Masurile (probabil) finale decise de Grecia cu privire la turism in vara aceasta.

14. Mori De Vant Mykonos

Cum ziceam si am scris destul de des, grecii tot au schimbat si para-schimbat planurile lor de deschidere a turismului. Nu a fost zi in care ministrul turismului sau alti oficiali sa nu apara public si sa anunte cum si cand vor deschide turismul in Grecia, de multe ori schimbandu-si planurile. In fine, ieri a aparut din nou Ministrul Turismului d. Theocharis care a anuntat un nou set de masuri. Sa speram ca sunt finale sau cel putin 70 – 80% dintre ele vor ramane acestea. Deci:

Date cheie

20 mai 2020 – reincepe turismul intern (avantaj grecii :))

25 mai 2020 – reincepe sezonul de yachtingul (se deschid debarcaderele)

1 iunie 2020 – se deschid campingurile si hotelurile care sunt deschise in mod normal 12 luni (straniu, m-am uitat acum vreo 2 saptamani pe booking si erau o groaza deschise). Ma rog, hai sa zicem.

15 iunie 2o2o – se deschid unitatile de cazare sezoniere

15 iunie 2020 – reincep zborurile internationale doar spre Atena (incorect – zboruri au tot fost, TAROM a zburat constant spre Atena. Poate se referea la Aegean Airlines, dar si ei reincep zborurile zilele astea.  Ma  rog, o comunicare neclara

1 iulie 2020 – toate aeroporturile internationale din Grecia vor accepta zboruri internationale (deja, sunt zboruri interne). Deci pot reincepe charterele.

 

Acces in tara

Turistii straini vor putea intra in Grecia fara sa stea in izolare sau carantina si fara sa fie obligati sa prezinte o adeverinta de analiza ca nu are COVID-19 (asta e noua !)

Vor fi insa efectuate analize COVID-19 „cand este nevoie” – nu e clar daca la aeroport, daca pentru toti turistii, doar pentru unii care par bolnavi. Sper sa se clarifice

Vor fi acceptati turisti doar din anumite tari, nu din toata lumea. In acest moment, Grecia a publicat lista cu tarile de unde vor fi acceptati turistii, iar in prima „transa” cu turisti care vor fi acceptati inca din 15 iunie, se afla si Romania. Pe lista nu figureaza tari care furnizeaza un numar mare de turisti, dar care continua sa aibe multe cazuri cum ar fi Marea Britanie, Germania, Italia, Spania, etc. Uitati-va aici.

 

Masuri la fata locului

Fiecare unitate de cazare trebuie sa aibe un doctor (fie rezident daca e vorba de vreun mega-hotel, fie contract cu un doctor local daca e vorba de vreo vila sau pensiune micuta) care trebuie sa vina si sa consulte daca vreun turist nu se simte bine.

Daca sunt turisti confirmati cu COVID-19, vor fi mutati intr-un hotel special pentru COVID (sau spital in cazuri grave) in carantina. Este inca neclar daca va fi cate un hotel in fiecare localitate turistica sau zona. Se vor lamuri pana pe 15 iunie / 1 iulie.

Vor fi luate masuri de distantare sociala in hoteluri, pe plaje, in mijloacele de transport, la atractiile turistice, dar nu au fost inca anuntate, se lucreaza la ele.

Va creste numarul de paturi pentru bolnavii de COVID-19 in special pe insulele turistice. Doctori si echipamente vor fi trimise in special pe insule pentru interventii. In caz de explozie epidemiologica si facilitatile medicale vor colapsa, probabil se lucreaza si la planuri de evacuare spre spitale din Grecia continentala.

 

In ultimele zile, Grecia a raportat o medie de 10 cazuri noi pe zi, in unele zile chiar si sub 10 cazuri. Masurile sunt mai „relaxate” si mai putin sigure decat cele anuntate anterior, dar sa speram ca va fi o vara fara incidente epidemiologice.

Sursa info: Έθνος si Η Καθημερινή.

 

Categorii:
Stiri COVID-19

Comentarii

  • Calin spune:

    Superb
    Totul e sa se ridice / anuleze aiureala de autoizolare odata intors in RO: ilogica pentru tari cu cazuri active inferioare Romaniei pe mia de locuitori ( Grecia si multe altele )

    • Imperator spune:

      Probabil va reaparea o zona verde dupa 1 iunie si pentru Romania. Mi-aduc aminte cand m-am intors pe 17 martie in tara, existau tari „verzi” (atunci criteriul era ca tara respectiva sa aibe sub 500 cazuri), galbene si rosii. Banuiesc ca in curand (fie dupa 1 iunie, fie dupa 15 iunie), va aparea si o zona verde – daca te intorci dintr-o tara „verde” sa nu trebuiasca sa intri in izolare sau carantina. Si mi se pare logic ca Grecia sa fie in zona verde.

  • Roxana Diana spune:

    Va rog, puteți sa ne spuneti ce informații aveți despre călătoriile cu masina? Vom putea pleca in Grecia cu masina din luna Iulie?
    Mulțumesc. Numai bine!

    • Imperator spune:

      Toate declaratiile oficiale care le-am vazut au fost cu privire la zboruri. Nu stiu daca granita rutiera va fi deschisa si care vor fi conditiile. Dar sunt convins ca in urmatoarele zile sau saptamani, se va lamuri.

  • Adrian spune:

    In sfarsit o veste buna! Sa speram ca nu ne baga bete-n roate guvernantii (in sensul de a ne tine 2 sapt in carantina, la intoarcere).
    Multumim Cezar si asteptam noi informatii.

    • Imperator spune:

      Nu tine doar de guvernantii nostrii, ci si de ai lor. Daca la noi dupa relaxare reapare o noua crestere, suntem scosi de pe lista verde. Sa speram ca nu se va intampla nimic rau.

  • Joerithm spune:

    Buna ziua!
    As vrea sa plec zilele urmatoare in Grecia.Pe unde se poate trece granita dintre Bulgaria si Grecia?Pe la MACAZA sau Kulata ?
    Si care drum ar fi mai bun cu masina , plecand din Bucuresti ?

  • Joerithm spune:

    Multumesc!

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest