Prin Tara Fagarasului, am testat noul telefon Samsung Galaxy S20.

Din capul locului trebuie sa spun ca nu sunt un geek. Eu si cu tehnica suntem doua linii perfect paralele si nu pot sa spun ca folosesc tehnologia la maximum cum poate fi ea folosita. Dar evident, traiesc in 2020, calatoresc prin lume, asa ca trebuie sa ma adaptez si inca repede. De ce am inceput cu aceste cuvinte ? Pentru ca acest articol este despre un telefon mobil pe care l-am primit sa-l testez cu ocazia calatoriei pe care am facut-o alaturi de mai multi bloggeri de calatorii prin Tara Fagarasului. Este vorba despre un Samsung Galaxy S20. Era pentru prima oara cand interactionam cu un Samsung si nu cu orice Samsung – era vorba despre ultima lansare, ultimul racnet in domenii de telefoane (iar Samsung este liderul mondial incontestabil cu o cota de piata mondiala de 20%, pe locul 2 venind Huawei cu 17%) cu ultima tehnologie. Sunt convins ca in toate birourile Samsung din toata lumea, lansarea asta a fost minutios pregatita, dar din pacate a fost umbrita de aparitia corona virusului (lansarea mondiala a fost pe 11 februarie si cea europeana pe 13 martie cand toate tarile batranului continent intrau in lockdown in graba). Evident, COVID-ul nu poate sa-I puna in umbra calitatile, dar indiscutabil, Galaxy S20 ar fi avut parte de o lansare mult mai stralucitoare. Pentru ca, sincer, este un produs WOW.

Dar s-o luam metodic. In primul rand, sunt 3 modele Galaxy S20, nu una. Este S20-le normal, S20 Plus si S20 Ultra. Personal, am incercat S20 Plus in Tara Fagarasului, asa ca toate referintele mele sunt relativ la Plus. Probabil, Ultra e inca si mai si :).

Care sunt diferentele intre modele (sau sub-modele) ? Evident ca nu le stiam, asa ca am pus si eu mana pe Google sa ma lamureasca. In primul rand, fiecare are o alta dimensiune. Plus e mai mare, iar Ultra este cel mai mare. Evident, sunt si alte diferente – viteza cu care se prinde 5G-ul (da, dragi conspirationisti, este un telefon 5G ;)), numar de megapixeli, capacitate baterie, etc, etc. Nu le stiu si nu prea le urmaresc, dar le puteti gasi linistiti aici daca sunteti mai in tema cu specificatile tehnice –> Samsung Galaxy S20.

 

Prima impresie o ai evident cand il scoti din cutie. Elegant. Colturile rotunjite, dar nu excesiv. Mai mare decat telefonul pe care l-am folosit in ultimii 2 ani. Il iau in mana. Nu, nu e greu, o fi mai greu, dar imperceptibil, asa ca dupa ce m-am jucat cu el in mana – atat cat sa nu-l scap ca nu aveam nici o husa de protectie, am dat drumul la aparatul foto sa vad ce-i poate pielea. Si acolo, intr-adevat m-a lasat cu gura cascata.

Cred ca primele poze le-am facut intr-un lan de floarea soarelui (stiti, pozele alea clasice cu floarea soarelui). Cand m-am intors in microbuz, ma uitam nauc la poze si nu imi venea sa cred. Diferenta cheie o reprezinta culorile – sunt niste culorile frumoase, niste culori vii, dar nu culorile alea kitsch care te zgarie pe ochi cum sunt unele filtre de Instagram care sunt atat de nenaturale. Ma uitam si nu credeam ca asa ceva e posibil. Dar chiar inainte de a urca in microbuz, mi s-a parut wow contrastul excelent la soare – primele poze (cele din floarea soarelui) le-am privit pe ecran in plin soare acolo pe camp (era un soare naucitor) si aratau cum nu mai vazusem un ecran de genul asta in soare. Nu am vazut nici un film, nu am jucat nici un joc pe el (oricum, nu ma joc pe telefon), dar cred ca imaginile sunt cu adevarat fantastice (nu stiu, o avea vreun senzor de lumina, nu m-am prins, dar daca il are, este un senzor jos palaria). Nu ma voi mai chiora sa citesc un mail cand sunt in soare.

 

Ulterior, am intrat si pe Facebook … si m-am prins ca de fapt ecranul asta are ceva special. Pentru ca vedeam poze vechi facute acum o luna sau un an cu aparatul foto sau cu vechiul meu telefon si pozele pareau mult mai fresh, parca aveau o alta viata. Deci sunt obligat sa aleg un singur element care m-a dat pe spate aceste este felul in care redate fotografiile. Arata altfel, arata implinite, sunt vii, sunt colorate, dar fara a le satura artificial.

Bagand nasul prin lucrurile tehnice, am descoperit ca aparatul filmeaza in 8K. Ce este 8K ? Este ultimul racnet in rezolutie, este urmatorul standard dupa 4K, care nici ala nu pot spune ca a patruns prea mult ca hop ajungem la urmatorul – 8K. Si la fiecare salt in fata, sunt mai multi pixeli si mega-pixeli si o rezolutie mai mare, o imagine mai vibranta. Habar n-aveam ca exista deja 8K (da, auzisem de 4K, dar nu stiam ca a aparut deja 8K, atunci m-am prins eu de ce ecranul ala al S20-ului este cum este… cum sa zic, e ca diferenta intre a te uita la un film 3D intr-un cinematograf care foloseste ultimul racnet al tehnologiei fata de a te uita la film acasa, chiar si la un televizor cu diagonala de un kilometru. E o diferenta de vivacitate, de culoare, de intarire a sentimentului ca “esti acolo”.

Apropos, sa nu uit – inteleg ca poti sa intri cu el si in apa. Sincer, nu stiu daca voi incerca chestia asta, dar am citit ca il poti tine la 1,5 metri sub apa vreo jumatate de ora. Daca ati incercat, spuneti-mi si mie J. Nu cred ca o s-o fac.

 

Nu pot sa zic ca l-am folosit ca telefon, l-am folosit mai degraba ca aparat de fotografiat. Avandu-l in teste doar cateva zile, nu m-am mai complicat sa-mi transfer aplicatiile, mailurile si restul de acareturi de pe telefonul vechi. M-am conectat doar cu Facebook-ul pentru a putea posta fotografii prin hotspot-ul de la telefonul vechi (de asemenea nu am mutat SIM-ul dintr-un telefon intr-altul), dar mi s-a parut ca bateria dureaza destul de mult. O sa ma lamuresc cand il voi folosi  mai mult timp. In schimb, Galaxy S20-ul s-a incarcat spectaculos de repede. In cateva minute a sarit de la 40% pana aproape de 80%. Remarcabil.

Deci nu va pot spune prea mult despre viteza, despre aplicatii, despre cum functioneaza propriu zis. Dar nu cred ca te poti plange de ceva, nu poate sa fie ceva aiurea. Sunt convins ca l-au bibilit peste tot :).

O sa ma intrebati de pret. Hai sa arunc un ochi pe E-mag (da, probabil nu e cel mai ieftin magazin on-line din Romania, dar in mod cert este reprezentativ).

Samsung Galaxy S20 – 3549 lei

Samsung Galaxy S20 Plus – 3899 lei

Samsung Galaxy S20 Ultra – 5300 lei

 

Dar hai sa va arat niste mostre. L-am comparat cu aparatul meu de fotografiat – Panasonic FZ300. Nu pot spune ca FZ300 este o culme a tehnologiei, este doar un bridge si nu pot zice ca e nemaipomenit, dar este un aparat de fotografiat specializat (care teoretic ar trebui sa fie peste un telefon care are 7000 de alte intrebuintari de la comandat taxi la lanterna) si este aparatul de fotografiat pe care il folosesc de cativa ani :). Deci, s ava arat rezultatele testelor – am facut poze aproape una dupa alta – cu telefonul Samsung Galaxy S20 si apoi cu Panasonic FZ300.

Samsung Galaxy S20 Plus vs. Panasonic FZ300

Floarea soarelui Samsung

Poza cu Samsung in lanul de floarea soarelui – cred ca a fost prima poza cu Galaxy S20

Floarea soarelui Panasonic

Panasonic – culori mai fade, un pic mai triste… desi era un soare stralucitor

. Sinca veche Samsung

Culori ceva mai vii la Samsung Galaxy S20

Sinca Veche Panasonic

Nu era rau nici cu Panasonic

Sinca Veche Samsung

Sa trecem la specialitati – poza facuta intr-o pestera (la Manastirea Sinca Veche / Templul Ursitelor) cu o lumina de background. Mai ales lumina mi se pare mult mai vie la poza asta facuta cu Samsung

Sinca Veche Panasonic

Nu stiu, mai putin stralucitoare, o idee mai terna

Templul ursitelor Samsung

Turnul vechii manastiri – incredibile detaliile surprinse – poza e cu Samsung

Templul ursitelor Panasonic

Aici percep cea mai mare diferenta. Poza e cu aparatul de fotografiat

Manastire Sambata Samsung

Manastirea Sambata intr-o sambata mai mohorata (a si plouat dupa vreo jumatate de ora). Parca niste culori mai vii, mai ales in cazul zidului manastirii cu Samsung

Manastirea Sambata Panasonic

Poza cu aparatul de fotografiat

Muzeu Sambata Samsung

Din nou, la pozele de interior, culorile sunt mult, mult, mult mai naturale si mai apropiate de realitate

Muzeu Sambata Panasonic

Panasonic, din nou, mai tern

. Sambata Samsung

In capela dedicata Sfintilor Brancoveni. Din nou, in interior, Galaxy rulz

Sambata Panasonic

 

Carare Samsung

Intotdeauna imaginile astea pe drumuri de munte, cu putina lumina datorita copacilor, dar cu un verde crud al vegetatiei mi s-a parut ca nu e surprins cum trebuie de nici un aparat de fotografiat. Cred ca sun primele poze de care ma declar multumit 🙂

Carare Sony

Not bad, dar verdele asta parca nu are stralucirea aia adevarata de langa Breaza Fagarasului

Carare Breaza

Aici n-am mai comparat. Pur si simplu o poza cu telefonul Samsung Galaxy S20

Foc de tabara

Prin Fagaras, nu am putut testa prea mult rezultatele pe noapte. Am fost intr-o zona rurala superba unde vezi stelele si socializezi la foc. Nu am avut aparatul foto la mine (il lasasem in casa), dar am testat Samsungul. Eu zic ca a iesit bine. Adevarul este ca poza (ca toate celelalte) sunt facute pe automat, sunt sigur ca sunt niste programe speciale pentru noapte. Iar pe automat a iesit binisor, mai ales focul.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest