Ce faceti la final de aprilie, inceput de mai, de Pasti si 1 Mai ? Ma rog, anul asta, 1 Mai nu pica prea bine, e mai precis duminica, dar asta e … Romania nu aplica regulile din cateva state occidentale (cum e Belgia cea iubitoare de zile libere si parca si altele cateva) in care daca o sarbatoare oficiala pica in weekend, se raporteaza fie pe ziua urmatoare, fie pe cea precedenta. Asta e. Dar ce pot sa va spun ca este o perioada excelenta de mers in Cuba si Jamaica – este sfarsitul sezonului secetos, iar cel ploios in general incepe doar de pe la sfarsitul lui mai incolo. Am fost la inceput de mai in Cuba acum multi ani, pe vremea lui Fidel Castro si vremea a fost excelenta – soare non-stop, nici un pic de ploaie.
De ce Cuba si Jamaica ? Pentru ca sunt invecinate, dar extrem de diferite. Amandoua au insa o cultura aparte, extrem de interesante si sunt indiscutabil printre cele mai interesante tari de vizitat din zona caraibeana. In plus, nu ai “ocazia” sa fi arestat si dat inapoi cum am mai auzit ca se mai intampla prin Mexicul invecina.
Cuba este tara care pare incremenita in timp – a automobilelor din anii 40 – 50, a vilelor coloniale care au inceput sa fie renovate, a romului si a trabucelor, a zambetelor senzuale si a muzicii de la fiecare colt de strada. Este o calatorie in timp, prin orase coloniale putin schimbata, dar prin care te intalnesti cu pionieri cu cravata de gat… vei trece prin restaurante fabuloase, dar si magazine aproape goale unde se da “ratia” cum era la noi pe vremea lui Ceausescu. O tara a contrastelor, a unei istorii fabuloase, a unei muzicalitati unice si a unor amintiri fara de seama. Am fost de 2 ori in Cuba si de fiecare data am jurat in barba in aeroportul din Havana ca voi reveni.
Jamaica este tara lui Bob Marley, a muzicii reggae, a curioasei religii a rastafarienilor, a plajelor absolute si a urmelor coloniale britanice. Daca in Cuba, vei descoperi dulcea arhitectura spaniola, in schimb ce in Jamaica arhitectura mai martiala a englezilor. Doua experiente complementare din doua insule atat de apropiate (pare straniu, dar desi sunt una langa alta, nu exista zboruri directe asa ca vom zbura cu escala, cel mai probabil in … Panama !).
Care e planul
Vom pleca din Bucuresti pe 22 aprilie 2022 dis-de-dimineata. Vom zbura din “2 bucati”, cel mai probabil vom schimba la Madrid si de acolo vom zbura pana peste Ocean la Havana unde ne vom caza intr-o casa particular din cartierul plin de vilute Vedado.
A doua zi dimineata, vom purcede spre Trinidad, orasul colonial bijuterie al Cubei – practic neschimbat din epoca de glorie din secolul XIX – si care incet, incet, dupa anul 2000 cand au inceput sa apara turistii straini a fost renovat. Excursia este construita de asa natura incat programul sa fie flexibil in functie de dorintele fiecaruia – vor exista aproape zilnic excursii optionale spre diverse locuri de langa locul unde vom dormi, dar daca vreti sa stati in respectiva locatie pe cont propriu, sigur ca se poate.
Deci, in Trinidad pe langa vizitarea orasului colonial, ca excursii optionale vor fi organizate ture in Topes de Collantes, un dragut parc national de pe dealurile din localitate, o calatorie calare prin oras si apoi in zona rurala adiacenta (inclusiv pe la niste plantatii de cafea) si apoi o tura pe plaja Ancon, favorita regiunii – este o plaja foarte linistita la Marea Caraibelor.
Ne vom intoarce apoi din Trinidad in Havana unde vom sta 3 zile full – in fiecare zi insa avem program de excursii optionale – in prima zi o tura de oras inclusiv la bordul unor masini de epoca, din acelea care fac deliciul fotografilor. A doua zi se organizeaza o alta excursie la plaja Playa Santa Maria del Mar, una din acele plaje cu nisip alb, stralucitor si vin, iar a treia zi, se poate merge si descoperi provincial Vinales, aflata la vest de Havana, una dintre cele mai pitoresti din toata Cuba – dealuri spectaculoase, paduri verzi si in plus, este una dintre provinciile care produc tutun – si aici se fac trabucuri, dar din acelea “de tara”
Aici, programul are 2 variante – daca doresti sa te bucuri de vreo 2 zile de plaja in statiunea-etalon a Cubei, Varadero la un hotel all-inclusive, urmat de zborul spre casa. Daca vrei sa continui expeditia prin Caraibe, vom pleca dimineata spre Kingston, capitala Jamaicai pentru a doua insula fundamentala a Caraibelor !
A doua zi dupa ce am adulmecat un pic Kingstonul, vom descoperi cate ceva din istoria si cultura locului – de la Muzeul Bob Marley (indiscutabil, cel mai cunoscut cetatean al Jamaicai) la Galeria Nationala sau Devon House, una dintre acele proprietati incredibile construite de antreprenorii bogati din vremea coloniala (apropos, Devon House se afla pe locul 4 in lume intre cele mai bune locuri de mancat inghetata – nu o zi eu, ci National Geographic care stie ce spune !).
Apoi vom purcede spre Ocho Rios, un vechi sat de pescari care in ultimele decenii s-a metamorfozat intr-o destinatie turistica plina de activitati – de la unele dintre cele mai frumoase cascade ale Jamaicai la tiroliene si alte nebunii. Evident, si cu o plaja care merita savurata. Ulterior ne vom duce in celelalt punct forte turistic de pe coasta – Montego Bay. O combinatie de plaja, activitati, viata de noapte si o excursie de o zi in capitala hippie a Caraibelor – Negril.
Apoi, va urma lungul drum spre casa. Lung pentru ca sigur nu o sa vrem sa plecam :).
Deci, care sunt detaliile:
Perioada:
22 aprilie – 2 mai (doar Cuba). 28 aprilie – 7 mai (doar Jamaica). 22 aprilie – 7 mai (Cuba + Jamaica)
Tarife:
Cuba – 1750 euro, Jamaica – 1600 euro, Cuba + Jamaica: 3050 euro.
Pretul include: Transport aerian (cu bagaj de mana), transferuri in destinatie, cazare in hoteluri si pensiuni de 3 – 4 stele. Cum ziceam, se poate opta pentru diverse activitati optionale in destinatii care vor fi achitate la agentie in avans (optionalele le gasiti in linkul de mai jos).
Vize
Cuba – este nevoie de un tourist card care se ia de la Ambasada Cubei la Bucuresti. Costa 25 USD
Jamaica – daca nu ai viza de SUA, trebuie luata o viza de Jamaica pe aeroport. Costa 100 USD. Este de asemenea nevoie de un certificat in limba engleza (sau traducere legalizata) de la doctorul de familie ca esti vaccinat de rubeola, rujeola si poliomelita.
Conditii COVID (se pot schimba, evident)
Cuba – vaccin COVID si test PCR (facut cu 72 ore inainte de imbarcarea spre Cuba). Completare PLF online inainte de a pleca spre Cuba – se va primi un QR code.
Jamaica – vaccin COVID si test PCR sau rapid (facut cu 72 ore inainte de imbarcarea spre Jamaica). Completare a unui PLF care sa autorizeze calatoria.
Pentru mai multe informatii, puteti sa-mi scrieti mie pe adresa imperatortravel@yahoo.co.uk si lui Andrei la adresa contact@calatoriata.ro sau la numarul de whatsapp 0731 636 667.
Pentru mai multe amanunte, uitati-va aici –––> Excursie Cuba si Jamaica
Va astept – de la salsa la reggae, de la Cuba Libre la Rum Punch :).
Imagini Cuba
Capitoliul din Havana, o copie a celui de la Washington
Vis-a-vis de Capitoliu
Stradutele pline de sarm din centrul Havanei
Cuba fara muzica ? Nu, nu se poate !
Farmacie din centrul Havanei
Acele masini de epoca ale Cubei…
Malecon, constant lovit de valurile Atlanticului
Extrem de pitoreasca provincie Pinar del Rio
Muralul preistoric din Pinar del Rio
In cadrul excursiei, ne plimbam si pe un rau subteran
Trinidad, perla coloniala a Cubei
Piata centrala din Trinidad
Strazile din Trinidad au ramas incremenite in timp
Trinidad vazut de sus
Poti vizita si palatele celor care au facut averi in secolul XIX
E una si in Trinidad, nu doar in Havana 🙂
Cu tot ce trebuie 🙂
Pe strazile din Trinidad
Buna Ziua ! Pentru Jamaica este obligatoriu acel certificat de vaccinuri rubeola, rujeola si polio ? Multumesc frumos
Da. Se poate lua de la doctorul de familie.
Am inteles ca trebuie un certificat galben international de vaccinuri.medicul de familie nu emite asta ci doar o adeverinta medicala cu vaccinurile facute cand eram mici. Este suficient?
Eu am inteles ca e ok si certificatul de la doctor de familie – dar fie emis in limba engleza, fie traducere legalizata. Asa a intrat un grup de romani la inceputul anului asta.
Buna ziua, aveți mai multe informații despre cum ar trebuii sa arate aceast certificat medical? Este suficient o simpla fisa de vaccinuri care sa fie tradusă?
E un carnetel galben standard la nivel international. https://en.wikipedia.org/wiki/International_Certificate_of_Vaccination_or_Prophylaxis
Dacă se optează doar pentru Jamaica care este traseul dus? Se poate poate opta pentru excluderea biletului de avion din preț?
cine a gandit extensia de Jamaica, cred ca a fumat ceva 🙂 Nu am vazut nicaieri scris ca iti trebuie viza de USA obligatoriu, ptr ca schimbi avionul la Miami sau FLL.. Sau doara nu ati gandit stop-ul in Cayman islands?? Oricum, nu tare merita combinatia.. Mai bine mergi in ambele separat din UK cu TUI.
Pai nici nu iti trebuie. Poti zbura fie via Panama, fie via Cayman Islands. UK ? De ce nu Australia ?
Salut, cred ca vom fi in aceiasi perioada in Cuba. Noi vom fi 15-29.04. Poate ne vedem in Havana ;). Am citit 2 lucruri si voiam sa te intreb daca stii ceva. 1. Nu mai e obligatoriu PCR facut de acasa (nu ar mai cere nici certificat de vaccinare) ( https://salud.msp.gob.cu/nota-informativa-del-ministerio-de-salud-publica-5/ ) si 2. de cand s-a scos CUC e un curs paralel neoficial de 3-4 ori mai bun decat cel oficial 24 CUC la 1 EUR vs 110 CUC la 1 EUR. Asa sa fie?
Sunt in Cipru de Nord. Ma apuc sa verific cand ajung acasa. Sigur, daca ne nimerim pe acolo, cu placere ne vedem 🙂