Mic ghid de insule din Grecia – Rhodos, urmele cavalerilor ospitalieri

Tsambika Rhodos

Plaja Tsambika – Rhodos

De când am început să deschid ochii în ceea ce privește călătoriile, când mă gândeam la insulele grecești, cred că aș fi ales din capul locului Rhodos. Sincer, nu știam cum sunt plajele, ce mai e de văzut pe acolo, unde exact se află pe hartă și cum se ajunge, doar un singur lucru mă atrăgea – povestea cavalerilor din Rhodos. Citisem despre ei în nu știu ce carte și mi se părea ceva fascinant. Ulterior, am ajuns în Malta (cavalerii de la Rhodos, după ce au fost alungați din Rhodos de Soliman Magnificul, s-au stabilit în Malta și au intrat în istorie prin celebra bătălie care practic a barat expansiunea maritimă a Imperiului Otoman, așa cum asediul Vienei a stopat expansiunea terestră). Și, ducându-mă în Malta, încântat de poveștile cavalerilor aflate acolo, dar și impresionat de ce au putut aceștia să construiască în Malta (mă așteptam să fi fost la fel de harnici și în Rhodos), am zis că e musai să merg în Rhodos. Și am ajuns în Rhodos, unde am descoperit mult mai multe decât Palatul Cavalerilor. Așa că hai să vă povestesc câte ceva despre această insulă.

Locuri istorice in Rhodos

Orașul vechi Rhodos – cavalerii au construit un oraș-cetate, apărat de ziduri formidabile. O parte din el a rămas ca în perioada cavalerilor, o alta a fost schimbată în perioada otomană. Merită să iei ambele părți la pas și pur și simplu să te lași pierdut și fermecat de străduțe, de clădiri, să descoperi cafenele și terase pe străzile laterale cât mai izolate. Evident, există străzi care gem de magazine și sunt luate cu asalt de mii de turiști, mai ales în sezonul de vârf. Dar chiar și în sezonul de vârf, vei descoperi aceste străduțe uitate de lume unde nu te vei simți asaltat. Evident, nu trebuie să ratezi să vizitezi Palatul Marilor Maeștri – practic, palatul liderului ordinului militaro-călugăresc. Un palat ca o cetate inexpugnabilă, spectaculos mai degrabă prin grandoare și mai puțin prin frumusețe arhitecturală – a fost construit în perioada în care castelele europene nu deveniseră o reședință de plăcere pentru personaje extrem de bogate și rafinate, ci mai degrabă reședințe întărite. Ca și în cazul Maltei, pe străzile adiacente, vei descoperi și casele diverselor „limbi” – cavalerii erau și ei împărțiți în funcție de naționalitate, dar pentru că în secolul al XVI-lea nu apăruse încă ideea de națiune / naționalitate, ei erau clasificați pe limbi. Prin orașul vechi, vei descoperi și moschei, și minarete care reflectă lunga perioadă în care Rhodosul a fost turcesc.

Rhodosul relativ nou – Rhodosul italienesc. Rhodos (împreună cu câteva insule din jur) s-a aflat în posesiune italiană între 1913 și 1943. Iar italienii s-au pus pe „civilizat” insulele, așa că au construit numeroase clădiri în stilul raționalismului fascist (în plus, au renovat orice urmă antică au găsit în stilul Romei Antice, și nu al Greciei Antice). Mai multe astfel de clădiri continuă să domine țărmul vechiului port.

Lindos – ooo, Lindos a fost o adevărată surpriză pentru mine. Dacă Rhodosul vechi este cumva greoi, în stil vest-european, cu un aer militar accentuat, Lindos este o bucurie. Un orășel tradițional grecesc, cu case albe strălucind în soare (aduce mai degrabă cu Santorini ori Mykonos), încoronat de o citadelă impresionantă. Spre deosebire de cetatea construită de cavaleri în Rhodos City, citadela Lindosului provine din Grecia Antică și este mai departe un Acropolis – coloane grecești albe se ridică spre soare, dar prin vechea cetate vei găsi totuși un mismas arhitectural – pe lângă grecii antici, și-au lăsat pecetea și bizantinii, și, evident, cavalerii care au preluat această citadelă strategică și au întărit-o în vederea luptelor cu turcii.

Castelul Krithinia – situat într-o zonă destul de obscură din punct de vedere turistic a insulei, vechiul castel construit de venețieni și refăcut de cruciați nu este un wow arhitectural – este tipul acela de cetate zdravănă, utilitară pentru a apăra insula de turci. Dar arată cumva impresionant cu marea pe fundal. Poți să intri în interior (nu există decât o capelă pentru niște colțuri extrem de instagramabile).

 

Panorame

Mănăstirea Tsambika – posibil cea mai frumoasă panoramă din Rhodos. Construită sus pe un pinten deluros deasupra plajei, mănăstirea poate nu e o minune a arhitecturii – este una din acele biserici grecești tipice, albe. Este faimoasă prin Rhodos și aparent prin toată Grecia pentru faptul că dacă ești femeie și dorești aprig să ai copii, trebuie să urci desculță muntele, eventual rugându-te. Localnicii spun că procedura funcționează. Dacă nu ești interesată de acest lucru, merită să urci până sus (poți să urci cu mașina până la un anumit loc, dar de acolo trebuie să o iei la picior – desculță sau nu), iar panorama de sus este minunată – sub dealul mănăstirii se află toată plaja Tsambika, indiscutabil una dintre cele mai frumoase (dar și populare) plaje ale insulei, iar în partea cealaltă poți să admiri peisajul până hăt, aproape de Rhodos City.

Castelul Monolithos – gândește-te că după ce conduci cam jumătate de insulă, ajungi deodată pe un drum de țară, mergând paralel cu țărmul, dar la înălțime, și deodată îți apare în față, jos, spre mare, o stâncă înaltă și subțire, încoronată cu un castel. Nu poți decât să oprești brusc (noroc că nu prea e trafic prin zonă) și să zici  – Wow, ce tare! Din castelul construit de cruciați pentru apărarea antiotomană au rămas doar niște ziduri destul de bine păstrate, iar în interiorul cetății a apărut o biserică în stil grecesc, venită parcă din altă lume. Panorama este încântătoare.

Valea Fluturilor – o promenadă liniștitoare pe o vale răcoroasă (pică dumnezeiește în canicula verii), pe care, dacă o iei la pas, descoperi sute sau mii de fluturi. În timpul zilei, majoritatea dorm pe frunză, dar câțiva își deschid însă aripile – sunt niște viețuitoare nocturne. Nu te aștepta la milioane de fluturi zburând peste tot, dar drumeția pe vale și micile vietăți merită experimentate.

 

Plaje

Trebuie să iei în considerare că, deși insula este relativ îngustă, există două microclimate maritime distincte – pe latura nordică va fi mai mult vânt și plaje din piatră (perfect pentru surferi sau kiteri), în timp ce pe latura sudică vei găsi plaje cu nisip abundent, vaste și cu apă relativ liniștită.

Prasonisi – se află în capul sud-vestic al insulei. Acolo se întâlnesc Marea Mediterană cu Marea Egee. Sincer, e wow să te simți bătut de valuri venind la câteva secunde fie din Egee, fie din Mediterană. Este o plajă cu nisip fain, pe care îl simți minunat sub talpă, dar valurile sunt destul de puternice – e o plajă perfectă pentru surferi. Vara, când nivelul mării mai poate scădea, poți să o iei la picior prin apă și să ajungi pe limba de pământ care în mod normal este o insulă. Insula Prasonisi este o rezervație naturală.

Tsambika – este plaja „standard” a Rhodosului, o plajă lungă probabil de un kilometru, destul de lată, cu sute și sute de șezlonguri și umbreluțe, cu nisip fin, sporturi de plajă și o intrare lină în apă. Fără îndoială, este favorita familiilor cu copii, dar în sezon poți găsi aici cam jumătate din mașinile închiriate de pe insulă.

Sf. Paul – la doi pași de Lindos, un golf cu ape domoale, dominată de minunatul oraș grecesc. Plajele nu sunt extrem de late, dar înconjoară tot golful, așa că sigur ai unde să te așezi și să te bucuri, atât de apă și de soare, cât și de priveliște.

Golful Anthony Quinn – în caz că nu știți cine e, este extraordinarul actor care l-a jucat pe Zorba. Da, acum vă amintiți. Știu, Zorba a fost, de fapt, cretan, dar aparent, Quinn și-a lăsat inima mai degrabă în Rhodos, unde a filmat pentru „Tunurile din Navarone” (acum câțiva ani, a apărut chiar și o poză cu MS regele Mihai, prezent în Rhodos cu ocazia filmărilor acestui film care a făcut furori în anii ‘60). Anthony Quinn a filmat aici scene din „Tunurile din Navarone” și a dorit să cumpere această coastă pentru a construi o zonă culturală pentru tineri regizori, actori, etc. În ciuda promisiunilor generoase ale autorităților locale, până la urmă, birocrația greacă (poate mai îngrozitoare decât cea română) l-a învins, Totuși, după moarte, cel puțin memoria să îi fie prezervată aici. Golful este cu plajă de pietricele, dar culoarea mării este fără egal pe toată coasta Rhodosului.

 

Bonus

Insula Symi – nu rata o vizită de o zi în insula Symi, este cu adevărat încântătoare. Sunt atât de multe de scris și de povestit despre această insulă, încât mai bine citiți articolul întreg aici —-> insula Symi.

Cum ajungi in Rhodos

Exista numeroase zboruri intre Romania si Rhodos in timpul sezonului de vara – fie ca sunt curse charter ale marilor agentii de turism sau incepand de anul acesta, companii aeriene low-cost. Pentru obsedatii de condus, se poate ajunge si cu masina. Conduci pana in Atena (1200 km din Bucuresti) si de acolo poti lua un ferry (15 ore si jumatate, un ferry pe zi).

Unde stai in Rhodos

Sunt numeroase hoteluri pe toata insula, dar marea majoritatea hotelurilor-resort se afla pe coasta estica unde se afla cele mai populare plaje si unde nu bate vantul asa de tare. Pentru cei pasionati de orasul istoric, exista numeroase hoteluri, atat pe malul marii cat si prin preajma lui Rhodos City. Sunt foarte putine hoteluri si prin munti in caz ca doresti sa respiri un aer ceva mai fresh.

 

Pentru mai multe informatii si inspiratie, aruncati un ochi aici ––> Visit Greece / Rhodos 

Imagini Rhodos

Poarta Rhodos Town

Vechea poarta de intrare in Rhodos (asaltata de restaurante moderne)

Rhodos vechi

Vechi si contemporan prin cetatea Rhodos

Stradute din Rhodos

Urmele cavalerilor cruciati

Moschee Rhodos

si ale stapanirii otomane

Palatul Marilor Maestrii

Palatul Marilor Maestri

Lindos

Cred ca cel mai frumos colt din Rhodos – satul traditonal Lindos

Lindos noaptea

Superb luminat pe timp de noapte

Lindos Acropole

Cetatea din varf a cunoscut dominatie greceasca, bizantina, cruciata, otomana – e un mix de urme din toata perioada

Krithinia Rhodos

Krithinia si zidul ei formidabil

Lindos satul vechi

La pas, prin Lindos

Panorama Tsambika

Panorama de la Tsambika

Tsambika Rhodos

Si plaja Tsambika

Plaja Tsambika

Sa o vedem mai bine

Monolithos

Monolithos

Valea Fluturilor

E prea cald in Rhodos ? Du-te pe Valea Fluturilor

Fluturi Rhodos

Ziua fluturii dorm 🙂

Plaja Prasonisi

Plaja Prasonisi de la capatul insulei

Prasonisi surferi

E o plaja favorita a surferilor

Plaja Lindos

Plaja de la Lindos

Anthony Quinn Beach Rhodos

Aici s-a filmat „Tunurile din Navarone” – azi este linistita plaja Anthony Quinn

Clatite Rhodos

Un zambet de bun venit

Rent a car Rhodos

Daca ajungi in Rhodos, e musai sa inchiriezi o masina si sa vizitezi frumusetile acestei insule

Symi

Symi – o adevarata rezervatie arhitecturala care isi revine incet, incet

Symi Rhodos

 

 

bavariatour-logo
Categorii:
Grecia · Grecia

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest