Georgia doreste sa fie prima tara care sa deschida oficial granitele pentru turismul international pe data de 1 iulie 2020. Georgia a impus masuri stricte de carantina in ultimele luni – granitele tarii au fost ferm inchise inca din martie (cetatenii straini nu au avut voie sa intre in Georgia, iar cei georgieni reveniti acasa au fost carantinati in hoteluri), iar principalele orase au fost in carantina generala si totala timp de mai bine de o luna, transportul interurban fiind complet interzis. In consecinta, Georgia a inregistrat doar 650 cazuri si 12 morti (adica de 5 ori mai putine cazuri decat Romania raportat la populatie), dar netestand decat jumatate decat Romania (raportat la populatie). In ultimele zile, tara a raportat sub 10 cazuri noi zilnic.
In conditiile in care Georgia si-a construit o industrie turistica extraordinara – in 2019, 9,4 milioane turisti au vizitat Georgia la o populatie de 3,7 milioane oameni, 35% din exporturile Georgiei provin din turism. Asa ca pentru Georgia, redeschiderea turismului este critica pentru intreaga economie.
Primele masuri de relaxare au fost luate – orasele aflate in carantina generala si totala au iesit majoritatea din izolare, magazinele alimentare au fost redeschise, iar santierele de constructii au inceput sa functioneze in ultimele zile, dar tara se pregateste sa-si deschida portile pentru turistii straini de la 1 iulie.
Conform planurilor dispuse in 3 pasi, sectorul turistic va fi deschis localnicilor cu incepere de la 15 iunie (cand vor fi abolita si interdictia de a calatori intre localitati), iar strainilor de la 1 iulie. In plus, Georgia pregateste un plan de marketing international de anvergura in jurul ideeii de „Georgia – Safe destination:”
Desi nu a fost specificat clar, accesul in Georgia se pare ca se va face pe baza unui test COVID efectuat la granita (primul ministru, d. Giorgi Gakharia a declarat „datorita unor tehnologii mai bune, trebuie sa astepti doar 1 ora si nu 14 zile ca sa fi verificat pentru a intra in Georgia”). De asemenea, ministrul economiei, d-na Turnava a mentionat si crerea de „zona verzi non-COVID” in cateva statiuni georgiene (inclusiv Borjomi, faimoasa in toata URSS datorita apelor minerale), dar din nou, nu s-a specificat modalitatea in care acestea vor deveni zone „sigure”.
Ministra economiei a anuntat initial ca 18 din cele 36 companii aeriene care zburau spre Georgia au anuntat ca vor reveni (Ryanair a anuntat ca va reincepe zborurile de la 1 iulie), iar astazi a declarat ca a ajuns la o intelegere cu 20 companii aeriene sa opereze in Georgia probabil din iulie inclusiv Qatar Airways, El Al, Ryanair si Turkish Airlines. In plus, negociaza cu cea mai mare companie aeriana care opereaza in Georgia, Wizz Air destinatiile pe care acestia sa le deschida, in special spre tari unde exista putine cazuri de COVID.
Ministra economiei a anuntat ca negociaza cu tari-tinta ca sa incurajeze turistii sa vina (cele nominalizate fiind Israel, Cehia, Polonia, Bulgaria, Ungaria, Tarile Baltice si Austria) prin ridicarea obstacolelor la revenire.
Guvernul a anuntat ca nu va mai percepe taxe de proprietate hotelurilor, iar plata impozitelor pe profit va fi amanata pana la sfarsitul anului. Guvernul va sprijini sectorul turistic sa implementeze masurile de distantare sociala agreate la nivelul Uniunii Europene cu fonduri si know how.
Din Romania se poate ajunge in Georgia doar schimband avionul undeva – zborurile operate in trecut de Wizz Air spre Batumi si TAROM spre Tbilisi au fost anulate inainte de COVID-19. Cea mai usoara ruta este prin Istanbul (fie cu Turkish Airlines, fie cu Pegasus), dar nici o companie turceasca nu a anuntat cand va reincepe zborurile spre Bucuresti. Spre Tbilisi, vor reincepe pe 1 iulie 2020. Cetatenii romani nu au nevoie de viza si pot intra doar cu cartea de identitate in Georgia, dar tinand cont ca tranzitul este prin tari non-UE (cum e Turcia), este obligatoriu sa aveti un pasaport cu voi.