Dupa ce luni de zile, Croatia s-a aflat pe lista galbena a Romaniei (deci, carantina obligatorie la intoarcere), iata ca incet, incet, masurile luate de autoritatile croate si-au vazut roadele si indicele epidemiologic al Croatiei se apropie de cel al Romaniei – iar in ultimele 2 zile, chiar am observat ca a scazut sub cel al Romaniei. Desi e prea devreme sa speculez daca Croatia va deveni „verde”, pot spune doar ca e foarte posibil. Fiind si o tara extrem de frumoasa si cu o oferta turistica deosebita (din cate stiu, Croatia este tara UE care traieste cel mai mult din turism, procentajul din PIB provenind din turism este mai mare chiar si decat in cazul Greciei), m-am gandit sa arunc o privire la care sunt conditille de intrare in Croatia pentru turistii romani si am descoperit ca sunt minime – este nevoie doar de un test PCR facut cu 48 ore inainte de a intra in Croatia si sa completezi on-line un formular pentru a evita sa stai prea mult la coada la granita. Deci:
Calatorii din Romania pot intra in Croatia liber, prezentand rezultatul negativ al unui test RT-PCR facut in ultimele 48 ore inainte de a ajunge in punctul de frontiera croat. Croatia se ghideaza dupa lista UE publicata saptamana de ECDC, calatorii din zona verde putand intra fara test. Zona verde este destul de stricta si anume, trebuie inregistrate sub 25 cazuri la 100,000 locuitori in ultimele 14 zile, iar rata de pozitivare sa fie sub 4%. In acest moment, singurele zone verzi sunt Islanda si provincia cea mai nordica a Norvegiei. Este posibil sa te prezinti si fara test PCR, dar atunci fie faci unul imediat in Croatia si te carantinezi pana la sosirea rezultatului (rezultatul trebuie transmis pe mail punctului de frontiera prin care ai intrat), fie nu faci nici un test si te carantinezi timp de 10 zile. Tranzitul este permis fara test COVID in conditiile in care traversezi Croatia in mai putin de 12 ore si conduci doar pe autostrada, oprind doar in cazuri esentiale (toaleta, mancare).
Sunt exceptati de la obligativitatea prezentarii unui test lucratorii esentiali (gen personal medical, personal navigant si alti transportatori, calatorii in interes de serviciu, etc). De asemenea, sunt exceptati cei care au fost bolnavi de COVID in ultimele 90 zile (cu certificat medical sau rezultate analize).
Inainte de a intra in Croatia, calatorii trebuie sa complete un formular online pe care il gasiti aici.
Conditiile actuale in Croatia:
Lockdown – nu este impus
Masca – obligatorie in spatii inchise si mijloacele de transport in comun. Nepurtarea ei atrage o amenda de 500 kuna (65 euro). Contravenientii pot fi amendati pana la de 10 ori pe zi.
Unitatile hoteliere – deschise, inclusiv pentru turisti
Restaurantele si barurile – inchise. Se poate comanda mancare de la restaurante (take away), iar unitatile de alimentatie din cadrul hotelurilor sunt deschise.
Comercializarea alcoolului – interzisa intre orele 22:00 – 6:00
Evenimente de orice natura – interzise
Cinematografe, muzee, galerii, biserici – deschise, dar cu limita de intrare – o persoana / 7 metri patrati.
Cluburi si cazinouri – inchise.
La ultima actualizare ECDC (din 31 ianuarie) care sta la baza ultimei decizii CNSU, Romania avea un indice epidemiologic de 179, iar Croatia de 181. La ultima actualuzare CDC – cel american (din 4 februarie). Romania – 163, Croatia – 162. De aceea zic ca este o posibilitate ca de la urmatoarea actualizare, Croatia sa intre pe lista verde.
Mai multe informatii: Visit Croatia si MAE.
cum e cu tranzitul prin Serbia ? ca majoritatea ar merge cu masina
Liber, dar nu trebuie ramas peste noapte.
Interesant că îi lasă pe cei bolnavi în ultimele 10 zile dar nu și pe cei vaccinați. Unde-i logica?
Ultimele 90 zile, nu 10 🙂 Probabil, vor adauga si vaccinatii 🙂
„Doar un test PCR”- in functie de tara unde locuiesti un test PCR pentru o familie de 4 costa intre 500 si 1000 de euro. Asta inseamna o crestere masiva a costurilor de calatorie. Daca ramane asa turismul va fi in continuare pe butuci, cel putin pentru destinatii externe.
Tarile care asta-vara au cerut test PCR nu au fost deloc pe butuci, nu s-au plans (vezi Grecia, Egipt, Maldive, acum). Evident, nu sunt aceleasi venituri ca in 2019, dar e ok. La hotelurile la care am stat in Egipt si Maldive, erau full – full (in Egipt, 50% ca asa spune legea, in Maldive practic nu mai erau camere libere la un complex cu 400 camere)