Estonia ridica restrictiile de intrare pentru cei care au fost bolnavi sau sunt vaccinati anti-COVID

Talinn

Estonia este ultima tara europeana care a anuntat ca ridica orice restrictie de intrare pentru calatorii care au fost vaccinati anti-COVID sau pot demonstra ca au fost bolnavi. In ambele cazuri, trebuie sa detina documente care sa certifice boala sau vaccinarea nu mai vechi de 6 luni. Estonia se alatura astfel Romaniei, Poloniei, Georgiei, Moldovei si Seychelles care au renuntat la a impune orice restrictie de calatorie pentru cei vaccinati. Cipru a anuntat ca va ridica restrictiile de la 1 martie, iar Islanda de la 1 mai. Marea Britanie, Suedia si Danemarca lucreaza pentru a lansa un pasaport de imunitate si deschiderea granitelor pentru turistii vaccinati, iar tarile turistice din Sud, in special Grecia cer Comisiei Europene sa creeze un sistem unic european pentru accesul neingradit a calatorilor imunizati. In cazul in care cei 27 nu vor ajunge la un acord, sunt absolut convins ca Grecia va ridica unilteral restrictiile pentru cei vaccinati, urmata probabil de Spania, Italia si Malta. Israel pregateste de asemenea un sistem de acces neconditionat pentru turistii straini vaccinati.

Dar iata detaliile Estoniei: Calatorii vaccinati trebuie sa prezinte un pasaport de vaccinare, o copie a acestuia sau un certificat care sa ateste vaccinarea. Acesta trebuie sa fie in limba engleza, estona sau rusa (din cate stiu, cel romanesc este bilingv, in romana si engleza) si trebuie sa contina numele, numarul lotului, doza administrata si numarul dozelor, data administrarii si numele celui care a administrat vaccinul. Se accepta si un print certificat din baza de date nationala de vaccinare.

Masura a intrat deja in vigoare si puteti citi toate amanuntele aici ———-> Intrare Estonia

 

Pentru calatorii nevaccinati si care nu au fost bolnavi de COVID-19 in ultimele 6 luni, granitele sunt deschise (doar pentru cetateni sau resortisanti UE si din 6 tari extra-UE aflate pe lista verde a Comisiei Europene) cu urmatoarele conditii:

  • daca vin dintr-o tara cu mai putin de 150 cazuri / 100.000 locuitori in ultimele 14 zile vor intra fara restrictii. Romania are 175 cazuri la ultima actualizare ECDC, deci nu se califica. Sa speram ca numarul de cazuri va scadea sub 150.
  • daca in ultimele 10 zile ati fost pe teritoriul Letoniei sau Lituaniei (desi ambele tari au mai mult de 150 cazuri / 100.000 locuitori, intrarea este fara restrictii.
  • daca pot prezenta un test de tip RT-PCR cu cel mult 72 ore inainte de a intra in Estonia si rezultatul este negativ, pot sa mai faca un al doilea test in Estonia, dar nu mai devreme de 6 zile de la data efectuarii testului in strainatate (deci, teoretic in ziua 3 sau 4 inainte de intrarea in Estonia). Daca rezultatul este negativ, se poate iesi din izolare.
  • daca fac un test la intrarea in Estonia si unul la minimum 6 zile de la primul test, se poate iesi din izolare la primirea rezultatului celui de-al doilea test.
  • auto-izolare timp de 10 zile.

Mai multe informatii, puteti gasi aici ——-> Masuri COVID – Estonia

Categorii:
Stiri COVID-19

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii