Competitia „Destinatia Anului” nu este numai despre palate, biserici, peisaje pitoresti sau mancaruri. Este mai ales despre oameni si comunitati

Destinatia anului

Cum ziceam acum cateva saptamani, sunt implicat in proiectul Destinatia Anului, un proiect construit impreuna cu prietenul Mihai, bloggeri si vloggeri de turism si televiziunea Prima TV. Un proiect care are ca scop evidentierea locurilor care merita vizitate in Romania. Iar cine va iesi destinatia anului va fi in urma voturilor noastre, ale tuturor.


Ce s-a intamplat pana acum ? A fost perioada de nominalizari. Pur si simplu oricine intra pe site-ul Destinatia Anului si putea nominaliza un sat, un oras, o regiune drept Destinatia Anului in Romania. Au mii si zeci de mii de nominalizari si din ele au fost alese 6 cele mai nominalizate destinatii care vor intra in finala. In acest moment, doua echipe de vloggeri viziteaza aceste destinatii si le filmeaza pentru a va fi prezentate in niste emisiuni TV pe Prima TV. Va voi anunta eu cand vor incepe atat emisiunile, cat si votarea pentru ca va voi chema din nou sa alegeti acum din cele 6 destinatii care au primit cele mai multe nominalizari: Banatul Montan, Braila, Delta Dunarii, Iasi, Oradea si Tara Maramuresului. Acestea sunt cele mai nominalizate destinatii de catre voi !

 

Uitandu-ma la lista de finalisti, evident, cele mai multe ridicari din sprancene a fost determinata de aparitia Brailei in top 6. Ce naiba cauta Braila acolo ? Ce e in Braila ? De ce Braila si nu ….. (puteti scrie pagini intregi).

Motivul este simplu – in Braila exista o profesoara de geografie, dar si ghid care isi iubeste orasul la nebunie. Si s-a dat peste cap pentru a-si face comunitatea de braileni (care inca locuiesc in Braila, s-au mutat prin tara sau in strainatate) sa isi voteze orasul. Cand am descoperit la finalul etapei de nominalizari ca Braila a intrat in top 6 am inceput sa ma intreb cine a mobilizat comunitatea locala – am cautat site-uri sau pagini de Facebook ale Primariei, Consiliului Judetean sau a vreunei ipotetice asociatii Visit Braila. N-am gasit nimic. Cred ca Mihai a localizat-o pe doamna si am sunat-o la telefon. 2 ore nu am putut s-o opresc din vorbit – mi-a turuit in continuu de ce frumoasa e Braila, ce lucruri face ea acolo, evident fara nici un ajutor al autoritatilor locale si ce potential enorm ar avea Braila daca cineva s-ar implica cat de cat in refacerea si promovarea orasului. Si ea m-a convins sa scriu acest post.
Destinatia Anului nu este despre cel mai frumos, cel mai insorit, cel mai necunoscut sau cel mai ciudat loc din Romania. Este despre locul care merita cel mai mult vizitat – combina lucruri interesante de vizitat (si credeti-ma, Romania e plina de „comori” ingropate in necunoastere) si o comunitate care vrea sa lupte pentru asta. De oameni care se dau peste cap sa-si promoveze locurile natale sau in care locuiesc. Asa a ajuns Braila (unde s-a implicat o profesoara anonima fara nici o implicare a autoritatilor locale) in finala alaturi de o Oradea unde exista cel mai profesionist management de destinatie din Romania cu oameni dedicati marketingului si promovarii de destinatii si tot concursul autoritatilor locala. Si daca Braila ar avea autoritatile si competentele din Oradea, in mod cert ar fi unul dintre cele mai vizitate orase ale Romaniei. Din pacate, n-are.

In cazul tuturor finalistilor, s-au implicat fie autoritati locale, fie asociatii si agentii de promovare turistica. Au fost unele care s-au implicat la greu (gen alertare presa locala) cum ar fi Tara Vrancei sau Banatul de Munte. Imi pare rau ca nu s-a calificat Tara Vrancei pentru ca autoritatile CJ de acolo au dat sfoara in tara din a doua zi de „Destinatia Anului”, dar din pacate nu au pastrat „presiunea”… nominalizarile s-au desfasurat de-a lungul a vreo 10 zile. Daca mi-aduc bine aminte, dupa o „explozie” initiala (Tara Vrancei era pe locul 1), incet, incet, a inceput sa scada si a fost depasita practic in ultima zi. A existat implicare si din partea mai multor primarii, consilii judetene, asociatii de promovare turistica. Cred ca cel mai bine plasat orasel mic a fost Toplita – nu stiu cine s-a implicat acolo, dar in ultimele zile, au aparut multe, multe voturi care nominalizau Toplita, dar nu a ajuns la top 6, fiind totusi un oras mic si necunoscut. Dar mi-a dat o idee ca exista o comunitate acolo care isi iubeste orasul. Pentru ca e important sa-ti iubesti orasul, satul, regiunea si sa incerci s-o promovezi, mai ales ca „efortul” este format din cateva click-uri si eventual un share pe Facebook cu rugamintea sa voteze destinatia X.
Problema unor orase sau regiuni din Romania este ca sunt neiubite. Bucurestiul (care a avut foarte putine voturi desi e cel mai mare oras din tara) este probabil cea mai neiubita capitala a Europei. Poate si pentru ca managementul de oras in ultimii 10 – 15 ani a fost lamentabil, cu cei mai corupti si incompetenti primari, dar si inalti oficiali din Euro-Asia, poate si pentru ca sunt din ce in ce mai putini bucuresteni get-beget in oras, poate si pentru ca asteptarile sunt prea mari si realizarile putin spectaculoase. De asemenea, Litoralul romanesc, cea mai importanta destinatie turistica din Romania a primit doar cateva zeci de voturi. Pentru ca lumea se duce acolo pentru ca e aproape, sau din automatism. Nu pentru ca Litoralul ar fi iubit sau atractiv. Daca ar exista vreo autostrada directa Bucuresti – Varna si nu ar mai exista granita intre noi si Bulgaria (lucru posibil intr-o perioada rezonabila de timp dupa ce ambele tari vor adera la Schengen), probabil Litoralul romanesc ar deveni mult mai gol. Dar nu de Bucuresti sau de Litoral e vorba. E vorba de capacitatea comunitatii de a reactiona si a se ralia in jurul unei idei. De aceea s-au calificat Braila si destul de putin cunoscutul Banat de Munte. De aceea Toplita a ajuns aproape de top 6. De aceea insa, nu s-au calificat Covasna sau alte cateva destinatii in care am vazut eforturi din partea autoritatilor locale. Comunitatea locala nu a prea fost convinsa sau complet neinteresata de regiunea / orasul lor.

Acum, astept cu nerabdare filmele. Eu am fost in toate cele 6 destinatii, dar in unele de mai multe ori, in altele, o singura data, in altele mai demult, in altele mai recent. In Banatul Montan am fost odata in 2013, in Braila o data in 1990 (tata e din Braila, dar nu a dorit sa ma duca pe acolo, iar eu nu am calcat pe acolo de 31 ani si cred ca a fost singura data in viata !), in Delta am fost de 2 ori, ultima oara in 2018, in Iasi am fost o singura data in 2005, in Oradea am fost de 3 ori, ultima oara, anul trecut, in 2020, in Tara Maramuresului am fost de 3 ori, ultima oara luna trecuta. Deci, evident, am cunoscut mai mult sau mai putin in profunzime destinatiile, iar cum bine stiti, in timp, amintirile se estompeaza. Din Braila nu imi aduc aminte decat ca am mers cu barca pe Dunare pana la Galati si ca mi-am cunoscut rubedenile (in special bunicii care au si murit un an mai tarziu). Asa ca o sa-mi formez o opinie in urma filmelor pentru a pune toate destinatiile pe acelasi palier.

Dar, din nou, va invinge acea destinatie care isi va mobiliza cea mai bine atat comunitatea locala, cat si comunitatile de turisti. Pentru ca poate vota oricine din voi, si imensa majoritate a romanilor nu provin din destinatiile intrate in finala. Si nu mai e vorba de patriotism local, ci de cum te-ai simtit in respectiva destinatie. Si va invit ca tot e vara sa mergeti sa le vizitati… chiar si pe toate daca aveti timp 🙂

Si cel mai bun sa invinga !

Categorii:
Romania

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest