In general, lumea cand se gandeste la turismul din Maldive, se gandeste la resorturile acelea de lux, paradisiace care costa mii si mii de euro. Da, asa e, o buna parte din turismul maldivian se desfasoara pe aceste resoturi, dar in ultimul an, ofertele s-au diversificat, au aparut si pensiunile sau mini-hotelurile de pe insulele locuite, au aparut si city hotels, au aparut si liveabord si alte optiuni despre care am scris aici, asa ca a aparut presiunea competitiei si pe acele resorturi care costau mii si mii de euro pe sejur. Si ca de obicei, competitia e buna, asa ca am avut ocazia sa stau 2 zile si ceva intr-un astfel de resort de lux, intr-un mini-paradis terestru numit Saii Lagoon, unul dintre cele mai noi resoturi de lux din Maldive. Si indiscutabil si unul dintre cele mai frumoase. Unul care te face sa te intrebi de ce ai da 3000 sau 4000 euro per sejur cand exista Saii al carui pret a variat intre 1200 si 1500 euro per sejur (aici, zic cu tot cu avion direct din Romania, transfer aeroport-resort-aeroport si mic dejun).
Saii Lagoon Maldives, Curio Collection by Hilton ca sa-I scriu numele complet (nu va chinuiti sa-l retineti, probabil aproape nici un turist nu il retine) este un resort special la nivelul intregului Maldives. In general, politica de investitii a fost in jurul ideii “o insula – un resort”, ei bine, in cazul lui Saii, dezvoltatorii (o companie din Thailanda) au construit doua resorturi pe aceeasi insula, destul de diferite unul de altul si ca vibe, dar si ca grup tinta si idee. Saii Lagoon este pe o insula nou construita (asa-zisa “reclaimed land”) – acum vreo 5-6 ani, aici era marea sau in cel mai bun caz o limba de nisip aparand sau disparand in mare in functie de flux, reflux sau chiar conditii atmosferice. In Maldive, de altfel, de ani de zile se tot “construiesc” insule. Daca in 2009, pe insuia aeroport de langa Male, de abea daca era doar aeroportul si cam atat, acum in 2021, am vazut cu surprindere ditamai insula cu cartiere, cu blocuri, cu centre comerciale unde acum 12 ani era marea. Asa ca mai multe resorturi, inclusiv insula pe care se afla Saii Lagoon au aparut pur si simplu prin excavarea fundului nisipos a marii si folosirea nisipului submarin pentru a crea insule. Pare SF, dar nu e.
Pe insula se afla 2 resorturi si o zona pietonala – un resort este Saii Lagoon, un resort paradisiac, cu extrem de multa vegetatie luxurianta, cu cladiri in stil… pseudo-colonial portughez, un resort gandit pentru familii cu copii si al doilea resort este Hard Rock Hotel, un hotel cu cladiri moderniste (cam patratoase si simple dupa gustul meu), gandit pentru cuplurile tinere si evident, cu locuri cu muzica si distractie. Exista de asemenea si o zona pietonala in afara celor doua resorturi care este gandita ca un loc de promenada pentru locuitorii din Male (aflat foarte aproape, din anumite unghiuri, chiar se vede capitala Maldivelor in departare). Male este un oras extrem de dens populat practic fara spatii verzi (nu are nici macar o bucatica de plaja) si fara un loc de recreere si plimbare (gen strada de shopping cu magazine, dar si baruri, restaurante, terease), asa ca investitorii thailandezi s-au gandit sa creeze acest spatiu aici. Acest spatiu se numeste CrossRoads (conceptul vine din faptul ca Maldive a fost intotdeauna un punct prin care treceau vapoarele cu marfuri, dar si idei care traversau Oceanul Indian), dar care datorita COVID-19 este inchis locuitorilor din Male – dar cand va fi deschis, vor fi vaporase care vor face frecvent naveta intre capitala si CrossRoads, iar zona care acum era practic moarta va deveni vesela si exuberanta.
Prima impresie care am avut-o in Saii. Paradis ? Are ceva, o adiere de Asia de Sud Est, de Thailanda (ulterior cand m-am intalnit si cu Sales Manager-ul insulei mi-a confirmat ca proprietarii sunt thailandezi), cladiri joase (maximum 1 etaj), colorate multi-color si vesel, inconjurate de sute si mii de palmieri si vegetatie luxurianta. Fix cum si-ar putea imagina cineva paradisul. Resortul este de asemenea extrem de spatios. Initial, vazand atat de putina lume si plajele relativ goale, cu numeroase hamace, sezlonguri si umbrelute la dispozitie, m-am gandit “saracii, alt hotel gol”. Am ramas socat cand sales manager-ul mi-a spus ca de fapt resortul este full la maximum – si ca din pacate nu poate sa-mi arate o vila sau o “water villa” pentru ca toate sunt ocupate. Nu mi-a venit sa cred, asa ca intr-o noapte m-am plimbat prin zona de cazare si omul chiar avea dreptate – toate ferestrele erau luminate, locul chiar era full. Dar resortul este atat de spatios ca simti ca si cum ar fi foarte putina lume.
Sa nu uit ceva – complexul e nou nout, a fost inaugurat in toamna anului 2019. A avut parte de hai sa zicem jumatate de sezon (sezonul secetos, sezonul cel mai bun de vizitat Maldive este undeva ianuarie – martie, hai si o parte de aprilie), iar sezonul 2019 -2020 a fost oprit brusc de criza COVID. Dupa perioada de lockdown (evident, si Maldivele au fost in lockdown, cu inchiderea intregii industrii turistice), Saii s-a redeschis si de fapt aceasta era pentru prima oara cand functiona “din plin”. Uneori e interesant sa fi acolo la inceput :).
Dar hai sa trec in revista Saii Lagoon
Locurile de cazare – exista in principiu trei tipuri de camere – hai sa le zicem camerele standard (au niste denumiri speciale “de marketing” – Sky Room si Beach Room). Cele doua tipuri de camere sunt identice, sunt plasate in aceeasi cladire, doar ca Beach Room sunt la parter – practic, iesi pe usa balconului si ajungi pe plaja, iar Sky Room la etaj (trebuie sa cobori un etaj, dar ai si o panorama mai buna 🙂 ). Beach room este mai scumpa decat sky room, probabil pentru ca din pat poti sa fugi direct in apa marii :). Suprafata camerei este de 44 metri patrati.
Beach villa sunt niste mici vilute de un nivel cu o camera mai ampla si o curte spatioasa interioara – unde se afla si o cada (in caz ca simti nevoia sa faci baie sub cerul liber 🙂 ). Are cam 60 metri patrati.
Water villa – cum ar putea exista un resort din Maldive fara faimoasele water villa. Inspiratia a venit de fapt de la destul de pauperele case construite pe picioroange din Asia de Sud-Est (Cambogia, Vietnam, etc), construite asa pentru lunile ploioase cand suprafete foarte mari se inunda, dar cineva a avut o idee geniala sa preia ideea si sa le transpuna in resorturile de lux. Cred ca initial ideea a fost implementata in Polinezia Franceza, apoi in Maldive si in ultimii ani chiar si la Cazane, pe Dunare. Practic, sunt niste vile, construite fix deasupra apei, uneori cu piscina proprie (asta fita, piscina fiind fix deasupra apei) si poti cobora pe o scara direct in mare. In cazul water villa din Saii Lagoon, sunt practic apartamente cu doua camere cu o suprafata de 240 metri patrati. Cum ziceam, din pacate, erau complet full si nu le-am putut vizita.
Eu am stat intr-o “Sky Room”. Camera ampla, aerisita, frumoasa. Culorile sunt foarte vesele, iar mica broasca testoasa de plus din camera era chiar haioasa. Baia cu dus “walk-in” destul de spatioasa. Din punctul meu de vedere, punctul forte era terasa. Ampla cu marea ascunzandu-se parca prin padurea de palmieri dintre cladirea mea si mare. Unul din acele locuri care sa te faci sa crezi ca paradisul este pe pamant. Evident, avea si mini-bar si un aer conditionat incredibil de eficient, dar si de calitate – in general, eu sunt alergic la aer conditionat, dar la Saii Lagoon a fost super-OK.
Cum ziceam, am facut un tur cu sales managerul insulei si singura camera care era disponibila si care mi-a aratat-o era cea mai scumpa water villa din Hard Rock Hotel. O camera ampla (obosesti umbland prin ea), dar cu niste elemente haioase – are practic 2 camere – un living amplu, unde poti vedea printr-o “fereastra” in podea marea de dedesupt, un jukebox unde poti alege CD-uri cu artistii favoriti, o chitara in caz ca te chinuie talentul si un tuk-tuk pe post de bar pe terasa suspendata deasupra marii. Tot deasupra marii se afla o piscina (cum am zis, culmea fitei) si un hamac imens (da, l-am incercat, rezista 🙂 ). Din punct de vedere mobila, modernist-simplista, ca tot Hard Rock-ul de asemenea, spatii ample, aerisite. Camera de baie de dimensiuni de mall – cada, sexy cu privire la mare, dormitorul insa mi s-a parut un picut cam mic pentru ce mi-am inchipui ca e dormitorul de water villa. Peste tot, picturi originale ale unui pictor local cu tot soiul de staruri ale muzicii rock. Ca doar eram in Hard Rock :).
Restaurante – ai acces in nu mai putin de 12 restaurante cu tot soiul de specialitati – pe langa cele din Saii Resort propriu-zis, poti lua masa si la orice restaurant din Hard Rock sau de pe strada pietonala, din CrossRoads. Pe langa restaurantele mari – unde tot resortul ia micul dejun dimineata, mai exista tot soiul de restaurante tematice – thailandez, fusion italo-thailandez, mediteranean, Hard Rock Café (cu concerte noaptea), baruri cu mancare usoara pe langa piscine, etc.
Am mancat in cateva locuri (in cele din afara resortului trebuie facuta rezervare) si de fiecare data, am plecat rostogolindu-ne. Mancarea este clar de nota 10.
Pachetele de masa – exista patru pachete de masa disponibile – doar cu mic dejun, demi-pensiune (ai inclus micul dejun si cina), pensiune completa (trei mese pe zi) sau all-inclusive. Eu am avut all-inclusive. Practic, aveam incluse cele trei mese la oricare din cele 12 restaurante din Saii Lagoon sau Hard Rock – dar nu chiar la toate este inclus – in cateva restaurante din Crossroads – primesti un discount de 45 dolari, dar preturile sunt relativ piperate. La all inclusive, ai de asemenea incluse si destule bauturi inclusiv alcoolice (chiar si niste cocktailuri, dar nu cele mai sofisticate) cam peste tot. Exista o cafenea cu evident cafea si prajiturele, acestea nu sunt incluse. In unele restaurante, apare clar ce poti comanda inclus sau extra pe meniu – in general, poti comanda vreo 3 feluri de mancare si mai multe tipuri de bauturi.
Micul dejun este inclus pentru toti turistii si este vast. Poti manca si pentru o zi intreaga :).
Transport – suprafata insulei este destul de mare. Sigur, poti sa mergi pe jos, nu este chiar ingrozitor de mult de luat la pas, dar daca iti e lene sau te grabesti ai doua optiuni – fie opresti sau chemi un “taxi” – masinute electrice care strabat zona neincetat (uneori trebuie insa sa astepti si 10 – 15 minute insa) sau biciclete. Sunt biciclete la liber, fara lanturi – o iei, mergi pana unde vrei si o lasi acolo. Am mai vazut biciclete “ascunse” de unul si de altul prin curtea proprie, dar in general, nu e o problema majora sa prinzi o bicicleta.
Activitati – o groaza. Exista un centru de sporturi acvatice cu un meniu extrem de mare de activitati si tururi. Gratuit, timp de o ora in fiecare zi poti sa te dai cu caiacul, cu stand up paddle sau sa folosesti o masca de snorkeling, restul se plateste – de la tururi pescaresti sau limbi de nisip la ski jet-uri si alte nebunii. In mod normal, poti sa mergi in excursii in Male, dar nu anul acesta, accesul in capitala nefiind permis turistilor (doar celor care se duc si raman acolo, cu test PCR la plecarea din Maldive).
Plaje – ample, lungi, nisip fin, intrare in mare extrem de fina. Exista insa pe anumite portiuni cam multi corali morti, asa ca e bine sa ai niste sandale de apa sau papuci pana ajungi in zona cu nisip fin, dar nu este o problema. Intre Saii Lagoon si Hard Rock se afla o laguna ampla, cu o culoare a marii incredibila, de pastrat pe retina pe termen lung unde poti sa inoti, sa te balacesti, sa te dai cu caiacul, Evident, nu putea sa lipseasca si un leagan pentru Instagram :).
Spa – evident ca exista cu tot “tacamul”. Sunt doua spa-uri – unul in Hard Rock si altul in Crossroads, preturile sunt insa “maldiviene”. Nu am incercat.
Crosroads – cum am zis, pe insula se afla si o zona pietonala-comerciala gandita pentru a atrage locuitorii din Male. Acum, locuitorii din Male nu aveau voie pe insula, asa ca era pustiu. Erau deschise doar vreo doua magazine cu haine (una tinuta de o olandeza si mama ei care traiesc de ani de zile in Maldive), un bar-shisha, un mic supermarket (este unic in tot Maldivele – nicaieri nu ai un mini-supermarket pe o insula-resort), spa si un muzeu gratuit care trece in revista un pic din istoria, geologia si fauna Maldivelor – explica mai bine cum s-au format acei faimosi atoli din care e compus Maldivele.
Cum ajungi la Saii Lagoon – Saii Lagoon este la sud de Male, nu foarte departe de capitala, dar si de aeroport. Practic, de la aeroport faci cam 20 – 30 minute cu salupa hotelurilor (evident, aceeasi salupa deserveste si Hard Rock, nu numai Saii Lagoon). Orasul Male se vede dintr-o parte a insulei (mai ales din Hard Rock, din Saii Lagoon nu se prea vede pentru ca se interpune Hard Rock), dar este destul de departe pentru a fi suparator, iar noaptea arata chiar bine … ca o metropola moderna luminand in departare J. Nu este cazul sa te gandesti la un zbor (scump) cu hidroavionul pentru ca aeroportul este la doi pasi. Apropos, culoarul de aterizare / decolare este destul de departe, deci nu esti deranjat de avioane supra-traversand resortul. Cred ca am vazut vreo 2-3 mici hidroavioane pe zi zburand in zona.
Ce poti face noaptea – Saii Lagoon este un hotel linistit. Barurile si restaurantele sunt deschise pana mai tarziu, dar nu sunt deloc zgomotoase. Vrei sa te culci devreme ? Nu e o problema. Daca doresti un pic de harmalaie si bumti-bumti, Hard Rock Café se afla langa podul care duce spre hotelul cu acelasi nume si probabil si prin Hard Rock poti gasi locuri de party. Ca d-aia e Hard Rock.
O experienta cu adevarat speciala – am gasit plancton luminiscent pe plaja. De-a lungul plajei, mai ales cand batea cate un val sau pur si simplu, daca framantai tu nisipul de pe mal cu picioarele desculte, in jurul tau, planctonul se lumina in albastru intr-o experienta cu adevarat de neuitat.
Concluzia – o experienta de neuitat, o experienta de lux. O experienta de Maldive de lux fara sa arunci cu mii si mii de euro. Si in caz ca aveti de gand sa experimentati Maldivele pana incepe sezonul ploios, arunca un ochi aici pentru cele mai bune oferte –-> Saii Lagoon cu zbor direct din Bucuresti
Imagini Saii Lagoon – Maldive
Welcome to Saii Lagoon !
Paradis
Doamne, ce culori !
Acesta este Kids Club din Saii Lagoon
Exista si locuri instagramabile, nu-i asa ?
Dincolo de laguna, Hard Rock Hotel
Practic poti sa inoti pana acolo
In departare, se vede Male (aici am bagat multi zoomi la bataie :))
Peste tot flori si verde
Asa arata complexurile cu camere standard – jos, Beach Room, sus, Sky Room
Sky Room – Saii Lagoon
Cu o broasca testoasa de plus 🙂
Asa arata baia
Asta se vedea din balcon !
Chill in fata camerei
Water villa de la Saii Lagoon
Si Water Villa de la Hard Rock Hotel
Podul spre Hard Rock
Cladirile cam simplist-moderniste. Si nici vegatatia la fel de bogata ca in Saii Lagoon
Hard Rock water villas
Pe sub punte, pisici de mare
In interiorul lui Star Rock Villa – cea mai scumpa vila din Hard Rock Hotel
Un jukebox doar pentru tine
Cum area dedesupt
Pe terasa, un bar tuk-tuk
Infinity pool
Si un hamac infinit 🙂
Loc de chill
Dormitorul. Sincer ma asteptam sa fie mai mare
Baia in schimb e vasta
Feeling like a rock star ?
Crossroads, acum pustiu. Cand se va termina pandemia, aici va plin cu locuitori din Male
Exista chiar si un supermarket (unic pentru resorturile din Maldive !)
Aici poti organiza evenimente (arata cam thailandez, si eu am zis asta)
Dar fatada spre port e mai degraba pseudo-coloniala
Prin Crossroads
Exista chiar si un muzeu despre eco-sistemele din Maldive
Cum arata plajele din Saii Lagoon ? Magnific !
Laguna interna intre Saii Lagoon si Hard Rock
Plaja de langa camera mea. Zici ca e parasit, pustiu, nimeni. Si resortul era full !
Ce sa mai zici ?
Exista si un infinity pool
Cam asa
Cu jacuzzi 🙂
Restaurantul mediteraneean din Saii Lagoon
In cladirea aceea cu un turn se serveste micul dejun
Interiorul la o ora de varf
Din bucatele de la restaurant. Evident, foarte multe fructe de mare
Calamari nu sunt doar in Grecia 🙂
Uite si niste preturi ca idee (sunt in dolari americani)
Seara in restaurantul fusion italo-thailandez… in zare, Hard Rock Hotel
Hard Rock Cafe inainte de concert
Pool bar
Transport gratuit prin Saii Lagoon – Crossroads – Hard Rock
Evident, ca am si caiacit un pic
Apusurile de soare sunt intotdeauna monumentale
Noaptea prin „cartier”
Drumul multi-color spre Hard Rock Hotel 🙂
Foarte util articolul. Pozele sunt demențiale. Crezi ca este riscant sa mergi după jumătatea lunii aprilie?
În ce moneda se plătește? Este preferat card sau cash?
Mulțumesc!
Poate sa vina sezonul ploios, e undeva la limita. Poate da, poate nu, variaza de la an la an
Se plateste cu cardul – totul se pune pe cont si platesti cu cardul la plecare. Pentru platile in Crossroads unde sunt magazine independente, de asemenea se poate plati cu cardul sau in dolari (parca si in euro)
Fabulos, fabulos!!! Mulțumesc pentru prezentare.
Super articolul si pozele! Multumim pentru detalii