Calator la Aswan, in sudul Egiptului. Corespondenta de la Eugen Jurca

Feluca Aswan

Aswan, Egipt

Am fost la Aswan, acum 21 ani, mai precis in 2000. A fost anul in care am vizitat Egiptul asa, pe indelete, cum merita vizitat. De la nord (Cairo) la sud (Aswan), si apoi spre est – Hurghada, peninsula Sinai, sarind intr-un final peste golful Aqaba in Iordania (Israelul cerea atunci vize pentru romani si nu le dadea pentru nimic in lume). Iar amintirile despre Aswan sunt extrem de placute – acea zona cu o vegetatie luxurianta in mijlocul unui desert de nisip, dar si atmosfera aceea linistita si boema a Nubiei. Sper sa ajung in curand, dar pana atunci va invit sa cititi un articol scris de amicul Eugen Jurca. Eugen, ai legatura !

Anul acesta vom călători pentru a doua oară în Egipt, după fix cinci ani de zile, de data asta în sejur la Hurghada. Chiar dacă am ales destinația fiindcă este printre puținele țări unde poți călători fără restricții la revenirea în țară, rămâne pentru mine o destinație fascinantă.

Încă din copilărie am fost fascinat de Egipt. Atunci citeam si răsciteam cartea moștenită de la bunicul meu “Cele șapte minuni ale lumii“ și nu am crezut că voi reuși să le văd cu ochii mei.  Ca să nu mai vorbesc despre filmul care m-a impresionat foarte mult, “Faraonul“ realizat după cartea cunoscutului romancier polonez Boleslaw Prus. Iar în prezent, este una din țările din afara Europei care acceptă turiști doar pe baza unui test Covid-19 PCR și este destul de safe din toate punctele de vedere inclusiv datorită numărului scăzut de cazuri de infectări cu Covid-19.

 

Iată că anul 2016 a fost momentul primei noastre călătorii în Egipt. Multă lume vizitează Egiptul doar pentru stațiunile luxoase Hurghada și Sharm El-Sheikh dar fără doar și poate merită un circuit în această țara africană. Este o țară încărcată de istorie care merită vizitată și în care vei descoperi de fiecare data ceva nou și inedit. Iar circuitul tipic în Egipt cuprinde obligatoriu o croazieră pe Nil.

Pentru cine nu știe, Thomas Cook, “inventatorul“ excursiilor de tip circuit este a operat în 1870 prima croazieră pe Nil, de la Aswan la Cairo.

 

Cum ajungi în Egipt ?

Compania națională TAROM operează zboruri regulate către capitala egipteană Cairo dar și zboruri charter către stațiunile Hurghada și Sharm El-Sheikh. Sau poți opta și pentru un zbor cu escală de exemplu prin Istanbul.

 

Avem nevoie de viză ?

Da, Egiptul solicită cetățenilor români viză de intrare care se obține “on-arrival“ adică la sosirea pe aeroport și costă 25 de dolari USA. Dar sunt și perioade când turiștii pot intra fără viză, în anumite condiții (gen sosire cu zbor charter și cazare la unul din luxoasele resorturi de la Marea Roșie). In acest moment, viza egipteana este gratis pentru cei care aterizeaza pe aeroporturile de la Marea Rosie, dar si la Aswan sau Luxor.

 

Cum ajungi la Aswan ?

Croaziera standard se face de la Aswan la Luxor. Mai jos de Aswan nu se poate naviga din cauza barajului.

Ca să ajungi la Aswan trebuie să alegi un zbor intern, de la Cairo sau o călătorie cu trenul de noapte, tot din Cairo cu vagonul de dormit. Noi ne-am bucurat de cea de-a doua variantă. Trebuie însă precizat că trenurile în Egipt au de obicei întârzieri (bine, noi suntem obișnuiți de la noi din țară) dar condițiile de călătorie sunt destul de bune – chiar dacă aspectul exterior de-a dreptul deplorabil al vagonului ne-a făcut să avem ceva îndoieli cu privire la confortul și curățenia din interior. Dar afară-i vopsit gardul iar înăuntru-i leopardul. Așa că ne-am îmbarcat în confortabilul vagon de dormit la la “El Giza Station” adică la gara din orașul egiptean Giza situat foarte aproape de Cairo (apropo pentru cine nu știe, piramidele sunt în Giza și nu în Cairo, pe platoul cu același nume)

După aproximativ 12 ore, iată-ne ajunși la gara din Aswan unde, ce să vezi, peronul gării era de nisip. Păi la ce să te aștepți când ajungi în Egipt ? Peronul fie era în reparație sau poate era o strategie de marketing, așa ca să știm că ne aflăm în inima Saharei 😊.

 

De la gară a urmat apoi transferul și check-inul la destul de luxosul “hotel plutitor“ M/S Concerto. Am aflat însă că vasul va părăsi portul din Aswan de abia a doua zi la prânz. Practic cazarea noastră pe vas era de trei zile dar croaziera efectivă doar de două. Adică nu orice minune ține trei zile ci chiar mai puțin. Dar hotelul nostru plutitor chiar oferea toate facilitățile ca să ne simțim bine.

Distanța dintre Aswan și Luxor e de doar 180 km așa că vasul naviga ziua, la bine-cunoscuta “viteză de croazieră“ iar noaptea staționa.Croaziera începea doar a doua zi așa că ne-am făcut check-in-ul la  și am pornit la pas prin Aswan.

 

Ce poți vedea lângă Aswan ?

Pentru cei care stau mai mult timp e posibilă o excursie opțională la templul Abu Simbel dar trebuie știut că până acolo sunt vreo 300 de kilometri iar călătoria durează aproape patru ore.

La 15 kilometri sud de Aswan se află Marele Baraj construit în anul 1960. Dacă ajungi la Aswan musai trebuie să îl vezi, este o bijuterie arhitectonică construită în doar 10 ani. Era unul din obiectivele Revoluției Egiptene din 1952. Are nu doar importanță energetică fiindcă aici funcționează o hidrocentrală dar datorită acestui baraj s-a  creat lacul artificial Nassir, un veritabil rezervor de apă pentru irigare, atât de prețios într-o țară aflată în deșert. Trebuie știut că lunca Nilului este aproape singurul loc unde se poate face agricultură. Pământul este fertil iar egiptenii prețuiesc fiecare metru pătrat. Totodată am avut ocazia să vedem templul zeiței Isis de pe insula Philae.

 

One day in Aswan, la pas și la trap

Dar așa cum spuneam și în titlu, subiectul principal al acestui articol este însuși orașul Aswan pe care l-am explorat într-o zi, atât la pas cât și la trap.

 

Unul din obiectivele principalele pentru care este renumit acest oraș de 1,5 milioane de locuitori este “Obeliscul neterminat”, cel mai mare obelisc din Egiptul Antic, cu o treime mai mare decât un obelisc obișnuit. Construcția lui a început în jurul anului 1500 î.Ch. și ar fi trebuit să aibă o înălțime de 42 de metri. Datorită faptului că în timpul construcției lui au apărut fisuri finalizarea lui a fost abandonată.

Pe drum am făcut un popas la o benzinărie. Iar benzinăria din Egipt e un pic altfel decât una din Europa. Ce poți găsi într-o benzinărie dintr-o țară predominant musulmană ? Pompă de benzină și motorină, fast-food care vinde shaworma, WC “turcesc” și… sală de rugăciune cu minaret. Cam toate benzinăriile aveau și câte un minaret atașat, că dacă tot oprești să alimentezi, să îți rezolvi toate necesitățile, atât pe cele fiziologice cât și pe cele religioase. Și fiindcă tot a venit vorba de WC-ul “turcesc”- chiar dacă unii dintre noi poate îl consider mai incomod, pe lângă faptul că este cea mai igienică toaletă fiindcă nu te așezi, poziția pe care ești obligat să o adopti asigură eliminarea mult mai ușoară a scaunului evitând astfel apariția unor afecțiuni ale prostatei, a hemoroizilor sau a cancerului de colon.

 

În continuare vă povestesc cum am explorat orașul Aswan atât la pas cât și la trap. Păi am reușit sa tocmim un căruțaș (Uber-ul egiptean omniprezent în zonele turistice) care cu o trăsură destul eleganta ne-a propus un veritabil hop-on-hop-off tur prin Aswan, prezentându-ne principalele obiective ca un veritabil ghid local. Trebuie știut că mulți dintre egipteni nu stiu să scrie sau să citească, dar limba engleza o cunosc cu totii. Pentru că într-o țară precum Egipt unde turismul e una din principalele surse de venit, dacă n-ai cunoștințe de limbă engleză, ești muritor de foame.

Și am pornit la trap prin Aswan. “La bulivar, birjar“ îmi venea pe limbă să îi spun birjarului-ghid. Mai întâi am făcut o oprire la moderna Catedrală Ortodoxă Coptă aflată având hramul Arhanghelului Mihail. Pentru cine nu știe, biserica ortodoxă coptă a fost înființată de evanghelistul Marcu în anul 42 d.Ch. și s-a rupt de biserica ortodoxă greacă în anul 451 d.Ch. având propriul conducător numit papă. Biserica ortodoxă coptă are în jur de 15 milioane de adepți și e prezentă în mai multe țări ale Africii.

 

Cu mare mândrie birjarul-ghid ne-a dus apoi să ne arate moscheea El-Tabia, cea mai mare și mai importantă moschee a orașului. Moscheea e situată în centrul orașului Aswan, pe un deal și e înconjurată de grădini. Intrarea în moschee are forma tradiționalei arcade iar în lateral se găsesc două minarete înalte de unde muezzinul cheamă enoriașii la rugăciune. Da, aceasta este una din atribuțiile sale prevăzute în fișa postului. Bine, astăzi nu mai e ca odinioară, tot muezzinul face treaba asta dar toate minaretele sunt prevăzute cu difuzoare.

Moscheea părea închisă dar ghidul nostru avea relațiile lui acolo. A bătut la ușă iar cineva a deschis ca să ne primească. Era probabil muezinul. I-am explicat că noi suntem turiști, suntem creștini dar ne-am bucura dacă ne-ar permite accesul în interior. Omul, foarte mândru și ospitalier, a dat din cap afirmativ și ne-a primit. Ne-a prezentat moscheea cu lux de amănunte și evident și cartea sfântă, Coranul. Ne-a explicat ce sunt minbarul și mihrabul. Imamul se urcă pe minbar pentru a vorbi enoriașilor.  Mihrabul este acea nișă din perete care indică direcția spre Mecca, spre care enoriașii trebuie să stea cu fața când se roagă.

Dar înainte de rugăciune enoriașii trebuie să se spele așa că fiecare moschee are în exterior un loc pentru igiena personală. Nu poți merge la rugăciune dacă în prealabil nu participi la acea procesiune de igienizare numită ”wudu”. Și nici dacă ai mâncat usturoi înainte sau îți miroase gura. Gândind la rece, probabil unul dintre motivele pentru care există la fiecare moschee acest loc pentru igiena personală este faptul că pe vremuri igiena personală nu era neapărat punctul forte.

Muezinul m-a invitat apoi să urc în minaret. Am fost foarte bucuros fiindcă eu sunt un mare fan al turnurilor, turlelor și cupolelor și îmi place să urc oriunde am o panoramă de admirat și de fotografiat. Din vârful minaretului am avut o panoramă superbă asupra orașului Aswan. Din minaret se vedeau foarte bine și locuintele destul de modeste ale “Aswanezilor“. Aici în Egipt nu doar obeliscul a rămas neterminat ci și majoritatea caselor unde vârfurile armăturilor de fier-beton sunt lăsate în vânt, semn că acea clădire nu este finalizată și implicit, conform legii beneficiarul este scutit de la plata totală sau parțială a impozitului. Adică e un fel de “to be continued“.

 

Aici in Aswan am avut ocazia să vedem un lucrum mai inedit – un sat al nubienilor, grup etnolingvistic prezent azi în sudul Egiptului unde ne aflam noi dar și în țara vecină Sudan. Aceștia vorbesc limba nubiană și sunt considerați unul din cele mai vechi cuiburi de civilizație. În antichitate a existat Regatul Nubia. Pe malul Nilului am avut ocazia să vedem mormintele nobililor din familiile regale nubiene.

Turul nostru hop on – hop off s-a apropiat de final – am solicitat debarcarea din trăsură dar birjarul-ghid ne-a cerut ”a tip” adică un bacșis fără de care nu se poate în Egipt. Păi taxa plătită la îmbarcare era doar pentru transport nu și pentru informațiile furnizate. Cum ar veni, nu am ales un serviciu “all-inclusive“. Dar ne-am conformat obiceiului local după care ne-am prezentat la vasul de croazieră pentru a continua pe Nil călătoria în Egipt.

 

Food, drinks and souvenirs

Desigur nu putea lipsi nici în acest articol rubrica atât de dragă mie. Da, Egiptul le are pe toate acestea. În Egipt se mănâncă bine dar pentru cine suportă recomand câte un ardei iute la fiecare masa – așa ca antiseptic digestiv. Chiar dacă sunt un popor musulman, în Egipt se bea bere – evident mărcile locale nu putea să se numească altfel decât Sakara, Luxor și Sphinx.

În Egipt ca și în alte țări arabe merită să savurezi o porție de narghilea. Și, de ce nu, să își cumperi una pentru acasă. Așa ca să simți oricând atmosfera arabă autentică.

Dar cel mai autentic loc unde poți savura atmosfera locului este bazarul. Chiar dacă personal consider atmosfera puțin obositoare, bazarul e locul unde întâlnești viața tradițională. Negustorii egipteni știu foarte bine să negocieze, ei ajung să reducă prețurile produselor și cu 90%. Dar dacă întrebi de un produs trebuie să îl cumperi până la urmă, altfel te fugăresc până în România ! Așa am pățit eu când am întrebat cât costă o galabia. Negustorul a spus initial că prețul e de 60 de dolari, am spus că nu vreau să o cumpăr fiindcă în țara mea nu am unde să o port. Dar el a insistat și a alergat după mine prin tot bazarul scăzând mereu din preț până a ajuns la 2 dolari. Și atunci am cumpărat, mai mult să scap de el. În bazar poți cumpăra tot ce vrei și ce nu vrei. Tarabe cu fructe, condimente și ceaiuri te îmbie la tot pasul. Multe dintre condimente nici nu le cunoșteam iar eticheta era scrisă în limba arabă.

Am făcut însă greșeala fatală să întrebăm cât costă ceaiurile de hibiscus și de iasomie. Negustorul ne-a servit mai întâi cu câte o porție după care a început negocierea. În final nu a mai vrut să lase din preț. Noi am vrut să facem cale întoarsă iar el ne-a fugărit prin bazar până am reușit să găsim ieșirea.

O altă pățanie în bazarul din Aswan a fost cu un vânzător de suveniruri. Nici în ruptul capului nu a vrut să îmi vândă o farfurie metalică care îmi plăcea tare mult. Motivul ? Nu sunt musulman iar farfuria avea un mesaj în limba araba, probabil ceva din coran.

 

Ce mai era de văzut și de făcut la Aswan

  • O vizită la Muzeul Nubian inaugurat în anul 1997, muzeu dedicat culturii și civilizației nubiene
  • O vizită pe Insula Elefantina unde se află Muzeul Aswan care găzduiește diferite artefacte ale civilizației nubiene dar și obiecte găsite odată cu construirea barajului. Pe insulă se află și diferite situri arheologice
  • O vizită pe Insula Kitchner unde se află splendida grădină botanică a orașului Aswan
  • Vizitarea Mausoleul lui Aga Khan III, o construcție din gresie roz unde este înmormântat fostul imam
  • Nu poți rata o plimbare cu feluca pe Nil. Feluca este o barcă de lemn pe care o găsești atât aici dar și în țări precum Tunisia și Malta. Specifice pentru această ambarcațiune de mici dimensiuni sunt pânzele triunghiulare

 

Egiptul ne-a convins, ne-a impresionat și ne-a plăcut. Egiptul e un loc de vis care merită explorat, așa că urmează din nou, în luna aprilie 2021.

Imagini Aswan

Zbor spre Egipt

Zbor spre Cairo

Vagon de dormit clasa I

Clasa I la trenurile egiptene – pe dinafara

Vagon de dormit clasa I Egipt

si pe dinauntru

Aswan peron cu nisip

Gara cu nisip din Aswan

Gara Aswan

In fata garii

Transport Aswan

Transportul in comun local

Barajul si lacul Nasser

Marele Baraj

Caleasca Aswan

Birjarul din Aswan

Biserica copta Aswan

Catedrala copta

Interior biserica copta

Si interior

Moscheea Aswan

Principala moschee din Aswan

Mihrab

Ce e mihrabul

Muezin

Muezinul zambitor

Coran

Coranul

Minaret Aswan

Panorama orasului Aswan din varful minaretului

Panorama Aswan

 

Panorama din minaret

 

Obeliscul neterminat Aswan

Obeliscul neterminat

Sat nubieni

Satul nubian

Feluca Aswan

Cu felucca pe Nil

Morminte nobili Aswan

Mormintele nobililor

Djalabia

Shopping in bazar

Haine traditionale egiptene

 

Aswan market

Piata din Aswan

Lire egiptene

Bancnota egipteana

 

Categorii:
Egipt

Comentarii

  • Victor spune:

    BRAVO! foarte frumos reportaj!

  • Catalina Bubulina spune:

    Felicitări. Mi a făcut mare placere sa citesc articolul.
    Mai ales partea cu negiciatul. Și am mai negociat, dar niciodată n am avut reducere 90 la suta. Dar de fiecare data am ieșit din bazar cu sentimentul ca am făcut o afacere buna.Si cu extra luggage în aeroport, care nu mi a fost facturat. Erau suveniruri.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest