Sudan, tinutul faraonilor negri (ep. 5). Meroe, locul cu cele mai multe piramide din lume

Meroe grupul de sud

Stiti sentimentul acela cand citesti un articol, vezi o poza sau un filmulet si zici – E MUSAI SA MERG ACOLO. Acesta a fost primul meu rendez vous cu Meroe. Am vazut poze cred ca pe vreun blog strain (nu stiu nici un blogger roman sa fi ajuns aici, nu contest sa nu fi fost careva, dar nu stiu) si am zis – trebuie sa ajung acolo candva. Si iaca, anul asta, in a doua incercare, a iesit :). Ce e Meroe ? Meroe este magnetul turistic numarul 1 din Sudan, este ultima capitala a Regatului Kush, stravechiul regat care a dominat Sudanul de astazi si unde faraonii si-au construit monumentele funerare sub forma de piramide. Este practic o baterie de piramide, una langa alta, construite pe un platou inaltat si care este imposibil sa nu te impresioneze.

Dupa ce Regatul Kush si-a mutat capitala de la Napata in jurul anului 590 i.Hr, Meroe a devenit centrul incontestabil al acestui regat care rivaliza cu Egiptul Ptolomeilor. Regatul de la Meroe a rezistat pana in jurul anului 350 d.Hr cand regele etiopian Ezana aparent a distrus statul nubian. Daca Ezana este considerat un erou si un sfant in Etiopia (el este primul rege crestin al Etiopiei, deci, considerat crestinatorul acestei tari care inca e majoritar ortodoxa), in Sudan, este evident Ezana distrugatorul, un personaj negativ. Normal, de altfel. Dar probabil armatele lui Ezana a introdus crestinismul printre credinciosii lui Amon Ra, iar misionarii trimisi doua secole mai tarziu de imparatul bizantin Iustinian a convertit intregul Sudan la crestinism, care a fost religia majoritara timp de mai bine de un mileniu.

Dar nu Ezana este neaparat omul cel mai urat la Meroe, ci mai degraba un Italian. Numele lui este Giuseppe Ferlini si este omul care a distrus folosind topoare si explozivili piramidele de la Meroe in cautarea de bogatii ale faraonilor negri. Spre deosebire de piramidele de la Giza si Saqqara din Egipt, piramidele de la Meroe sunt decapitate, iar multe dintre ele semi-distruse de acest aventurier Italian care dupa ce a participat la cucerirea Sudanului de catre armata Egiptului, a demisionat si s-a decis sa devina vanator de comori. A distrus sau decapitat circa 40 piramide de la Meroe (ele fusesera gasite in buna stare de catre naturalistul francez Frederic Cailliaud cu cativa ani inainte) si a descoperit cateva obiecte de aur si argint mai ales prin distrugerea piramidei reginei Amanishakheto.

Multumit de prada, dar si de distrugerea unor monumente unice ale omenirii, Ferlini s-a intors acasa incercand sa vanda bijuteriile gasite, dar nimeni nu l-a crezut ca pot exista bijuterii atat de frumoase si bine lucrate in Africa sub-sahariana. Toti anticarii si negustorii de artefacte au sustinut ca sunt false. A reusit totusi sa le vanda in Germania pe bani putini, iar tezaurele astazi pot fi vazute in muzeele din Munchen si Berlin. De altfel, cele mai spectaculoase artefacte din Sudan se afla astazi prin Germania si Boston – arheologi americani au fost implicati in cercetari arheologice si cele mai frumoase piese au luat drumul Americii.

In Meroe, am dormit in alta unitate de cazare detinuta de agentia italiana din Sudan, partener Explore Travel. Spre deosebire de satul nubian din Karima, aici, este o tabara de corturi. Corturi confortabile ca o camera de hotel (doar ca zidurile sunt de cort), paturi faine, iar toaleta privata intr-un corp de cladire la doi pasi de cort – fiecare cort avea baia lui – cu dus, WC si chiuveta. Dar mai ales, in momentul in care ieseai descult dimineata din cort, admirai in departare extraordinara vedere a seriei de piramide de la Meroe. Iar masa la fel, neobisnuit de buna ca si la Karima. Am senzatia ca de fapt aici, la Meroe este singurul hotel disponibil.

Am luat-o pe jos spre Piramide. Nu e un drum lung, cred ca sub un kilometru, dar cred ca de la rasarit, eram asteptati de cativa localnici sa ne duca la piramide calare pe camile. Spre deosebire de Egipt, nicaieri nu am vazut comercianti care sa traga de tine sa-ti vanda “Babyrus, Berfume, Souvenir, cheab Sir”. Doar la Meroe care este totusi principalul punct turistic al natiunii. Dar si aici cand ziceai nu, nu era… nu mai tragea de tine ca la Cairo cu “good brice, Sir, good brice” (pentru cei care nu ati fost in Egipt, localnicii nu il pronunta pe “p”, inlocuindu-l cu “b” – asa ca pounds sunt bounds, papyrus e babyrus si asa mai departe).

Meroe este de asemenea singurul loc exceptand Muzeul National unde exista un soi de visitor center – cel de la intrare in sit e o cladire masiva, dar complet pustie,iar mai jos, aproape de soseaua nationala, exista un visitor center cu un mic muzeu – mai mult machete si poze construit de catre Qatar. Eu am intrat fara a trece pe langa nici un punct de control, daca n-as fi fost in tur, nici ca as fi dat vreun ban 🙂

Exista doua platouri suprainaltate cu piramide – unele, cateva, asa-numitul grup de sud unde se afla 9 piramide, in special ale reginelor si printilor. Reginele in Regatul Kush au avut un rol special. Nu este exact care, dar in cele mai multe cazuri Regina-Mama este permanent prezenta la un nivel egal cu cel al fiului sau – se pare ca exista o dubla-conducere, sau cel putin asa se presupune. Asa ca nu exista doar piramide ale faraonilor, ci si ale reginelor. Dar cel mai spectaculos platou este cel nordic unde se afla 56 piramide si urme ale lor. Se pare ca au existat circa 200 de piramide, dar multe au disparut – fie din cauza navalitorilor, fie a timpului, fie a italianului. Dar si cele care le vezi acum sunt cu totul si cu totul deosebite.

Cum ziceam, Ferlini le-a decapitate pe toate, pe unele de-a dreptul le-a demolat, folosind explozivi. A stat aici vreo doi ani, luand la distrus piramida dupa piramida. In bateria de piramide sunt unele complete – nu sunt chiar originale, sunt de fapt reconstruite de la zero cu ideea de a sugera vizitatorului cum aratau toate piramidele in perioada lor de glorie. Pe unele dintre ele exista placi cu numele celor care au ajutat la restaurare, dar acestea sunt cele restaurate, nu reconstruite in intregime.

Ne-am plimbat de la o piramida la alta. Sunt mai alungite decat cele din Egipt, dar evident, mult mai mici. De fapt, cu cat piramidele sunt mai noi, cu atat sunt mai mici. Regatul de la Meroe ca in cazul oricarui imperiu a inceput sa decada inainte de a fi distrus de etiopieni incet, incet, asa ca ultimii monarhi nu au mai avut bani pentru piramide ample si extravagante. Au construit si ei ce au putut si la dimensiunile care au putut :).

Spre deosebire de piramidele precedente de la El Kurru sau Nuri, mormantul nu mai este sub piramida, ci in piramida care are un fronton in care se afla probabil corpul. Pe peretii celor mai bine prezervate se afla imaginile standard – moartea spre viata, barca, citate din Cartea Mortilor si zeitatile care binecuvanteaza faraonul. In fata unei piramide, ghidul imi spune ca este faraonul lui favorit – preotii lui Amon Ra aveau o putere mult prea mare si la un moment dat, ei ar fi putut ordona faraonului sa se sinucida (aparent nu sa-si ia viata, ci mai degraba sa cedeze tronul – Egiptul s-a prabusit asa in momentul in care preotii de la Theba au intrat in conflict major cu dinastia conducatoare). In cazul respectivului faraon nubian, acesta a pus mana pe sabie si i-a taiat pe preoti si l-a substituit pe Amon Ra cu o zeitate pur locala – zeul Apedemak, zeul cu cap de leu care a fost proslavit ca un zeu al razboiului. Nu, sudanezii nu l-au interzis pe Amon Ra asa cum a facut-o faraonul-renegat al Egiptului, Akhenaton, dar l-au retrogradat, atat pe el, cat si pe ceilalti zei egipteni – de la Osiris la Isis au fost trecuti in umbra lui Apedemak.

Platoul cu piramide nu este mare si ai un sentiment aparte fata de Giza. Nu se compara. La Giza e monumentalitate si maretia, dar si ideea aia “wow, cum au construit astia asa ceva acum 4500 ani”, a, in plus si Sfinxul care e dragut, la Meroe parca simti mai mult istoria – sunt numeroase piramide, desertul este desert, nu un oras cu 10 milioane locuitori care parca e un val gata sa inghita platoul Giza, este liniste, nu e nimeni, si intr-adevar poti sa simti istoria. Si, da, piramidele sunt mai “umane”. Da, am fost intr-un an pandemic cand pana si cele mai turistice colturi de pe planeta sunt relativ pustii, dar aici in Sudan, la Meroe, nu prea sunt turisti niciodata. Nici in an covidic, nici in an necovidic. Poate asa va ramane, poate nu, poate Sudanul se va deschide si va incepe sa-si promoveze vestigiile, evident cu Meroe ca varf de lance (sau magnet turistic), asa ca nu ar fi o idee rea sa ajungeti pe aici inaintea multimilor.

Ca si in cazul Napatei, nici la Meroe, mortii nu se amestecau cu vii. Exista si un oras numit Meroe Regal, aflat la doi pasi de Nil care era de fapt orasul locuit. Din pacate, orasul obisnuit nu a prea mai supravietuit, in timp ce zona locuita de faraoni a fost scoasa la lumina – mai precis niste temple, dar si o baie destul de sofisticata – cu un sistem de conducte care aducea apa din Nilul sacru pentru ca regalitatea sa se imbaieze intre statui de zeitati. Din pacate, baia era inchisa, se lucreaza la ea, dar am vazut de asemenea si urmele inundatiilor din 2020. Aparent pentru prima oara in ultimele doua milenii, complexul de piramide de la Meroe a fost amenintat de inundatie (ele se afla pe un platou destul de departe totusi, de Nil), dar nu au fost inundate, in timp ce orasul regal a ajuns sub apa – desi trecusera cateva luni bune, iar temperaturile nu prea scad sub 25 – 30 grade ziua niciodata, am mai gasit inca balti de la istorica inundatie.

Si nu am cuvinte cat de frumos a fost la apus de soare. Intr-un sit de importanta mondiala in care eram doar cei 9 romani si ghidul nostru sudanez… Intr-o zi in care am avut Meroe doar pentru noi :).

Meroe nu a fost finalul calatoriei, ci apogeul. De fapt am crezut ca nimic nu poate fi mai fain, dar am avut surpriza ca in drumul spre Khartoum sa poposim la niste temple chiar frumoase. Evident, e altceva decat Meroe, dar secretul unei calatorii nu este sa compari, ci sa savurezi momentul. Nu sa zici “baaa, sa vezi frate Notre Dame-ul, ce biserica asta”, ci sa te bucuri de ceea ce vezi, simti si experimentezi in momentul acela. Si in Sudan, am avut parte de o groaza de astfel de momente.

 

Am fost in Sudan impreuna cu 8 prieteni intr-un tur organizat in colaborare cu Explore Travel cu care am organizat deja numeroase tururi in jurul lumii din Peru pana in Indonezia. Urmatoarele tururi organizate impreuna cu Explore Travel vor fi in Kyrgyzstan – Tajikistan (pe Pamir Highway) si Kurdistanul irakian.

Imagini Meroe

. Meroe Camp

Meroe camp

Corturi Meroe Camp

 

Cort interior Meroe Camp

Interiorul cortului

Meroe camp interior

Cum ieseam. vedeam piramidele 🙂

Restaurant Meroe Camp

Receptia, restaurantul, magazinul de suveniruri

Piramide Meroe

In zare, piramidele

Camile la piramide

Statia de camile pentru Meroe

Meroe Pyramids

Un sentiment unic

Piramida

 

Meroe grupul de sud

Grupul de sud

Piramide in nisip

 

Grupul de sud

Decapitate, partial distruse, dar un complex extraordinar

Grupul de vest

 

Piramide Meroe

Piramidele care arata „perfect” sunt refacute

Piramide reconstruite

In fata platoului, desertul. Asa cum a fost dintotdeauna

Intrare piramide

 

Piramide Sudan

Mormintele erau in fata

Portal piramide

 

Interior mormant faraon

Interiorul era destul de mic, dar plin cu sculpturi

Regina si zeita

O regina primeste binecuvantarea zeitei Isis

Sudenza creata

Reginele nubiene erau intotdeauna reprezentate ca fiind crete – un atribut specific africancelot cu care se mandreau

Desert la Meroe

 

Beduini

Taxi, Sir ?

Centru vizitatori Meroe

Centrul de primire turisti – cu o poarta tipic nubiana

Numele Sudan

De cand exista numele Sudan – tara negrilor

Reconstructie piramide Meroe

Asa aratau piramidele

Magazin suveniruri Meroe

Modestul magazin de suveniruri din Meroe

Cafea sudaneza

In schimb, cafeaua nu e deloc modesta 🙂

Orasul regal Meroe

Orasul viilor, orasul regal Meroe

Orasul regal

Ici si colo, urmele unui trecut maret

Musuroaie furnici

Infrastructura furniceasca

Meroe Grupul de Vest

Exista si un grup de vest al piramidelor langa vechiul oras. Aici erau mormintele nobililor

Apus de soare Meroe

De neuitat – apus de soare la Meroe

Meroe sunset

 

Meroe Sudan

 

Paznic piramide

Paznicul sitului

Seara la Meroe Camp

Meroe Camp cand se lasa seara

Foc de tabara in desert

Foc de tabara cu muzica nubiana 🙂

 

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest