vehiculata este ca acest Pasaport de Sanatate sa fie emis doar catre tarile care au putine cazuri de infectare. Ce inseamna putine ? In plus, in anumite tari, au existat focare extinse desi nu au fost prea multe cazuri la nivel national. Infectarea poate a fost mai puternica in Suceava decat in cine stie ce zona uitata de lume din Calabria (in conditiile in care Italia este lider la numarul de morti raportati din cauza de COVID).
In fine, teoria curenta este ca fiecare tara sa se gandeasca de unde vor accepta clienti – sa zicem ca Romania va fi in general pe lista verde pentru ca nu am avut si sa dea Domnul nici sa nu avem prea multe cazuri. Apoi, vor fi doua optiuni – fie trebuie emis un Pasaport de Sanatate de la doctorul de familie, ori daca tarile receptoare vor sa minimezeze riscurile (dar si numarul de turisti), sa solicite test anti-COVID facut cu maxim 2 – 3 zile inainte de plecare (sau chiar si in aeroport).
Ideea nu ar fi noua – pana ca Thailanda sa inchida complet granitele, nu puteai intra decat daca aveai o adeverinta nu mai veche de 72 ore in care se certifica ca nu ai COVID, iar recent am citit pe undeva ca si Kazahstanul a renuntat la politica de a nu mai cere viza cetatenilor Uniunii Europene, viza urmand sa fie obtinuta doar pe baza unei adeverinte ca nu ai COVID de la o entitate certificata (doctorii de familie ?).
O alta idee vehiculata este sa existe acorduri intre tari cu privire la acces. De exemplu, recent Austria a declarat ca accepta sa le vina pe teritoriu turisti din Germania si Cehia, iar Croatia incearca sa negocieze cu Austria niste coridoare de transport prin care turistii cehi ar putea sa ajunga pe plajele croate (probabil in convoaie militare pe timp de noapte). Grecia a semnalat ca e posibil sa nu accepte turisti din Europa de Vest, ci doar din tari putin afectate, dar a spus-o cam cu jumatate de gura. Tinand cont ca probabil nu vor beneficia de turisti rusi, britanici si chinezi anul acesta (exista o posibilitate ca granitele Europei sa continue sa fie inchise pana in septembrie, asa ca turistii ne-europeni nu vor avea acces nicaieri in Europa sau cel putin in spatiul Schengen), parca grecii ar accepta riscul de explozie a pandemiei.
In mod cert daca aveti de gand sa calatoriti pe undeva in afara tarii vara asta, ar trebui sa urmariti ce se va intampla cu ideea acestui “pasaport de sanatate”… in mod normal, ar trebui clarificat cel tarziu in urmatoarele doua saptamani daca chiar se doreste ca sa fie folosit in zonele redeschise pentru turismul international. Pentru ca s-ar putea sa aveti nevoie de el …
Un interes mai mic pentru turism in favoarea altor activitati este, dupa parerea mea, influenta lui, in Romania, in total PIB. si atunci, e logic in criza, sa stabilesti niste prioritati.
https://www.mediafax.ro/externe/guvernul-germaniei-pregateste-un-plan-de-asistenta-de-10-miliarde-de-euro-destinat-companiei-lufthansa-19110912
https://www.mediafax.ro/externe/cum-arata-deja-calatoria-cu-avionul-masti-pe-fata-pentru-pasageri-fara-mancare-si-la-distanta-unii-de-altii-19111774
Aia e altceva. Ajutor pentru strict compania aviatica, cum am dat si noi la ale noastre, Tarom siBlueAir. Nu comentam sumele.