Thasos este una dintre cele mai impadurite insule ale Greciei – avand experienta Cicladelor cu ale sale Santorini si Mykonos aproape sterpe, Thasos este o explozie de verde, de natura, de frumos. Mi-a adus aminte de Corfu, o alta insula impadurita – iar verdele este culoarea bucuriei, a vietii. Nu am fost niciodata in Thasos pana acum (desi Thasos este cunoscut ca o insula care cel putin vara trece incet, incet sub suveranitatea Romaniei) si feedback-urile care le-am primit au fost impartite. Mi-a placut Thasos, pentru muntii ei, pentru plajele ei, pentru verdele ei, pentru mancarea excelenta si pentru albul exploatarilor de marmura (daca nu stiati, faimoasele plaje de marmura au aparut la cererea turistilor romani, inainte de aparitia noastra prin Thasos erau doar niste explorari de marmura, nu si plaje amenajate). Mi-as fi dorit sa mai stau, in special pentru un pic de drumetie pe muntii aceia falnici si spectaculosi, dar din pacate, programul a fost extrem de scurt.
Thasos este cea mai apropiata insula de Romania, legata de continent prin numeroase ferry-uri. Practic, daca pleci dimineata din Bucuresti sau de oriunde altundeva din sudul tarii, seara esti pe o terasa din Thasos, mancand calamari, creveti si band uzo. Tinand cont ca preturile sunt destul de mici fata de alte insule, iar cadrul natural este cu adevarat splendid, Thasos-ul a devenit un hit instantaneu pentru romani (dar si bulgari sau sarbi). In sezon, sunt probabil mai multe masini cu numere de Romania decat cu numere de Grecia pe insula. De aceea unii dintre cei care ma urmaresc au comentat ca nu ar calca in Thasos pentru ca sunt prea mult romani. Si este o parere complet nedreapta pentru una dintre cele mai frumoase insule ale Greciei. Dar este pierderea lor…
Sunt multi romani si in Romania, asa ca daca ii irita romanii, granitele Asiei, Africii sau Europei sunt larg deschise, cei care sunt iritati de romani pot sa emigreze usor din Africa de Sud pana in Papua Noua Guinee. Iar in Thasos nu sunt doar romani si doar plaje cu umbrelute. Am vazut plaje superbe fara umbrelute si fara romani peste tot pe insula, mai ales prin sud. Daca nu vrei sa auzi romaneste, poti sa urci acei munti absolut superbi ai insulei unde foarte probabil nu vei gasi romani. Indiferent de gusturi, Thasos este indiscutabil o insula superba a Greciei care merita vizitata, este cu adevarat o insula de smarald. Din pacate, nu am stat mai mult de o zi… dar sper sa mai revin candva, cumva.
Cum ajungi in Thasos
Simplu – cu masina dinspre Romania, folosesti trecerea frontierei de la Makaza si apoi mai departe spre portul de langa Kavala. Atentie, pentru a merge in Thasos, nu trebuie sa te duci in portul principal din centrul Kavalei, ci la unul aflat la vreo 40 km vest de oras foarte aproape de aeroportul Kavala. Ferry-urile sunt frecvente, cam la jumatate de ora unul de altul in timpul verii, iar calatoria dureaza cam 45 minute pana in portul din Thasos – Limenas. Mai exista un ferry din Kavala, dar mai scump si mai rar (sunt 3 curse pe zi intre Kavala si Skala Prinou in Thasos). Desi au fost anuntate doi ani consecutiv, zborurile Bucuresti – Kavala nu s-au concretizat, asa ca singura posibilitate este fie cu masina personala, fie cu cursele de autocare dintre Romania si Thasos care in general merg noaptea (de aceea le-am evitat, urasc cursele de autobuz de noapte).
Unde sa stai in Thasos.
Practic aproape orice localitate are locuri de cazare – in general pensiuni sau apartamente / vile de inchiriat. Pentru doritori, exista si cateva hoteluri, dar imensa majoritate a locurilor de cazare sunt apartamente / vile. Marea majoritate a locurilor de cazare se afla pe coasta estica unde gasesti si cele mai populare si pline plaje. Pentru ceva mai multa liniste, uite-te pe coasta vestica sau mai ales prin sud.
Plaje in Thasos
Daca romanii au ales Thasos ca cea mai populara destinatie de vacanta din Grecia, credeti ca nu exista plaje ? Si inca garla.
Poate cele mai spectaculoase plaje din Thasos sunt asa-numitele Marble Beach – Plajele de Marmura. Thasos a devenit o mare putere economica a antichitatii datorita faptului ca aici se gasea marmura stralucitoare de o calitate extraordinara. De fapt, Thasos a fost colonizat de locuitorii din indepartatul Paros (care se afla in Ciclade undeva intre Myonos si Santorini) poate si pentru ca Paros era celalalt mega-producator de marmura a vechii Elade. Marmura de Paros era cea mai pretabila pentru sculpturi (si multe dintre faimoasele sculpturi ale Greciei Antice au folosit marmura de Paros, inclusiv opere precum Venus din Milo sau Victoria din Samothraki), in timp ce cea din Thasos este perfecta pentru constuctii, asa ca locuitorii din Paros au detinut timp de secole monopolul asupra marmurei. Ei bine, localnicii mi-au spus ca foarte faimoasele in Romania plaje de marmura sunt o creatie a romanilor. Plajele respectiva erau doar locurile de sub cariere unde marmura era adusa si incarcata pe mici ambarcatiuni, dar datorita romanilor, grecii din Thasos au amenajat doua plaje din bucatele de marmura – adevarul este ca arata intr-un mare fel, extrem de stralucitoare si spectaculoase. Din cele doua, Porto Vathy este ceva mai mare si cu un bar fain.
Skala Potamia – o plaja standard cu nisip fin, apa calda si mii de sezlonguri si umbrelute, ar fi fost ceva foarte mainstream daca pe fundal nu s-ar vedea spectaculosii munti ai Thassosului care creaza niste imagini de vis.
Paradise Beach – foarte similara cu Skala Potamia, doar ca nu se vad muntii
Aliki – mai ingusta si mai aglomerata, este de asemenea una din plajele clasice. Exista cateva taverne care gatesc excelent fructe de mare. Are insa avantajul ca se afla langa ruinele vechiului oras Aliki, iar o peninsula intra in mare… se pare ca e destul de frumos pe acolo, dar nu am ajuns.
Livadi Beach – ooo, o minunatie pentru cei care cauta plaje pustii, virgine si necomerciale. Aflata in capatul unui golf sub manastirea Sf. Mihail, este una dintre cele mai frumoase plaje ale Thasosului. Nu sunt insa baruri, sezlonguri si umbrelute, dar asta e parte din sarmul ei.
Si inca alte zeci si sute de plaje de-a lungul insulei :).
Ce sa faci in Thasos
Din pacate, am stat foarte putin in Thasos, asa ca nu pot sa fac o lista exhaustiva. Dar iata ce am vizitat:
- Viziteaza manastirea Sf. Mihail – spectaculos construita pe un pinten de stanca care se prabuseste literalmente in mare, este o oaza de liniste si frumos. Ziduri intregi de flori acopera cladirile, palmieri spectaculosi apar de dupa cladiri, iar arhitectura tipic bizantina incanta ochiul. Daca vrei sa cumperi produse eco cum ar fi mierea de albine sau oua de gaina, este un loc de luat in considerare (in magazinul de suveniruri).
- Limenas – orasul-port al insulei are o esplanada draguta cu numeroase taverne care se termina cu un club cu plaja de marmura (au adus pietricelele de la carierele din centrul insulei). Deasupra orasului se afla urmele arheologice ale orasului antic dintre care se distinge vechiul teatru antic. Actualmente este in reconstructie (am vazut o macara din larg langa teatru).
- Fa un tur cu barca in jurul insulei – poti sa faci tururi mai lungi sau mai scurte – cu opriri pe plaje neaccesibile de pe tarm, sau pur si simplu pentru a admira aceasta insula magnifica.
- Viziteaza carierele de marmura. Poti urca cu masina de la plaja Marble Beach – Porto Vathy printre carierele de marmura. Opreste pe dreapta pentru a putea admira dealurile taiate precum si panorama marii fix sub cariere.
- Orasul antic Aliki. Aliki a fost una din principalele localitati din Thasosul antic si unde, se afla ruinele atat ale templelor grecesti (cel mai important era dedicat zeului Apolo), cat si ale bazilicilor crestine timpurii. Aliki era de asemenea o importanta cariera de marmura care avea avantajul sa fie fix pe malul marii, dar exploatarea s-a incheiat candva prin secolul VII. Carierele le poti vedea la contactul cu marea undeva in capatul peninsulei care intra adanc in mare.
Din pacate, doar aceste locuri le-am vazut. Dar, din discutiile cu localnicii, mai sunt multe alte lucruri de facut, de stat si o saptamana. Evident, cu opririle de rigoare pentru imbaiere pe diverse plaje
- Viziteaza satele traditionale din munti. Ca peste tot prin arhipelagul grecesc, apele Egeeii erau impanzite de pirati, asa ca locuitorii insulelor si-au construit sate bine camuflate in munti. Astazi, satucele din munti pastreaza arhitectura traditionala si aerul de demult si sunt o bucurie sa le vizitezi. Din ce am citit, merita sa vizitezi Panagia, nu prea departe de Golden Beach (unde se afla si o veche fabrica de ulei de masline), Kastro, un sat aflat la o altitudine de 450 metri care a fost abandonat in anii 1960, dar care a renascut datorita turismului sau Theologos care timp de sute de ani in perioada otomana a fost centrul administrativ al insulei.
- Laguna Giola – la capatul satului Astris este o mica laguna circulara unde culoarea apei este realmente legendara.
- Drumetii pe munte – daca imi pare realmente rau de ceva ce nu am facut in Thasos a fost drumetia pe munte. Thasos este o insula atat de frumoasa datorita muntilor, iar imensa majoritate a turistilor occidentali (nu e cazul celor din Europa de Est) vin pentru a lua aer si a face miscare pe carari de munte, inconjurati de pini. Exista niste locuri de panorama pe varfurile muntilor absolut incredibile.
Blamata sau adulata, Thasos este o insula absolut superba. Este verde, este impadurita, are un aer fresh, iar culoarea apei poate fi fascinanta – mai ales cand pe fundul ei se afla marmura. Cunoscuta de romani pentru plaje si de nemti pentru carari montane, Thasos este o insula care merita vizitata in intregime – de sus, de pe piscuri pana in apele extrem de limpezi ale Marii Egee. Bucurati-va de insula de smarald a Greciei !
Pentru mai multe informatii si inspiratie, aruncati un ochi aici ––> Visit Greece / Thasos
Imagini Thasos
Prima imaginii a insulei de smarald cand te apropii cu ferry-ul dinspre continent
Limenas, portul insulei
Exista o mica plaja de marmura si in Limenas
Barul de la capatul insulei
Prima insula de marmura – cea mai mica
Porto Vathy – principala plaja de marmura din Thasos
Nu am ratat o baie de marmura 🙂
Exploatarile de marmura care au adus faima insulei
Skala Potamias
Plaja
Unul din satele de munte
Paradise Beach – varianta Thasos
Urmele anticului oras Aliki
Coloanele templelor au fost reciclate in coloane de biserica
Din acest golf plecau vasele incarcate cu marmura din antichitate
Plaja Aliki
Vazuta din drona
Si din farfurie 🙂
Catedrala Sf. Mihail
Cu ziduri de flori
Salbatica plaja Livadi
Aceeasi Livadi, din alt unghi
Pe barca in jurul insulei
Thasos din larg
Si… sa nu uitam si de scufundarile cu Vasiliadis, in Potos. Ca bonus Denisa, asociata lui, vorbeste romaneste. Bineinteles, ca doar este romanca. 🙂